Magyarország legjobbjai: 8 történelmi fürdő Budapesten, ahol megtapasztalhatja a múlt századi fürdőkultúrát

Szeretne részese lenni egy testi-lelki felfrissülésnek? Országunk régi fürdőkultúrával rendelkezik, összegyűjtöttük a 8 legszebb történelmi fürdőnket a fővárosban. Ismerje meg őket velünk!
Magyarország legjobbjai: 8 történelmi fürdő Budapesten, ahol megtapasztalhatja a múlt századi fürdőkultúrát
Magyarország legjobbjai: Irgalmasok Vali Bej gyógyfürdője

1. Irgalmasak Veli Bej fürdője

Budapesten már a római korban is használták a hőforrásokat. A budai dombság ezen részén Attila és Árpád fejedelem csapatai is táboroztak, illetve a IV. Béla által behívott Johannita lovagok ispotályt is működtettek a területen. Mátyás Király idejében már egy állandó jellegű fürdő létesült, majd a török hódoltságban 1578-ban készült el helyén a törökfürdő, Szokullu Musztafa, Buda leghíresebb pasájának kezelésében. Az épület később rossz állapotba került, majd 1806-ban állították helyre és Gróf Marczibányi István a fürdőt az irgalmas rendnek ajándékozta, akik azóta is kezelik (a szerzetesrendek szétszórása alatt az épület elhagyatott volt, 2000-ben kapta vissza a rend). A csodásan felújított törökfürdőben az öt török medence mellett wellness részleg is várja a látogatókat pezsgőfürdővel, szaunákkal, Kneipp-sétánnyal és masszázsokkal. A gyógymedencék vize a mozgásszervi betegségben szenvedőknek javallott.

A fürdőt csak 14 éven felüliek látogathatják.

Belépő:

3 órára 3 500 Ft.

Nyitvatartás:

  • H - P: 15:00-21:00
  • SZ-V: 06:00-12:00

TIPP:

Szeretne egy igazán egyedi szállodában megszállni? A fürdőtől sétatávolságra horgonyzik a Grand Jules Boat Hotel a budai rakparton, ahol kényelmes kabinnal, svédasztalos reggelivel és a parlamentre néző csodás kilátással várják.


Magyarország legjobbjai: Gellért fürdő

2. Gellért gyógyfürdő

A Gellért gyógyfürdő épülete a magyarországi szecesszió egyik kiemelkedő alkotása. A 13. században a fürdő helyén II. András alapított ispotályt, aminek helyén a török hódoltság alatt az Alcsik ilidzse fürdő állt. Buda visszafoglalását követően a Sáros fürdő névre hallgatott, majd 1894-ben a Ferenc József híd építésekor lebontották, és helyére a Gellért Hotel és Gyógyfürdő 1912-1918 között épült. Ekkoriban Európa legkorszerűbb gyógyfürdőjének számított. A szecessziós épületegyüttes kupolái barokkos vonalvezetésűek, a fürdőt számos csodás üvegablak, kép és szobor díszíti. A gyógyfürdő vize elsősorban az izületi bántalmakkal rendelkezők kezelésére javallott, illetve azoknak akik keringési zavarral vagy légzési nehézségekkel küzdenek. A fürdő mellett szakorvosi és fizioterápiás kezelések is elérhetőek. 12 medencében pihenhetnek a látogatók, köztük beltéri ülő és pezsgőfürdőben, termálmedencékben és a kültéri részleges többen között a megnyitásakor óriási szenzációnak számító hullámmedencében.

A fürdő csak egy alkalommal zárt be megnyitása óta, egy csőtörés miatt, még a világháború alatt is üzemelt.

Belépő:

Hétköznap 7 100 Ft., hétvégén 8 200 Ft.

Nyitvatartás:

Minden nap: 9:00- 19:00

TIPP:

Szálljon meg a fürdőzés után a Szabadság-híd másik oldalán, egy rövid sétára található Boutique Hotel Budapestben, és legyen része egy igazi 4 csillagos luxuspihenésben.


Magyarország legjobbjai: Lukács fürdő

3. Szent Lukács gyógyfürdő

A Szemlő-hegynél fakadó forrásokat már a a rómaiak is ismerték és Claudius császár idejéből származó iratok is említik azt. A honfoglalás idején Felhévíz települése állt itt és 1178-ban gyógyítással foglalkozó lovagrendek telepedtek itt meg, fürdőt és ispotályt létrehozva. A török hódoltság alatt is működött itt fürdő, majd 1857-ben egy óbudai molnármester kezdte meg az új fürdő építését. A Gellért fürdő megnyitásáig ez volt a főváros legmodernebb fürdője. Budapest ostroma alatt súlyos károkat szenvedett az épület, később államosították és része volt a Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetnek. A fürdő kertében egy csodás ősplatános is található. A gyógyfürdőben három termálvizes medence és egy szauna található, a kültéri részlegben két, különböző hőfokú úszómedence van. A víz összetétele az izületi betegségekre javallott, az ivócsarnok vize pedig gyomor és bélrendszeri panaszokra, valamint epe és gyomorsav túltengésre javallott.

A Szt. Lukács fürdő (a Dagály mellett) az egyetlen olyan Budapesti gyógyfürdő ahol két úszómedence is található.

Belépő:

Hétköznap 3 800 Ft., hétvégén 4 200 Ft.

Nyitvatartás:

Minden nap: 9:00- 19:00

TIPP:

Fedezze fel gyalog vagy kerékpárral Budapest csodás látnivalóit, és szálljon meg a T62 Hotel, a város szívében, csupán 2 km-re a Lukács gyógyfürdőtől.


Magyarország legjobbjai: Király fürdő

4. Király gyógyfürdő

Építését Buda várfalain belül 1565-ben Arszán budai pasa kezdte meg, a vízellátása a Szent Lukács Gyógyfürdő alapításakor feltárt termálkutakról történik. 1796-ban a König (németül király) család tulajdonába került, elnevezése innen ered. Minősített gyógyvize izületi betegségek ls gyulladások ellen, illetve idegzsábákra javallott. A műemléket 1950-es évekbeli felújítása óta nem hozták rendbe. Sajnos jelenleg nem látogatható az épület teljes felújítására pályázati kiírás született, melynek megvalósítása még várat magára.

Belépő, Nyitvatartás:

A fürdő jelenleg határozatlan ideig zárva tart.


Magyarország legjobbjai: Rudas fürdő

5. Rudas gyógyfürdő

A fürdő törökkori neve Zöldoszlopos fürdő volt, melyet a boltozatot tartó oszlopokról kapott. A délszláv-török Rudna-ilidzse elnevezés ásványvízfürdőt jelentett, melyet a magyar köznyelv német közvetítéssel Rudas fürdővé alakított. Forrását először egy 1292-ből származó irat említi, az Anjou-királyok korából származó leírás pedig már fürdőt is említ it. A török hódoltság alatt megtalálták itt a Szent Gellért templom maradványait és a fürdőt Ali budai pasa építette újra. A török hódoltság után a városhoz került, átalakítását 1831-ben fejezték be, majd 1876-ban belső tereit is átépítették Ybl Miklós tervei alapján. Az 1900-as évek elején ivókútjának vize Harmatvíz néven 90 éven keresztül volt forgalmazásban. A II. világháború alatt az épület súlyosan sérült, ekkor újjáépítették és egy kórházi részleggel is kiegészült. A fürdő a főváros legmelegebb uszodájával rendelkezik, valamint itt található a legmelegebb gyógyvizes medence is (42 °C). A fürdőzés javallott az izületi gyulladásokra, a porckorongsérvre és a mészhiánnyal küzdők részére. Az intézmény 14 éves kor alatt nem látogatható.

A fürdőt 1703-ban I. Lipót Buda városának ajándékozta, így ez az ország egyik legrégebbi közintézménye.

Belépő:

Hétköznap 6 500 Ft., hétvégén 9 200 Ft.

Nyitvatartás:

A fürdőben hétköznap külön női és férfi napok vannak, hétvégén a fürdőzés koedukált. Kérjük az aktuális nyitvatartásért látogasson el a fürdő hivatalos honlapjára.

TIPP:

A fürdőzés mellett érdemes felfedeznie a főváros csodálatos látnivalóit, melyhez a belvárosban található Corvin Hotel Budapest - Sissi Wing tökéletes kiindulási pont lehet.


Magyarország legjobbjai: Dagály fürdő

6. Dagály fürdő

A Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszodát, röviden Dagály fürdőt 1948-ban alapították. Működését egy 1944-ben feltárt artézi kút biztosítja, vizét fürdőzésre ízületi és mozgásszervi, reumatikus panaszok kezelésére ajánlják. A pesti oldal legnagyobb fürdője, kb. 35 ezer vendég befogadására alkalmas. A fürdőben található egy 50 és egy 25 méteres nyitott úszómedence, 3 nyitott gyógymedence illetve a strand területén élmény, strand, hullám és gyermekmedence. Az ivókutak a fürdőben és azon kívül egész évben üzemelnek, azonban érdemes odafigyelni fogyasztás előtt, mert a feltörő víz hőmérséklete 40 °C.

A gyakori zsúfoltság miatt a Kádár korszakban a fürdőt hivatalosan ‘néplavórként’ emlegették.

Belépő:

Hétköznap 2 500 Ft., hétvégén 2 900 Ft.

Nyitvatartás:

Minden nap 6:00 - 20:00

TIPP:

Az Árpádhíd másik oldalán található az Aquincum Hotel Budapest, ahol csodás négycsillagos élményekkel gazdagodhat és akár az Aronia SPA wellnesst is kipróbálhatja.


Magyarország legjobbjai: Rác fürdő

7. Rácz fürdő

A fürdő elnevezését az építésekor környéken élő szerb nemzetiségű emberekről (rácokról) kapta. A fürdő a török korban épült, nyolcszögletű kupolacsarnoka is a 16. századból származik. Buda visszafoglalását követően is működött és 1864-ben Ybl Miklós tervei alapján az épületet felújították, majd kibővítették. A második világháború súlyos károkat okozott az épületben. A Fővárosi Önkormányzat 2002-ben elfogadta a felújítási terveit, amely el is készült, de ezt követően a fürdő és a hozzá kapcsolódó szálloda sajnos nem nyitott meg. A fürdő gyógyvize izületi bántalmakra, gerincbetegségekre keringési zavarokra és asztmás betegségekre javallott.

A Rác fürdő legrégebbi része, a török kupola 1572-ben épült, és a mai napig áll.

Jegyárak, Nyitvatartás

A fürdő jelenleg határozatlan ideig zárva tart.


Magyarország legjobbjai: Széchenyi fürdő

8. Széchenyi fürdő

A Széchenyi Fürdő Budapest és egész Magyarország fürdővilágának egy különleges ékszerdoboza. Építését 1909-ben kezdték meg és 1913-ban adták át. A neobarokk stílusú fürdő mai napig az ország legnépszerűbbjei közé tartozik különleges hangulatával. 3 kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik, amelyek között találunk kültéri termálmedencét, élménymedencét, gyógymedencét és a szaunázás után használatos merülőmedencét is. Az ide érkező vendégek számára különböző gyógykezelések is igénybe vehetők. A fürdő gyógyvize javasolt az ízületek degeneratív betegségekkel küzdőknek, valamint idült és félheveny ízületi gyulladások, ortopédiai, baleseti utókezelések kiegészítésére. De nemcsak medencék, hanem ivócsarnok is van a fürdőben, ahol különféle belgyógyászati problémák kezelésére alkalmas vizet lehet inni.

A Széchenyi Fürdőt fürdőpalotának is nevezik, mert a belsőépítészeti megoldások a fürdőkultúrának megfelelően készültek, és az épület külső és belső díszítésében egyaránt fontos szerepet kapott a vízhez kapcsolódó motívumok alkalmazása.

Belépő:

Hétköznap 7 100 Ft., hétvégén 8 200 Ft.

Nyitvatartás:

  • H-P: 6:00 - 19:00
  • SZ-V: 9:00 - 20:00

TIPP:

Töltődjön fel a Hotel Benczúr szállodában, a Városligettől csupán egy pár perc sétára (850m). A fürdőzés mellett gyermekekkel érdemes meglátogatnia a Fővárosi Állat - és Növénykertet is.

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 19. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet