Magyarország legjobbjai: a 7+1 legromantikusabb sziget hazánkban, ahol randizni lehet

Egy igazán romantikus helyszínre vágyik, vagy csak szeretne egy kicsit kiszakadni a nagyvárosi nyüzsgésből egy séta erejére? Íme 7+1 romantikus hazai sziget, ahol randizni, vagy pihenni lehet.
Magyarország legjobbjai: a 7+1 legromantikusabb sziget hazánkban, ahol randizni lehet
Magyarország Legjobbjai: Margit-sziget

1. Margit-sziget, Budapest

A béke és nyugalom oázisa. Ez a Margit-sziget, amely a Dunán, Budapest közepén található. A szigeten eltöltött idő kiszakítja a látogatókat a turisták tömegéből és a magyar főváros nyüzsgésétől. A 2,5 km hosszú és 500 m széles szigeten meglátogathat egy gyönyörű japánkertet, és feltöltődhet a természet szívében. A szigetet körbeöleli egy futókörút, érdemes ellátogatni a Palatinus strandra, vagy megnézni a 13. században alapított Premontrei konvertet (kolostort) vagy a Ferences rendi kolostorromokat. A Margit-sziget kis mérete ellenére két UNESCO világörökségi helyszínek is otthont ad. Az első a zenélő szökőkút, amely szivárványos fények és fülbemászó dallamok izgalmas összhangját tárja a gyönyörködők elé. A második az 1911-ből származó víztorony, amely ma kilátótoronyként szolgál.

A Margit-szigetet számos néven ismerték, a 13. században Nyulak szigete, Urak szigete, Budai-sziget, Boldogasszony szigete neveken volt ismert, de a 17. században már a Szent Margit szigete nevet kapta. Ezt az elnevezést Árpád-házi Szent Margitról, IV. Béla király lányáról kapta, aki a királynak a tatárjárás alatt tett fogadalmához híven a Domonkos-rend apácakolostorában élt itt a 13. században.

TIPP:

A sziget bejárása után pihenjen meg a termálmedencékkel, szaunával és gőzfürdővel ellátott Ensana Thermál Hotel Margitszigetben. Élvezze a félpanziós ellátást és s csodás környezetet.


Magyarország Legjobbjai: Népsziget

2. Népsziget, Budapest

A kb. 2 km hosszú sziget Budapest IV. és a XIII. kerület határán fekszik a Dunában. 1853 és 1863 között a szárazföld felöli oldalon védő részt feltöltötték, így az a Zsilip utca meghosszabbítása lett, a sziget pedig félszigetté változott. A szigeten ipari tevékenység zajlott például a Ganz Danubius Hajógyár is aktív volt, majd 1896-ban megépült az Újpesti vasúti híd is itt. A két világháborúban csónakházak épültek, melyek a sportolókat szolgáltak ki a szocializmus alatt pedig kompjárat is közlekedett ide. A Népsziget homokos-köves partján több presszó is működik, A Kabint a Római -parti Fellini Római Kultbisztó üzemeltetői indították, de a Wassernek széles napernyői vannak amik alatt a vízben gyönyörködve felüdítheti magát és a Perem pedig egy vadregényes ártéri erdőben fekszik. Mind három presszó tökéletes helyszínt botosít egy igazán kötetlen, beszélgetős randira. A Vasmacskában pedig retro hangulatban hekket is lehet enni.

Neve az idők során változott, volt Saban-sziget, Pesti-sziget, Csigás és Szúnyog-sziget is.

TIPP:

Fedezze fel a főváros nevezetességeit és szálljon meg a City Hotel Ring szállodában, amely Budapest központjában épült, így a nevezetességek csupán egy karnyújtásnyira lesznek Öntől.


Magyarország Legjobbjai: Óbudai-sziget

3. Óbudai-sziget, Budapest

Az Óbuda-sziget, vagy régi nevén Hajógyári-sziget Budapest III. kerületéhez tartozik. Kedvelt kiránduló hely, azonban leginkább az 1993-óta itt megrendezésre kerülő Sziget Fesztivál miatt ismert. A szigeten megtalálták Hadrianus római helytartó és későbbi császár palotájának romjait is, de ez még feltárásra vár. A minden évben augusztusban megrendezésre kerülő Sziget fesztivál idején is érdemes ide látogatni legalább egy koncert erejéig, de nem csak augusztusban szép a sziget. Az élővilága minden évszakban csodás, északi csúcsa például a vizamadarak egyik kedvelt vonulási megállója. A sziget legnagyobb része szépen parkosított és díszcserjé, virágok gyönyörködtetik a sétálókat. A szigeten emellett egy csúszdás játszótér, kültéri edzőpark, foci és röplabda pályák, a honvédség kajak-kenu szakosztály és egyéb sportlétesítmények is helyet kaptak. Ha pedig megszomjazna, számos helyes kis bár látja majd vendégül. Járja be a szigetet kedvesével, vagy lehet akár a közös sportolás helyszíne is.

Az 1900-as Évek eleven meg Nagy-szigetnek hívták, illetve a Hajógyári-sziget elnevezést azért kapta, mert itt működött az Óbudai Hajógyár.

TIPP:

Üdüljön a Duna partján a 4 csillagos Aquincum Hotel Budapestben és legyen része teljes kikapcsolódásban a wellness részlegben a szaunák vagy a termál medencék kipróbálása közben. Az utalvány büféreggelit tartalmaz, valamint 20% kedvezményt biztosít a masszázsokból.


Magyarország Legjobbjai: Lupa-sziget

4. Lupa-sziget, Budakalász

Ez a sziget a fővárostól 14 km-re északra, a szentendrei Dunaágban a budakalászi község „fennhatósága" alatt, kb. 700 m hosszan húzódik a budai oldal és a Szentendrei sziget között. A sziget helye és alakja a Duna szabályozások után rögzült. Az itt található lábakon álló épületek Bauhaus stílusban kerültek kivitelezésre Körner János tervei alapján. Érdekesség, hogy Bacsó Péter Nyáron egyszerű című filmjét 1963-ban a Lupa-szigeten vették fel. A szigeten érdemes sétálgatni és megcsodálni a különleges sítlusban épült nyaralókat és fogyasztani valamit például Sanyi Bácsi retro büféjében. Ha nem csak az építészetben gyönyörködni lenne kedve, érdemes sziget után érdemes ellátogatni a közeli Lupa Beachre is, amely egy a Lupa-tó partján fekvő fehér homokos, pálmafás mesterséges strand igazi tengerparti hangulattal.

Nevét Luppa Péter pomázi földbirtokos után kapta, ami miatt Luppa-sziget néven is ismert volt, ám mára a Lupa-sziget elnevezés lett a hivatalos.

TIPP:

Mit szólna egy nem mindennapi kikapcsolódáshoz Budapesten? Próbálja ki a Grand Jules Boat Hotelt, amely a Duna kikötőjében, a főváros központjában található. Szállása egy elegáns kabinban lesz, reggelente pedig és svédasztalos reggeli is várja.


Magyarország Legjobbjai: Szentendre

5. Szentendrei-sziget, Szentendre

A Szentendrei-sziget egy dunai sziget a Dunakanyar (Kismaros) és Budapest között a Vác–Pesti-Duna-völgyben, amit keletről a folyó főága, nyugatról a Szentendrei-Duna fog közre. Hosszúsága 31 kilométer, átlagos szélessége 3,5 km. A szigeten szántóföldek és gyümölcsösök vannak, valamint itt található a környező települések vízbázisa. A szigeten számos védett növény előfordul, köztük a csikófark, vagy a gyapjas gyűszűvirág, illetve több mint 200 madárfajjal lehet találkozni. Érdemes egy jó nagy sétát tenni a szigeten, de semmiképp nem érdemes otthon hagyni a távcsövet, hiszen a legtöbb madár azzal megfigyelhető. Nincs is annál romantikusabb, mint a fészek rakó madarakat nézni! Az év minden szakában a Tahitótfaluból vezető Tildí hídon lehet a szigetre eljutni. Az itt található 4 település is, és az északi csúcsán, Kisorosziban egy csodás golfpályán is kipróbálhatja magát akár. A sziget meglátogatása után érdemes egy romantikus sétát tenni Szentendre csodás kis városába is!

Az Árpád korban a Rosd nemzetség birtoka, Rosd-szigetnek is nevezték 2018 között megújult és turisztikai hasznosításra alkalmas lett.

TIPP:

Fedezze fel Szentendre csodás kis városát és látogasson el a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, a Kovács Margit Múzeumba és Dömörkapu és az Anna-völgyi vízeséshez.


Magyarország Legjobbjai: Tisza-tó

6. Pihenő-sziget, Tisza-tó

Szabaduljon meg az utcák és a nagyvárosok zajától. Élvezze a Tisza-tó gyönyörű környezetét, amely a 127 km² alapterületével hazánk második legnagyobb tava, és egyben a legnagyobb mesterséges tó, amely saját ökoszisztémával rendelkezik. Az ide érkező turisták nem véletlenül szeretik annyira, hiszen az érintetlen táj mellett rengeteg színvonalas vendéglátóhely, programlehetőség és strand találhatók itt. A kerékpározás szerelmeseinek van egy nagyon jó hírünk, ugyanis a tó teljes egészében körbetekerhető, a terep ráadásul meglepően könnyűnek mondható, így gyerekekkel is érdemes itt töteni egy napot. Ha ide látogat 3 dolgot nem szabad kihagyni, a Kiskörei Hallépcsőt, amelyet azért hoztak létre, hogy a Tisza és a tó közötti folyamatos kapcsolatot biztosítsák, a Tisza-tavi Ökocentrumot, amely interaktív formában mutatja be a tó élővilágát és a Tiszafüredi Madárrezervátumban tett csónaktúrát. A természet szerelmeseinek tökéletes randihely, béreljen kenut, tekerjen egyet, vagy csak figyelje meg a tanösvényről a madarakat, nem fog csalódni!

A Tisza-tó 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az UNESCO Világörökség része.

TIPP:

Mezőkövesd fürdővárosa nem messze található a Tisza-tótól, így érdemes itt tölteni az éjszakát és néhány további napot a kirándulás mellett. A Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellnessbe szóló utalványunk otthonos szobát, félpanziós ellátást és korlátlan wellness-használatot is tartalmaz.


Magyarország Legjobbjai: Tihanyi félsziget

7. Tihanyi-félsziget

A Balaton partján fekvő félsziget nemcsak gyönyörű természeti adottságaival vonzza a látogatókat, hanem a város és környékének történelmi különlegességeivel is. Tihany az év minden szakában felejthetetlen élményt tud nyújtani. Ha nyáron látogat ide akkor megcsodálhatja a levendulaültetvények virágzását, vagy lazíthatunk a nyáresti programok egyikén. Ha ősszel jár erre részt vehet a szüreti napokon és természetesen ilyenkor is érdemes az olyan nevezetességeket is megnézni, mint a Bencés Apátság. Télen lélegzetelállító kilátásban lehet része a jeges Balatonra. Tavasszal pedig leginkább biciklitúrákat és kellemes sétákat érdemes itt tenni. A Balaton környéke rengeteg látnivalóval kecsegtet, amelyekből ide kattintva szemezgethet a Travelpedian. Sétáljon egyet a történelmi épületek között kedvesével, fedezze fel a belső tavat, vagy a barátlakásokat, vagy ismerje meg a levendula lepárlás és parfümkészítés titkait!

A tihanyi Bencés Apátságban alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék.

TIPP:

Tihany csodaszép természeti és kulturális emlékei mellett a Balaton többi városát is érdemes meglátogatnia. A déli parton, Balatonlellén található Sophie Apartmanban privát strandon mártózhat meg a magyar tegerben.


Magyarország Legjobbjai: Edelényi kastélysziget

+1 Edelényi-kastélysziget

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyt Magyarország legnagyobbjai között tartják számon. A kastély a barokk építészet kiemelkedő emléke, ennek ellenére a rendszerváltás idején üresen, omladozva állt. Végül 2012-2014-ben újították fel, így napjainkban már régi pompájában tündökölhet. Itt található Magyarország egyik legnagyobb összefüggő rokokó falképsorozata. A kastély történetével egy látványos 3D-s filmen keresztül is megismerkedhet minden látogató. A gondozott park mintegy 12 hektáron terül el. Időközönként meghirdetett tematikus hétvégék, és jelmezes tárlatvezetés is várja az Edelénybe érkezőket. A történelem szerelmeseinek tökéletes randihely!

A kastély építtetője, L’Huillier János Ferenc 1668-ban született Elzász‑Lotaringiában és a kor nemesi származású ifjainak tipikus életpályáját választotta: katona lett. Mindössze 18 esztendősen vett részt Buda várának visszafogla­lásában és ettől kezdve életének jelentős része Magyarországhoz kötődött. 1700-ban szerezte meg az edelényi birtokot II. Rákóczi Ferenchez kötődő barátságának köszönhetően.

Jegyárak:

  • A felnőtt belépő 2 500 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 1 250 Ft.

Nyitvatartás (időszaktól függően):

  • (H): Zárva
  • (H-V): 10:00 - 17:00/18:00

TIPP:

Miskolc mindössze egy rövid autóútra található Edelénytől, ahol utazhat a kisvonaton, libegőzhet a Bükkben, bobozhat Miskolctapolcán, csónakázhat a Hámori-tavon, vagy sétálhat Lillafüreden. A Miskolcon található szállások ajánlataihoz kattintson ide. Fedezze fel a város szépségeit a Kikelet Club Hotelből félpanziós ellátással és korlátlan wellnessel.


Reméljük sikerült jó ötleteket adnunk, ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 23. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet