Itt vannak az év legnagyobb kedvezményei! Csapjon le a TravelBombákra 30% kedvezménnyel!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Krakkó utazás: Teljes útmutató a varázslatos város felfedezéséhez

Készülj fel egy felejthetetlen kalandra Krakkóban! Ez a lengyel város tele van meglepetésekkel, legyen szó a történelmi belváros felfedezéséről, vagy a helyi ízek megkóstolásáról. Csatlakozzon, és fedezzük fel együtt Krakkó legjobb látnivalóit!
Krakkó utazás: Teljes útmutató a varázslatos város felfedezéséhez

Azontúl, hogy egykoron a királyok székhelyéül is szolgált, Krakkó Lengyelország egyik legrégebbi és talán legszebb városa, a lengyelek pedig nagyon büszkék varázsára. Kis-Lengyelország fővárosát nem tépázta meg úgy a II. világháború, mint Varsót, amelyet gyakorlatilag a földdel tettek egyenlővé a bombázások. Krakkó így épségben megőrizhette gyönyörű történelmi központját amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára is.

Krakkó kihagyhatatlan látnivalói

  • Fő tér (Rynek Główny): egész Európa egyik legnagyobb és legszebb terét mindenképpen be kell járnia! Számos turisztikai gyöngysem található itt, is itt tartják a híres karácsonyi vásárt, amit utazók tízezrei keresnek fel minden évben.

  • Mária-templom: A főtéren álló 14. századi bazilika a város szimbóluma. A tornyából óránként felcsendülő trombitaszót az egész város kívülről fújja.

  • Városháza tornya: A gótikus toronyból madártávlatban gyönyörködhet Krakkó látványában.

  • Posztócsarnok: A múltban a gazdag városlakók ebben a gyönyörű gótikus épületben vásárolták előkelő szöveteiket, így nem csak piacként, de közösségi térként is szolgált. Ma leginkább a turistákat szolgálja ki, akik itt szerzik be a szuveníreket.

  • Wawel: A Visztula melletti dombon áll a Wawel királyi palota és egy gyönyörű katedrális is. Ráadásul egy izgalmas legenda is kötődik hozzá, a környéket rettegésben tartó vérszomjas sárkányról.

  • Dračí sluj (sárkányodú): A Wawel-hegy délnyugati oldalán található karsztbarlangot egy sárkányszobor őrzi, amivel a legkisebb turisták egyszerűen nem tudnak betelni.

  • Schindler gyár és múzeum: Tekintse meg a saját szemével a híres gyárat, ahol a német iparos, Oskar Schindler több mint 1100 zsidó életét mentette meg a második világháború alatt.

  • A horror háza – Lost Souls Alley: Szereti a félelmetes programokat? Akkor a Lost Souls Alley a megfelelő hely Önnek. A szabadulószoba kifejezetten népszerű a TripAdvisoron, és elnyerte a Travelers' Choice díjat is.

  • Galíciai Zsidó Múzeum: A múzeum változatos kiállításokkal várja az érdeklődőket, akik a holokauszt mellett a zsidó kultúra történetét és számos kortárs művészeti alkotást is megismerhetnek.

  • Kazimierz: A világhírű zsidó negyed korábban külön várost alkotott, ma azonban Krakkó részét képezi. Amellett, hogy a zsidó kultúra fontos központjaként funkcionál, a nyüzsgő éjszakai életnek és kiváló kávézóknak köszönhetően a helyi diákság is sajátjának érzik.

A Visztula-parti metropolis Magyarországról is viszonylag könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel is.

Praktikus tippek, ha Krakkóba látogat

Ételek, amiket nem érdemes kihagyni, ha Krakkóba látogat:

  • Obwarzanek Krakowski: A krakkóiak kedvenc sós perecét minden sarkon meg lehet vásárolni.

  • Mačanka: A Mačanka egy szószba mártott zsemle, amit darált hússal és ecetes uborkával töltenek meg. A pulled pork lengyel rokona.

  • Zapiekanka: Ez az egyik legnépszerű lengyel gyorséttermi étel. Egy félbevágott bagettet különféle zöldségekkel, kolbásszal és sajttal töltenek meg. Ezután megsütik, végül pedig ketchuppal vagy tatárral tálalják.

  • Pierogi: Ennek a hagyományos lengyel ételnek számos változata van. Az alapja mindig ugyanaz: főtt, majd pirított tészta batyu, amit a legkülönbözőbb féle töltelékekkel töltenek meg. A legnépszerűbb verzió a hússal, savanyú káposztával és gombával töltött.

Hogyan működik a közlekedés Krakkóban:

A városnak hatékony tömegközlekedési rendszere van, beleértve a villamosokat és buszokat. A festőibb látványért fedezze fel a várost kerékpárral vagy gyalog.

A legjobb szállások Krakkóban:

Válasszon legjobb krakkói szállásaink közül, amik garantálják a kellő feltöltődést a városnézés előtt.

Krakkó - Legnépszerűbb ajánlatok

Kirándulások Krakkó környékén

  • Wieliczkai sóbányák: Európa egyik legérdekesebb helye Krakkótól körülbelül 15 kilométerre található. A UNESCO világörökségi listáján is szereplő bányákat leginkább a gyönyörű sószobrok, termek és kápolnák miatt keresik fel az utazók. Kiemelkedik közülük a Szent Kinga kápolna. A nagy földalatti termet a bányászok védőszentjének szentelték.

    • Wieliczka közelében találhatók a Bochniai sóbányák is, amelyek ugyancsak szerepelnek az UNESCO listáján. Bár ez egy kisebb látványosság, de ugyanúgy lenyűgöző, ráadásul megfizethetőbb is.
  • Auschwitz: A legnagyobb koncentrációs és megsemmisítő tábort Krakkótól nagyjából 70 kilométerré létesítette a náci birodalom. Autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

  • Zalipie: A legszínesebb falu címkével büszkélkedő lengyel település Krakkóból körülbelül másfél óra alatt érhető el autóval. A falu szinte miden épületét színes motívumok díszítik. És ez nem csak a házak falaira, de az ablakokra és az állattartásra szolgáló épületekre is igaz.

A legjobb családi programok Krakkóban

  • Krakkói élményfürdő: Európa egyik legnagyobb aquaparkjában szuper medencékben és vízi csúszdákon vadulhatnak kicsik és nagyok egyaránt.

  • Krakkói Állatkert: Több mint 270 állatfajt várja itt a látogatókat. Megfigyelhetik például a törpe vízilovak, a hópárducok, a szibériai tigrisek, az indiai elefántok és sok más népszerű állat mindennappjait.

  • Lengyel Repülési Múzeum: Tekintsék meg a régi és újabb modelleket, és próbálják ki a katonai repülőgép-szimulátorokat is.


Krakkó varázslatos városa gazdag történelmi látnivalóival, kiváló éttermeivel és gyönyörű kirándulóhelyeivel kínál felejthetetlen élményeket az ide látogatóknak. Blogunkban bemutattuk Krakkó legjobb éttermeit, ahol autentikus lengyel ízeket kóstolhat, valamint felfedezheti a város kulturális és történelmi kincseit. Ne hagyja ki a lenyűgöző kirándulóhelyeket sem, amelyek a város környékén várják Önt. Fedezze fel Krakkó legjobb helyeit, és tapasztalja meg Lengyelország egyik legizgalmasabb úti célját egy emlékezetes utazás során! Tervezze meg krakkói kalandját még ma!

A cikket írta:

Frissített: 21. 10. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Lengyelország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból