Szlovénia legjobbjai: TOP 10 rejtett gyöngyszem a turisták tömegei nélkül

Ismerje meg Szlovénia rejtett kincseit és kiránduljon a turisták tömegei nélkül. Olyan csodálatos kis kincseket hoztunk most el, amelyek kevésbé ismertek a tömegek körében, épp ezért autentikusabb élményben lehet része, kapcsolódva a helyekhez.
Szlovénia legjobbjai: TOP 10 rejtett gyöngyszem a turisták tömegei nélkül

Nincs sorban állás, nincs tömeg, nincs zaj. Ha autentikus élményt keres és érdekli a helyiek életvitele, a kultúra és a történelem, jó olvasson tovább. Fedezze fel velünk Szlovénia rejtett kincseit.

1. Kamnik-Savinja Alpok - tippek túrázáshoz egy elfeledett hegységben

Míg a Júliai-Alpok Szlovénia egyik leg népszerűbb pontja a túrázók körében, a szomszédos Kamnik-Savinja-Alpok mellett gyakran elsiklanak. Pedig legalább annyira gyönyörűek csúcsai, és hasonlósan csodás látnivalókat kínálnak, mint aTriglav Nemzeti Park. A magas sziklás csúcsokra felkapaszkodókat a varázslatos panoráma kárpótolja fáradozásaikért. A több mint 30 db 2000 m feletti csúcs mellett számos csodálatos fennsík is található, ahol festői fa pásztorkunyhókban gyönyörködhet.

A Kamnik-Savinja-Alpokat Észak-Szlovéniában, Ljubljanától kb. 50 km-re találja. Déli része, az úgynevezett Kamnik Alpok, a főváros irányából könnyen megközelíthető. A hegység ezen részének legnagyobb látványossága minden bizonnyal a Nagy fennsík - amelyet felvonóval is meg lehet közelíteni. Sétáljon a romantikus pásztorkunyhók között a szinte végtelen, több tíz kilóméteren elnyúló síkságon.

A hegység északi része, a Savinja Alpok nehezebben megközelíthető. Ezek vagy Ausztria felől, vagy a kelet-szlovéniai Luce faluból érhetőek el. A Logarska Dolina csúcsról azonban Szlovénia egyik legszebb kilátásában lehet része, így ezt mindenképpen érdemes meghódítania.

Hová érdemes ellátogatni a Kamnik-Savinja Alpokban?

  • a Nagy fennsíkra
  • aVolčji potok arborétumba
  • a Kamnické Bistrica forrásához
  • a Predaselj-szurdokba
  • Kamnik városába
  • Solčava faluba
  • a Logarska Dolina csúcsra

Szálljon meg a Savinja Alpoknál és fedezze fel Szlovénia rejtett kincseit

2. Cerknica-tó - Délnyugat-Szlovénia eltűnőben lévő ékköve

Szlovénia egyik legkülönlegesebb ‘tava’, a Cerknica egy kis játékot játszik a látogatókkal. Az év egy részében teljesen eltűnik, hogy aztán teljes pompájában térjen vissza. Ez hogyan lehetséges? Nincs semmiféle varázslat, a tavat a tartós őszi esők és a tavaszi olvadás kelti életre csupán. Ősszel és tavasszal a Cerknica a nagyobb szlovén tó címet viselheti. Amikor azonban felszívódik, a Triglav Nemzeti Parkban található Bohinj-tó átveszi tőle ezt az előkelő címet.

A Cerknica közepén található egy egyedüli szlovén szigetfalu, amelynek lakói megtanultak harmóniában élni az eltűnő és újra tellő tóval. Ősszel és tavasszal Cerknica a vízi sportok vagy a horgászat vonzza a látogatókat. A terület azonban még aszályos időkben is sok látnivalót kínál. Az ősszel és tavasszal vízzel telített részeket ilyenkor legelők, nádasok és mesebeli lagúnák váltják fel, amelyek ritka madaraknak adnak otthont.

3. Pokljuka fennsík - egy romantikus hely a hegyek magasában

A Bledi és Bohinji tavak között, 1200-1500 méteres magasságban terül el a Pokljuka fennsík. Mivel magasan fekszik a Júliai-Alpokban, így a turisták tömegeitől nem kell tartania, csupán a legelésző tehenek nyújtanak társaságot itt. A festői fennsíkot egykor egy gleccser alakította ki. Ma a nyugalom kis szigete, fa pásztorkunyhók, virágos rétek és erdők tarkítják.

A Pokljuka-síkság az aktív pihenést kedvelők számára tökéletes választás. Nyáron túrázhat, vagy kerékpározhat a gyönyörű tájon. A kirándulás egyik fénypontja lehet, ha betér az egyik útjában lévő pásztorkunyhóba és megkóstolja a helyben készült tejtermékeket.

Válasszon szállást a Triglav Nemzeti Park területén, hogy közel legyen a természethez.

4. Škofja Loka - rejtett történelmi gyöngyszem Ljubljana közelében

A szlovéniai Skofja Loka városkában úgy érezheted magát, mintha varázslatos módon időutazáson vett volna részt és visszacsöppent volna a középkorba. Ezt a történelmi gyöngyszemet Ljubljanától mindössze 19 kilométerre találja. A múlt emlékei a város minden sarkán meglepik, hiszen ez Szlovénia legrégibb városai közé tartozik. A település első említése 973-ból származik.

A város minden épülete önmagában is ritkaság. Történelmi és építészeti értékével azonban kiemelkedik közülük a Loški Grad kastély, amely wgí múzeumnak is otthont ad. Említést érdemel még a Kapucinus kolostor, amelynek könyvtárában 1721-ből származó szlovén drámák kéziratai is találhatóak. Ha pedig a természetbe vágyik, érdemes felkirándulnia a város fölött álló romantikus kis templomhoz.

5. Rinka vízesés - Szlovénia második legnagyobb vízesése.

A Rinka-vízesés általában nem szerepel a turistakalauzok első oldalain, annak ellenére, hogy egész Szlovénia második legnagyobb vízesése. A vízesés a Savinja-Alpokban található és 105 méter magasról zuhan le a Logar-völgyben. A közeli parkolótól a vízesés csupán negyed óra sétára található, így mindenképpen megér egy látogatást.

A vízesés mellett található egy bájos hegyvidéki étterem, a Sasfészek is, ahol megkóstolhatja a tradicionális szlovén finomságokat, miközben a vízesésben gyönyörködik. A vízeséshez a belépés ingyenes, de a Logar-völgybe való belépésért fizetni kell.

Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok

6. Otočeci vár - Szlovénia egyetlen vízi vára

Az Otočeci vár a Krka folyó egy kis szigetén áll, így ez a vár az egyetlen vízi vár Szlovéniában. A vár a 13. században épült, de mai gótikus megjelenését elsősorban a 19. században nyerte el.

A folyóparttal a kis szigetet két híd is összeköti, a várból pedig csodás kilátás nyílik, és a háborítatlan béke kis paradicsoma. Napjainkban egy luxus ötcsillagos szállodaként működik, amelyhez egy golfpálya is tartozik.

Otočec várától nem messze egy másik történelmi erődítményt is talál - Struga várát. Ez a 13. században épült erőd egykor női zárdaként működött és ma is látogatható. Ráadásul a lovasok számára jó hír, hogy az erőd környékét akár lóhátról is felfedezheti.

7. Kosečka korita - utazás a vízesésekhez a természet csendjében

Szlovénia számos varázslatos szurdokot rejt, amelyek közül a leghíresebb a Vintgar-szurdok a Bledi-tó közelében. Emellett azonban a turistáktól elzártabb vadvízi élményekben is része lehet, ha nem kedveli a tömeget. A Koseška korita szurdok az Isonzó folyó völgyében található, és Koseč falu mellett található gyors folyású patak egy 60 méter mély csatornát** vájt ki.

Bár a szurdok nagy része nem látogatható, a közeli sétaúton elindulva, útközben gyönyörködhet a kecses Stopnik vízesésben és bepillantást nyerhet a szurdokvölgybe is. Ha nagyobb kirándulást tervez útba ejtheti a közeli Krampež és Supot vízeséseket is, mielőtt visszatér Kosečbe.

8. Idrija városa - az UNESCO listás egykori bányavárosa.

Szlovénia egyik legrégebbi városa az ország nyugati részé találhatón. Idrija egykori bányavárosa ipari műemlékei miatt szerepel az UNESCO listáján. A városban a higanybányászat hosszú múltra tekint vissza, ugyanis egészen a 15. században indult el, amikor egy mesteremben véletlenül figyelt fel a higanyra hordói alján.

Idrijába látogatva tehet egy túrát az Antonín-bányában, amely 200 éven át adott munkát a helyeiknek. A František-tárnában megtekinthet 30db osztrák és cseh gyártmányú gőzgépet is a 19. századból.

A környék látnivalói:

  • Gewerkenegg kastély
  • a Szentháromság-templom
  • Európa legnagyobb fennmaradt vizimalom kereke
  • Klavze-gát

9. Otliško okno - ördög ablak csodás kilátással

Ha Délnyugat Szlovéniába látogat, Otlica falu közelében járva semmiképp ne hagyja ki ezt a nem mindennapi természeti képződményt. A felszínt formáló ősi természeti erők egy varázslatos ablakot hoztak létre a sziklákban, amelyen keresztül a festői kilátásban gyönyörködhet a Vipava-völgybe tekintve.

A legenda szerint a sziklaablakot az ördög hozta létre, aki itt megbotlott, és ahogy elesett a leérő szarva áttörte a sziklát. A kevésbé ezoterikus magyarázat szerint pedig a z ablakot a természeti jelenségek, például a szélsőséges időjárás és az erózió hozta létre. A faluból 30 perces út alatt juthat fel az ablakig, ahonnan festői kilátásban lehet része.

10. Peca egykori bányái - fördalatti felfedezések, földön és vízen

Mežica falu közelében, a Peca-hegy alatt rejtőznek az egykori Podzemlje Pece ércbányái. Az egykori tárnák azért különlegesek, mert akár kerékpárral is fel lehet fedezni őket egy 5 km hosszú kerékpárút során. Emellett akár vízre is szállhat és a földalatti tárnákat kajakból is felfedezheti. A föld alá egy mesebeli kis bányavonat visz le. A kirándulás során megcsodálhatja a gyönyörű földalatti tavakat és folyókat.

Szlovéniában más érdekes barlangokat is találsz. A leghíresebbek közé tartozik a Postojnai-barlang. és a Križna-barlang. Kevésbé ismertek közé tartozik a Pokol-barlang, a Radusa jégbarlang vagy a Potočka Zijalka barlang.

Válasszon Szlovéniai szállásaink közül, és fedezze fel az ország rejtett kincseit.

A cikket írta:

Frissített: 30. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet