Szlovénia legjobbjai: a legjobb látnivalók Ljubljanában

Tapasztalja meg a szlovén főváros romantikus hangulatát, fedezze fel a helyi látnivalókat és látogasson el nagyszerű éttermekbe. Íme tippjeink, hogy mit érdemes meglátogatni Ljubljanában. Olvasson tovább a 14 legjobb látnivalóért.
Szlovénia legjobbjai: a legjobb látnivalók Ljubljanában

Szlovénia fővárosa, Ljubljana tökéletes célpont egy élménydús nyaraláshoz. Fedezze fel az érdekes történelmi emlékműveket, töltődjön fel a gyönyörű Tivoli parkban, vagy élvezze a szlovén konyha specialitásait a világszínvonalú éttermekben és gasztrofesztiválon. Hová érdemes mindenképpen ellátogatnia Ljubljana városában? Olvasson tovább és megtudja!

1. Történelmi városközpont

Ljubljana történelmi központja bájos, romantikus hangulatú épületeivel, szűk utcácskáival és hangulatos kávézóival megér egy látogatást. Sétálgasson egy kicsit céltalanul és fedezze fel a legszebb épületeket. A Várhegy és a Lublanka folyó között elterülő óváros három részből áll: Mestni trg, Stari trg és Gornji trg. A városmag meglehetősen kicsi, így könnyen bejárható.

Érdemes meglátogatnia az Öreg Városházát melynek címerében még most is szerepel ljubljanai sárkány. Üljön be egy helyi különlegességre az egyik étteremben, vagy cukrászdában és évezze Szlovénia felejthetetlen ízeit egy festői helyen

2. Ljubljana vára

Ha ellátogat Szlovénia fővárosába semmiképp ne hagyja ki a város feletti dombon magasodó vár meglátogatását. Lehetősége van megmászni a várhegyet, de akár felvonóval is fellátogathat a várba, mely a 12. század óta vigyázza Ljubljana látképét.

A jó állapotban megmaradt várban interaktív kiállítások várják, a várudvarban gyakran rendeznek kulturális eseményeket, a vártoronyból pedig csodálatos panoráma tárul a látogatók elé. Emellett a várkávézóban egy kellemes ital mellett is gyönyörködhet a kilátásban.

3. A Hármas híd

Ljubljanát a Lublanica folyó szeli át, amelyen számos híd található. A legimpozánsabb közülük minden bizonnyal a híres Hármas híd, amely a szlovén főváros egyik szimbóluma. A híd a Stritar utcát köti össze a történelmi városközpontban található Prešeren térrel.

Eredetileg csupán a Ferenc híd állt ezen a helyen, de Jože Plečnik Ljubljanai építész később mindkét oldalon egy-egy egyforma híddal kibővítette ezt, létrehozva ezzel Ljubljana egyik legmeghatározóbb látványosságát.

4. Sárkányhíd

Ljubljana másik híres hídja a Sárkányhíd, amely a központi piac közelében található, és különlegessége hogy talapzanánál négy sárkányszobor áll.

A sárkány ősidők óta a szlovén főváros jelképe és védelmezője, az erő, a bátorság és a bölcsesség megtestesítője. A Sárkányhíd Ljubljana egyik ikonikus helyszíne, amit mindenképp érdemes meglátogatnia.

Válasszon Szlovéniai szállásaink közül és szerezzen felejthetetlen élményeket ebben a gyönyörű országban.

5. Prešeren tér

Látogatásakor ne hagyja ki a bájos Prešernov trg teret, amely közvelenül a Lublanka folyó mellett, a történelmi központtól nem messze található. Nevét Franco Preseren szlovén költőről kapta, aki Európa egyik legjelentősebb romantikus írója volt. Múzsának szobrot állítottak itt a szonettjeiről híres szlovén költő emlékére.

A Prešeren tér az óváros kapuja is, melyet számos szecessziós ház keretez. Itt található a 17. századi Annunciáció temploma is, amely egy több mint 70 000 könyvet tartalmazó könyvtárnak ad otthont. A templomban található emellett Szlovénia legnagyobb Mária szobra is.

6. Központi piac

A város szívét minden nap (kivéve a vasárnapot) termelői piacok portékái lepik el, ahol a helyi termelőktől származó friss portékákat lehet beszerezni. A friss zöldség és gyümölcs mellett húsáru és tejtermékek is kaphatók. A központi piac a helyiek kedvelt találkozóhelye egy kis beszélgetésre.

Márciustól novemberig a központi piac ad otthont az ország leghíresebb gasztrofesztiváljának, az Open Kitchen-ne is. A fesztiválon a helyi különlegességek mellett nemzetközi ételeket is megkóstolhat.

7. A Lublanka partja

A Lublanka folyó teszi teljessé a város romantikus tájképét, és egyúttal nagyszerű élményekre csábít. Foglaljon helyet a vízparti éttermek egyikében és élvezze a folyóra nyíló csodálatos kilátást jó ételek és kiváló borok társaságában. Emellett az óváros vízparti része este életre kel és mindenhonnan vidám nevetés hallatszik. A folyómedret szegélyező fasorok kellemes hangulatot teremtenek, így még a forró nyárban is jól érzi magát.

Ha szeretné egy különleges szemszögből látni a fővárost, tegyen egy hajókirándulást, és élvezze a folyóról nyíló kilátást. Hajózzon át Ljubljana híres hídjai alatt és ismerje meg Ljubljana titkait az idegenvezetés során.

Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok

8. Kongresszusi tér

A Kongresszus teret számos történelmi műemlék veszi körül. A teret II. Ferenc József építtette a középkori kapucinus kolostor helyén. A tér szimbolikus jelentéssel bír a szlovén történelemben, hiszen az Osztrák-Magyar monarchiától való elszakadáskor a függetlenség szimbólumaként számos demonstrációnak adott otthont.

Számos híres épület található körülötte, többek között a Szlovén Filharmónia és a Ljubljanai Egyetem rektori hivatala és a neoklasszikus Kaszinó épület. Emellett a tér szomszédságában található a Városi park az ókori római városromokkal.

9. Ljubljanai székesegyház

A Szent Miklós-székesegyház, az ország legnagyobb székesegyháza eredetileg gótikus stílusban épült, de a 18. században a mai barokk formájára alakították át. A zöld kupola és a két karcsú torony már messziről látható, amint az ég felé magasodik. A katedrális a központi piactérről közelíthető meg a legkönnyebben.

10. Metelkova negyed

A Metelkova Citynek nevezett városnegyed az alternatív kultúra központjába, amelyet az 1990-es években hoztak létre az egykori katonai laktanyában. Az utcáról belépve szinte egy másik világba teleportálódik a látogató, a rengeteg színes graffitinek és különleges művészeti alkotásnak köszönhetően.

A központban található szökőkút különleges látványt nyújt. Elsősorban este érdemes ellátogatni ide, amikor a negyed megtelik a szöórakozó fiatalokkal, valamint koncertekkel és kulturális rendezvényekkel.

11. Tivoli Park

Ha szeretne egy kicsit kikapcsolódni a természetbe, szőkjön meg a zsúfoltság elől és látogasson el a Tivoli Parkba,. Mint Ljubljana sok más jelentős épületét, ezt a nagy parkot is Jože Plečnik építész tervezte. A dús növényzetben romantikus kis ösvények vezetnek csodás tavak mellett, melyek segítenek az ellezulásban.

A gyerekeket játszótér is várja, valamint egy szabadtéri fitness terem. Emellett napozóágyak, botanikus kert és kis kávézók is várják a kikapcsolódni vágyókat. Piknikezzen egyet, vagy csak gyönörködjön a szökőkutak játékában és élvezze a természet hangjait egy kicsit.

Válasszon Szlovéniai szállásaink közül és szerezzen felejthetetlen élményeket ebben a gyönyörű országban.

12. Nebotičnik torony

Ha szeretne Ljubljana panorámájában gyönyörködni, látogasson fel a Nebotičnik toronyba, amely 1993 óta áll a városközpontban. A felső emeletén egy étterem és kávézó találhat, ahol csodás panoráma mellett fogyaszthat egy finom italt.

Az épület 70 méteres, és építésének idején a Balkán legmagasabb épülete volt. Ma már több új épület is túlszárnyalta, de még mindig kihagyhatatlan eleme a városképnek. Belül fogyaszthat egy finom kávét és élvezheti az egyedülálló panorámát, amely naplementekor a leglenyűgözőbb.

13. Illúziók múzeuma

Lépjen be az illúziók világába, amely meggyőzi arról, hogy semmi sem az, aminek elsőre tűnik. A kicsik és nagyok egyaránt jól fognak szórakozni az interaktív kiállításnak köszönhetően. Lépjen be az antigravitációs kamrába, vagy a z örvány alagútba és próbálja ki magát különböző elmejátékokban.

14. Ljubljanai állatkert

A Tivoli park végén található kis állatkert több mint 100 állatfajnak ad otthont. Figyelje meg gyermekeivel a medvéket, csimpánzokat, zsiráfokat, elefántokat és tigriseket. A kifutók mellett várja őket egy játszótér is, valamint a Szafari étterem is, ahol finom falatokkal töltődhetnek fel az újabb élményekhez.

A cikket írta:

Frissített: 28. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet