Itt vannak az év legnagyobb kedvezményei! Csapjon le a TravelBombákra 30% kedvezménnyel!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Csehország legjobbjai: TOP 15 legszebb kastély

Csehország a gyönyörű kastélyok országa. Nem csoda, hogy nemcsak a turisták, hanem a filmesek körében is kedvelt helyszínek. Nézze meg velünk együtt a legszebb kastélyokat, amelyek mesékben és filmekben is főszerepet játszottak. Íme lístánk:
Csehország legjobbjai: TOP 15 legszebb kastély

Csehországban több száz kastély található, melyek kivételesek építészeti, művészeti és történelmi értékük révén. Sokan közülük biztosan ismerősek lehetnek a mesékből és más filmes alkotásokból. Íme néhány tipp a legszebb cseh kastélyokhoz.

1. Český Krumlov kastélya

A Český Krumlov várkastély gyönyörű építészeti egységet alkot, és gazdag kulturális hagyományai miatt Közép-Európa egyik legfontosabb műemlékének számít. Nem meglepő tehát, hogy az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A kastély jellegzetes a város fölé emelkedő festett tornyáról, amelyről már messziről felismerheti, hogy megérkezett Český Krumlovba. A torony az egyik legrégebbi része a komplexumnak, és már a 13. században épült. Ne hagyja ki a csodálatos Bellaire nyári lakot és a nyári színházi színpadot, amely az egyedülálló forgatható nézőtérről ismert, és egész Európában híres.

Ez a gyönyörű Rožmberk család kastélya filmkészítőket is többször megihlette már és számos cseh film forgatása zajlott itt.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-SZ: 9:00 – 18:00

Belépő:

  • Felnőtteknek kb 50 - 280 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 50 - 220 CZK, 18 év alatti gyermekeknek kb 50 - 190 CZK, 6 év alatti gyermekeknek ingyenes.

Nézze meg a szállásajánlók, hogy tényleg közel legyen a kastélyhoz.


2. Hluboká nad Vltavou kastély

Tizenöt kilométerrel északra České Budějovicétól található Csehország egyik legromantikusabb kastéllya, a Hluboká nad Vltavou. Az épület angol Tudor-gótikus stílusban épült és mintájául az angol Windsor kastély szolgált. Jelenlegi megjelenését a Schwarzenberg családnak köszönheti, akik a 17. század közepétől a második világháború kezdetéig lakták. A kastély 140 szobával és 11 toronnyal büszkélkedhet és a tárlatvezetés során betekinthet a lakószobákba és a fényűző reprezentációs termekbe, melyek faragott falburkolatok, kazettás mennyezet, elegáns bútorok, kristálycsillárok és gazdag képgyűjtemény díszít. Megtekintheti a tornyot, valamint a kastély konyháját és az istállót is.

A Hluboká nad Vltavou kastély 1952-ben a Pyšná princezna Krasomila hercegnőjének és apjának, a Půlnoční királyság uralkodójának otthonává vált.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-SZ: 9:00 – 17:00

Belépő:

  • Felnőtteknek kb 150 - 280 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 100 - 220 CZK, 18 év alatti gyermekeknek kb 50 - 110 CZK, 6 év alatti gyermekeknek ingyenes.

Ismerje meg a szállásajánlataink és fedezze fel a kastélyokat.


3. Konopiště kastély

A Konopiště kastély, amely a Közép-Csehországban található Prága közelében. A kastélyt Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar császári trónörökös vadászat iránti szenvedélye tette híressé. Bár ő maga vegetáriánus volt, és legjobban a gyümölcsös gombócot kedvelte, a vadászat iránti megszállottsága mindenütt látható a kastély falain, amelyek trófeákkal vannak tele. Ferdinand emellett a birtokkal is foglalkozott, amelyen egy történelmi stílusú kastélyt épített modern elemekkel. A barokk kert helyén rózsakertet és üvegházakat alakított ki. A kastélyban helyet kapott hatalmas gyűjteményei, amelyeket részben olasz felmenőitől örökölt, részben saját gyűjtői tevékenysége révén szerzett be.

A Konopiště a filmesek körében népszerű helyszín. Számos csehszlovák játékfilm és mese forgott itt, de az olasz bűnügyi film, az Octopoda is itt készült.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-SZ: 10:00 – 17:00

Belépő:

  • Felnőtteknek kb 240 - 330 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 190 - 260 CZK, 18 év alatti gyermekeknek kb 100 - 130 CZK, 6 év alatti gyermekeknek ingyenes.

Nézze meg szállásajánlónk és szálljon meg Konopiste közelében.


4. Lednice kastély

A Lednice kastély nyári rezidenciaként szolgált, neogótikus Tudor-stílusban épült, és a 13. század közepétől a Lichtenstein család birtokolta volt, egészen a második világháború utáni vagyonelkobzásig. A Valtice kastéllyal együtt ezek a komplexumok az UNESCO listáján is szerepelnek. A kastély kiterjedt gyűjteményekkel büszkélkedhet, a fa burkolatok és lépcsők lenyűgözőek, az arisztokrata szobák folyó vízzel és központi fűtéssel rendelkeznek. Kivételes a kastély üvegháza is, valamint a romantikus angol park, ahol megtalálható Európa legrégebbi minarete is, valamint egy Apollón templom és egy mesterséges várrom, a Janův hrad. A kastély földszinti nyilvános helyiségeit faragott díszítés jellemzi, amit a könyvtárban a csigavonalú lépcsőház egészít ki.

A Lednice kastély rengeteg filmben szerepel. A Twist Olivér, az Angol beteg, és a Koldus és királyfi is itt forgott.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-SZ: 9:00 – 17:00

Belépő:

  • Felnőtteknek kb 180 - 280 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 130 - 230 CZK, 18 év alatti gyermekeknek kb 100 - 150 CZK, 6 év alatti gyermekeknek ingyenes.

Tekintse meg szállásajánlók és járja be a Lednice-Valtics kultúrtájat.


5. Červená Lhota kastély

Červená Lhota egy másik ikonikus kastély, amely számos meséből és filmből ismert. A kastélyról először 1465-ben tesznek említést, ekkor még csak egy vár volt. A 17. század végén a várat barokk kastéllyá építették át, és nyári rezidenciaként kezdtek használni. A kastélyban megtekintheti az első emeleti belső tereket, a padlástéri szobákat és a pincét. A kastélypark dombján található reneszánsz Szentháromság-kápolna az eredeti, megmaradt festményeivel és ötletesen megoldott fa mennyezetével, amely a mennyei Jeruzsálemet szimbolizálja, lenyűgöző látványt nyújt. A kastélyt minden oldalról tó veszi körül, amelyen csónakkal is körbejárhatja.

A dél-csehországi Červená Lhota szmos csehszlovák mesejáték hátteréül szolgált, itt forgatták többek között például a Pan Tau című filmet is.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-V: 9:30 – 17:00

Belépő:

  • A belépő az adott tárlatvezetéstől függően felnőtteknek kb 100 - 190 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 80 - 150 CZK, 18 év alatti gyerekeknek kb 40 - 80 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

6. Valtice Kastély

Valtice domináns épülete a barokk kastély kápolnáról és Mária mennybemenetele templomról ismerhető fel. A Valtice kastély az egyik legnagyobb világi barokk építmény Morvában. Az építkezésben híres európai mesterek vettek részt, és a jelenlegi formáját a 17. és 18. századi átépítéseknek köszönheti. Ma az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A tárlat során megtekintheti a hercegi család kiállítását, a felújított termeket és a kastélyszínházat. A barokk díszítés és a rokokó bútorok nagysága és szépsége alapján képet kaphat az akkori gazdag nemesek életéről. Nem meglepő, hogy a kastély Ferenc József császár és felesége, Sissi kedvelt rezidenciája volt. További jelentős lakók és vendégek között szerepelt például Metternich kancellár és Liechtenstein József herceg.

Valticében forgatták Hósárkány (Sněžný drak) c. mesét is.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • H-V: 9:00 – 18:00

Belépő:

  • A belépő az választott tárlatvezetés típusától ffüggően felnőtteknek kb 30 - 230 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 20 - 180 CZK, 18 év alatti gyerekeknek kb 20 - 90 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Tekintse meg szállásajánlók és járja be a Lednice-Valtics kultúrtájat.


7. Veltrusy kastély

Képzelje csak maga elé: Romantikus táj, a Vltava folyó lassú folyása, vad ártéri erdők, festői fák és rejtett kis rétek – mindez megtalálható a veltrusi kastélyparkban, amely az egyik legnagyobb park Csehországban. A barokk Veltrusy kastély a 18. század első feléből származik, később klasszicista stílusban alakították át. 1754-ben itt rendezték meg az első kereskedelmi-ipari vásárt, amelyen maga Mária Terézia is részt vett. Érdemes kerékpárját is magával hoznia, hiszen a hatalmas, részben vadasparkként is szolgáló parkon áthalad a Prága – Drezda kerékpárút is. A romantikus lelkeknek lovaskocsira is szállhatnak.

A Veltrusy kastély számos cseh és külföldi filmben megjelent. A legismertebbek közé tartozik a Milos Forman rendezésében készült Amadeus.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K -V: 10:00 – 17:00

Belépő:

  • A belépő az adott szezontól függően felnőtteknek kb 150 - 180 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 120 - 140 CZK, 18 év alatti gyerekeknek kb 60 - 70 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Szállástippek:

Csehország - Legnépszerűbb ajánlatok


8. Orlík kastély

Az Orlík kastély egy újabb gyöngyszem a cseh műemlékek között. A Orlík-tó partján található elhelyezkedése csodálatos kilátást nyújt a tájra. A kastély története sem kevésbé érdekes, mivel a cseh és európai történelem legfontosabb mérföldköveivel van átszőve. A látogatókat romantikus belső terek varázsolják el gazdag gyűjteményekkel és tökéletesen bemutatja a 19. századi nemesség életstílusát. Kiemelkedő díszítése a Teskův terem faragott kazettás mennyezete és falburkolata. A lovagi terem is hasonló szellemben van díszítve. A kastélyban említést nyernek a napóleoni korszakból származó empírium elemei is, különösen a bútorokon, amelyeket Karel Schwarzenberg hozott Párizsból. A kastély körül egy angolpark található Schwarzenberg sírhelyével.

A kastélyban készült például a The Velvet Murderers film is, amely Csehország legdrámaim gyilkosság sorozatát dolgozza fel.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-V: 9:00 – 17:00

Belépő:

  • A belépő az adott szezontól függően felnőtteknek kb 200 - 350 CZK, nyugdíjasoknak, gyerekeknek és diákoknak kb 200 - 300 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Nézze meg szállásajánlónkat és fedezze fel a kastélyt.


9. Trojský kastély

A Trojský kastély Prága Troja negyedében található, közvetlenül az állatkert közelében. Egy különleges barokk épület, amelyet Karel Schwarzenberg herceg építtetett 1678-ban, és amit Johann Bernhard Fischer von Erlach tervezett. A kastély egy csodálatos barokk kerttel rendelkezik, amellyel kapcsolatban az osztrák származású építész az épületet tervezi, és amely nagyobb látványt nyújt, mint a kastély maga. A kastély és a kert a cseh barokk stílus egyik legszebb példája. A kastély fő művészeti gyűjteménye a középkori festményekből és egyiptomi műalkotásokból áll.

A Trojský kastély több csehszlovák film és sorozat helyszíne volt.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-V: 10:00 – 18:00

Belépő:

  • A belépő az adott szezontól függően felnőtteknek kb 200 - 400 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 100 - 300 CZK, 18 év alatti gyerekeknek ingyenes.

10. Ploskovice Kastély

A Ploskovice kastély Litoměřice közelében található, és Bourbon Mária, Gaston orléans-i herceg felesége számára számára épült, a 18. század első negyedében. Az épületet mini Versailles-ként rendezte be, a korabeli díszítési divat szerint, olasz-kínai stílusban. A kastély barokk nyári rezidenciaként szolgált az arisztokráciának. A mai formáját a 19. század második felében nyerte el, amikor V. Ferenc Habsburg császár átépíttette. A kastély széleskörű bútor-, festmény-, üveg- és porcelángyűjteménnyel rendelkezik. Freskói és domborművei például különösen figyelemre méltóak. A kastély földszintjén egyedülálló mesterséges vízi barlangok, azaz grottók találhatók, ahol szökőkutakat, falfestményeket és antik épületek plasztikus romjait csodálhatja meg.

A Ploskovice kastélyt gyakran keresik fel filmesek, és szerepel mesékben, játékfilmekben, sorozatokban és dokumentumfilmekben. Itt forgatták az *Amadeust* Miloš Forman rendezésében vagy a *Én és a hercegem* című romantikus komédiát.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-V: 9:00 – 17:00

Belépő:

  • A belépő árak az adott szezontól és tárlattól függően felnőtteknek kb 50 - 170 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 50 - 140 CZK, 18 év alatti gyerekeknek kb 50 - 70 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

11. Litomyšl Kastély

A Litomyšl kastély a UNESCO világörökségi listáján is szerepel, mivel Közép-Európa egyik legszebb reneszánsz épülete. A kastély 1568 és 1581 között épült ajándékként a Cseh Királyság legfelsőbb kancellárja, Vratislav z Pernštejna feleségének. A kastély reprezentatív családi rezidenciaként szolgált. Az építkezésében és díszítésében főként olasz mesterek és császári építészek vettek részt. A homlokzatokon figurális szgraffitók láthatók, a főudvaron pedig két nagy csatajelenet.

A reneszánsz kastély több mint nyolcezer szgraffitóval nem kerülhette el a filmesek figyelmét sem. Itt forgatták az Oscar-díjas *Amadeus* filmet, az *A vörös Pimpernel* című francia forradalmi filmeket és a *Mozartot felejteni* koprodukciós filmet is.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-V: 9:00 – 16:00

Belépő:

  • A belépő felnőtteknek kb 190 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 150 CZK, 18 év alatti gyerekeknek kb 80 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Ismerje meg szállástippjeink és fedezze fel Litomyšl titkait


12. Sychrov Kastély

A Sychrov kastélyról azt mondják, hogy egy valóságos Franciaország kastély, cseh földön. Az épület neogótikus stílusban készült, és a francia Rohan család rezidenciájaként szolgált. Ma a francia romantikus neogótika egyik legfontosabb épületének számít Csehországban. A kastély gazdag eredeti bútorokkal, festményekkel rendelkezik és képzőművészeti galériája a legnagyobb francia portré művészeti gyűjteménnyel rendelkezik Közép-Európában. A Sychrov kastélyban még királyi apartmant is elhelyeztek, ahol a legfontosabb vendégek szállhattak meg.

Természetesen ez a kastély is több csehszlovák mesefilmben is feltűnik.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • H-V: 9:00 – 17:00

Belépő:

  • A belépő árak az választott tárlatvezetés függvényében felnőtteknek kb 50 - 250 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 50 - 250 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

13. Raduň Kastély

A neogótikus romantika gyöngyének is nevezhető Raduň kastély, amely 7 km-re fekszik Opavától, eredetileg egy nemesi vár volt, amelyet a 16. században alakítottak át reneszánsz kastéllyá.*. Érdemes megemlíteni a kastély értékes könyvtárát, amely hihetetlenül 16 000 kötet könyvet tartalmaz. Az épülethez tartozik egy gazdasági udvar, sörfőzde, narancsoskert, és egy parkerdő négy tóval. A parkban több mint hétszáz egzotikus növény és citrusféle található.

A kastélyban forgatták a *Vodní víla* című mesét.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-V: 10:00 – 17:00

Belépő:

  • Felnőtteknek kb 60 - 170 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 40 - 140 CZK, 18 év alatti gyerekeknek kb 60 - 70 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Ismerje meg szállásajánlataink és fedezze fel a kastély kincseit.

14. Mnichovo Hradiště Kastély

Eredetileg reneszánsz Mnichovo Hradiště kastélyát Václav Budovecz Budova nemes építette. A fehér-hegyi csata után Albrecht von Wallenstein birtokába került, akinek maradványai a Szent Anna kápolnában nyugszanak. A Wallenstein család 1946-ig birtokolta a kastélyt, és a 17. század végén barokk komplexummá alakították át. A kastély belső tereiben ritka porcelán-, jelmez- és fegyvergyűjtemények található. Könyvtára a hihetetlen 22 ezer kötetet is számlálja, köztük kéziratokat és első kiadásokat. További különlegesség a kastély történelmi színháza, amely még mindig működő gépezetével és eredeti mozgatható díszletekkel rendelkezik. Érdemes megemlíteni az 111 festményből álló képtárat is.

A Mnichovo Hradiště kastély szerepelt a *Panna és a szörny* (Panna a netvor) című mesefilmben is.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-V: 8:45 – 16:00

Belépő:

  • Belépő felnőtteknek kb 100 - 170 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 80 – 140 CZK, 18 év alatti gyerekeknek kb 40 - 70 CZK, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Telc Kastély, Csehország

15. Telč kastély

A Telč kastély a morva település szívében található, amelyet a 16. században reneszánsz stílusban alakították át, az ősi vár maradványaiból. Szép példája a reneszánsz építészetnek, és az épület előtt terül el a műemlékekkel övezett négyzet alakú főtér. A Telč kastélyt a Niedermayer család építette, akiknek a családi címere a kastély főbejárata felett látható. A kastély lenyűgöző szobákat, gyönyörű festett mennyezeteket és festett falakat rejt. A belső tereket az ünnepségekhez és bemutatókhoz igazították a 16. században, és a kastélyt és környékét a reneszánsz jellege miatt az UNESCO világörökségi listájára is felvették. Az udvar előtt található kút a barokk szobrokkal és díszítőelemekkel rendelkezik.

A Telč kastély szintén népszerű a filmesek körében. Az épület számos csehszlovák filmben feltűnik.

Nyitvatartás nyári szezonban:

  • K-SZ: 9:00 – 17:00

Belépő:

  • Felnőtteknek kb 130 - 200 CZK, nyugdíjasoknak és diákoknak kb 100 - 160 CZK, 18 év alatti gyermekeknek kb 50 - 90 CZK, 6 év alatti gyermekeknek ingyenes.

Nézze meg szállásajánlók és járja be a csodaszép Telč városát.


Csehország varázslatos kastélyai a történelem és az elegancia tökéletes ötvözetét nyújtják az utazók számára. Blogunkban bemutattuk a top 15 legszebb kastélyt, amelyek bámulatos építészeti csodáikkal és festői környezetükkel varázsolják el a látogatókat. Ezek a kastélyok nemcsak a múltat idézik fel, hanem lenyűgöző látványukkal és gazdag történelmükkel maradandó élményeket kínálnak. Fedezze fel Csehország legszebb kastélyait, és merüljön el a királyi pompában egy felejthetetlen utazás során! Tervezze meg kastélytúráját, és ismerje meg Csehország történelmi kincseit!

A cikket írta:

Frissített: 21. 10. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Csehország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból