Fedezze fel Horvátország legjobbjait, és inspirációdjon a következő adriai nyaralásához!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Horvátország legjobbjai: TOP 8 adrenalin élmény

Fűszerezze meg a horvárt vakációt egy kis kalanddal! Próbálja ki a zip-lininget, a raftingot, a búvárkodást, vagy másszon meg egy via ferrata útvonalat. Milyen adrenalinélményeket érdemes kipróbálni Horvátországban? Mutatjuk a TOP 8 választást.
Horvátország legjobbjai: TOP 8 adrenalin élmény

Nem tudja elképzelni, hogy az egész vakációt a tengerparton heverészve, vagy városnézéssel töltse el? Horvátország a tökéletes úti cél az Ön számára, hiszen számtalan olyan sportolási lehetőséget talál majd, amik felpezsdítik a vérkeringését. Milyen adrenalinélményeket érdemes kipróbálni Horvátországban? Mutatjuk a TOP 8 választást:

1. Raftingolás a természet lágy ölén

Az utóbbi években az adrenalin sportok a horvátországi turisztikai kínálat népszerű részévé váltak. A szabadidő eltöltésének egyik legnépszerűbb módja kétségtelenül a rafting, vagyis lefelé száguldás a zúgó folyókon egy gumicsónakban. De ez a sport nem csak az adrenalinról szól - raftingolás közben ugyanis gyönyörködhet a csodaszép, kanyargós horvát folyókat, számos varázslatos kanyont, zuhatagot és vízesést.

A kristálytiszta Kupa, a Mrežnica, a Korana, a Zrmanja és a Cetina folyók mind optimális feltételeket kínálnak a raftinghoz. A horvátországi raftingosok körében egyébként a Cetina folyó a legnépszerűbb, különösen a Penšići falu és a Radmanove Mlinice étterem közötti 11 km-es szakasza (kb. 6 km-rel fentebb, mielőtt a Cetina Omišban az Adriai-tengerbe ömlik). A folyó itt akár 100 méter magas sziklafalak között húzódik, és érintetlen, buja növényzet veszi körül. A raftingolás a Cetinán gyerekek számára is alkalmas, így az egész családdal kipróbálhatja ezt az izgalmas, de gyönyörű sportot. Omisban több minőségi szervező ügynökséget is talál, amelyeknél profi oktatóval élvezheti az élményt.

2. Ziplining Spit látványával

Egy másik kalandos élmény, amit Horvátországban kipróbálhat, az a zip line csúszás. Ezeken az egyirányú és együléses drótkötélpályákon rendszering beülőben, acélkábeleken csúszhat a magasban. A zip line utazás során madártávlatból láthatja a horvát tájat, és megtapasztalhatja, milyen lenne, ha tudna repülni.

A Split közelében lévő Zipline park 6 kötélpályából áll, amelyek teljes hossza 2500 m, és a Split és környékét uraló Kozjak csúcsról indul. A háromórás kaland során csúszhat a hat pályán, illetve felmászhat egy 90 m hosszú függőhídra, amelyen a fenyőfák között sétálhat.

Az út egyes szakaszai között több kilátópontnál is megállt, ahol feledhetetlen panoráma tárul Split és Trogir látképével, háttérben a tiszta, szigetekkel tarkított Adriai-tengerrel. A pálya során profi segítők kísérik, akik gondoskodnak a biztonságáról, és egy rövid séta keretében érdekes információkat osztanak meg a helyi tájról.

3. Sziklamászás a Paklenica Nemzeti Parkban

Horvátország hatalmas, kemény mészkőből épült hegyei évtizedek óta keresett célpontjai a világ minden tájáról érkező sziklamászóinak. A Velebit-hegység részét képező Paklenica Nemzeti Park a sziklamászók kedvelt övezete.

A park területe 102 km², és több mint 600 különböző nehézségű és hosszúságú útvonallal rendelkezik. Tapasztalt hegymászók, kezdők és gyermekes családok egyaránt megtalálják a nekik valót. Számos olyan útvonal közül választhat, amely megfelel az idejének és fizikai képességeinek.

A teljesen kezdők különböző mászótanfolyamokon vehetnek részt közvetlenül a parkban. A hegymászók körében a legnépszerűbb a fenséges Anića kuk csúcs, amely több különböző nehézségű mászóútvonallal rendelkezik, és túraútvonalon érhető el. Bármelyik úton is mássza meg a csúcsot, erőfeszítéseiért csodálatos kilátás jutalmazza a lenyűgöző hegyvonulatra, a Velebit-csatorna partvonalára és a kanyon mélyére.

Horvátország - Legnépszerűbb ajánlatok

4. Kajakozás a türkizkék tengeren vagy folyókon

Horvátországot kevesen ismerik a kitűnő kajakozó vagy kenuzó lehetőségeiről, de ebben az esetben ez inkább előny! Horvátországban a helyiek körében még kevésbé elterjedt ez a sport, illetve számos helyen van rá lehetőség, így vadregényes kalandokra indulhat tömegek nélkül.

Az ország specialitása a kristályos, mészkősziklákon kanyargó folyók, ahol a lágy áramlatok és a nagyobb kihívást jelentő zuhatagok váltják egymást. Az evezés közben gyönyörködhet az Európában egyedülálló karszt- és travertinképződményekkel, vízesésekkel és lenyűgöző kanyonokkal tarkított lélegzetelállító tájban.

Horvátország egyik legszebb karsztfolyója a Mrežnica, amely varázslatos kanyonokkal és vízesésekkel büszkélkedhet és amik egy egymáshoz kapcsolódó tórendszereket alkotnak. A Mrežnica optimális feltételeket kínál a frissítő fürdőzéshez és a kajakozáshoz vagy kenuzáshoz is.

Az evezősök másik népszerű célpontja a Zrmanja folyó (jelentése: „Vipera”). A felső szakasza a tapasztaltabb sportolóknak okoz örömet, míg a szelíd alsó szakasz a kezdők és a gyermekes családok számára is alkalmas. A horvát tengerpart mentén fekvő üdülőhelyeken vagy a szigeteken kipróbálhatja a tengeri kajakozást is, amely nagyszerű módja a horvát partvidék zegzugos vonulatainak felfedezésének.

5. Isztria szépségei a kerékpár nyergéből

Az észak-horvátországi Isztriai-félsziget egész évben vonzó kerékpáros célpont, amely számos, minden nehézségi fokú, útvonalat kínál. Isztriának két különböző arca van - a nyugodt mezőgazdasági területek a szárazföld belsejében és az azúrkék tenger által szegélyezett part. A kerékpárutak gazdag hálójának köszönhetően kétkeréken is felfedezheti ezt a kettősséget!

Ha egyedülálló élményt szeretne a kerékpár nyergében, válassza a 78 km hosszú, Parenzana nevű kerékpárutat, amely az olaszországi Triesztet a horvátországi Poreč városával összekötő, megszűnt vasútvonal mentén halad. Az útvonalat buja mediterrán növényzet veszi körül, és építészeti gyöngyszemek is találhatók az út mentén - 9 alagút, 11 híd, 6 viadukt és még egy UNESCO-emlékmű (a poreči Euphrasius-bazilika) is található a mentén. Meglátja majd, hogy a kilométerek gyorsan peregnek egy ilyen csodás út során!

6. Túrázás a horvát hegyekben

Horvátország nagy részét hegyek borítják, és több mint 6000 km jelölt túraútvonal található rajtuk. Nem csoda, hogy rendkívül népszerű célpont a túrázás szerelmesei körében. Ha szeret az érintetlen természetben barangolni, látványos kilátásért túrázni, vagy kihívást keres, próbálja ki a horvátországi túraútvonalainak egyikét!

  • Via Adriatica - egy 1100 km hosszú útvonal, amely az Isztriai-félsziget nyugati partvidékét köti össze az Oshtro-fokkal, Horvátország legdélebbi csücskével. Ez az egyedülálló útvonal a tengerpart közelében halad, és összeköti Horvátország 14 legmagasabb hegycsúcsát. Az útvonal 13 külön-külön bejárható szakaszra van osztva.

  • Via Dinarica - 1400 km hosszú hat országon keresztül vezet: Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró és Albánia. Az útvonal három különböző irányba ágazik. Bármelyik szakaszt is választja, érintetlen, tömegektől mentes tájakon várják. Ez egy kihívást jelentő útvonal, amely tapasztalt és gyakorlott túrázók számára ajánlott.

  • Horvát Hosszútávú Túraútvonal (Croatian Long Distance Trail, rövidítve CLDT) - a maga 2.109 km-es teljes hosszával Horvátország legszélső pontjait köti össze és bejárja az egész országot. A Horvátország legkeletibb részén fekvő Iloktól indul, majd a Muri legészakibb falujába, Sveti Martinba vezet és ezután elfordul a legnyugatibb ponthoz - Savudrija faluba - majd Horvátország legdélebbi csücskében, a Prevlaka-félszigeten ér véget. Az útvonal szinte teljesen kerüli az aszfaltutakat.

7. Búvárkodás a kristálytiszta tengerben

Az Adria tiszta habjai olyanok, mint egy színház, ahol lebilincselő víz alatti élővilágot, korallzátonyokat, hajó- és repülőgéproncsokat és egyedülálló barlangok várják a felfedezőket. A hihetetlenül tiszta vízben a látótávolság akár 50 méter is lehet, így a felszín alatt nagyszerű látványban lesz része. Horvátországban kiválóak a búvárkodás feltételei. Az ország minden egyes része (Kvarner-öböl, Isztria, Dalmácia) számos olyan vízalatti látnivalót kínál, amelyet mindenképpen érdemes felfedezni.

A horvát partok közelében található legnagyobb búvárattrakció a Baron Gautsch osztrák-magyar monarchia luxus gőzhajójának roncsa, amely 1914-ben süllyedt el az isztriai Rovinj város közelében. A 84 méter hosszú roncs ma 40 méterrel a felszín alatt fekszik a homokos tengerfenéken. A több mint 100 éves roncsot az évek során visszahódította a természet és mára egy mesterséges zátony lett belőle, ahol számos növény- és állatfaj talált otthonra.

További népszerű merülőhelyek a Pag-sziget, a Cres-sziget melletti Veli és Mali Ćutin szigetek, valamint Vis szigete, amelynek közelében az 1944-ben lelőtt amerikai Boeing B-17 G bombázó roncsa is található.

8. Síelés az Adriai-tengerre néző kilátással

Horvátország gyönyörű természete sokszínűségének köszönhetően tele van meglepetésekkel. A túristák túlnyomó többsége a tengerparti nyári vakáció miatt látogat Horvátországba. De tudta, hogy itt síelni is lehet, ráadásul úgy, hogy közben lélegzetelállító kilátás nyílik az Adriai-tengerre? Ezt az egyedülálló élményt a téli szezonban a Platak síközpontban élvezheti, amely Rijekától és a Kvarner-öböl északi partjától mintegy 25 km-re található. Az üdülőhely összesen 6,5 kilóméternyi lejtőjét négy felvonó szolgálja ki, amelyek a magasabban fekvő csúcsra, Radeševóra (1 363 m) visznek fel. A fő sípályáról egyedülálló panoráma nyílik a hófödte tájra, Rijeka városára és a Krk, Cres és Rab szigetekre.

A főváros, Zágráb közvetlen közelében található a Sljeme síközpont, amely az egyetlen horvátországi síterem, ahol világkupa-versenyekre is sor kerül. Ha tehát úgy dönt, hogy meglátogatja a híres karácsonyi vásárokat Zágrábban, akkor összekapcsolhatja az adventi kikapcsolódást egy kellemes síeléssel is. Hát nem hangzik csábítóan?!

A cikket írta:

Frissített: 30. 6. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait