Fedezze fel Horvátország legjobbjait, és inspirációdjon a következő adriai nyaralásához!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Horvátország legjobbjai: TOP 7 legszebb UNESCO műemlék

Horvátország egy kis ország, de bővelkedik az UNESCO listáján is szereplő kulturális és természeti műemlékekkel. Tartson velünk egy utazásra ezekhez a történelmi és természeti gyöngyszemekhez, és fedezze fel Horvátország 7 legszebb UNESCO-helyszínét.
Horvátország legjobbjai: TOP 7 legszebb UNESCO műemlék

Habár Horvátország területe mindössze 56 594 km², lenyűgöző természetének, gazdag kulturális hagyományainak és történelmének köszönhetően összesen 10 UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Ezek közül mi most kiválasztottuk a 7 legszebbet, amelyeket szerintünk mindenképpen érdemes megnézni!

1. Diocletianus palota Splitben

Az UNESCO listáján szereplő Diocletianus-palota a közép-dalmáciai Split tengerparti városban található. A „palota” kifejezés ebben az esetben zavaró lehet, mivel nem egyetlen épületről van szó, hanem egy ősi római kori komplexumról, amely számos épületet és utcát foglal magába, köztük számos működő üzletet és éttermet.

Az egyedülálló komplexum építése, amely egy erődítmény várának elemeit ötvözi egy ókori villa luxusával, Kr. u. 295-ben, Diocletianus római császár uralkodása alatt kezdődött. A fő építőanyag a közeli Brac szigetén kibányászott kő volt. Az 5. és 6. század folyamán pedig a palotát fokozatosan átalakították a lakosság lakóhelyévé.

A Diocletianus-palota ma Split városának szíve, amely mintegy 280 lakóépületet foglal magába, köztük éttermeknek, üzleteknek, szállodáknak és apartmanoknak adva helyet. Érdekesség, hogy a dalmát főváros mintegy 3000 lakója még mindig a palotában él. A 2 méter vastag falakkal és 16 toronnyal védett komplexumon belül található a fenséges Szent Domonkos-székesegyház (a világ legrégebbi működő katedrálisa), a Jupiter-templom, a gyönyörű Perisztülion tér, az Aranykapu, az egyiptomi szfinx és a kiterjedt földalatti.

A komplexum folyamatos felújítás alatt áll, és sok kiállításnak, koncertnek és egyéb kulturális rendezvénynek ad otthont. Ez Horvátország legértékesebb ókori műemléke, amely a római építészet egyik legjobban megőrzött példája a világon. A spliti Diocletianus-palota 1979-ben felkerült az UNESCO műemléki listájára. A komplexumba a belépés ingyenes és nincs nyitvatartási időhöz kötve sem a látogatás.

2. Dubrovnik óvárosa

Egy másik híres horvát város, Dubrovnik, amelynek központja az UNESCO Világörökség része. Ősi magja annál is értékesebb, mivel még számos katasztrófa, például az 1667-es pusztító földrengés és az 1990-es évek háborúja ellenére is fennmaradt. Dubrovnik óvárosát mindig sikerült visszaállítani az eredeti formájába, amely ma is elvarázsolja a látogatókat eredeti jellegével.

Bár a történelmi központ nem nagy kiterjedésű, mégis napokig sétálhat benne az ember. Egyedülálló hangulata és a szűk utcákkal, romantikus sarkokkal, meredek lépcsőkkel és a terekkel teli környezet teljesen leveszi majd a lábáról.

Néhány hely, amelyet nem szabad kihagyni ha Dubrovnikban jár: a Stradun főutca, Dubrovnik székesegyháza, a Hercegi Palota, a dominikánus kolostor és a Szent Ignác templom. Térítés ellenében lehetőség van megmászni a kivételesen jó állapotban lévő városfalakat, amelyek közel 2 km hosszúak és felejthetetlen kilátást nyújtanak. A közvetlenül a város fölé magasodó Srđ-hegyről pedig lélegzetelállító panoráma nyílik egész Dubrovnikra. A csúcsot pedig gyalogosan, a gondozott keresztút mentén, vagy akár a felvonóval is meghódíthatja.

3. Plitvicei-tavak

Minden Horvátországba látogató számára szinte kötelező megálló a Plitvicei-tavak Nemzeti Park. Lehet, hogy ez a terület mélyen a horvát hátországban található, de nem fogja megbánni az oda vezető utat. Horvátország legrégebbi, legnagyobb és leglátogatottabb nemzeti parkjának középpontjában 16 kristálytiszta tó rendszere áll, amelyeket lenyűgöző vízesések kötnek össze.

A tavak színe a sötétkéktől a zöldön át a világos türkizkékig változik, ami a fényképeken gyönyörűen érvényesül. A nemzeti parkban összesen 8 túraútvonal található. A legrövidebb közülük 3,5 kilométer hosszú, amely már 2-3 óra alatt teljesíthető, míg a leghosszabb 20 kilométer hosszú, és az egy egész napot vesz igénybe. Az ösvények nagyrészt a tavak közvetlen közelében, vagy akár közvetlenül a víz fölött húzódó faösvényeken haladnak végig.

Bár a kristálytiszta víz felfrissülésre invitál, a nemzeti parkban szigorúan tilos a fürdés! De a vizes élményekről azért nem kell lemondania, csak kicsit más formában élvezheti. Várja a csónakázás, amelyet a jegyár tartalmaz.

A Plitvicei-tavak az év minden napján látogathatóak, beleértve az ünnepnapokat is. A nyári szezonban a nemzeti park általában tele van a turistákkal, ezért érdemes inkább a főszezonon kívül ellátogatni Plitvicébe. A tavaknak egyedülálló varázsa van az őszi időszakban is, amikor a környező természet minden színében pompázik. Ha a főszezonon kívül látogat ide, akkor nem csak a kisebb turistaszámot, hanem a kedvezőbb belépőárakat is nagyra fogja értékelni.

4. Euphrasius-bazilika Porečben

Az UNESCO egyik műemléke is megtalálható a turisták által nagyon kedvelt Isztriai-félszigeten. Ez pedig az Euphrasius-bazilika, amely az Isztria nyugati partján fekvő Poreč kisvárosban található. A bazilika a püspöki épületegyüttes része, amelyhez sekrestye, keresztelőkápolna és harangtorony is tartozik.

A monumentális szentély építése a 6. század első felében kezdődött Euphrasius püspök utasítására. A mindössze 11 év alatt elkészült lenyűgöző alkotás építészetében keverednek a keleti és nyugati elemek. Ma a bizánci építészet egyik legjobban megőrzött példája az egész mediterrán térségben, amely Európa egyik legértékesebb szakrális komplexuma.

A második világháború óta az Euphrasius-bazilikát többször restaurálták. Többek között megmaradt falfestmények Krisztusról és a vértanúkról, illetve padlómozaikok az 5. századból találhatóak, amelyek a korai keresztény festészetet képviselik Horvátország területén. Az építészet és a művészet mellett megcsodálhatja a csodálatos kilátást a toronyból.

5. Trogir óvárosa

Splittől mindössze 20 km-re, a már említett Diocletianus-palota által uralt másik UNESCO-emlékmű található. 1997-ben Trogir ősi központja is felkerült a világörökségi listára, mivel kis területén kivételesen sok történelmi gyöngyszem található.

A szűk kőutcák kuszaságában szokatlanul sok építészeti gyöngyszem található, amelyek tükrözik a drámai történelmet, amely során a várost a görögök, rómaiak, bizánciak, osztrákok, velenceiek, franciák és végül a horvátok uralták. Mivel a város központja egy szigeten található, amelyet hidak kötnek össze a szárazfölddel és a szemközti Ciovo szigettel, Trogir kiérdemelte a Kis-Velence nevet.

A történelmi központ mérete bár nem nagy, egy kellemes délutánt eltölthet annak látogatásával. Körbesétálva találkozhatunk például a Szent Lőrinc-székesegyházzal, a Szent Márk védőtoronnyal, a tengeri és a szárazföldi kapuval, a Kamerlengói várral, valamint az eredeti, 13-16. századi erődítmények maradványaival.

Szórakoztató látvány, hogy még a nevezetességekkel teli, szűk szigeten sincs hiány a focipályákból, ami nagyon is jellemző Horvátországra. A Trogirba tett kirándulást még élvezetesebbé teheti, ha a város körüli nagyszerű strandokat is kipróbálja. Ezeket például a közeli Seget Donji üdülőhelyen találja, ahol gyönyörű sétát tehet a festői partvonal mentén.

6. Stari Grad síkság Hvar szigetén

A gyönyörű horvát szigetek éles versenyében a legszebbnek Hvar számít. Mivel az egész Kelet-Adrián itt süt a legtöbbet a nap, Hvar a „legnaposabb sziget” néven is ismert.

2008 óta Hvar büszkélkedhet egy olyan helyszínnel is, amely felkerült az UNESCO rangos világörökségi listájára. Ez az értékes terület a Stari Grad-i síkság, amely a Stari Grad kikötőváros körüli termékeny földeken található. A terület a világon egyedülálló a kataszteri felosztása miatt, amely az i. e. 4. század óta szinte változatlan maradt. Akkoriban a termőföldet a görög illírek kőfalak segítségével parcellázták fel. A falakat aztán a következő 2400 évben Hvar lakói folyamatosan átépítették, így a mezőgazdasági területek eredeti, ókori felosztása ma is látható.

A festői kultúrtájban sétálhat az ezer éves mezőgazdasági utakon vagy felfedezheti a kerékpár körutat (705. sz.), amely Stari Gradból indul és ott is ér véget. Körülbelül az út felénél áthalad a békés, gyönyörű Vrboska településen, majd a tengerben frissülhet fel a kevéssé látogatott, ugyanakkor bájos Velika Basina strandon.

7. Sibenik székesegyháza

Az UNESCO listáján szereplő legérdekesebb horvát műemlékek listáját a közép-dalmáciai Sibenik városában található fenséges Szent Jakab-székesegyház (Sveti Jakov) teszi teljessé. Ez a lenyűgöző épület létrehozása meglehetősen bonyolult és drámai volt. Az alapkőletételtől a székesegyház felszenteléséig 124 év telt el, amely idő alatt több fontos olasz építészt is leváltottak.

A Šibenik székesegyház érdekessége, hogy kizárólag kőből épült - a közeli kőbányákból származó mészkőből és a Brač szigetéről származó márványból. Így egyetlen téglát, vagy fadarabot sem használtak fel az építéshez. A délszláv háború idején, 1992-ben egy tüzérségi lövedék találta el a székesegyházat. A gránát átrepült a tetőn, és pont a székesegyház közepén landolt. Nagy szerencse, vagy egyesek szerint csoda folytán a gránát nem robbant fel, mivel ennek katasztrofális következményei lettek volna. Akár a véletlen, akár az isteni beavatkozásnak köszönhetően, areneszánsz építészet legfontosabb műemléke ma is látható.

A cikket írta:

Frissített: 28. 6. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait