Egy hétvége az Adrspach sziklavárosoknál

Az Adršpach, a Teplice-sziklák és a Broumov tájvédelmi körzet csodás élményeket tartogat mindenkinek. Fedezze fel a homokkő óriásokat, a vad szurdokokat és a lélegzetelállító panorámát. Látogasson el családjával, vagy párjával egy hétvégére.
Egy hétvége az Adrspach sziklavárosoknál

Útvonalterv egy tökéletes hétvégéhez Adršpachban és Broumovban

A sziklavárosokkal, szurdokokkal, vízesésekkel és várakkal teli egyedülálló természetet egyszerűen a saját szemével kell látnia. Homokkő sziklaalakzatok, táblás hegyek, barokk műemlékek és érdekes múzeumok várják egy hosszú hétvégere Adršpachban és Broumovban. Rengeteg látnivaló van ebben a régióban, ezért összeállítottunk egy útvonaltervet amelyet követve három nap alatt bejárhatja az Adršpach és Broumov sziklák legszebb helyeit.

Érdekes tény:

A lélegzetelállító látványt annak a pusztító tűzvésznek köszönhetjük, amely 1824-ben söpört végig az Adršpach-sziklákon. Több hétig tartott, és gyakorlatilag az egész sziklák közötti erdőtakarót elpusztította. Csak ezt követően tárultak a nagyközönség elé az egyedülálló homokkőformációk teljes szépségükben, és kezdett el kialakulni a túraútvonalak hálózata.


1. nap:

  • Nyaralását már az első pillanttól kezdve élvezni fogja. Az első nap megismerkedik Adršpach - Közép-Európa legnagyobb és legvadabb sziklavárosával. Itt rengeteg látnivaló várja: sziklatornyok ezrei, vízesések, romok, tavak és szurdokok. Összeállítottunk egy rövid, kevesebb, mint 10 km-es útvonalat, amin Adršpach legszebb helyeire juthat el. Az egyedülálló sziklaformációk, a varázslatos természet és a felejthetetlen kilátás elállítja majd a lélegzetét. Javasoljuk a korai indulást, hogy a szállodában való bejelentkezés előtt még bőven legyen ideje a kirándulásra.
  • Az útvonal kiindulópontja a Miasszonyunk barokk templomának romjai az erdőben elrejtve a Kopeček nevű dombon, Adršpach sziklaváros bejáratától kb. 2 km-re északra található. Az 1667-ben épült romos templomnak mára csak a külső falai maradtak meg. Ez az egyedülállóan titokzatos hangulatú rom fotóért kiállt, ezért mindenképpen tartsa kéznél fényképezőgépét.
  • A Kopeček-hegy alatt egy másik érdekes hely várja a kalandvágyó turistákat - a Zdoňovské menhirs formáció. Itt 2018-ban cseh druidák építettek egy 13 kőből és egy kőkeresztből álló energiaharmonizációs rendszert. Tartson itt egy kis szünetet és töltődjön fel energiával, majd élvezze a kilátást Zdoňov környékére és a Hrnčířský-völgyben található Nepomuki Szent János kápolnára.
  • A sárga túraútvonal ezt követően a Křížový vrch hegyre vezet, amely 667 m magasra emelkedik a tengerszint fölé, közvetlenül az Adršpach-sziklák bejáratával szemben. A csúcsra az újonnan felújított zarándokúton juthatunk fel, amelynek története a 17. századig nyúlik vissza. A zarándokút öntöttvas domborműveket tartalmaz, amelyeket közvetlenül az ösvényt szegélyező sziklákba építettek. A kitartó túrázók jutalmaka a gyönyörű kilátás ami a környező vidékre és a sziklavárosokra nyílik.
  • A Křížový vrch-ről leereszkedve indljon egyenesen az Adršpach sziklaváros bejárata felé. A zölddel jelölt 3,5 km-es túraútvonal a gyönyörű sziklalabirintuson keresztül vezet.
  • Alig néhány perc sétára a bejárat után máris elmerülhet a csillogó adršpachi Pískovna-tó áttetsző felszínében. A fehér homokos parttal szegélyezett tó egy régi homokkőbánya elárasztásával alakult ki. Kétségkívül az ––egyik legszebb bánya-tó** egész Csehországban. Ha elvarázsolja a kristálytiszta víz, időzzön egy kicsit tónál és járja körbe a kékkel jelölt útvonalon, ahol ráadásul számos festői kilátópontot is útba ejthet.
  • A ezernyi sziklatorony látványa biztosan lenyűgözi majd. Az álkarsztos domborzatot romantikus szurdokok, kanyonok, labirintusok, vízesések és sziklamedencék egészítik ki. Az Adršpach sziklavárost számos különálló magas sziklatorony jellemzi, amelyek gyakran alakokat, állatokat vagy tárgyakat formáznak. A turisták által legkedveltebb sziklaalakok a Starostová és a Starosta, a Milenci, a Džbán és a Homole cukru.
  • Nagyjából a sziklavároson átvezető ösvény felénél találkozunk a Metuje folyó vonalán található 16 m magas Nagy-vízesésel. A sziklabarlangban elrejtett vízesés egy átjárón és egy fából készült gyaloghídon átsétálva érhető el. Áramlását szabályozzák, mivel a vízesés felett található kis tavon csónakázni lehet. Próbáld meg a 'Krakonoš (Adj nekünk vizet)" titkos jelszót kiáltani, ami beindítja a zsilipet. A vízesés talán még varázslatosabb télen, amikor legalább részben befagy.
  • Ha van ideje és kedve, a Nagy-vízeséstől haladjon tovább a Farkas-szurdokba vezető sárga ösvényen, amely természetes határt képez két sziklaváros - az Adršpach és a Teplice-sziklák között. A Farkas-szurdokon átvezető út fizikailag eléggé megterhelő lehet, a túrázóknak több létrát és még több lépcsőt kell megmászniuk. De az erőfeszítés mindenképpen megéri, mert itt a közeglépokkal teli természetet igazi vadságában tekintheti meg.
  • Amennyiben a túraútvonal végigjárása elég kalandot tartogatott a napra, más érdekes sziklaképződmények mellett haladva térjen vissza a Homole cukru nevű sziklához, amellyel lezárul az Adršpach-sziklákon átvezető túraútvonal.
  • Közvetlenül a sziklaváros kijáratával szemben található Adršpach barokk kastélya, amely egy hegymászó múzeumot is magában foglal. A kiállítás elsősorban a homokkőmászást mutatja be, hiszen az elválaszthatatlanul kapcsolódik az Adršpach-Teplice sziklák világához. Itt kövesse végig a biztosítótechnikák, segédeszközök, nyergek és bakancsok történelmi fejlődését.
  • Ha Adršpach legszebb helyeit szeretné megtekinteni nem maradhat ki egy látogatás az adršpachi sziklavár romjaihoz sem, amely a régi várhegyen, a vártól kb. 1,5 km-re nyugatra található. A vár a maradványai a mai napig megcsodálhatóak, az emberi történelem más nyomaival együtt. A várból fantasztikus kilátás nyílik, amely tökéletesen befejezésül szolgál, az adršpach-i sziklavárosok legszebb helyeit bejáró túrának.
  • A lélegzetelállító természeti látnivalókra és csodálatos kilátására biztosan sokáig emlékezni fog. Mire megérkezik a szállodába a kirándulás után, már biztosan vacsoraidő lesz. Kóstolja meg a hagyományos helyi specialitásokat. Mit szólna például a burgonyás palacsinta helyi megfelelőjéhez kramfleky-hez vagy egy autentikus fokhagymaleveshez, a oukrop-hoz?
  • Kirándulás közben is érdemes megefelő időt szánni a pihenésre. Kényeztesse magát egy masszázzsal a szállodában vagy lazítsa el izmait a szaunában. Ezután érdemes korán búcsut mondani a napnak, mert másnap még rengeteg kaland várja.

2. nap

  • Reggel kezdje a napját egy kiadós reggelivel a szálláshelyen, amely energiával tölti el egy aktív naphoz. Ezután induljon el a Broumovsko Tájvédelmi Körzetbe.
  • Az első megálló a Javoří-hegység legmagasabb pontja, amely Csehország és Lengyelország közötti határpontként is szolgál egyébként - a 880 m magas Ruprechtický Špičák-csúcs. A hegy tetején található egy 30 m magas kilátótorony, amelyre pontosan 100 lépcsőfok vezet fel. A kilátóból panorámás kilátás nyílik, az Orlické-hegységre, a Broumovsko és a Krkonoše hegységre, és természetesen az Adršpach-Teplice-sziklákra is.
  • A Ruprechtice-csúcs tetejétől csupán kb. 10 km-re található a cseh-lengyel határon egy medencében fekvő Broumov történelmi városa. A városban több különleges templom található. Az egyik az egyedülálló Szűz Mária temetői templom**, amely a legrégebbi emlék a szakrális népi építészetből Csehországban.
  • A város meghatározó épülete az impozáns Barokk épületegyüttes, a Broumovi bencés kolostor, amelynek részét képezi a Szent Vojtěch-templom és a több mint 17 000 kötetet tartalmazó könyvtár, valamint megtekintheti a torinói lepel egyedülálló, 1651-ből származó másolatát is.
  • Meglátogathatja a broumovi kolostor földalatti katakombáit is, ahol 34 múmia található a vamberki Szent Prokop plébániatemplom kriptájából. A legrégebbi múmiák a 17. századból származnak.
  • Ha az aranyló ital, a sör szerelmese, látogasson el a Broumov sörgyárba. A gyártúra során megismerheti az egyik legrégebbi sör előállításának rejtélyét és a helyi sörfőzés és a szerzetesrendek történetét.
  • Broumovtól nem messze, a Hvězda-hegyen található a lenyűgöző barokk Havas Boldogasszony kápolna. Az egyedülálló csillag alakú épület vadregényes természeti környezetben áll, és gyönyörű kilátás nyílik a Broumovi medencére, amelyet a Sovími és Jestřábími-hegység szegélyez.
  • Ezután felfedezheti Broumov sziklafalainak szépségét, amelyek Police nad Metují és Broumov városok között egy 12 km hosszú hegyvonulat gerincét alkotják. Ez a térség gazdag különleges sziklaképződményekben és mély szakadékokban.
  • A Broumov-sziklafalak egyik legszebb része közvetlenül a Hvězda-csúcs alatt található. A mintegy 1 km hosszú Kovářova-szurdok meredek, erdős és gyönyörű homokkő sziklatornyokkal szegélyezett. A szurdokban található a Máriabarlang és egy barlangi fülke is, ahol a Kováva patak is csordogál.
  • A Broumovi sziklafalakon átvezető útvonalon számos lélegzetelállító megálló található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Győződjön meg róla saját szemével, és járja be a legszebb látnivalóit.
  • Először az Ovčín (Kék kő) tárul a látogató szeme elé. A kilátó mögött körülbelül egy kilométerre találhatóak a Slavenské sziklagombák elszórtan egy nagy fennsíkon Slavný falu felett. Méretük a parányi sziklatömböktől a több méteres kolosszusokig terjed.

  • A következő két másik nagyszerű kilátópont, amelyek mindenképpen megérdemlik, hogy megörökítsük őket egy fényképen: a Zaječí-szurdok kilátópontja és a Slaven kilátópont.

  • Ezután elér a Broumovi sziklafalak egyik fő szimbólumához - a Kőkapuhoz. Amikor áthaladnak e különleges, 5 m széles és hosszú sziklaalakzat alatt, felejthetetlen kilátás nyílik a Broumovi medencére, a háttérben a Bagoly-hegységgel és a Javory-hegységgel.

  • A Božanovský Špičák csúcs, a Broumovi sziklafalak legmagasabb pontja (773 m tengerszint feletti magasság). Az idevezető út egy sziklalabirintuson keresztül halad, ahol számos érdekes sziklaképződmény található. Egyes sziklák állatokra hasonlítanak ezért ezt a helyet "Kamenná állatkertként” is emlegetik.

  • Nagyszerű élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt a Merkur Készlet Múzeum meglátogatása a festői Police nad Metují városában. A kiállítás a leghíresebb cseh építőkészlet történetét térképezi fel. Itt látható például a legelső, 1920-as készlet, a Merkur "O" pálya 1:45 méretarányban, valamint számos történelmi és korabeli kiállítási tárgy.

  • Az utca túloldalán található a Papírmodellek múzeuma amely a világ legkülönlegesebb papírmodell-gyűjteményével büszkélkedhet. Ismerje meg a makettezés történetét, valamint a makettezők és művészek munkáját. Az érdeklődő látogatók maguk is kipróbálhatják a papirmodellezést.

  • Estére biztosan érezni fogja a lábában a sziklafalak megmászását. A napi teljesítmény mindenképpen megérdemel egy kis jutalmat, egy finom vacsora formájában. Javasoljuk, hogy kóstolja meg a Pavlišovsky schnitzel-t, amely az egyik hagyományos regionális specialitás. A klasszikus rántotthúst savanyú káposztával és kenyérgombóccal tálalják.

  • A szomjúság ot pedig űzze el a Nakhodek Primátor sörrel, amelyet klasszikus módon, hosszú lágerpincében történő érleléssel állítanak elő. Alkoholmentes alternatívaként a Teplice-Adršpach sziklák természetvédelmi területről származó kiváló minőségű vízből készített limonádét is kóstolhat. A helyi málnás limonádé évtizedek óta a legnépszerűbb ízesítés.


3. nap

  • A kirándulás utolsó napja is legalább annyi élményt és izgalmat ígér, mint az előzőek. Kényeztesse magát egy finom reggelivel, majd irány a Teplice-sziklaváros.
  • Kezdje a napot egy kis túrázással, és tegyen egy nagyjából 11,5 km hosszú kört a Teplice-sziklák között.
  • Az útvonal kezdő- és végpontja a Teplice-sziklaváros bejárati kapuja. Itt égig érő sziklafalak és Közép-Európa legnagyobb sziklalabirintusa várja Önt. A népszerű sziklaalakzatok közé tartozik a Hentesbalta, a Hernyó, a Tintapalack és a Krakonoš-hárfa.
  • A következő megálló a Střmen vár romjai. A Teplice-sziklák bejárati kapujától 1 km-re található, csak a kék turistautat kell követni. A vár egykor megfigyelőpontként és a közeli Adršpach vár védelmére szolgált és története a 13. századig nyúlik vissza.
  • Ezután ellátogathat a Skály vár romjaihoz, amelynek története a 14. századra nyúlik vissza. Nem sok minden maradt belőle, de a kilátás páratlan. A várromhoz a piros túraútvonal vezet.
  • A Gólya kilátótorony az Adršpach-Teplice-szikláknál található, és érdemes ellátogatnia. A 786 m tengerszint feletti magasságból csodás kilátás nyílik a sziklavárosokra, a Krkonoše és az Orlické-hegységre.
  • A hely egyik legszebb része a Teplice-sziklák - Templomfalak képződménye, amelyet mindenképpen érdemes megnézni. A Templomfalak alatti érdemes sétálnia, a csúcsaik meghódítását pedig inkább fitt hegymászóknak ajánljuk.
  • A Teplice-szikláktól kevesebb mint 2 km-re található Teplice nad Metují városa. Üljön be az egyik hívogató étterembe és kóstolja meg a cseh fogások egyikét. Érdemes körbenézni a településen is és meglátogatni a barokk stílusban épült Szent Lőrinc templomot. Csodaszép templomokat láthat Kamenecben, ott a Segítő Szűzanya zarándoktemploma várja, a Szentháromság templom pedig Zdoňovban található, ahol emellett a kastélyt is megcsodálhatja a hozzá tartozó kerttel.
  • A közelben található at Ostaš Természetvédelmi Terület. Itt található Ostaš sziklaváros számos gyönyörű homokkő sziklaalakzattal.
  • Az Dřevíček malom mindössze 12 km-re található az Ostaš sziklavárostól. Itt megismerheti a molnárok munkáját és a múltszázadi eszközöket.
  • Ha a történelem érdekli, meglátogathatja a környéken elszórt bunkerek valamelyikét is. A Pod Kolčarkou Bunker, és a K-S 25 "Na sedle " bunkerben úgy érezheti magát, mint egy valóságos katona.
  • Az Adršpach-Teplice-szikláktól nyugatra, meglátogathatja a Žaltman-kilátótorony, ahonnan csodás panorámában gyönyörködhet.
  • Délfelé haladva pedig, ne hagyja ki a Slavíkov falu fölött található Na Signálu kilátótorony meglátogatását, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Ostaš, Broumov, Krkonoše, Orlické és Stolové hegyekre.

TIPP:

Egy hosszabb nyaralásra készül az Adršpach szikláknál? Van még néhány tippünk, hogy hová érdems ellátogatnia, ha már az összes sziklaalakzatot megnézte.

  • Adršpach-tól nem messze található az Óriás-hegység, amely tele van gyönyörű helyekkel, túra- és kerékpárutakkal és látnivalókkal.
  • Ha már ilyen közel van a lengyel határhoz, kár lenne nkihagni egy látogatást a szomszédba. Látogasson el például a Góry Stołowe Nemzeti Parkba, ahol a népszerű Narnia krónikái filmet is forgatták. Nem messze innen található az aprócska, de annál érdekesebb Czermnai kápolna a csontmaradványokkal. A séták és a történelem szerelmesei felkereshetik a radosnói vár romjait is.

Hol szálljon meg Adršpachban?

Hangulatos szállás:

  • A Radvanice panzió az Adršpach-Teplice sziklák bejáratánál található. Egy kényelmes szoba vagy apartman és remek félpanzió várja a látogatókat. A panzióban csocsóasztal, biliárd és a gyermekek számára játszótér és gyereksarok is található. Egy hétvége két fő részére 39 790 Ft.-ba kerül.

Szállás wellnessel:

  • A Hotel Praha *** Broumovban található, rövid távolságra Adršpach és a broumovi falak között. A szálloda gyönyörű szobával, ízletes félpanzióval és wellness-központtal, medencével és pezsgőfürdőbel várja vendégeit.

Reméljük sikerült jó ötleteket adnunk, ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 1. 5. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Csehország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet