Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Horvátország legjobbjai: TOP 9 étel amit bűn lenne kihagyni

A változatos horvát konyha a közép-európai, a magyar és a török ​​gasztronómia jellegzetességeit ötvözi. Ha a nyaralás alatt Ön is szereti végigkóstolni a helyi specialitásokat, akkor inspirálódjon a 9 legjobb horvát ételről szóló blogbejegyzésünkből.
Horvátország legjobbjai: TOP 9 étel amit bűn lenne kihagyni

Horvátország már nagyon régóta az egyik legnépszerűbb nyári úti cél az egész világon. A turistákat nem csak az Adriai-tenger tiszta vize, és a gondozott strandok, hanem a nagyszerű gasztronómiai élmények és a világhírű horvát vendégszeretet vonzza az országba. A változatos horvát konyha régiónként eltérő különlegességekkel büszkélkedhet, amiket a helyi alapanyagokra támaszkodva alkotott meg a népi vagy éppen a professzionális szakácsművészet.

Fedezze fel a tengerek és partok ízeit

A horvát konyha két részre osztható, aszerint, hogy part menti vagy szárazföldi területről van szó.

Az adriai tenger ízei

A legtöbb turista tengerparti üdülőhelyekre utazik, ahol elsősorban a horvát gasztronómia első típusát ismerheti meg. Az Adria menti régiókban főként házi olívaolajjal készített halakból és tenger gyümölcseiből készülnek a hagyományos fogások. Az ételek elkészítésének módján legtöbbször érezhető az erős olasz hatás és ez sokszor az éttermek kínálatát is meghatározza. Így itt akár ízletes pizzákat, tésztákat, salátákat, leveseket vagy rizottókat is fogyaszthat.

A mediterrán horvát gasztronómia

A hátországra jellemző ételek igen változatosak, és felfedezhetőek benne a Közép-európai (főleg magyar és szláv) illetve a török ​​konyha egyes elemei illetve annak befolyása. Az ország szívében a hús, a gabonafélék és a hüvelyesek bőséggel állnak rendelkezésre, így nem csoda, hogy ezek biztosítják az itteni gasztronómia alapját. Népszerűnek számít például a gulyás és a nyárson sült hús (gyakran bárányhús) különféle változatai. Ezek az ételek gyakran kiadósabbak és erősebben fűszerezettek, a könnyedebb, színesebb és egészségesebb tengerparti fogásokhoz képest.

Ha Ön azok közé tartozik, akik szeretik minden érzékszervével élvezni a nyaralást, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy próbáljon ki minél többet a tradicionális horvát fogások közül. Íme a horvát konyha 9 legjobb fogása!

1. Peka

A leghíresebb horvát különlegesség minden bizonnyal az úgynevezett peka. Valójában ez nem egy étel neve, a peka az elkészítési módra utal. Az eljárás során fűszerekben és olívaolajban pácolt húst (vagy tenger gyümölcseit), zöldségeket és burgonyát egy fedővel lezárt, nagy kerámia- vagy fémedénybe helyezik. Ezután az edény fedelét forró szénnel rakják meg, így a húsok és a zöldségek először a saját levükben megfőnek, majd ropogósra sülnek.

Az eredmény egy hihetetlenül finom és harmonikus étel. A helyiek körében a polip peka a legnépszerűbb, amelyet mindenki szívesen lát a tányérján, aki szereti a tenger gyümölcseit. Ez a párolás alapú, forró szén felhasználására épülő elkészítési mód több órát vesz igénybe, ezért a legtöbb vendéglátóhelyen 24-48 órával előre kell foglalni, ha nem szeretné kihagyni ennek a különlegességnek a megkóstolását.

2. Skradini rizottó

Egy másik híres horvát étel, amelynek megkóstolásához mindenképpen előzetes foglalás szükséges, a Skradini rizottó (Skradinski rižot). Ez a különlegesség Skradin városáról kapta a nevét, hiszen úgy tartják eredetileg onnan származik. És, hogy miért kell előre foglalni? Mert ennek az ételnek az elkészítése legalább 12 órát vesz igénybe.

Az étel alapja a rizs és borjúhús, majd fokozatosan belekerül a dalmát sonka, vagy a kakashús, és végül, még a tálalás előtt megszórják frissen reszelt Pagi sajttal. (Ez egy különleges fajta juhsajt Pag szigetéről, amelyről a továbbiakban lesz még szó). A felhasznált összetevők miatt a skradini rizottó a horvát ízek valóságos szimfóniáját kínálja a fogyasztójának. Sajnos azonban a hosszú elkészítési ideje miatt kevés étterem étlapján szerepel ez a különleges fogás. Ha mégis szerencséje lenne, ne habozzon megkóstolni!

3. Szarvasgomba

Az Isztriai-félsziget az egyik legnépszerűbb horvát üdülőhely, a helyiek kedvenc csemegéje pedig nem más, mint a szarvasgomba. Ez a ritka, föld alatt termő gomba Európában csak néhány helyen található meg igazán nagy mennyiségben. Az egyik ilyen hely Isztria, így nem véletlen, hogy az utazók rengeteg fajta szarvasgombából készült terméket kóstolhatnak, vagy vihetnek haza szuvenírként: szarvasgomba olaj, szarvasgombás juhtúró, szarvasgombás kolbász, szarvasgomba krém parmezánnal vagy olíva olajjal és még sok egyéb ínyencség várja itt őket.

A legtöbb isztriai éttermek étlapján szerepel a szarvasgombás fuži is. A fuži egy hagyományos isztriai tészta, ami finom szarvasgomba szósszal összefőzve egy különleges ízvilágú ételt alkot, amely egyesíti az olasz és balkáni gasztronómia legjavát. Az étel tökéletes kíséretét pedig a termékeny isztriai szőlőültetvényeken tradicionális, több száz éves hagyománnyal rendelkező Malvasia fehérbora biztosítja.

4. A pršut, a kulen és a paški sir

A minőségi sajtok illetve a pácolt húsok és felvágottak akárcsak az olasz konyhában, a horvát gasztronómiában is fontos szerepet játszanak. Jóllehet a választék szélessége nem veszi fel a versenyt az Itáliában megszokottal, de a minőség terén nem tapasztalhatunk elmaradást.

A leghíresebb horvát csemege minden bizonnyal a legendás Paški sir, vagyis a Pagi sajt, ami egy igazi luxusterméknek számít. Ezt a rendkívül jó minőségű sajtot ma is hagyományos kézműves módszerrel készítik. Egyedi ízében szerepet játszik az a sajátos juhfajta, amelynek teje a sajt alapját képezi. A különleges sajt azonban nemcsak Pag szigetén, hanem a Gligora sajtmanufaktúra üzleteiben is megvásárolható, amelyek Horvátország egész területén várják a vásárlókat. De egy kis szerencsével akár egy szupermarket polcain is rájuk lehet lelni.

Egy másik nagyszerű ehető szuvenír a dalmát prosciutto (pršut), vagyis a füstölt szárított sonka, amelyet általában vékony szeletekre vágnak. Olasz és isztriai társaitól eltérően a dalmát változatot füstölik, majd legalább tizenkét hónapig szárítják, hogy elnyerje remek ízét.

De nagy hiba lenne kihagyni egy másik csemegét, a Szlavónia vidékéről származó kulen szalámit is. Fűszeres ízét és illatát annak is köszönheti, hogy Szlavónia és Magyarország közvetlenül szomszédosak egymással, így a kulenre is jellemző a magyar ételeink ízeit is domináló erősen pirospaprikás és fokhagymás fűszerezés.

Horvátország - Legnépszerűbb ajánlatok

5. Fekete rizottó

A rizottó kétségkívül azon ételek közé tartozik, amely szinte mindenkit elvarázsol. Természetesen most a dalmát változatra gondolunk, ami az ikonikus olasz verzióhoz nagyon hasonlóan készül. A fekete rizottó (črni rižot) a horvát tengerpart szinte minden éttermének étlapján megtalálható. Ez az étel nemcsak intenzív ízével és krémes állagával, hanem szokatlan fekete színével is lenyűgözi az éhes turistákat.

A megfelelő rizsen túl, a tintahalból származó fekete pigment, vagyis a tintahalfesték a fogás legfontosabb összetevője. Ezen kívül gyakran kerül bele valamilyen tenger gyümölcse, többnyire tintahal vagy kis garnélák, illetve parmezán sajt és persze egy kicsi a Prošek nevű dalmát desszertborból, ami különleges mély aromát biztosít az ételnek. Mivel a horvát boltokban ritkán kapható tintahalfesték, a legjobb, ha egy étteremben kóstolja meg a fekete rizottót. A tengerre néző kilátás és egy pohár helyi bor garantáltan felejthetetlenné teszi a remek étel elfogyasztását!

6. Polip saláta

Hazánkban a polip még mindig egzotikumnak számít, Horvátországban azonban teljesen hétköznapi dolog, hogy megjelenik a tányérokon. A sok polipból készült fogás közül a horvátok a polipsalátára a legbüszkébbek, amit gyakran szolgálnak fel az éttermekben és az otthoni étkezőben is. Természetesen, mint a legnépszerűbb hagyományos fogások esetében oly sokszor, ebben az esetben is minden család és minden szakács a saját receptjére esküszik.

A klasszikus recept szerint a fő összetevők a főtt poliphús és a burgonya, de találkozhat olyan variációval is, ahol a burgonyát csicseriborsó helyettesíti. És persze nem hiányozhatnak a zöldségek sem. Sokszor zellerszár, újhagyma, olajbogyó, koktélparadicsom és petrezselyem is kerül a fogásba, amit végül olívaolajjal, sóval, borssal és frissen facsart citromlével ízesítenek. A polipsaláta egy könnyed étel, így akár előételként is fogyasztható.

7. Brudet

A horvát tengerpart teljes hossza a szigetekkel együtt több mint 6 000 km, így nem meglepő, hogy a hagyományos horvát ételek nagy része a halra és a tenger gyümölcseire épül. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a brudet, ami egy kiadós halpörkölt.

Akárcsak a magyar gulyás esetében, a brudet is hagymás alapon és nagy mennyiségű húsból, de a mi változatunkhoz képest halból készül. Jellemző, hogy többféle halfajta húsát használják - a horvátok szerint minél több fajta a hal, annál jobb a pörkölt! Sok szakács szívesen ad hozzá rákot, vagy kagylót is, hogy gazdagabbá tegye a brudet ízét.

A nélkülözhetetlen alapanyagok közé tartozik még az olívaolaj, a fokhagyma, a paradicsom, a paprika, a petrezselyem és a száraz fehérbor. Az utolsó simítások alatt és a fűszerezés során egy kis ecetet és citromlevet is adnak hozzá, az enyhén savanykás ízhatás miatt. Legtöbbször tésztával, burgonyával, vagy polentával tálalják. Ha szereti a halat és a tenger gyümölcseit, a brudet egyszerűen kihagyhatatlan.

8. Fagylalt

Egy finom gombóc fagylalt elengedhetetlen kelléke a tengerparti nyaralásnak. Horvátországban könnyedén kielégítheti fagylaltvágyát, hiszen a tengerpart szinte minden sarkán fagylaltos bódék várják a hőségben túlhevült strandolókat. Egyes helyeken több tucatnyi ízből választhat, ráadásul valóságosfagylalt szobrokat hoznak létre az árusok.

A horvát édességekre nagy hatást gyakorolt az olaszországi desszert kultúra, így Horvátországban is szinte mindenhol megtalálhatók a kiváló, házi készítésű gelato stílusú fagylaltok, amik esetében nagy hangsúlyt kap az összetevők minősége, ami a nagyszerű ízben és az ideális állagban köszön vissza. Ha a szupermarketek fagylalt kínálatával is megismerkedne, akkor a horvát Ledo márkát ajánljuk figyelmébe. Az elmúlt években a márka több terméke is megnyerte a világ legjobb jégkrémjéért folyó rangos nemzetközi versenyt. 2019-ben a Lino Lada, míg 2022-ben a King Majestico lett a befutó.

9. Kremšnita vagy Kremeš

Lehet, hogy meglepetésként éri, de a krémes desszert, azaz a Kremšnita (más néven Kremeš) Horvátországból származik. Ez egész Európa egyik legnépszerűbb nassolnivalója, így nem meglepő, hogy eredetét gyakran (és sikeresen) sajátítja ki a Szlovénia és Ausztria. A zavart fokozza, hogy még Horvátországon belül is létezik két eredetinek számító recept, a zágrábi (Zagrebačka kremšnita) és a somobori (Somoborska kremšnita).

Mindkét esetben számíthat a frissen sült leveles tészta, a puha pudingkrém és az édes tejszín egyedi kombinációjára. Az összetevők olyan harmonikus ízvilágot alkotnak, amely minden ízlelőbimbót megörvendeztetnek. Mint említettük, ezt a finomságot nem csak az adriai nyári vakáció során, hanem például a szlovéniai Bledi-tónál, vagy Bécsben, sőt a legtöbb hazai cukrászdában is megkóstolhatja. Azonban egyik sem hasonlítható az eredeti horvát krémeshez.


Horvátország gasztronómiai kínálata igazi ínycsiklandó kalandot jelent minden gasztronómia iránt érdeklődő számára. Blogunkban bemutattuk a top 9 ételt, amelyet mindenképpen érdemes megkóstolni, ha Horvátországban jár. Ezek az ínycsiklandó fogások nemcsak a helyi ízekkel és hagyományokkal ismertetnek meg, hanem valódi kulináris élményt nyújtanak, amelyet semmiképpen sem szabad kihagyni. Fedezze fel Horvátország legfinomabb ételeit, és élvezze a helyi konyha gazdag ízvilágát egy felejthetetlen gasztronómiai utazás során! Tervezze meg következő kulináris kalandját, és tapasztalja meg a horvát éttermek ízletes kínálatát!

A cikket írta:

Frissített: 21. 11. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait