Egy hétvége a Balatonnál, a legjobb látnivalók a déli parton

Ahogy egyre közeledik a jó idő, úgy válik egyre vonzóbbá a Balaton. - De mit csináljak a Balatonnál, ha nincs strandidő? - teheti fel a kérdést. Segítünk a legjobb programötletekkel a Balaton déli partján, olvasson tovább és inspirálódjon velünk!
Egy hétvége a Balatonnál, a legjobb látnivalók a déli parton

Ebben a blogunkban a Balaton déli partján lévő látnivalókat vesszük górcső alá, érdemes akkor is végignéznie, ha az északi part szerelmese, ráadásul blogunk másik részében az északi partra is átnézünk!

Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók a déli parton

Festői séták

Siófok a Balaton fővárosaként is emlegetett településen számos látnivaló várja a látogatókat. Érdemes kisétálni a kikötőbe, ahol a csodás vitorlásokon kívül megcsodálhatja a móló végén álló csodás arany angyalszobrot is. Érdemes felpattanni az egyik sétahajóra is, és egyedi szemszögből élvezni a magyar tenger hullámait. A kikötő mellett található továbbá a rózsakert, illetve a gyerekek örömére a Petőfi sétányon haladva a játszótér is. A főtéren élvezheti a szökőkút műsorát, és fellátogathat a víztoronyba is, ahol élvezheti a csodás panorámát, miközben kedvenc kávéját szürcsöli.

Ha tavasszal, vagy nyáron látogat a Balatonhoz, a Kőröshegyi Levendulás is megér egy látogatást. A gazdaságban 8 hektáron termesztenek tulipánokat és különböző típusú levendulát. A varázslatos illat és látvány mellett a látogatók szüretelhetik is a növényeket, valamint számos zenés rendezvénynek is otthont ad a terület.


Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók a déli parton

Varázslatos panorámák

Balatonbogláron a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán egy igazán különleges kilátó kapott helyet. A Xantus János Gömbkilátó formája is egyedi, valamint a megvalósításának története is. Tegyen egy rövid erdei sétát, és gyönyörködjön a Balaton látképében a kilátóból.

A Sípos-hegyi kilátó Fonyódon található és egy kellemes erdei túrával lehet elérni. Egy körülbelül fél órás túra a Balaton felöli hegyfalon elérni, mely során felejthetetlen látványban gyönyörködhetnek a Balaton hullámaival. A település másik csodás kilátója a Várhegyi Szépkilátó előreláthatólag 2024-ben lesz újra látogatható.

Balatonföldváron a Petőfi utca folytatásaként induló Kelta sétány is csodás élményeket tartogat, felfedezheti például a település nevét adó kelta földvár romjait, és fellátogathat a 40 méter magas löszfalra, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul szeme elé.


Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók a déli parton

Földön, vízen levegőben

A Balatonfenyvesen található kisvasutat a két világháború között létesítették, és a várost Imre-majorral kötötte össze. Ebben az időben a kocsikat még lovak húzták. A vonattal Somogyszentpálig lehet közlekedni, érdemes megnézni útközben a Fehérvízi lápos természetvédelmi területet, vagy akár a Csisztapusztai Gyógyfürdőt is.

Ha szeretné a Balatont egy másik nézőpontból is megismerni, a Bahart járataival vízre szállhat és egészen egyedülálló élményekben lehet része. Természetesen az egyik legegyedibb élmény a Szántód és Tihany között közlekedő kompjárat. De a Bahart menetrendszerinti hajóival a Balaton különböző településire is ellátogathat. Ha pedig sétahajózni szeretne, vagy felszállna egy bulihajóra, akkor is számtalan lehetősége van akár az elő és utószezonban is. Az aktuális menetrendekről ITT tud tájékozódni.

A gyerekek végtelen energiáját nem könnyű lekötni. Hagyja őket egy kicsit ‘majomkodni’ a Zamárdi kalandparkban, A park közel van az autópálya lejáróhoz és a vasútállomáshoz is. A közel harmincötezer négyzetméteres ligetben található akadálypálya hálózatok szinte végtelen lehetőségeket tartogatnak a szabadidő aktív eltöltésére. Egy kisvasút, több mint 200 akadás, 18 pálya és csúszópályák is várják a kalandvágyókat!


Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók a déli parton

Ó azok a csodás balatoni borok

A Balatonlelle mellett emelkedő dombságot Kishegynek, vagy a helyiek csak a “dél parti Badacsonynak” nevezik. A sárga Dél-Balatoni Borút jelzést követve számos csodás borászat és népszerű étterem várja itt a borkedvelőket.

Kristinus borbirtok, Kéthely Somogyi dombokkal körülölelt táj, hosszú szőlősorok és csend . Kiváló tételek, finom ételek és buja természet. Kell ennél több? Bepillantást nyerhet a somogyi dombságon termelt nemes borok elkészítésébe, egy finom ebédet fogyaszthat, vagy egy borkóstoló alatt felfedezheti az egyedi terroir hatását a bio szőlőkre.

SZÁLLÁS TIPP:

Balaton - Legnépszerűbb ajánlatok


Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók a déli parton

Vizes élmények télen-nyáron

A déli parton járva nem szabad kihagyni Zamárdit sem, ahol a Balaton szíve dobog. A település a Balatonon egyedülálló több mint 3 km hosszúságú szabadstrandjáról híres, ahol számos kikapcsolódási lehetőség várja a látogatókat. Érdemes akár biciklire pattanni, és napnyugtakor ellátogatni, hiszen a strand egyik pandján ülve gyönyörködhetnek a Tihanyi-félsziget mögött lenyugvó nap sugaraiban és a vízen nyugvó aranyhídban. A szabadstrand ad otthont egyébként nyáron a Strand és a Balaton Soundnak, de a Rosé fesztiválnak is.

Nyugat felé haladva a következő település Szántód, ahol a Tihanyba átvezető komp révje is található. Emellett 2023 nyarán nyit meg a Balaland Familypark, amely közel 10.000 m2-en a bel- és kültéri vízi és szárazföldi élményelemekkel várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.


Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók a déli parton

Megelevenedett történelem

Balatonföldvárra látogatva olyan, mintha a múlt századba csöpppent volna. Nem szabad kihagyni a Balaton legelegánsabb vitorláskikötőjének meglátogatását, egy finom ebéd fogyasztásást a Csigaház étteremben csodás panorámával, gyönyörködni a régi kaszninó épületben, vagy egy sétát a Kvassai sétányon a szabadstrand felé, az árnyas platánfák alatt.

Ha mélyebben is érdekli a település története, gyerekekkel érdemes a tourinformba ellátogatni, és a nyomozós játék után érdeklődni. Egy múltszázadi gyilkossági nyomozás során játékosan ismerhetik meg Földvár nagy alakjait és történetét. A település ad otthont nyáron a Kultkikötőnek is, melyben számos színházi és könnyűzenei előadást megtekinthet.


Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók a déli parton

Kétkeréken a család

A Balatoni Bringakörút végtelen élményt tartogat az egész családnak. A több mint 200 km bicikliút csodálatos látnivalók mellett vezet, ráadásul a Déli-parton nincsenek nagy emelkedők, így nem kell tartania a megeröltetéstől sem. Saját biciklijét is hozhatja, de a Balaton körül számos kölcsönzőben is bérelhet, felszereléssel együtt. Ráadásul számos vendéglátó helyen bringásként kedvezményesen fogyaszthat. Nincs többé magas parkolási díj, vagy órákig tartó parkolóhely vadászat, élvezze a szabadságot két keréken.

Költői lelkeknek

A balatonszárszói villasoron található József Attila emlékház épületében töltötte a költő utolsó napjait, és innen indult a később halált okozó sétájára. Az interaktív múzeumban számos képpel, illusztrációval és korábban nem bemutatott forrás által ismerhetik meg az ide látogatók Magyarország egyik legnagyobb költőjének kalandos életútját, valamint a későbbi tragédiát okozó megpróbáltatásait. Emellett megsimerhetik az egy-egy költeménye mögött álló kérdéseket és történeteket is.

Interaktív játékainak, az előadott versek hallgatásának és a hely különleges szellemének köszönhetően a kiállítás minden irodalomkedvelőnek kötelező, és gyermekekkel is ajánlott, hiszen rájuk is gondoltak a szervezők.


Egy hétvége a Balatonnál, látnivalók a déli parton

Ezek voltak a Balaton déli partjának legjobb látnivalói. Ne feledje, ha biciklizni, hajózni vagy csobbanni szeretne a Balatonnál a déli part csodás választás. Varázslatos kilátók, finom borok és gazdag történelem várja. Reméljük segítettünk inspirálódni, és már tudja, a választ a ‘Mit csináljak hátvégén a Balatonnál’ kérdésre. Ha valamit kihagytunk volna, írja meg nekünk! Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

Ha kiváncsi az északi part látnivalóira is, cikkünk másik részét ITT olvashatja!

A cikket írta:

Frissített: 19. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet