Egy hétvége a Balatonnál, a legjobb látnivalók az északi parton

Mindjárt itt a pükösdi hosszú hétvége és még nincs programja a családnak? Irány a Balaton! Bár még nincs igazán strandidő, de csodás látnivalók várnak így is mindenkit.
Egy hétvége a Balatonnál, a legjobb látnivalók az északi parton

Tartson velünk és fedezze fel a Balaton északi partjának legkülönlegesebb látnivalóit. Ha kíváncsi arra is, hogy mit tartogat a másik oldal, a déli part látnivalóit bemutató blogunkban elolvashatja.

Keszthelyi Fesztetics kastély

Testközelből látni a történelmet

  • A Balaton-felvidék egyik legjelentősebb történelmi emléke a Tihanyi bencés apátság, amelyet az UNESCO Világörökség részeként tartanak nyilván. Az épületegyüttes a 11. században kezdte meg működését, és azóta több korszakos átalakuláson ment keresztül. Egyik különlegessége, hogy itt található a Tihanyi Apátsági Alapítólevele, amely az egyik legkorábbi írott magyar nyelvi emlék. Érdemes gyönyörködni a barokk stílusú apátsági templom freskóiban, a Szentháromság-kápolnában, valamint a reneszánsz stílusú refektóriumban, amely az apátsági étkezőhelyiségként szolgált.
  • A Tihanyi félsziget másik különlegessége, amelyet a tihanyi parti úton, a bicikliút mentén egy kis tábla jelez. Ezek a Tihanyi barátlakások , melyet az I. András király által betelepített bizánci rítusú szerzetesek vájtak ki. Nem lehet tudni, hogy eredetileg mennyi ilyen üreget használtak, mára három maradt épen belőlük. Ez Közép-Európa egyetlen épen maradt remetetelepe, melyet a X-XI. századtól a XIV. századig használtak.
  • Ha pedig jobban érdeklődik a főúri pompa iránt, irány a Keszthelyi Festetics-kastély. A Festetics család 1739-ben szerezte meg a kastélyt és később átépítette saját ízlése szerint kiegészítve azt. A kastélyban található Helikon könyvtárat is magában foglaló gyűjtemény az ország egyetlen épségben maradt főúri könyvtára, amely több mint 500 év tudományát és kultúráját őrzi. Az ország negyedik legnagyobb kastélya jelentős kiállításokkal és zenei rendezvényekkel várja a látogatókat. A kastély mellett megtekinthető a 42 kehtáros kastélypark, amely egyben természetvédelmi terület is

Szigligeti Vár, Balaton

Élvezni a végtelen panorámát

  • Balatoni látogatása során semmiképp ne hagyja ki a Szigligeti vár meglátogatását, amely a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján emelkedik. Az immáron 750 éves múltra visszatekintő várat délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják.
  • Amikor kilátóról és panorámáról beszélünk, egy tornyot képzetünk magunk elé, amit sok-sok lépcsőn megmászva csodás kilátásban lehet részünk. De ez nem így van a Balatongyöröki szépkilátónál! A kilátó ugyanis inkább kilátópont. Egy természetes dombra kalauzoljuk Önt, ahonnan gyönyörködhet a Balaton hatalmas vízfelületében, egyik oldalról az északi part tanúhegyeivel, a másik oldalon a lapos déli partból kiemelkedő fonyódi dombokkal keretezve. Terítsen le egy takarót a fűbe és élvezze a lélegzetelállító kilátást egy jól megérdemelt pihenés mellett.

Tapolcai tavas barlang, Balaton

Barangolás a Balaton felvidék természeti csodáinál

  • Az északi part csodás természeti látnivalókat is kínál A Tihanyi félszigeten maradva érdemes megnézni a Tihanyi belső tavat, ahol akár csónakot is bérelhet és evezhet egyet, vagy ellátogathat a partján álló levendula ház látogatóközpontba, ahol megismerheti a félsziget kialakulásának a történetét, illetve a levendula lepárlás titkát. A tó partján szürkemarhák legelnek, akik a gyep karbantartásában segítenek, illetve megfigyelhetőek az itt őshonos, de vissza telepítésre szorult ürgék is.
  • Egy másik csodás célpont a Tihanyi levendulás melynek története az 1920-as évek közepén kezdődött, amikor Bittera Gyula gyógynövényszakértő az első ültetvényt telepítette Francaiországból származó növényekkel. Az ültetvény olyan sikeres lett Tihany egyei mikroklímájának köszönhetően, hogy a növények illóolaj tartalma magasabb volt a franciákénál is. Az ültetvény ma 7 hektáron található a külső-tó partjánál. Minden évben júniusban megrendezésre kerül a levendula fesztivál, mely során a tihanyi éttermek, cukrászdák, fagyizók és árusok levendula tematikájú finomságokkal és termékekkel várják a látogatókat.
  • Keszthelytől kevesebb mint 30 kilométerre található a Tapolcai tavasbarlang látogatóközpont. A különleges barlangokat kútfúrás közben tárták fel és a barlangrendszert a feltörő melegvíz alakította ki, melyben állandó 20 C körüli hőmérséklet van. A barlang látogatóközpontként üzemel, amelyben megismerheti a karsztbarlangok kialakulását és a tapolcai medence történetét. A tavasbarlang legnagyobb vonzereje azonban természetesen a valószínűtlenül kék vízzel teli barlangban való csónakázás, szezonban viszont érdemes előre foglalni a sorbaállás elkerülésének érdekében.

Tagore sétány, Balatonfüred

Elmerülni a magyar tenger mellett a művészetben is

  • Balatonfüred városában járva érdemes megkóstolni a Füredi savanyúvíz források egyikét és sétálni egyet a Tagore sétányon a Balaton parton, melynek legszebb része a kikötőtől a szívkórházig tart. Az árnyas platánfasor királyi eleganicát ad a sétánynak, amely számos fesztivál helyszínéül is szolgál. A kikötővel szembeni részen egy varázslatos rózsalugas is helyet kapott, melynek ívei alatt a virágok szimpompája mellett az illata is elkápráztat. Az első fát, melyről a sétány a nevét is kapta, a híres hindu költő, Rabindranath Tagore ültette annak örömére, hogy a füredi szanatóriumban meggyógyult.
  • Az irodalom egy másik híres alakját is ‘meglátogathatja’ Balatonfüreden, ha felkeresi a Jókai villát. A híres magyar író Jókai Mór és felesége 1864-ben vásárolták meg és számos nyarat töltöttek el, ide köthető például Jókai, Az Arany ember, a Fekete gyémántok, vagy a Szegénység útja című könyvének alkotása is.
  • Ha pedig képzőművészeti remekeket szeretne látni, látogasson el a Balatonfüredi Vasary Villába, melyet Vaszary Kolos hercegprímás, építtetett koraeklektikus stílusban. Halála után az épületet elárverezték majd 2010-ben fejeztődött be az épület renoválása, melynek nyugati szárnya kiállítótérként funkcionál, valamint működik benne egy alkotóház, egy könyvesbolt és egy kévézó is.

SZÁLLÁS TIPP:

Balaton - Legnépszerűbb ajánlatok


Keszthelyi fürdősziget

Egy felejthetetlen helyen csobbanni

  • A keszthelyi szabadstrandon található, az ország első vízre épített fürdőháza, a Keszthelyi fürdősziget amely 1864-ban készült. 2017-ben újították fel és azóta korhű külsejét megőrizve egy igazán különleges fürdőélményre várja modern felszereltséggel a csobbanni vágyókat.
  • A világ legnagyobb természetes termálfürdője a Hévízi tó amely Keszthelytől mindössze 8 km-re található. Nyáron a tó hőmérséklete 38 ºC-ra emelkedik, de még az év leghidegebb napjain is 22 -⁠ 24 ºC hőmérsékletű a víz, ezért a fürdő egész évben látogatható. Élvezze a lebegést a meleg vízben, a vízililiomok között és kapcsoljon egy kicsit ki a mindennapok nyüzsgéséből.

Badacsonyi szőlőhegyek

Borozás egy igazán festői helyen

  • Az északi part leghíresebb borvidéke a Badacsonyi borvidék, amely mediterrán jellegű klímájának köszönhetően csodás tételekkel ajándékoz meg bennünket. A borvidék nem csak a Badacsony hegyére korlátozódik, hiszen Balatonszepezdnél kezdődik és egészen Szigligetig tart. A borvidék szőlőterülete a Balaton partján húzódó hegyek, a Tapolcai-medence sajátos formájú tanúhegyeinek lejtőin helyezkedik el. Látogasson el a borvidékre, és fedezze fel a legjobb pincéket és a dűlők csodás nedűit .
  • Balatonfüredi látogatása során érdemes benézni a Figula borkertbe, melynek országosan elismert tételei a Balatonparton készülnek. Élvezze a csodás kilátást a Balatonra és a finomabbnál finomabb tételek sorát egy borkóstoló során, vagy látogasson el a barátokkal.
  • A Badacsony lábánál, Badacsonytomajon található a Folly arborétum és borászat amely nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye. Élvezze a varázslatos balatoni panorámát és kóstolja meg a helyben készült termékeket és csodás borokat Élvezze a madárcsicsergést, a természet ölelését, a Balaton panorámáját egy finom borkóstoló mellet.

Krisna-völgy, Somogyvámos

Idegen tájakra utazni, itthon

  • Szeretne idegen tájakra utazni, érdekli a mesés Nepál vagy India? A Keszthely környéki kirándulások egyik kihagyhatatlan látnivalója a Zalaszántói Buddhista sztúpa. A falu fölött magasodó 316 m magas hegyen színes imazászlókkal körülvéve, egzotikus füstölők illatába burkolózva tornyosodik a vakítóan hófehér buddhista szentély, a béke jelképe. A Világosvári-hegyen, az Emberi Jogok Parkjában található buddhista építmény Európa egyik legnagyobb sztúpája. A belsejében Buddha tanításait, Európában egyetlenként eredeti Buddha-ereklye is található. A sztúpa mellett egy Meditációs ház is található, ahol elvonulhat egy kicsit a mindennapok zajától.
  • Egy falat indiát kínál a Somogyvámos mellett található Krisna-völgy is. A völgyben több száz növény- és madárfaj él. A területen számos indiai stílusú épület áll, valamint a vaisnava hithez kapcsolódó színes isten szobor és falfestmény. A látogatók úgy érezhetik az idiában öshonos pávák, zabuk és elefánt szobrok, valamint a különleges épületek és az ott lakók a tradicionális indiai öltözete láttán, úgy érezheti magát mintha Indiába utazott volna, Magyarországon. Az épületek között egy vegetáriánus ételeket felszolgáló indiai étterem és ajándékbolt is található, amelyben a völgy biogazdaságában készített termékeket árulják.
  • Ha pedig inkább nyugatra tekintene, és kedvencei a western filmek és szívesen átélné az amerikai telepesek mindennapjait egy rövid időre? Látogasson el a Nemesvitán található családi western parkba, ahol cowboyokkal találkozhat, kipróbálhatja a célbalövést vagy az aranymosást és egy igazi vadnyugati szalonban is ehet. A Balatongyöröktől mindössze 9 kilométerre található családi parkban filmbe illő élményekkel lehet gazdagabb.

Tihanyi visszhang

Felfedezni az Északi-part legendáit

  • A Balatont számos legenda övezi. Az egyik legismertebb Balatonfüred városához kapcsolódik, ez az Anna-bál legendája. A hagyomány szerint az első bált 1825 nyarán rendezték meg, a Horváth házban a házigazda lányának tiszteletére. Később számos bált rendeztek a Balaton körül Anna nap előtt, de a füredi volt a leghíresebb. Gyakori vendég volt Kossuth, Széchenyi, Jókai vagy Blaha Lujza is. A világháborúk után 54-ben élesztették újra a hagyományt Krúdy Gyula Balatoni szívhalászat című novellája nyomán. A bál előtti pénteken ugyanis megrendezik a szívhalászatot. A legenda szerint az lesz a lányok jövendőbelije - legalábbis báli kísérője -, akinek a neve a Balatonból általuk kihalászott, fából faragott szíven áll. Manapság a báloknak az Anna Grand Hotel ad helyet.
  • A másik legenda Tihany városához fűződik. A történet szerint egy aranyhajú tündérkirálylány kecskéi legeltetése közben énekelt a tihanyiaknak esténként. A Balaton tó urának fia is élvezte az éneket, de a tündér úgy döntött, csak akkor énekel, ha kincseket adnak cserébe. A Balaton fia elhalmozta ékszerekkel, de amikor az utolsó gyöngy is elfogyott a tündér nem énekelt tovább, a fiú pedig belehalt a bánatba. A fiatal urat a Badacsonyba temették, ezért van koporsó alakja, apja pedig annyira mérges lett a tündérre, hogy kecskéit vízbe fojtotta, őt pedig Tihany egyik barlangjába zárta és elátkozta. Az átok szerint bárki megszólítja, annak muszáj válaszolnia, így alakult ki a tihanyi visszhang legendája. A visszhangot Ön is kipróbálhatja az apátság mögötti echo kőre állva, illetve a legendának állít emléket Borsos Miklós Tihanyi echo c. szobra is.

Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók az északi parton.

Ezek voltak a Balaton északi partjának legjobb látnivalói. Ne feledje, ha a legendák nyomába eredne, messzire utazna, vagy egy finom bort kóstolna, az északi part a legjobb választás. Reméljük segítettünk inspirálódni, és már tudja, a választ a ‘Mit csináljak hátvégén a Balatonnál’ kérdésre. Ha valamit kihagytunk volna, írja meg nekünk!

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 25. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet