Itt vannak az év legnagyobb kedvezményei! Csapjon le a TravelBombákra 30% kedvezménnyel!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Lengyelország legjobbjai: TOP 10 érdekes város, amit meg kell látogatnia

A csodás Lengyelország városai rengeteg elmesélni valót tartogatnak. Ez nem is csoda, hiszen az ország hatalmas sikereket és szörnyű tragédiákat is megélt története során. És hogy melyek a legérdekesebb települések? Ha tovább olvas, mindent megtudhat!
Lengyelország legjobbjai: TOP 10 érdekes város, amit meg kell látogatnia

Lengyelország még mindig a kevésbé népszerű úti célok közé tartozik. Ez persze csak jól jön annak, aki a csodás ország felfedezésére adja a fejét, hiszen így a zsúfoltság nélkül veheti birtokba a homokos strandokat, a gyönyörű hegyeket, az érintetlen természetet és a gyönyörű nagymúltú városokat. Utóbbiak változatosak, színesek és rendkívüli történeteket mesélnek. A következő 10 talán a legérdekesebb közülük.

Varsó

Lengyelország fővárosát és egyben legnagyobb városát az egyik legbiztonságosabb európai városnak tartják, amit 2023-ban több mint 142 ezer utazó választott a legjobb európai úti célnak.

Varsónak nem volt könnyű dolga, a második világháború végén szinte a földig rombolták, így rengeteg csodás épület semmisült meg, amik ma minden bizonnyal a Varsói turizmus alapjait jelentenék. A Visztula parti város azonban egyedülálló történetet mesél el, így nem panaszkodhatnak a vendégek számára.

Varsó kihagyhatatlan látnivalói

  • A Királyi palota: A 15. századi épület korábban fejedelmek és királyok lakhelyéül szolgált, később pedig a tudomány központja lett. A háború alatt a kastély elpusztult, de aztán sikeresen újjáépítették. Nemcsak a csodálatos szobák, a királyi trón, hanem az eredeti Rembrandt festmények miatt érdemel kiemelt figyelmet.
  • A Kultúra és Tudomány Palotája: A toronyház a mai napig sok vitát vált ki Lengyelországban, hiszen a szocialista realizmus jegyében épült, ami sokak szerint nagyban rontja a város összképét. Mindazonáltal ez Lengyelország legmagasabb épülete, és azt még a bírálói is elismerik, hogy hatalmas méretei miatt lélegzetelállító látványt nyújt.
  • Az Óváros: Bár a háború alatt majdnem eltűnt a föld színéről, sikerült rekonstruálni, ma pedig már az UNESCO örökség védelmi listáján is szerepel.
  • A Wilanowi palota: Varsó déli külvárosában található a lengyel uralkodók nyári rezidenciája. Lengyelország legszebb kertjeivel büszkélkedhet, nem véletlenül a lengyel Versailles a beceneve.
  • A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma: A múzeum kiállítása nemcsak a második világháborúra fókuszál, hanem a lengyel zsidóság teljes történetére, akik nagy szerepet vállaltak a lengyel kultúra, a gazdaság és a tudomány felvirágoztatásában.
  • A Varsói Felkelés Múzeuma: A múzeum a második világháború legnagyobb ellenállási akciójának állít emléket, amely 63 nap után Varsó szint teljes elpusztításával ért véget. A modern audiovizuális technológiáknak köszönhetően érdekes és szórakoztató módon ismerheti meg a történelem ezen szeletét.
  • A varsói Prága: A városközponttól eltérőe ezt a varsói negyedet nem pusztították el, így legalább a háború előtti építészet egy része megmaradt. Roman Polański rendező például itt forgatta a A zongorista című ikonikus filmét.

Krakkó

A Királyok egykori városa, az ország egyik legrégebbi és egyben legszebb városa. Szerencsére nem szenvedett annyi veszteséget a háború alatt, mint Varsó és így központja remek állapotban maradt ránk, nem véletlen, hogy ma az UNESCO Világörökség részét képezi. A Visztula parti metropolisz múltja nagyon gazdag, ezért mindenképpen szánjon több napot arra, hogy felfedezze.

Krakkó kihagyhatatlan látnivalói

  • A Főtér (Rynek Główny): Krakkó főterén, más néven a Piac téren számos fontos és híres műemlék tekinthető meg. Itt található például a város jelképe Mária-templom . De a városháza tornyát és a földalatti múzeumot sem szokták figyelmen kívül hagyni a turisták.
  • A Wawel: A legendás dombon áll a királyi kastély valamint a Szent Sztaniszló és Szent Vencel székesegyház, amely az UNESCO listáján is szerepel.
  • A Kazimierz: A 14. századig Kazimierz önálló város volt, ma azonban már Krakkó részét képezi. Rengeteg fontos történelmi emlékek található itt. Nem csoda, hogy a kerület egyes részei a Schindler listája forgatásának is helyet adtak.
  • Oskar Schindler gyára: Itt dolgoztak zsidók, akiket a német gyártulajdonos, Schindler megpróbált megmenteni a felszámolástól. Tekintse meg a Krakkó 1939-1945 közötti megszállásának időszakát bemutató kiállítást.
  • Sukiennice piac: A piac kőépülete a 13. század közepe óta a főtér közepén áll, rendeltetése ma is ugyanaz, mint régen – különféle üzletek és kézműves üzletek, kávézók és éttermek.
  • A Wieliczkai sóbányák: Európa egyik legérdekesebb helye Krakkótól körülbelül 15 kilométerre található. A UNESCO világörökségi listáján is szereplő bányákat leginkább a gyönyörű sószobrok, termek és kápolnák miatt keresik fel az utazók. Kiemelkedik közülük a Szent Kinga kápolna. A nagy földalatti termet a bányászok védőszentjének szentelték.
  • Auschwitz: A legnagyobb koncentrációs és megsemmisítő tábort Krakkótól nagyjából 70 kilométerré létesítette a náci birodalom. Autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Krakkót autóval és tömegközlekedéssel is viszonylag könnyen megközelíthető Magyarországról. Ha Budapestet vesszük indulópontnak akkor előbbivel 6, utóbbival szűk 7 órát vesz igénybe az utazás.

Lengyelország - Legnépszerűbb ajánlatok

Gdansk

A Balti-tenger partján fekvő Gdansk rendszeresen előkelő helyen szerepel a legszebb lengyel városok listáján, és nem véletlenül! A kikötőváros számos történelmi és kulturális kincset rejt. Ráadásul ez az egyik legrégebbi lengyel város, és egyben a Hármasváros (Sopot és Gdynia tartozik még ide) leghíresebb alkotóeleme.

Gdańsk kihagyhatatlan látnivalói

  • A Szűz Mária Mennybemenetele Bazilika: A Mária-bazilika, ahogyan röviden nevezik, egy pompás gótikus téglaépület , amely szokatlan építészetével nyűgözi le a nézelődöket. Ne hagyja ki a belső terek megtekintését sem, itt található az épület büszkesége – az egyedülálló gdański csillagászati ​​óra.
  • A II. világháborús múzeum: Ez a múzeum ad otthont az egyik legnagyobb történelmi kiállításnak a világon. Célja nemcsak az, hogy a háború menetéről, a megszállásról, a világhatali politikáról tájékoztassa a vendégeket, hanem mindenekelőtt az, hogy a hétköznapi emberek történeteit is elmesélje.
  • A Westerplatte-félsziget: Itt indult hivatalosan 1939. szeptember 1-jén a második világháború.
  • A Városháza harangjátékkal: Délben Schiller Öröm Ódája, a nap töbi részében pedig más dallamok csendülnek fel az arra járok nagy örömére.
  • A Hosszú piac (Długi targ): Gdańsk történelmi központjában kávézók, éttermek és színes házak sorakoznak. Szívében a Neptun-kút található, ami még a 17. században készült.
  • A Gdanski Állatkert: A legnagyobb lengyel állatkertben oroszlánokat, tigriseket, vízilovakat, orrszarvúkat és más veszélyeztetett állatfajok életébe tekinthet meg.

Łódź

Łódź már a 19. században multikulturális központ számított. A város ekkor a textiliparnak köszönhetően hatalmas gazdasági növekedést produkált, ami miatt fokozatosan csehek, németek, oroszok és zsidók érkeztek ide.

A várost ezenkívül a lengyel Hollywoodnak is becézik, mert a második világháború romokban heverő Varsóból, a lenygel filmipar ide költözött. A mai napig itt található a Nemzeti Filmiskola és a Cinematográfiai Múzeum.

Łódź kihagyhatatlan látnivalói

  • A Piotrkowska utca: Európa egyik leghosszabb sétálóutcája, ahol számos üzlet, étterem, kávézó és klub találta meg a számítását. Emellett olyan híres művészek szobrai díszítik az utcát, mint Arthur Rubinstein zongoraművész, az irodalmi Nobel-díjas Wladyslaw Reymont vagy Julian Tuwim költő.
  • Művészeti Múzeum: Az MS1 Művészeti Múzeumban a 20. századi, az MS2 múzeumban pedig ellentmondásos műalkotásokat csodálhat meg.
  • A Manufaktura: A textilipar létfontosságú szerepet játszott a város történetében. A Manufaktura épülete korábban egy nagy gyárkomplexum volt, ma pedig szórakoztató és bevásárlóközpontként működik. Itt található a Gyármúzeum is, ahol mindent megtudhat a korabeli ipari világról.
  • A Radegast állomás: Az egykori állomáson ma múzeum üzemel, amely a zsidók tragikus sorsának állít emléket.

Łódźnak igazi kétarcú város. Az egyik egy igazi kozmopolita turistaparadicsom, a másik viszont sajnos dermesztő. A második világháború előtt a város lakosságának harmadát tették ki a zsidók, a holokausztot azonban csak nagyon kevesen élték túl. A városban a II. világháború idején létesült Lengyelország második legnagyobb gettója (Litsmannstadt gettó). Nem messze tőle pedig Európa legnagyobb zsidó temetője található.

Boroszló

Azt talán nem újdonság, hogy Boroszlót gyakran illetik a Észak Velencéje becenévvel. De azt is tudta, hogy a város a törpék városa címkét is kiérdemelte? Lengyelország negyedik legnagyobb városában több mint 600 Krasnale nevű kis bronztörpe szobor lelhető fel, amik mindegyike egyedi formával rendelkezik.

A várost I. Wrocław herceg alapította bő ezer évvel ezelőtt. A második világháború végéig Németországhoz tartozott, az azt lezáró béke után viszont a helyreállított Lengyelország része lett. Bár a háborúk jelentős veszteségeket okoztak Boroszlóban is, sok gótikus, szecessziós és modernista épület maradt fent. A város egyedülálló hangulatot áraszt a sok szigetnek, hídnak és színes háznak köszönhetően.

Boroszló kihagyhatatlan látnivalói

  • A Rynek: A 14. századi boroszlói városháza és tere sokak szerint a leggyönyörűbb nevezetesség egész Lengyelországban. Festői házak, éttermek és kávézók veszik körül. Ha azonban kulináris élményre vágyik, érdemesebb egy kiicst távolabbi helyen keresgélni, mert itt rengeteg a turista csapda.
  • A Tumski-sziget: Egy sziget, amely valójában nem is sziget. Annyi templom áll rajta, hogy szinte képtelenség lenne felsorolni. Ha csak egyet tud megtekinteni közülük, akkor az legyen a Keresztelő Szent János székesegyház. A műemlékhez ráadásul a romantikus Tumski hídon keresztül vezet az út, ami önmagában is egy káprázatos látnivaló.
  • A névtelen átkelők emlékműve: A járda szintről felbukkanó majd újra aláereszkedő emberek szoborcsoportja az 1981-es lengyelországi hadiállapot idején a föld alá menekülő boroszlói lakosoknak állít emléket.
  • A Japán kert: barangoljon a legrégebbi boroszlói parkban, és élvezze a kelet egyedülálló hangulatát.
  • A Centennial Hall: Az épület 1912-1913-ban épült. A lipcsei csatában Napóleon felett aratott győzelem századik évfordulójának emlékére készítették. 2006-ban a csarnok felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára is.
  • Az Állatkert: Lengyelország legrégebbi és leglátogatottabb állatkertje a turisták körében is nagy népszerűségnek örvend. A látnivalók közül kiemelkedik az Afrikarium, ahol cápák, ráják és több százféle hal úszik át a látogatók feje felett.
  • A Multimédia szökőkút: A szökőkút minden órában gyönyörű műsorral szórakoztatja a nézelődőket.

Torun

A nagy múltú Torun szerencsére egészen jól megúszta második világháború pusztítását. Kopernikusz szülővárosában ódon épületek között andaloghatunk, és hallgathatjuk az 1500-ból származó Isten trombitájának (Tuba Dei) hangját is.

Torun kihagyhatatlan látnivalói

  • A Történelmi központ: Szíve az Óváros tér, amit számos gyönyörű polgárház és a 14. századi városháza pazar épülete díszít. Itt áll a Nicolaus Kopernikusz csillagász szobra is.
  • Kopernikusz háza: Az Óváros tér közelében, a Koperníková utcában található. A ház múzeumként működik, ahol megtekinthető a Kopernikusz tárgyainak gyűjteménye, és ahol sok mindent megtudhat a városlakók középkori életéről.
  • A Planetárium: Találja meg magát egy csillagköd közepén, szálljon le a Holdra, és tapasztalja meg az egyedi audiovizuális show-t.
  • A Szent János székesegyház: Ebben a gótikus templomban található - sok más látnivaló mellett - a már említett Tuba Dei harang is.

Torun a hagyományos mézeskalács-gyártásáról híres, aminek termékeit szinte mindenhol megvásárolhatja a városban. Az édes finomságnak egy múzeumot is szenteltek, ahol saját mézeskalácsot süthet és díszíthet.

Poznan

Nagy-Lengyelország fővárosa a gazdaság, a kereskedelem, a tudomány, a kultúra és természetesen a turizmus fontos központja. Itt játszódott le a híres poznai munkásfelkelés is, a lengyelek első tömeges tiltakozása a kommunista diktatúra ellen.

Poznan kihagyhatatlan látnivalói

  • A Tuma sziget: A Warta és a Cybina folyók között fekvő sziget Poznan legrégebbi része. Számos egyházi épület található itt, köztük Lengyelország legrégebbi katedrálisával, a Szent Péter és Pál székesegyházzal.
  • A Stary Rynek: Poznan főtere, amelyet a poznani városháza és a Bamberka-kút díszít. A városháza az egyik legszebb reneszánsz épület az egész világon, és egyben a város szimbóluma, valamint a Poznani Városi Múzeum otthona.
  • A Działyńských palota: Itt található a Lengyel Tudományos Akadémia könyvtára, a palota Málna termében pedig előadásokat, irodalmi találkozókat és kamarazenei koncerteket tartanak.
  • A Brama Poznania: Fedezze fel a város gazdag történelmét ebben a modern multimédiás múzeumban.
  • A Croissant Múzeum: Ha szeretne egy kis szünetet tartani a történelmi épületek meglátogatása mellett, látogasson el a Croissant Múzeumba, ahol megismerheti a helyi specialitás, a Szent Márton tekercs készítésének titkait.
  • A Citadella Park: Egy 1945-ben elpusztult katonai erőd területén található. A környéken különböző műalkotások, szobrok, tematikus kertek, valamint hadi múzeum és katona sírok találhatók.
  • A Máltai-tó: A város közepén található rekreációs komplexumot a kerékpárosok, a vízi sportok szerelmesei és a vízparton ücsörögni vágyók veszik birtokba nap mint nap.

Karpacz

Az Óriás-hegység lábánál és Špindlerův Mlýn közelében fekvő kisváros Lengyelország egyik leggyönyörűbb települése. A tuisták leginkább a túra és más szabadtéri program lehetőségek miatt érkeznek ide. Télen viszont a Karpacz síterep a legnagyobb szenzáció, ekkor a téli sportok szerelmesei szállják meg a vidéket.

Karpacz kihagyhatatlan látnivalói

  • A Wang templom: A legendás fatemplom eredetileg a norvég Vang városában állt. A 19. században azonban már nem felelt meg a helyi lakosok igényeinek, így arra jutottak a legjobb ha eladják. Így az épület előbb Berlinbe, majd Karpaczra került. A helyreállítási munkák során a templomot némileg módosították, hogy ellenálljon a hegyvidéki éghajlati viszonyoknak.
  • A Sněžka: Az Óriás-hegység legmagasabb csúcsa (1603 m) a lengyel oldalról is könnyen megközelíthető.
  • Lomnica folyó: Lomnica az Óriás-hegység egyik legvadabb és legizgalmasabb folyója.

Kazimierz Dolny

Ami Olaszországnak Firenze vagy Franciaországnak Párizs, az Lengyelországnak Kazimierz Dolny. Az UNESCO listáján is szereplő település a Lublini vajdaságban, a Visztula folyó partján fekszik, és gazdag történelemmel valamint csodás reneszánsz épületekkel büszkélkedhet.

A második világháború idején a város súlyos pusztítás áldozata lett. A háború után azonban a királyok egykori városa szép lassan visszanyerte dicsőségét, ma pedig az egyik leglátogatottabb hely egész Lengyelországban.

Kazimierz Dolny kihagyhatatlan látnivalói

  • A Visztula Múzeum: A több külön intézményből álló múzeum rengeteg érdekes információval szolgál a város történetéről.
  • A Piac tér: Belváros szívét gyönyörű régi épületek szegélyezik, amelyek története a 17. századra nyúlik vissza. Mindenképpen nézze meg az antik fakutat is, amelyből nyugodtan ihat is.
  • A Három Kereszt hegye: Nem csak a kilátás miatt érdemes felkapaszkodni a kisebb hegy tetejére, hanem azért is mert az út közben védett növényekkel benőtt gyönyörű tájon sétálhat.
  • A Keresztelő Szent János és Szt. Bartłomiej Apostoł templom: A templomban pihen Lengyelország legrégebbi orgonája.

A Kazimierz Dolny a fotósok, a filmesek és a festők kedvelt helye, ezért ebben a kisvárosban szinte minden sarkon talál egy privát művészeti galériát.

Ráadás: Zalipie, a legszínesebb falu

A Krakkó melletti fekvő bájos település büszkén viseli a Lengyelország legszebb faluja címet. A színes virág motívumok nemcsak a házak ablakait és falait, hanem szinte az egész környéket beborítják. Hogy miért? Mindenért a füst a felelős!

Állítólag 100 éve már, hogy a helyi a háziasszonyok megakartak szabadulni a házaikat elcsúfító füstnyomoktól, így festeni kezdtek. Eleinte fehér festékkel csíkokat húztak, de ez nem sokat segített. Áttértek hát a színes motívumokra. Ez viszont annyira bevált és nagy tetszést aratott, hogy végül a kenneleket, az istállókat, az ólakat és még a helyi templomokat is kifestették.

Hogy mindez fennmaradt, az Felicja Curylowé festőművésznek köszönheti a falu, aki a népszokások nagy kedvelőjének számított. A festőnő 1974-ben halt meg, feldíszített háza ma múzeumként és információs központként szolgál.


Lengyelország számos érdekes városát érdemes felfedezni, amelyek mindegyike különleges élményeket tartogat. A történelmi városoktól kezdve a modern kulturális központokig, mindegyik helyszín egyedi hangulattal várja a látogatókat. Ez a blog bemutatja Lengyelország legérdekesebb városait, amelyek gazdag történelmi örökséggel, lenyűgöző építészettel és változatos programlehetőségekkel szolgálnak. Fedezze fel ezen városok titkait, és élvezze a lengyel vendégszeretetet egy felejthetetlen utazás keretében!

A cikket írta:

Frissített: 21. 10. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Lengyelország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból