TOP 8 felejthetetlen látnivaló Szlovéniában

Szlovénia egy igazi kis ékszerdoboz, ami csodásan ötvözi az alpesi hegyvidékek és a mediterrán tengerpartok hangulatát, a borairól nem is beszélve! Elhoztunk a 8 legjobb szlovéniai látnivalót, amit mindenképpen látnia kell.
TOP 8 felejthetetlen látnivaló Szlovéniában
TOP látnivalók Szlovéniában: Predjamai-vár

1. Predjamai vár

Szlovéniai várai csodálatosak. Talán a legkülönlegesebb a sziklába vájt Predjamai vár, ami több mint 700 éve áll a 123 méter magas szikla közepén. A 6 szintes lovagi mesevár a világ legnagyobb barlangvára. A Predjamai vár alatt egy barlang húzódik meg, ami egy denevérkolóniának is otthont ad és ezért korlátozottan látogatható. Az erődítmény körülbelül 9 km-re található a szintén világhírű Postojnai cseppkőbarlangtól.

A kastély leghíresebb ura Erasmus von Luegg (mai szlovén nevén Erazem) volt akinek a legenda szerint, az uradalma alatt csak egy áruló segítségével sikerült bevenni a várat 1 év és 1 nap ostrom után.

TIPP:

A várhoz vezető ösvényen ne felejtsen el egy csodás családi fotót készíteni, a barlangba ékelt várral a háttérben.


2. Postojnai cseppkőbarlang

A Postojnai cseppkőbarlang a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb nyilvánosan látogatható barlangja. A barlangrendszer teljes belső területe 1.7 millió köbméter és itt közlekedik a világ egyetlen kétvágányú földalatti kisvonata mellyel 3,7 kilométeres utazást is tehet. A barlang egy másik érdekessége, hogy itt található a világ egyetlen földalatti postahivatala is.

Összesen 175 állatfaj él a postojnai barlangokban, melyeknek legnagyobb része kizárólag barlangokban fordul elő, és teljesen vak. Ezek közül a barlangrendszer szimbóluma a különlegesen ritka és egyedülálló barlangi vakgőte.

A cseppköveket parányi vízcseppek formálták évmilliók alatt hatalmas többméteres oszlopokká, vagyis sztalagmitokká.

TIPP:

Ha a melegebb hónapokban is látogat ide, érdemes egy kabátot magával vinnie, hiszen a barlang hőmérséklete 10 fok körül mozog egész évben.


TOP látnivalók Szlovéniában: Bledi-tó

3. Triglav Nemzeti Park

A Triglav Nemzeti Park Szlovénia egyetlen nemzeti parkja és Bled közvetlen közelében található. Változatos, vadregényes tájai az ország teljes területének 4%-át teszik ki. A közepén fekszik Szlovénia legmagasabb hegye a 2846 méter magas Triglav-csúcs, amely a park névadója is. A parkban számos szakadék és csodás szoros, vagy zöldellő erdő és fennsík található. Területén található az ország legnagyobb tava is a Bohinj-tó.

Az állatvilága is nagyon változatos, olyan nagyvadak is élnek itt, mint a szürkefarkas vagy a barnamedve. A látogatóknak azonban nem kell tartania attól, hogy találkoznának ezekkel az állatokkal, mivel a park szinte járhatatlanul dús erdőit és sziklás csúcsait kedvelik.

A park jelentős területén művelik a hagyományos állattartást, így a hegyi fennsíkokon nevelkedő állatok tejéből készült kiváló sajtokat is érdemes megkóstolni.

TIPP:

Érdemes egy jól bejáratott túracipőt bepakolnia, hiszen a kirándulás közben is fő a biztonság!


TOP látnivalók Szlovéniában: Bledi-tó

4. Bledi-tó

A Bledi-tó az ország legismertebb kirándulóhelye, a hegyekkel és zöldellő erdőkkel körülölelt tó fölött, egy 130 méter magas sziklaszirten álló várkastély és a tavacska közepén fekvő, templom-sziget csodás látványt nyújt. A tó közepén található kis szigeten álló Mária Mennybemenetele templomhoz több legenda is kötődik.

A szigetre hajóval lehet átjutni, jó időben pedig csónakázni is lehet a Júliai-Alpokban festői környezetben található, hegyekkel körülölelt tavon, kilátással a tó felett magasodó Bledi várra.

A templomhoz kapcsolódó egyik legenda szerint, ha a vőlegény ölben felviszi a menyasszonyát a templomhoz vezető lépcsőkön, örökké tart majd a szerelem. A másik legenda a templom harangjához kapcsolódik, amit ha háromszor megkongatsz minden kívánságod teljesül.

TIPP:

Ha ellátogat a Bledi tóhoz, érdemes fellépcsőzni a fölé magasodó várba is, ahol miközben élvezheti a tóra és a szigetre nyíló csodás kilátást, elfogyaszthat egy híres bledi krémest is.


Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok


TOP látnivalók Szlovéniában: Vintgar-szurdok

5. Vintgar-szurdok

A Vintgar-szurdok a Bledi-tótól csak 5 km-re található. A 3 km hosszú meredek falú szurdokot a Radovna folyó vájta ki. A szintemelkedése csupán 80 méter, nagyjából 1,5 óra szükséges a bejárásához irányonként. A szintkülönbség ugyan nem nagy és a táv is könnyű, az útvonal nem akadálymentesített, így babakocsival nem érdemes nekivágni. A hatalmas sziklafalakból szinte mindenhonnan törnek elő az napsugarat gyűjtő zöld növények, míg a fapallók mellett és alatt a szurdokban sebesen folyó kristálytiszta türkíz színű víz siet.

A szemfüles látogatók a folyó mélyén élő pisztrángokat is megpillanthatják a víz annyira tiszta.

TIPP:

Érdemes vízhatlan cipőben érkeznie, hiszen a fapallókra gyakran felcsap az alatta kanyargó folyó friss vízpermete.


TOP látnivalók Szlovéniában: Piran városa

6. Piran városa

Piran a szlovén tengerpart legszebb városa, több mint 500 évig a Velencei Köztársasághoz tartozott, majd az Osztrák-Magyar Monarchia része is volt, így az óváros legtöbb épülete barokk vagy a szecessziós stílusban épült. Az olaszos mediterrán hangulatú tengerparti városka zegzugos macskaköves utcácskái romantikus és történelmi hangulatot árasztanak. A város kagyló alakú főtere felé magasodó Szent-György templom tornyából csodálatos kilátás nyílik erre a kis ékszerdobozra, valamint az Adriai-tengerre.

A Pirani várfal maradványairól csodálatos kilátásban lehet része az óvárosra és a Trieszti-öbölre is.

TIPP:

Mindenképpen látogasson fel a Szent-György templom tornyába, ahonnan lélegzetelállító kilátásban lehet része.


TOP látnivalók Szlovéniában: Soca folyó

7. Soča (Isonzo) folyó

A smaragdzöld Soča (Isonzo) folyó a Júliai-Alpok legismertebb, ikonikus természeti csodája, Szlovénia legszebb folyója, elsősorban a vadvízi sportok, főleg a rafting és a kajak-kenu kedvelői első számú célpontja. A környék varázslatos szurdokaiban canyoning túrák sorára jelentkezhet be, és a víz szintjéről ismerheti meg Szlovénia egyedülálló természeti látványosságát. Ha inkább gyalogosan szeretné felfedezni a folyót és a számtalan vízesését, akkor a partján haladó panoráma útvonalon érdemes kirándulnia.

A sziklafalakon akár zergék vagy kőszáli kecskét is megpillanthat, ahogy kecses lábaikon a szinte függőleges sziklafalakon olyan ügyesen közlekednek, akár egy kötéltáncos.

TIPP:

Ha kedveli az extrém sportokat semmiképp ne hagyja ki a folyó felfedezését egy rafting túra, vagy egy vadvízi kajakozás alatt.


TOP látnivalók Szlovéniában: Savica vízesés

8. Júliai-Alpok

Júliai-Alpok az Alpok egyik hegyvonulata melynek kétharmada Szlovéniában terül el. Változatos vidéke meredek sziklafalakat, mély szurdokokat, kopár hegycsúcsokat és zöldellő alpesi völgyeket kínál a kirándulóknak. Ez az ezerarcú mészkőhegység elsősorban a csipkés és meredek hegycsúcsairól (Triglav és Kranjska Gora csúcsok), lélegzetelállítóan gyönyörű vízeséseiről a Száva, Peričnik és Boka vízesésekről, valamint a kristálytiszta hegyvidéki tavairól, a Bledi-tóról és Bohinji-tóról híres.

A hegység elnevezése a latin Carsia Iulia („Julius-féle karsztvidék”) tájegységre utal, amely a nevét Julius Caesar-ról kapta.

TIPP:

A Kranjska Gorától Bovecig tartó hegyi út, a Vršič-hágón keresztül, Szlovénia legmagasabb autóval járható, látványos hágója kihagyhatatlan kirándulás.


Mindent összevetve Szlovénia csodálatos látnivalókat kínál a határ mentén és az ország belsőbb területein is. Nem érdemes kihagyni a természeti látnivalókat az izgalmas canyoningtól az Isonzón a csodás Bledi-tóig. Érdemes meglátogatni a mediterrán Pirant az Adriai-tenger partján, vagy a fenséges Júliai-Alpokat.

Ezek voltak a TOP látnivalók Szlovéniában, ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 27. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet