Diocletianus palota Splitben

A világ egyik legjobban megőrzött római építészeti emléke a horvátországi Splitben található Diocletianus-palota. Ezért nem csoda, hogy a palota a környező óvárossal együtt az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ezt a római kori erődítményt, falak és tornyok veszik körül. Az épületet a Kr. u. 4. század elején, Diocletianus római császár építtette, aki ezt az uralkodása utáni rezidenciájának szánta.

A palota egyszerre épült katonai erődítménynek és luxus rezidenciának, keleti stílusú elemekkel. Nem ismert, hogy az épületet milyen építészeti elképzelés alapján építették, és kik voltak az építészek. Egyedülállóak például a hatalmas pincék, amelyeket a fennmaradt római kori épületek közül a legnagyobbak. A Diocletianus-palota kiváló állapotbanmaradv ránk, így még mindig megcsodálhatjuk a különböző helyiségek eredeti elrendezését, beleértve a Jupiter-templomot is.

A császár halála után a palotát a helyi lakosok foglalták el, és az évszázadok során a palota egybeolvadt a várossal. Ma a Diocletianus-palota Split szíve, mintegy 280 lakóházzal, melyekben a helyiek élnek. A komplexumot folyamatosan karbantartják, és a helyiségei galériáknak, koncerteknek és egyéb kulturális rendezvényeknek adnak otthont.

Térkép megjelenítése

Ezt a javaslatunkat a következő helyeken találod meg:Közép-Dalmácia

Kirándulási ötletek a környéken

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet