Magyarország legjobbjai: még 7 mesebeli felújított hazai kastély, ahol az udvar részének érezheti magát

Ön meg hiszi a mesékben? Vagy a történelem szerelmese? Szeretné úgy érezni magát mint egy főúri nemes? Íme 7 mesebeli felújított kastély hazánkban.
Magyarország legjobbjai: még 7 mesebeli felújított hazai kastély, ahol az udvar részének érezheti magát
Magyarország legjobbjai: Nádasdy-kastély, Nádasdladány

1. Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a 19. század végén épült Tudor stílusban, és a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelyeként szolgált. A családnak már a 14. században is voltak birtokai a környéken, 1851-ben vásárolta meg Nádasdy Lipót Sárladányt, melynek nevét később a család Nádasladányra változtatta. A 1873-ban a korábbi barokk kúriát Hübner Károly és Linzbauer István tervei alapján építtették át. Az épület nagyon modernnek számított, hiszen átépítésekor bevezették a vizet, a gázvilágítást valamint csatornázást és telefont is kötöttek bele. A konyha nem a főépületben volt, hanem a kertben egy különálló épületben, és az ételeket egy sínen juttatták be. A világháború után az elhagyatott épületet kifosztották. A felújított épületet 2021-ben adták át és az Ösök csarnokába is visszakerültek a rekonstruált Nádasdí család fontos alakjait ábrázoló egészalakos portrék. Az eredetileg 60 hektáros parkban több százéves fák is megtalálhatóak, valamint revitalizálták a hozzá tartozó tavat is.

A családi legendárium szerint a Nádasdyak Angliából származnak, talán ezzel is magyarázható, hogy az új épület romantikus-Tudor-stílusú lett.

Belépő:

  • Felnőtteknek 3 000 Ft, gyermek, diák, nyugdíjas: 1 500 Ft

Nyitvatartás:

  • Április 1 - Október 31
    • K-V: 10:00 - 18:00
  • November - Március 31.
    • K-V: 9:00 - 17:00

TIPP:

Szálljon meg a székesfehérvári Boutique Hotel Szárcsában és élvezze ki a korlátlan wellness élményeket, a csodás gyermekprogramokat és a félpanziós ellátást!


Magyarország legjobbjai: Andrássy-kastély, Tiszadob

2. Andrássy-kastély, Tiszadob

Az Andrássy-kastély a vidéki Tiszadobon található, csodálatos természeti környezetben. A magyar építészet egyik remeke és Magyarország legszebb kastélyai közé tartozik. Az 1880 és 1885 között romantikus és neogótikus stílusban épült kastély úgy néz ki, mintha egy tündérmese helyszíne volna. Már szimbolizmusával is magával ragadja a látogatót, hiszen a 4 bejárata a 4 évszakot, 12 tornya a 12 hónapot, 52 szobája az 52 hetet és 365 ablaka pedig az év 365 napját jeleníti meg. Ha ellátogat az Andrássy-kastélyba egy vezetett túra keretében megtekintheti a kastély berendezett szobáit, miközben megismerheti a kastély történetét és lakóit. A túra végén a pompás kastélykertet sem szabad kihagyni, amelynek legizgalmasabb eleme a bonyolult sövénylabirintus, amelyet különösen élveznek a gyerekek. A neogótikus kastélytól az arisztokratikus hangulatú, festett ólomüvegekkel díszített kiváló étteremben elköltött ebéddel is búcsúzhat.

A kastélynak már szimbolizmusával is magával ragadja a látogatót, hiszen a 4 bejárata a 4 évszakot, 12 tornya a 12 hónapot, 52 szobája az 52 hetet és 365 ablaka pedig az év 365 napját jeleníti meg.

Belépő:

  • Felnőtteknek 1 200 Ft, kedveszményes jegy (diák, nyugdíjas) 600 Ft.

Nyitvatartás:

  • Április 1 - Október 31
    • K-V: 10:00 - 18:00
  • November 1 - Március 31
    • K-V: 9:00 - 17:00

TIPP:

Töltődjön fel a Tiszaújvárosban található Tisia Hotel & Spa superiorban, amely közvetlen átjárást kínál a Tiszaújvárosi Gyógy-és Strandfürdőbe, valamint gazdag félpanziós ellátással várja vendégeit.


Magyarország legjobbjai: Püspöki kastély, Fertőrákos

3. Püspöki kastély, Fertőrákos

A fertőrákosi püspöki kastély, vagy más néven a Zichy-kastély egy csodaszép rokokó épület, melynek kápolnáját barokk és rokkokkó stílusú freskók és stukkók díszítik. A kastély a győri püspök nyári rezidenciájaként szolgált. Elődje már az Árpád-korban állt, majd 1311-ben Sopront és környékét lerombolták, így ezt az épületet is újjá kellett építeni. A kastély vendége volt többek között Mátyás király és I. Lipót király is. A ma is álló épület a török támadások után épült és Zichy Ferenc győri püspök ízlését tükrözi. A kastély kisméretű barokk díszkerttel rendelkezik, illetve az épület alatt két hatalmas boltozatos mennyezetű borospince is található.

A stukkóval és a műmárvánnyal díszített püspöki hálószobában a Menekülés Egyiptomba jelenete látható.

Belépő és nyitvatartási

A kastély átmenetileg zárva tart.

TIPP:

Fedezze fel Sopron csodás városát, látogasson el a Fertő-tóhoz, illetve Fertőrákoson járva semmiképp ne hagyja ki a különleges Mithras szentélyt!


Magyarország legjobbjai: Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

4. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

A Gyula szomszédságában található Szabadkígyóson lévő historizáló, neoreneszánsz stílusú Wenckheim Kastély hatalmas angolparkkal és főúri pompával várja a látogatókat. A kastély Ybl Miklós tervei alapján épült fel 1875 és 1879 között. Fedezze fel a kastély gazdag történelmét egy tárlatvezetés során, nézze meg az állandó kiállításokat és tegyen egy sétát az ősplatános kastélyparkban.

A legenda szerint az építtető grófnak, Wenckheim Frigyesnek és feleségének, Wenckheim Krisztinának az volt a kívánsága, hogy a kastélynak 52 szobája legyen, ahány hét van egy évben, és 365 ablaka legyen, ahány nap van egy évben..

Belépő:

  • Felnőtteknek 3 000 Ft, gyermek, diák, nyugdíjas: 1 500 Ft

Nyitvatartás:

  • Április 1 - Október 31
    • K-V: 10:00 - 18:00
  • November - Március 31.
    • K-V: 9:00 - 17:00

TIPP:

Fedezze fel a közeli Gyula látnivalóit, hódatka meg Gyulai várat, vagy töltődjön fel a Gyulai várfürdőben


Magyarország legjobbjai: Sándor–Metternich-kastély, Bajna

5. Sándor–Metternich-kastély, Bajna

Bajna településen található hazánk egyik leggyönyörűbb klasszicista stílusú kastély együttese a Sándor–Metternich-kastély, vagy más néven az Ördöglovas kastély. A kastély 1696-ban a Both családtól került a Sándor családhoz, akik azt vadászkastélyként használták, így vadaskerttel is körülvonták. Sándor Antal később 1776-ban a vadászlakot főúri kúriává építette és a kápolnáját Batthyányi József érsek szentelte fel. 1834-ben Sándor Móric az egész Európában hírhedt Ördöglovas kezdte el a kastélyt felújíttatni és ekkor kapta a kastély az ógörög templomokra emlékeztető oszlopos, timpanonos homlokzatát. A világháborúkban a kastély megsérült, majd az államosítás során tovább romlott állapota. A nemzeti kastély és várprogram keretében 2015 és 2018 között megújult és turisztikai hasznosításra alkalmas lett.

A kastély belsőépítészetéről a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico gondoskodott, akit elsősorban az etruszk és a pompeii művészet, valamint Raffaello inspirált.

Belépő:

  • Felnőtteknek 3 000 Ft, gyermek, diák, nyugdíjas: 1 500 Ft

Nyitvatartás:

  • Április 1 - Október 31
    • K-V: 10:00 - 18:00
  • November - Március 31.
    • K-V: 9:00 - 17:00

TIPP:

Kapcsolódjon ki a közeli Esztergomban található Portobello Wellness Hotelben korlátlan átjárással az Aquasziget Élményfürdőbe és ízletes félpanziós ellátással.


Magyarország legjobbjai: Károlyi-kastély, Füzérradvány

6. Károlyi-kastély, Füzérradvány

A Károlyi-kastély elődjét a 16. században Réthey Péter építtette, majd 1681-ban a birtokot és a kastélyt I. Lipót Károly Lászlónak adományozta. A kastélyt Ybl Miklós tervei alapján építtették át romantikus, historizáló stílusban 1860 körül. Károlyi László fia István kihasználta a kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőségeket és 1934 és 44 között romantikus kastélyszállót üzemeletetett itt a miskolci Palotaszálló mintájára. A kastélyparkban ekkor csónakázótó de még sípálya is volt. Érdekes tény, hogy Károlyi István alapította a közelben található hollóházi porcelánmanufaktúrát is. Az államosítás után szanatóriumként is funkcionált, majd a 90-es évektől elkezdődött felújítása, mára az épületben múzeum található, a környező pavilonokban pedig meg is lehet szállni.

Ez Magyarország egyik legnagyobb kastélya és több mint 140 hektáros parkja védett terület.

Belépő:

  • Felnőtteknek 3 000 Ft, gyermek, diák, nyugdíjas: 1 500 Ft

Nyitvatartás:

  • Április 1 - Október 31
    • K-V: 10:00 - 18:00
  • November - Március 31.
    • K-V: 9:00 - 17:00

TIPP:

Fedezze fel Borsod-Abaúj-Zemplén megye kincseit, kalandozzon a Zemplénben és a Bükk hegységben és szálljon meg a Hotel Öreg Miskolczban félpanziós ellátással.


Magyarország legjobbjai: Széchenyi-kastély, Nagycenk

7. Széchenyi-kastély, Nagycenk

A Széchenyiek a kastélyt a kalocsai érkelségtől kapták 1678-ban. Homlokzatára az egyesített Széchenyi-Barkóczy címer 1750 körül került fel. A kastély tulajdonosa volt többek között örökléssel a Nemzeti Múzeumot alapító Széchenyi Ferenc és Széchenyi István gróf is. A kastély a világháborúkban súlyos károkat szenvedett, az 50-es évekre szinte már csak a falak álltak, a teljes felújítására 1969-73 között zajlott, a turisztikai célú fejlesztése pedig a nemzeti vár és kastélyprogram keretében 2022-ben fejeződik be, a kastély egy része jelenleg a falújítási munkák miatt még zárva tart. Érdemes megnézni azonban a Széchenyi mauzóleumot és a csodás kastélyparkot.

1840-ben az országgyűlési követség is járt a kastélyban, élén Deák Ferenccel és megcsodálták az akkoriban ritka belső fürdőszobákat és vízöblítéses toalettet is.

Belépő és nyitvatartási

Előzetes bejelentkezés alapján, az aktuális nyitvatartásról és belépőárakról kérjük tájékozódjon a kastély hivatalos honlapján.

TIPP:

Szálljon meg Sopronban, a leghűségesebb városban, közel Nagycenkhez a Hotel Sziesztában és élvezze a félpanziós ellátást, valamint a korlátlan wellness élményeket.

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 18. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet