TOP 8 felejthetetlen látnivaló Lengyelországban

Lengyelország csodálatosan gazdag történelmi, kulturális és természeti kincsei minden látogatót lenyűgöznek. Elhoztunk 8 igazán különleges és kevésbé ismert látnivalót, amit mindenkinek látnia kell.
TOP 8 felejthetetlen látnivaló Lengyelországban
Bialowieza Erdő, Lengyelország

1. Bialowieza Erdő

Lengyelország, és egyben Európa első természetvédelmi területe 1979-ben felkerült az UNESCO világörökségek listájára rendkívül gazdag növény és állatvilágának köszönhetően. A Balti- és a Fekete-tenger vízgyűjtő területén, a Fehérorosz határnál elhelyezkedő hatalmas erdőségben olyan ritka állatfajok is megfordulnak, mint a barnamedve, a szürke farkas, vagy a hiúz. A park azonban kétség kívül, az itt élő több mint 300 európai bölényről híres igazán, melyeket 1929-ben telepítettek be újra. Egy másik nagyon különleges állatfaj is megfigyelhető, a tarpán ló, amely a mai hátaslótörzsek jelentős részének őse.

A park egy időben az Orosz Birodalom részét képezte, amikor egy cári palota is épült itt. Ma ebben kapott helyet a nemzeti park igazgatósága és a turisztikai központ is.

TIPP:

Fedezze fel a Bialowieza Erdőt a keskenynyomtávú kisvasút segítségével. Az erdőben élő bölényeket pedig IDE kattintva akár online is megfigyelheti a parkban kihelyezett webkamerákon keresztül.


Ojców-i Nemzeti Park, Lengyelország

2. Ojców-i Nemzeti Park

A Krakkó mellett található aprócska nemzeti park csodálatosan gazdag geológiai képződményekben, barlangokban és várakban is. A park legismertebb és legkeresettebb látnivalói a különleges alakú sziklaképződmények, amelyek úgy magasodnak ki a zöld növényzetből, mint antik kőoszlopok. A Prądnika völgyben számos ilyen különleges szikla illetve barlang várja a látogatókat. Ojców településen érdemes meglátogatni a régi villákat és a várromokat is, valamint a Vízi kápolnát is.

A park barlangjai a Lengyelországban található 21 denevérfajból 17-nek otthont adnak.

TIPP:

A Pieskowa Skałá kastély éttermében érdemes megkóstolni a lengyel pirogot, illetve nem messze a park jelképének is számító Herkules dorongjának vagy Herkules buzogányának (lengyelül Maczuga Herkulesa) nevezett 25 méter magas sziklát is.


Zalipie, Lengyelország

3. Zalipie a virágfalu

A Krakkótól 100 kilóméterre északra fekvő kis falu, kb. 30 kis háza és majorság eszközei is egytől-egyik gazdagon díszítettek a lenyűgözően színes és bonyolult virágmintákkal. Itt mindíg tavasz van, és mintha az itt lakók a ‘virágozzék’ felszólítást kicsit túl komolyan is vették volna. Az eredmény: festett mintától roskadozó homlokzatok, ablakok, és belső terek. De a bútorokon és mindennapi használati eszközökön is megjelenik egy-egy díszített szőttes legalább, ha festék még nem jutott oda. A falu bár skanzennek tűnik, lakott és a lakók maguk öltöztetik évről évre virágba házaik, de érdemes megcsodálni a közösségi épületeket és a templomot is, hiszen azok sem maradnak díszítés nélkül soha.

1948 óta szervezik meg a faluban a „Festett Házikó” versenyt, amelynek eredményeképpen a házakon újabb és újabb virág motívumok tűnnek fel, tovább őrizve a több mint száz éves hagyományt.

TIPP:

Tavasszal érdemes leginkább a faluba látogatni, hiszen ekkor az éledő természet csodás környezetet nyújt a virágba borult házikóknak.


Wolin sziget, Lengyelország

4. Wolin szigete

A Balti-tengernél található Wolin sziget, a Szczecini öböltől északra található. Bár Lengyelországnak ezt a részét a turisták még kevéssé ismerik, az aranyhomokos strandok még a nyári szezonban is nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtanak. A sziget legnagyobb részét a Wolin Nemzeti Park teszi ki, melynek területét csaknem teljesen erdő borítja. A park legismertebb látványosságai a 95 méter magas tengerparti sziklafal és a bölénytenyészet.

Wolin strandjain júliusban és augusztusban a hőmérséklet 25-30 °C körüli, így azoknak az utazóknak ajánljuk akik nem annyira kedvelik a hőséget.

TIPP:

A szigetre való látogatása során ne hagyja ki a Wolini Szláv és Viking Központ meglátogatását. Sétálgasson a rekonstruált viking településen, és ismerje meg, hogyan éltek az emberek 1000 évvel ezelőtt. Tekintse meg az ősi mesterségeket, kóstolja meg az ételeket vagy próbálja fel a valódi páncélokat.


Lengyelország - Legnépszerűbb ajánlatok


Łeba strandja, Lenygelország

5. Łeba strandjai

A Balti-tenger partján, a Gdansktól nem messze található Łeba kilómétereken át nyúló széles homokos strandjai, melyeket erdők és homokdűnék vesznek körül. A partvonal három szakaszra tagolódik: az első szakaszát az aktívabb pihenést kedvelőknek ajánlott, ahol jet-skit is lehet bérelni, a második szakaszán a gyermekek érezhetik a legjobban magukat, hiszen röpi pálya és trambulin is szórakoztatja őket, a harmadik szakasz pedig a csendre és nyugalomra vágyó utazóknak ajánlott. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezen a strandon, mint a többi Balti-tengeri helyszínen is, a legforróbb nyári időszakban is az átlaghőmérséklet nappal csupán 23°C körül mozog, a víz pedig 21 fokos,

A partszakasz gyakran hullámos és szeles, ezért a szörfözés szerelmesei körében is nagyon népszerű úticél.

TIPP:

Érdemes kint maradni a parton akár napnyugtáig, hiszen a füvekkel szegélyezett homokdűnéket megvilágító lemenő nap látványa egészen különleges, szinte nem evilági látványt nyújt.


Gdańsk, Lengyelország

6. Gdańsk városa

Gdańsk Lengyelország hatodik legnagyobb városa, a Balti-tenger partján fekszik, és kikötőjének köszönhetően, már a középkorban is fontos kereskedelmi központ volt. Történelmét meghatározza a Német Lovagrend uralma, melynek emlékét csodás lakóépületek, kastélyok és templomok őriznek. A történelmi óváros épületei a II. világháborúban elpusztultak és az 50-es években újjáépített épületek nagy részének 17. századi külsőt adtak. A macskaköves utcácskákat csodás a skandináv országokra jellemző élénk színű házak szegélyezik, melyekben borostyánékszert és egyéb kézműves termékeket is árulnak.

A főtéren álló Neptun szökőkút legendája szerint a szökőkútba pénzt dobáló embereket az istenség azzal jutalmazta meg, hogy a kútban lévő vizet édes likőrré változtatta, amit Gdański Aranyvíz néven ma is megkóstolhatunk.

TIPP:

Látogasson el a Mleczny Neptun tejbárba, amely egyike az olyan lengyel “kávéházaknak” melyek az első világháború után jelentek meg, hogy a lengyelek olcsón tápláló ételekhez jussanak. Ma már ritkán találni ilyeneket a városközpontokban, bár néhány még megmaradt. Ha ki szeretné próbálni a hagyományos lengyel ételeket a Neptun Bár az egyik legjobb tejbár Gdanksban.


TOP látnivalók Lengyelországban: Wrocław

7. Wrocław városa

Az Alsó-sziléziai Wrocławot lengyelország Velencéjének is nevezik. A városban több mint 130 híd található, mivel az Odera folyó és annak kis mellékágai behálózzák a város területét, amely 12 szigeten épült. Képét a színes házak és a gótikus épületek utalják. Az egyik szimbólumává vált a törpe is, amelyből több, mint 300 apró szobor található városszerte. Ezek a kis szobrok teljesen hétköznapi dolgokat csinálnak és az 1980-as években kezdték el kihelyezni őket a kommunista rezsim enneli alternatívákra való figyelemfelhívásként.

Az érsekségi múzeumban őrzik a XIII.-XIV:. század között íródott Henryków könyvét, amelyben az első lengyel nyelvű mondat is olvasható.

TIPP:

Látogatásakor nem szabad kihagyni a Raclawicei körkép meglátogatását, amely a magyar Feszty körképhez hasonló és az 1794-es raclavicei csatát jeleníti meg.


Wielichka-i sóbarlang, Lengyelország

8. Wielichka-i sóbarlang

A Wieliczkai sóbányák Lengyelország egyik legrégebbi és egyben legérdekesebb sóbányái. Az UNESCO világörökséghez tartozó, turisták által látogatható természeti csoda 327 méterrel a földfelszín alatt található. A bányában sóból készült szobrokat, kápolnát, csarnokokat és kamrákat csodálhat meg. Talán a legérdekesebb mind közül a Janowice-kamra, amelyben a Szent Kingának felszentelt faragott kápolna található. A bánya egyedülálló mikroklímáját is kihasználják, és a Wossel-tó teremben rehabilitációs kezeléseket szerveznek a légút betegségekben szenvedők számára.

Ez a sóbánya Lengyelország legrégebbi sóbányáinak egyike, története egészen a 13. századig nyúlik vissza.

TIPP:

Ha Wieliczkában jár, ne hagyja ki a közeli Ktrakkó meglátogatását sem, amely Lengyelország második legnépesebb városa. Fedezze fel Krakkó szépségeit, mint a Wawel-kastély, kóstoljon meg egy finom helyi péksüteményt, vagy látogasson el a híres Aquaparkba.


Mindent összevetve Lengyelország gazdag történelmének és buja természetének köszönhetően csodás látnivalókat kínál. Fedezze fel olyan UNESCO helyszíneket, mint a Wielichka-i sóbarlang, vagy a Bialowieza Erdő. Találjon rá olyan rejtett kincsekre, mint a Zalipie a virágfalu, vagy Wrocław törpéi és ne felejtse el, hogy ennek a csodás országnak tengere is van, ahol többek között Gdansk vagy Wollin szigete is várja! Lengyelország legszebb látnivalóiban Ön sem fog csalódni!

Ezek voltak a TOP látnivalók Lengyelországban, ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 20. 4. 2024

Kezdődhet Lengyelország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet