Szlovénia legjobbjai: TOP 10 boros élmény

Szlovénia egy igazi gyöngyszem a borkedvelők számára, hiszen 7 borrégió található az országban. Ráadásul a világ legöregebb szőlőtőkéje is Szlovéniában található, amely még mindig hoz hajtásokat! Olvasson tovább és ismerje meg a legjobb boros élményeket!
Szlovénia legjobbjai: TOP 10 boros élmény

Hol érdemes borozni Szlovéniában? Fedezze fel a legjobb borvidékeket és kóstolja meg a legfinomabb szlovén tételeket egy borkóstolás során. Következzenek egy felejthetetlen, borral fűszerezett nyaralás kellékei.

1. Fedezze fel a festői borvidékeket

Szlovénia a történelmi szőlőtermelő országok közé tartozik, és 22 ezer hektáron zajlok a szőlőtermesztés, amely három borvidékre koncentrálódik és amelyet 20 borút is átszel.

Az első ezek közül Primorska, amelynek a neve is utal rá, hogy az Adriai-tenger partja közelében található. Ez a gyönyörű borvidék tovább oszlik a Goriška Brda, a Vipava-völgy, a Karszt és az Isztria borrégiókra. A borvidék mediterrán hangulata miatt nemcsak finom nedűi miatt látogatott, hanem a szőlőültetvények között elszórt festői középkori városkái miatt is. A gasztronómiai különlegességek mellett a bor meghatározza a régiót ezért a szüreti időszak is egy kiemelt turisztikai időszaka.

Szlovénia legnagyobb bortermelő vidéke Podravska az ország északkeleti részén, a Dráva völgyében található. A borvidék a Zamur és Steiermark borrégiókra osztható fel. A borvidék központja Maribor városa, amely a világ legöregebb 400 éve termő szőlőtőkéjét is őrzi. Szlovénia történelmi gyöngyszemében ráadásul számtalan lehetősége lesz a helyi borok megkóstolására. A pihenést pedig a helyi termálfürdőkben való mártózással fűszerezheti.

A harmadik borvidék a Posavska, amely keletre, a magyar határ közelében, a Száva völgyében húzódik. Ez a borvidék a Dolenjska, Bela krajina és Bizeljsko Sremič régiókat foglalja magában. A régiót a Száva, a Krka és a Kolpa folyó is átszeli, így egy különleges arculatot kölcsönözve a borvidéknek. A folyóvölgyek és szőlőültetvények duóját pedig festői kolostorok és kastélyok törik meg, amelyekbe gyönyörködve még jobban esnek a szlovén borok. Emellett a vidéken barangolva számos kis présházat, vagy zidanicát talál, ahová betérve bepillanthat akár az autentikus szlovén borkészítésbe is.

Válasszon Szlovéniában található szálláshelyeink közül és koccintson a régió finom boraival.

2. Élvezze a prémium szlovén borokat

A kedvező klímának köszönhetően Szlovéniában virágzik a szőlőtermesztés. Azonban ahhoz, hogy Szlovénia bortermelési nagyhatalom legyen túl kicsi a területe. De ami hektárban hiányzik, azt az ország minőségben pótolja, ugyanis a Szlovén borok a világ legkiválóbbjai között vannak.

Fehér vagy vörös? Édes vagy száraz? Szlovénia sokszínűsége a borkészítésben is megmutatkozik, így mindenki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbb italt. A Primorska borvidéken szárazabb, ásványosabb borok készülnek, mint például a vörös Refošk, vagy a fehér Malvazija. A Podravska borvidéken erős aromájú fehérborok készülnek, amelyekben a Furmint fajta dominál. A Posavska származó borok könnyedségükkel és erőteljesebb savaikkal tűnnek ki. Megkóstolhat olyan különleges helyi cuveéket, mint a Cvička, vagy a népszerű Metliška črnina.

3. Borkóstoló Ljubljanában

Ha Szlovéniai útja során nincs lehetősége ellátogatni a borvidékekre, akkor sem kell lemondania a boros élményekről. Ha ellátogat a szlovén fővárosba, Ljubljanába a városnézés mellett egy meleg nyári estén érdemes beülni egy étterembe egy üveg bor mellé, és megvitatni a napi élményeket barátaival.

Vegyen részt egy helyi borkóstolón, vagy kérje ki a pincérek ajánlását az éttermekben. Ha pedig egy különleges helyen szeretne kóstolni, érdemes ellátogatni a ljubljanai várba, ahol egy kellemes borbár is várja a csodás kilátáson kívül.

4. Kóstolás a föld alatt és felett, vagy épp vízen?

A borkóstolás közelebb hozza az embereket. Anekdotázzon a helyiekkel és ismerje meg a régi valódi arcát! Ha például ellátogat a Mariborba, ne hagyja ki az ország leghosszabb, 20 km²-es pincéjének, a Vinag pincének a meglátogatását. A városközpont alatt megbújva található ez a hatalmas borospince, melyben több mint 6 millió liter bor sorakozik. A pince története a 17. századig nyúlik vissza, napjainkban pedig kóstolóknak és egy csodás borgyűjteménynek ad otthont.

A nagy hőségben a turisták sokszor veszik hasznát a köztéri ivókutaknak, melyek pillanatnyi felfrissülést hoznak. Szlovéniában azonban vigyázzon ezekkel a kutakkal, mert az is előfordulhat, hogy bor folyik belőlük! A Smarješke Toplicében, Vodolében vagy Marezigében található kutak egyikéből például biztosan bor folyik.

Ha pedig szívesen gyönyörködne a naplementében szívesen ringatózna a vízen, kezében egy jó pohár borral, a Ljubljanában vagy a tengerparti Izolában induló hajóutak szerves része a gyönyörű kilátás melletti borfogyasztás is a fedélzeten.

Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok

5. Szőlős-szafari

Goriška Brda falujának közelében nincsenek se zsiráfok, se elefántok, se oroszlánok, még is egy felejthetetlen szafarira invitál, ha egy kicsit rendhagyó módon is. Fedezze fel a napfényes ültetvényeket négykeréken, és hódítsa meg a lankás dombokat, majd kóstolja meg a legjobb helyi borokat is.

Útközben megállhat egy-egy borászatnál is, ahol bepillantást nyerhet hivatásuk titkaiba. Természetesen a borok mellé egy-két finom falat is jár, a szlovén nemzeti konyha kiválóságaiból.

6. Gyönyörködjön a festői borrégiókba

Ki ne szeretne gyönyörködni a festői szőlő ültetvények látványában? Látogasson el Szlovénia egyik legkülönlegesebb kilátójába, a Vinarium Lendava, amelyről egyszerre négy országot - Szlovéniát, Magyarországot, Horvátországot és Olaszországot - is láthatja.

A Maribor közelében található Piramidakilátópont az egykori maribori vár helyén áll. A 368 méter magas dombon álló kis kápolnától egész Maribort és a várost körülvevő szőlőket is be lehet látni.

Szintén Maribor közelében található a romantikus Szív út, amely a szőlőültetvények között kanyarog az álomszép tájba rejtve. A legjobb kilátás érdekében érdemes meghódítani a Črni vrh csúcsra, ahonnan varázslatos panorábában gyönyörködhet.

7. Látogassa meg a világ legöregebb szőlőtőkéjét

Szlovénia nem csak borainak minőségével és gyönyörű tájaival tűnik ki, de még a világ egyik legegyedibb szőlőjével is büszkélkedhet. Maribor ad otthont a világ legöregebb szőlőtőkéjének. A tőke az Öregszőlők Háza mellett található, amely egy múzeumnak is otthont ad. A tőke több mint 400 évesés még a mai napig terem. A terméséből származó bort csak különleges alkalmakkor szolgálják fel. Emellett persze a városban számtalan más tőkéről származó bort is megkóstolhat, így biztosan nem marad szomjas.

8. Tengerparti bortörténelem

A bájos kikötőváros, Koper a szlovén tengerpart központja, ahol mesés strandokon fürödhet, megkóstolhatja a hagyományos szlovén finomságokat és felfedezheted a történelmi negyed szűk utcáit. Emellett a városban található Vinakoper pince 1951 óta ad otthont az ország legnagyobb boroshordójának, amelybe 41 427 liter bor is elfér!

Koper közelében járva, látogasson el Lopar faluba is, ahol a Bardinc Házban a legrégibb isztriai borprés található a 19. századból. Ismerje meg az Isztria gasztronómiai különlegességeit és történelmét, vagy sétáljon egyet a tengerparton.

9. Bulizzon borfesztiválokon

Az országben szinte egész évben tartanak borászati és gasztronómiai rendezvényeket, de ősszel, a szüreti időszakba esik a legtöbb, például a Szent Márton-napi ünnepségek is. A tengerparti régióban, a helyiek szinte minden nap kóstolnak a prosciutto, pancetta és más hagyományos finomságok mellé egy jó pohár bort. Tavasszal látogasson el a ‘szlovén tosztkánában’ megrendezésre kerülő Brda & Vino fesztiválra, az Olasz határ közelében található Šmartnoba. Szlovénia legnagyobb borfesztiválja, a Vinska Vigred májusban Metlikában kerül megrendezésre, míg a különleges izolai Narancsbor fesztivál áprilisban.

Ptuj történelmi városában augusztusban kerül megrendezésre a Bor és Költészet Napjai. Emellett Lednvában a Vinárium Fesztivál, a Szlovén karszton található Dutovljéban pedig a Teran and Prosciutto Fesztivál várja a látogatókat.

10. Kétkeréken a szőlősben

Szlovéniában 20 borút várja a látogatókat. Az aktívabb kikapcsolódást kedvelők számára kedvező hír, hogy csodálatos kerékpárutakon is bejárhatja ezeket. Este megállhat a borospincéknél, este pedig egy-egy kellemes wellness-szállodában pihenheti ki magát.

Egy népszerű útvonal a maribori Öregszőlőtől a környező Piramida vagy Kalvarija dombjaira vezet. De érdemes ellátogatni a Spicniknél található Szív-útjához is, amelyet aranyló rétek, napsütötte szőlőültetvények, festői dombok és apró templomokkal teli falvak szegélyeznek. Engedje, hogy a festői szépségű táj elkápráztassa és útközben ne felejtse el megkóstolni a helyi nedűket sem. Csodás kerékpárutak vannak Lendva környékén, Moravske Toplicénél és a Posavi régióban is.

Válasszon Szlovéniában található szálláshelyeink közül és szerezzen felejthetetlen boros élményeket.

A cikket írta:

Frissített: 30. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet