Szlovénia legjobbjai: a 6 legszebb barlang Szlovéniában

A karsztbarlangok Szlovénia egyik legfontosabb természeti kincsei közé tartoznak. Összegyűjtöttük Szlovénia legszebb barlangjait, illetve tippeket a földalatti világok felfedezéséhez. Olvasson tovább!
Szlovénia legjobbjai: a 6 legszebb barlang Szlovéniában

Szívesen felfedezni Szlovénia egy kevésbé ismert arcét is? Kukkantson be a föld alá, és hagyja, hogy elvarázsolja a karsztbarlangok lélegzetelállító pompája. Itt található ugyanis Európa leglátogatottabb barlangja, valamint jeges, vizes és UNESCO listás barlangok is, melyek csak arra várnak, hogy felfedezze őket.

1. Postojnai-barlangok

A Postojnai barlangok Szlovénia egyik legvarázslatosabb látványosságai, amelynek a Fekete-barlang és a Pivka-barlang, is a része, valamint a híres Predjama-várkastély is a közelében található. A barlangrendszer legnépszerűbb eleme a Postojnai-csepkőbarlang, amely egész Európa leglátogatottabb barlangja is. Utazzon földalatti vonaton, gyönyörködjön a hatalmas cseppkövekben és figyelje meg a legendás "pajorokat", azaz a barlangi szalamandrákat, amelyek a barlang címerállatai.

A Pivka-barlang és a Fekete-barlang mesterséges járaton megközelíthető a Postojna-barlangból is, így akár mindhárm barlangot is felfedezheti egy túra keretében. A Pivka-barlangban egy különleges földalatti folyó gyönyörű is kanyarog, míg a Fekete-barlangban egyedülálló fekete mészkő cseppköveket láthat.

Túra útvonalak:

  • Postojnai barlangtúra: 90 perc, kisebb gyerekeknek is alkalmas
  • Túra mind három barlangba: 2-3 óra, csak 6 év feletti gyermekkel ajánlott.

2. Škocjan-barlangok

A Skocjan-barlangok földalatti rendszere az UNESCO listáján is szerepel. A monumentális, mintegy 6 km hosszú barlangkomplexum lélegzetelállító, hiszen útközben a Rijeka folyó földalatti habjaiban gyönyörködhet, illetve Európa legmélyebb földalatti kanyonját, is megtekintheti, valamint több mint két tucat gyönyörű vízesés sora is várja. A barlangokban 3 különböző túra közül választhat, melyek mind-mind más látnivalókra fókuszálnak, így érdemes akár mind a hármat kipróbálni.

Túra útvonalak:

  • Skocjan-barlangok túrája: 2,5-3 óra, gyermekekkel is ajánlott
  • Skocjan Nature Trail: gyermekeknek is ajánlott útvonal
  • Földalatti kanyon: 3-4 óra, 15 éves kortól ajánlott

3. A pokol barlangja

A hangzatos név ellenére a kétszintes Pokol barlangja egyáltalán nem félelmetes. Állítólag azért kapta a nevét, mert télen gőz szökik ki belőle, melytől a barlang úgy néz ki, mintha a pokol füstölgő kapuja lenne. Egy nagyjából egyórás túrával bejárható, és a barlang alsó szintjén számtalan kis tó, felső szintjén pedig földalatti vízesések várják a látogatókat. Az egyik vízesés magassága eléri 4 métert, mellyel az ország legmagasabb földalatti vízesése.

Túra: 1 óra, gyermekeknek is ajánlott.

4. Krizna-barlang

Ha egy igazán egyedi élményre vágyik, látogasson el a Krizna, vagyis kereszt-barlangba, ahol akár evezhet egy földalatti tavon. A halkan csobogó víz, a smaragdzöld víztükör és a cseppköveken visszatükröződő habok játéka teszi különlegessé ezt a barlangot. A túra 13 tavat érint, melynek során az egykor itt élt barlangi medve csontjait is láthatja. A barlang teljesen természetes formában látogatható, így sem kiépített járdák, sem világítás nincs benne. Egyik részén akár meg is mártózhat zseblámpával kezében és igazi felfedezőnek érezheti magát.

Túra útvonalak:

  • Evezés az első tavon: 1 óra, gyerekekkel is ajánlott.
  • Keresztút a Kálvária csarnokához: 3,5-4 óra, 10-65 éves korosztály számára ajánlott.
  • Vezetett kirándulás a Kristály-hegyre: 6,5-7 óra, 15-65 éves kor között ajánlott.
  • Evezés az első tavon a Medvealagút meglátogatásával: 1,5-2 óra, gyerekekkel is ajánlott.

5. Vilenica-barlang

A föld alatti világ mindig is érdekelte az emberiséget. Ennek bizonyítéka a Vilenica-barlang, amelyet 1633 óta látogatható, sőt, ez volt az első európai barlang, amelyet a nagyközönség számára megnyitottak. A 19. századig a helyiek úgy hitték, hogy tündérek élnek benne. A barlangban olyan fontos történelmi személyiségek is jártak, mint I. Leopold, I. Ferdinánd, II. Leopold és II. Frigyes uralkodók. Giuseppe Campagnioni velencei költőt a barlang szépsége alkotásra ihlette és a barlang sorsa mindmáig kötődik irodalomhoz. Minden évben megrendezésre kerül itt a Nemzetközi Irodalmi Fesztivál.

Túra: 1 óra, gyermekeknek is alkalmas

6. Raduha jégbarlang

Az állandó 0-4 °C közötti hőmérsékletnek köszönhetően a Raduha hegy alatti Jégbarlang egész évben téli arcát mutatja. Még a nyári melegben is gyönyörködhet a több mint 20 méter magas jégoszlopokban, valamint a szikrázó hóban és a barlang falait borító különleges, "barlangi tejnek" nevezett krémes jégben. Ezt az anyagot a történelem során többek között kozmetikai, művészeti és gyógyászati célokra is felhasználták. A barlangba tett túrát akár összekapcsolhatja egy a Raduha csúcsra tett kirándulással, amely mindössze egy órányi sétára található.

Túra útvonal: 1,5-2 óra, az útvonal csak 5 év feletti gyermekek számára ajánlott (a barlangban alacsony a hőmérséklet, és a bejáratnál egy 10 méteres létrát kell megmászni).

Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok

Bónusz tippek:

Grotta Gigante

Az "Óriásbarlang" meglátogatása egy kisebb túrával jár, de mindenképpen megéri. A Grotta Gigante a Karszt olaszországi részén, a szlovén határtól mintegy 5 km-re található, és fő terme, a Grande Caverna a Guinness Rekordok Könyvében a világ legnagyobb nyilvánosan látogatható barlangjaként szerepel. A csodálatos cseppkődíszítések mellett, a barlangban medvecsontok és érdekes geofizikai műszerek is találhatók, amelyekkel a kőzetek mozgását mérik.

Túra: 1 óra, gyerekekkel is ajánlott

Antonine-akna

A szlovén föld alatt nem csak cseppkövek és vízesések várnak Örre, hanem egykori bányákba is ellátogathat. Az Idrijában található Antonine-akna a második legnagyobb higanybánya a világon és az egyik legrégebbi fennmaradt ilyen jellegű komplexum Európában. A bánya története a 15. századig nyúlik vissza, és a bányászati tevékenységet csak 1995-ben fejezték be. Ma a bánya egy kis része múzeumként látogatható.

Túrák:

  • Antonine főútvonala: 1,5 óra, 3 év feletti gyerekekkel ajánlott.
  • Higanyolvasztó: 1 óra 15 perc, gyermekekkel is ajánlott

Podzemlje Pece aknái

Egy kicsit kalandosabb látnivaló a Podzemlje Pece egykori bányaaknái, amelyek jelenleg a múzeumként üzemelnek. A bányában egy vonattal is lehet közlekedni, de az adrenalin szerelmeseinek sokkal érdekesebb a földalatti kerékpározás, vagy kajakozás.

Túra útvonalak:

  • Vonatos utazás: 15 perc, gyerekekkel is ajánlott
  • Biciklitúra: 2,5 óra, 10 év feletti gyerekekkel ajánlott.
  • Kajakozás: 4 óra, 10 év feletti gyerekekkel ajánlott.

A cikket írta:

Frissített: 28. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet