Fedezze fel Horvátország legjobbjait, és inspirációdjon a következő adriai nyaralásához!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Horvátország legjobbjai: TOP 5 érv Zadar mellett

A horvátországi Zadar Észak-Dalmácia kevésbé ismert turisztikai gyöngyszeme. Pedig a város és környéke a történelmi műemlékek, a gyönyörű strandok és a kirándulóhelyek széles választékát kínálja. Miért érdemes Zadarba látogatnia? Most megtudhatja!
Horvátország legjobbjai: TOP 5 érv Zadar mellett

Ismeri azt a csodálatos érzést, amikor azonnal beleszeret egy városba? Zadarban, a horvát tengerpart gyöngyszemében pontosan ilyen varázslatot élhet át! A gazdag történelmével, gyönyörű strandjaival és az ősi és modern kultúra egyedülálló keverékével mindenképpen olyan úti cél, amely megérdemli a figyelmet. Elhozzuk a TOP 5 okot, amiért érdemes Zadarba látogatni.

1. Történelmi műemlékek és modern látnivalók kombinációja

Zadar, akárcsak az Adriai-tenger partján fekvő más városok, sok fontos ókori és középkori műemléknek és építészeti gyöngyszemnek ad otthont. Ugyanakkor két modern látványossággal is büszkélkedhet, mindössze néhány lépésre a történelmi városközponttól.

Az első ezek közül a tengeri orgona, amely Zadar fő sétányáról a tengerbe vezető lépcsők formájában ereszkedik le. A lépcsőkbe sípok zseniális rendszerét építették be, amelyek a tenger hullámainak hatására különleges dallamokat szólaltatnak meg. Az orgona hangja a tenger áramlásától függ, tiszta időben halkabb és harmonikusabb, vihar esetén erősebb és szaggatottabb. A különleges hangzásba IDE kattintva hallgathat bele.

Közvetlenül a tengeri orgona mellett található egy másik rendkívüli látványosság - a Nap Köszöntése (Salute to the Sun), amely egy fény- és színvilággal dolgozó vizuális installáció. A Napköszöntő egy 22 méter átmérőjű, napelemes üvegpanelekből álló kör, amely napközben elnyeli a napenergiát. Sötétedés után pedig az összes beépített fényelem kigyullad, és mágikus fényjáték veszi kezdetét. A napelemekre akár rá is léphet, vagy táncra perdülhet a különleges fényjátékkal lábai alatt!

Zadar ősi központja, legfontosabb műemlékeivel együtt, egy kis félszigeten terül el, amelynek csúcsát a fent említett két modern alkotás díszíti. A félsziget többi része azonban teli van az ókorig visszanyúló gazdag történelem emlékeivel.

A látképet egyértelműen a hatalmas, 16. századi városfalak uralják, amelyek az UNESCO listáján is helyet kaptak. Zadarban megcsodálhatja a 9. századi Szent Donatus-templomot vagy az ókori épületekkel teli Római Fórumot is. Érdemes megnézni a Szt. Anastasia székesegyházat is, amelynek harangtornyába felmászva lélegzetelállító kilátás nyílik a városra, az Adriára és a szomszédos szigetekre. Az óváros magját a főutca szeli át, amelyet a helyiek Kalelarga néven emlegetnek, de a térképen hivatalosan Široka ulica néven található. Ezen az utcán számtalan étterem, kávézó és kiváló fagylaltozó található, ahol egy egész napos séta után érdemes megállni.

2. Öt horvát nemzeti park közelsége

Ha úgy dönt, hogy Zadarban vagy a környékén nyaral, akkor a 8 horvát nemzeti parkból akár 5-öt is könnyedén felkereshet tartózkodása alatt. Zadartól 1,5 órás autóútra találhatóak a Krka, a Paklenica, az Észak Velebit, a Kornati és a Plitvicei-tavak Nemzeti Park.

Ha szeretné a tengerparti nyaralást egy kis túrázással, kerékpározással vagy sziklamászással változatossá tenni, akkor az Észak-Velebit vagy Paklenica nemzeti park a legjobb választás. Horvátország leglátogatottabb természetvédelmi területe a Plitvicei-tavak Nemzeti Pak, ahol 16 kristálytiszta tó és csodálatos vízeséseik varázsolják el a látogatókat. Lélegzetelállító vízesésekkel teli gyönyörű természet várja Önt a Krka Nemzeti Parkban is, ahol akár meg is mártózhat a vízesések alatt és olyan kincseket is felfedezhet, mint például egy római kori amfiteátrum maradványait, az Oziđana-barlangot, vagy a folyón található Visovac szigetét.

Mivel Zadar egy kikötőváros, így ideális kiindulópontja nemcsak szárazföldi, hanem tengeri kirándulásoknak is. A kikötőből számos hajó indul, amelyek a közeli Pasman, Dugi otok, Ugljan szigetekre közlekednek. Az egyik legszebb dolog, amit Zadarban megtapasztalhat, az a Telašćica Natúrparkba, vagy a Kornati Nemzeti Parkba tett egynapos hajókirándulás. Ez utóbbi park tulajdonképpen 147 különböző formájú és méretű szigetből és zátonyból áll. Az érintetlen természetű, a hófehér mészkőből épült szigetcsoportot és a környező tenger gazdag víz alatti élete miatt joggal nevezik a világ legszebb tengeri labirintusának.

Ha egy romantikus utazásra látogat Zadarba a párjával, ne hagyja ki az esti panorámás naplementés hajókirándulást. Győződjön meg a saját szemével a híres író, Alfred Hitchcock szavainak igazságtartalmáról, aki szerint Zadarban van a világ egyik legszebb naplementéje.

3. Horvátország legszebb strandjai

Zadar és környéke csodálatos természetes strandokkal rendelkezik. Ráadásul kristálytiszta vízzel és sok kis szigettel díszített tenger várja, így a fürdőzés és a pihenés feltételei egyszerűen tökéletesek. Ezek közül a leghíresebb a Borik strand, amely a város történelmi központjától mintegy 4 km-re található. Ez a strand többnyire kavicsos, de egy része homokos. A lassan, fokozatosan mélyülő tenger és a fenyőfák kellemes árnyéka miatt ez a hely tökéletes a gyermekes családok számára is. Borik egyike Zadar két Kék Zászlóval kitüntetett strandjának.

A másik ilyen strand a Kolovare, amely mindössze 10 perces sétára van a városközponttól. Ez a strand többféle sportpályával is rendelkezik, valamint egy játszótérrel a gyermekek számára. Zadar további népszerű strandjai a Puntaminka, Zaton és Punta Bajlo. A közeli szigetek egyikére is érdemes ellátogatni, ahol az egyedülálló környezetében való fürdőzés is nagyszerű élményt nyújt. Ezek közül a legközelebbi Ošljak, ahová rendszeres kompjárat közlekedik.

4. Felejthetetlen élmények az egész családnak

Zadar tökéletes úti cél egy családi nyaraláshoz gyerekekkel. Észak-Dalmácia fővárosa a jól felszerelt, szelíd bejáratú tengerpartok és a kicsiknek szánt létesítmények mellett más élményeket is kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A műemlékek mellett a történelmi városközpontban a technológiai csodák - a már említett akusztikai attrakció, a Tengeri orgona és a vizuális műalkotás, a Salute to the Sun (Üdvözlet a Napnak) - is megtalálhatók.

Ezenkívül a Jadera Secrets interaktív túrán a kicsik és nagyok egy teljesen egyedülálló módon ismerhetik meg Zadart tapasztalt idegenvezető kíséretében. A túra során egy szabadtéri rejtvényt kell megoldani közösen a családoknak. A városnézésnek ez a különleges formája minden korosztály számára szórakoztató lesz.

Zadartól mindössze 30 km-re található a Dalmaland Vidámpark, amely szárazföldi és vízi attrakciókat kínál. Ha szeretné megmutatni a gyerekeinek a gyönyörű horvát vidéket, vigye el őket a Vrana-tó Természetvédelmi Parkba. Itt a gyerekeket a tó felszíne fölött vezető fa tanösvény várja. A környék egy ornitológiai rezervátum, így egy kis szerencsével különleges madarakat is megfigyelhetnek.

Horvátország - Legnépszerűbb ajánlatok

5. Gasztronómiai élmények

Élvezze a zadari nyaralást minden érzékszervével! Ebből a régióból, amely az Adria horvátországi részének közepén található, számos finom fogás szérmazik. Zadartól mindössze néhány kilométerre található Horvátország mezőgazdaságilag legtermékenyebb területe - a Ravni Kotari. Itt termesztik a maraszkát - a világ legfinomabb cseresznyéjét -, amely a híres maraschino likőr fő összetevője.

Egy másik helyi csemege a híres paški sir (juhsajt), amely számos díjat nyert, és a világ 10 legjobb sajtja között tartják számon. Egyedülálló ízét és aromáját a tengervízcseppeknek köszönheti, amelyeket az erős tengeri szél fúj a sajt előállításához használt gyógynövényekre. Ha igazi gasztronómia-rajongó, tegyen egy kirándulást a Gligora sajtmanufaktúrához, ahol ezt a híres sajtot készítik. A manufaktúra Pag-szigeten található, amely egyszerűen megközelíthető Zadarból egy hídon keresztül.

Horvátország igazi ízvilágát olyan specialitásokban is felfedezheti, mint a brudet (horvát halászlé), vagy a legendás dalmát prosciutto (szárított sonka). Ezeket a finomságokat a legjobban egy pohár helyi bor, például Prošek, vagy a Pošip fogyasztása mellett élvezni.

A cikket írta:

Frissített: 30. 6. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait