Fedezze fel Horvátország legjobbjait, és inspirációdjon a következő adriai nyaralásához!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Horvátország legjobbjai: TOP látnivalók Split városában

A Közép-Dalmáciai régió fővárosa elvarázsolja a történelmi műemlékeivel, romantikus utcáival, remek gasztronómiájával és egyedülálló hangulatával. Íme a tökéletes kiindulópont a felfedezéshez! Ismerje meg 8 tippünket
Horvátország legjobbjai: TOP látnivalók Split városában

Split Horvátország második legnagyobb városa és a vonzó Közép-Dalmácia régió metropolisza. Ha itt tölti az egész nyaralást, vagy csak egy pár éjszakát marad, érdemes tovább olvania!

Split legérdekesebb látnivalói a viszonylag kis óváros környékén összpontosulnak, így nagyszerű célpont egynapos kiránduláshoz például Trogir, Omis, Makarska vagy Sibenik városából. Split azonban messze nem csak a látnivalókról és a történelemről szól, hiszen ez egy nagyon élénk és modern város, ahol rengeteg látnivaló várja: nagyszerű fürdőzés, zip line adrenalin, gasztronómiai élmények, túrák, illetve kirándulások .

Mit nem szabad kihagyni, ha Splitbe látogat? Van 8 tippünk!

1. Tegyen egy sétát a történelemkönyvben

A fő ok, amiért érdemes Splitbe látogatni, a egyedülálló történelmi műemlékek és az ókorból származó építészeti gyöngyszemek. Ezek közül a legértékesebb a Diocletianus palota, amely 1979 óta szerepel az UNESCO listáján. Ez a 38 500 m²-es területű, monumentális komplexum több utcát, egy erődöt, egy katedrálist, és számos templomot is magába foglal.

A Diocletianus-palota még az építése óta eltelt több mint 1800 év után is Split szívét jelenti, és az éttermek, üzletek és szállodák mellett számos olyan házat is magában foglal, ahol a helyiek élnek.

Ha többet szeretne megtudni a város történelméről, látogasson el a Spliti Régészeti Múzeumba, amelynek gazdag kiállítása számos értékes tárgyi emléket tartalmaz a történelem előtti időktől az ókoron és a középkoron át egészen a modern korig.

2. Élvezze Riva egyedülálló hangulatát

A tenger felől a Diocletianus-palota szomszédságában található a varázslatos tengerparti sétány, amelyet a helyiek Riva-nak hívnak. A több száz méter hosszú, a közeli Brac szigetéről származó mészkővel burkolt sugárutat magas pálmafák díszítik, és nagyszerű éttermek, kávézók valamint fagylaltozók sokasága található rajta.

Az árak ezen a környéken valamivel magasabbak, mint Split más részein, de a kilátás és a hangulat miatt megéri. Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a nyári szezonban a Riva nagyon forgalmas. Meglepő azonban, hogy télen is ugyanerre lehet számítani, amikor a turistákat felváltják a spliti lakosok, akik szívesen kávéznak vagy ebédelnek itt. Egész évben érdemes ide ellátogatni, és egy kellemes kávét szürcsölve, hátradőlve megfogadni a következő dalmát móttót: LASSÍTS! - ha csak pár pillanatra is.

3. Csobbanjon a belváros közelében

Split és környéke számos stranddal rendelkezik, ahol megmártózhat. A legnépszerűbb ezek közül a Bačvice strand, amely elnyerte a kék zászló minősítést is. Közvetlenül a városközpont mellett található, és minőségi létesítményekkel, köztük számos bárral és étteremmel rendelkezik. A spliti lakosok azonban általában a Znjan strandot részesítik előnyben, amely sokkal nagyobb, mint a Bačvice.

Split legszebb strandjának a félsziget partján található Kašjunit tartják, valamint a Marjan erdőparkot, amely a Rivától egy kellemes sétával érhető el. A Marjan gyakorlatilag az egyetlen park Splitben, de területe majdnem az egész vár ötödét felöleli. A parkban számos sétálóút vezet, ahol nyugodtan élvezheti szépségét, és lélegzetelállító kilátás nyílik a türkizkék Adriai-tengerre. A túrázókon és kerékpárosokon kívül a park a hegymászók körében is igen keresett, mivel gerincét mészkősziklák alkotják, amelyek tökéletesek a mászásra.

4. Gyönyörködjön a felejthetetlen panorámában

A spliti nyaralás nem feltétlenül csak városnézéssel, a Riva partján kávézással vagy a tengerparton való pihenéssel telik. A várost minden oldalról hegyek veszik körül, amelyek kirándulásra invitálnak. A Split és Omis közötti területet a Mosor magas karszthegység uralja, amelynek legmagasabb csúcsa, a Veliki Kabal 1339 m.

A túrák egyik ideális kiindulópontja a Sitno Gornje, ahonnan jól jelzett, közepes nehézségű ösvények vezetnek a hegység legmagasabb csúcsaira. Ha megmássza a Veliki Kabalt, vagy a közelében lévő csúcsok (Ljubirna, Javorska stb.) valamelyikét, egy nagyszerű gerinctúrát is tehet, ahonnan felejthetetlen kilátás nyílik Splitre és a szigetekkel tarkított tengerre

Csodálatos feltételeket kínál a könnyű és közepes túrázáshoz a Kozjak-hegység is, amelynek legmagasabb csúcsa a Veli Vrj (779 m), amely Split mellett, Klis város közelében emelkedik. A Klis feletti út több mint 600 méteres tengerszint feletti magasságig vezet, így nem kell nehéz mászástól tartania. A tengerre és a szárazföldre nyíló látványos kilátással szegélyezett hegygerincek mentén adrenalin élmények is kínálkoznak - például a ziplining. Az acélkötélen közlekedő pálya több mint 2500 m hosszú, és lecsúszva madártávlatból láthatja Splitet és környékét.

5. Fedezze fel a közeli szigetek egyikét

Azt mondják, hogy a szigetek Horvátország legértékesebb kincsei. Splitből pedig könnyen elérhető közelségbe kerülhet a legszebbek közül néhányhoz! A helyi kikötőből rendszeresen indulnak kompok és kisebb hajók olyan úti célokra, mint Brac, Solta, Hvar, Korcula, Lastovo és Vis. Önön múlik, hogy egyedül látogat-e valamelyik szigetre, vagy inkább szervezett hajókirándulást választ.

A legkönnyebben megközelíthető sziget Brac sziget, ahová kevesebb, mint egy óra alatt juthat el komppal. Brac ad otthont Horvátország leghíresebb strandjának, a Zlatni Ratnak, és a többi szigethez képest itt elképesztő nyugalom és nagyon autentikus légkör uralkodik, mivel főleg horvátok járnak ide nyaralni.

Ugyanakkor a leglátogatottabb sziget Hvar a nyári szezonban igazán nyüzsgő. Ez az úti cél leginkább a fiatalok körében népszerű. Korcula egy komppal meglátogatható, amely közel három órát vesz igénybe, de ez a lenyűgöző sziget mindenképpen megéri. Nemcsak egy csodálatos ősi fővárossal büszkélkedhet, hanem egy vadregényes tengerparttal is és számos fantasztikus stranddal.

Vis-szigeten megcsodálhatja az Adria egyik leghíresebb természeti szépségét, a Kék barlangot. A nyári hónapokban, amikor sok a napsütés, a barlang belseje nappal varázslatosan kék.

6. Ismerje meg a legjobb gyerekprogramokat

Split kiváló választás egy családi nyaraláshoz. A strandjai általában szépen ápoltak, és nagyszerű élményeket kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A nyári szezonban több helyen felfújható vízi parkok bukkannak fel a tengerben a partok közelében. A gyerekek garantáltan jól fognak szórakozni a különböző attrakciókon.

Az Illúziók múzeuma minden időjárás mellett várja a kicsiket. Ez a modern kiállítás az oktatást és a szórakoztatást interaktív elemekkel ötvözi. A trükkök és illúziók egyedülálló világában például fejjel lefelé járhat, arcot cserélhet egy másik látogatóval, vagy elhagyhatja a fejét. Emellett érdekes információkat tudhat meg a vizuális és érzékszervi érzékelésről. A felejthetetlen élmények mellett számos eredeti fotón is megörökítheti a blolondozást.

7. Kóstolja meg Horvátország ízeit

A dalmát régió specialitásai a horvát gasztronómia legjobbjai közé tartoznak. A halak és tenger gyümölcsei, a bárányhús és a mediterrán fűszernövények e tengerparti régió jellegzetes alapanyagai. Nem szabad kihagyni a híres olívaolajat és a dalmát szőlőültetvényekből származó kiváló borokat sem.

Splitben számos kiváló étterem található, ahol megkóstolhatja például a crni rizottót (fekete rizottó tenger gyümölcseivel), a pašticadát (kiadós marhahúsos gulyásétel), vagy a „na buzaru” és a brudet (halpörkölt) ételeket. Érdemes megkóstolni a kiváló minőségű helyi sajtokat és a dalmát prosciuttót is. Desszertnek pedig nem lehet mást választani, mint a splitska tortát (Spis torta), amely egyesíti a dalmát ízeket: aszalt füge, mazsola, dió, narancs és habos mandulás piskóta. Emellett ízlelje meg az ételekhez jól illő borkínálat széles választékát. Egy pohár Pošip, Plavac, vagy Babić szuperül fog esni!

TIPPÜNK: További gasztrotippekért olvassa el a Horvát gasztronómiáról szóló cikkünket..

8. Látogasson el az UNESCO helyszínekre

Split másik vitathatatlan előnye a stratégiai elhelyezkedése. A gyönyörű szigetek mellett közel van a szárazföldön található vonzó úti célokhoz is. Splittől mindössze 20 km-re található egy másik UNESCO világörökségi helyszín - Trogir városa lenyűgöző, építészeti gyöngyszemekkel teli ókori magjával. Trogir központja egy kis szigeten fekszik, ezért a város találóan a „Kis Velence” becenevet kapta. Csodálja meg a Kamerlengo-erődöt, a Szent Lőrinc-székesegyházat és merüljön el az egyedi mediterrán hangulatban.

Splitből nincs a Krka Nemzeti Park sincs messze, amelynek fő látnivalóit egyértelműen a festői vízesések adják. emellett a római kori amfiteátrum és Visovac sziget is különleges látnivaló a parkban. Krkából indulva útba ejthet egy másik UNESCO-emlékművet is, a Szt. János katedrálist a csodás Šibenik tengerparti városában.

A cikket írta:

Frissített: 30. 6. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait