Húsvét: Különleges ünnepi szokások Európa más országaiban

Locsolkodás, tojáskeresés, és a böjtöt követően egy nagy adag sonkás és tojásos étel, na és persze az elmaradhatatlan kalács. Mind jól ismerjük hazánk húsvéti szokásait. De vajon hogyan ünnepelnek Európa más országaiban? Ma ennek nézünk utána kicsit…
Húsvét: Különleges ünnepi szokások Európa más országaiban

Lengyelország

Poland Easter

Húsvét ünnepe Lengyelországban különleges fontossággal bír és számos szokás övezi. A Húsvét előtti utolsó vasárnapot itt „Pálmavasárnap”-nak hívják, amikor a „pálmákra” virágokat és szalagokat aggatnak Jézus dicsőséges jeruzsálemi bevonulásának emlékéül. Nagycsütörtök az utolsó vacsora napja. Ilyenkor elnémulnak a templomi harangok, a ministránsok kereplővel helyettesítik a harangzúgást. Nagypénteken a legendásan finom lengyel pácolt hering kerül a legtöbb terített asztalra. Nagyszombaton az emberek minden fontosabb szent ételből tesznek egy keveset egy kosárkába, amit magukkal visznek a templomba megszenteltetni. Van bennük sütemény, pékáru, „kiełbasa”, azaz lengyel kolbász, egy szelet szalonna, fűszerek, torma, só és természetesen hímes tojás.

Húsvét Vasárnap az asztal rengeteg finomsággal telik meg - sonka, tojás, barszcz, babka és mazurek várja az egész családot. A reggelit követően a felnőttek ajándékokat dugnak el, melyeket a gyerekeknek kell megtalálniuk. A lányok locsolása manapság is szokás és még mindig él a babona, miszerint, aki nem hagyja magát locsolni, annak nem lesz udvarlója egyhamar.

Poland Easter

TIPP:

Látogasson el Lengyelországba és pihenjen a Krakkóban található Hotel Nowa Panorama ***-ban a város történelmi központjának közelében, így az év minden szakában remek kiindulási pontként szolgál a látnivalók felfedezéséhez.


Franciaország

France Easter

Mivel Franciaországban is a római-katolikus vallás a legelterjedtebb, így számos húsvéti szokással rendelkeznek ők is, hasonlóan hazánkhoz. Húsvét előtti Nagypénteken a harangok Rómába mennek, azaz elhallgatnak Jézus halálának tiszteletére. Húsvét reggelén szólalnak meg újra, jelezvén, hogy Jézus feltámadt. A gyerekek tojáskeresése természetesen itt is elterjedt szokás, a csokoládéból készült nyuszi, bárány és harang ajándékozása mellett. A tojáskeresésben nagy szerepet játszanak a harangok, amelyek Rómából visszatérve hozzák a tojásokat a gyerekeknek, és amiket a Szentmiséről hazaérve kell megkeresniük.

A gasztronómiájukról híres franciák természetesen Húsvétkor is megadják a módját az ünneplésnek. A csokoládémesterek gyönyörű alkotásain és a különleges elzászi cukros bárányon, azaz a lamalán túl bárány, disznó és a tojásnak mindenféle formája kerül az asztalra. Érdekesség, hogy a főtt tojásokat is befestik, és így színesen teszik a báránysült, vagy a sonka mellé.

France Easter

Németország

Germany Easter

Németországban a gyerekek húsvéti fonott fákat díszítenek húsvéti tojásokkal. Ezután az egyiket egy kis szalmafészekbe teszik, hogy a húsvéti nyuszi édességet adhasson nekik. Egyes régiókban ezek például csirkék, kakasok vagy akár kacsák. A németek általában "zöld" ételeket fogyasztanak csütörtökön, pénteken halat, szombaton pedig báránycombot. Húsvét vasárnap a húsvéti nyuszi színesre festett tojásokat rejt el, hogy a kicsik ezeket megkereshessék. Némelyik tojás édességet vagy akár játékot is rejt, így különösen nagy az izgalom a keresésük közben.

Kelet-Németországban szokás még a húsvéti lovaglás, amikor a településen élő férfiak frakkba öltözve, ünnepi dísszel felöltöztetett lovakkal járnak faluról falura, hogy hirdessék a húsvéti üzenetet. Az egyik legismertebb német húsvéti szokás a húsvéti tüzek gyújtása. A tűzzel Jézus feltámadását, az örök életet ünneplik.

Germany Easter

TIPP:

Látogasson el Németországba és töltődjön fel a gyönyörű bajor vidéken. Szálljon meg az [AktiVital Hotel ***-ben]https://travelking.hu/nemetorszag/deal/9243/bad-griesbach-im-rottal-aktivital-hotel), ahol félpanziós ellátás és sokféle programlehetőség várja Önt. A szálloda saját termálmedencével és szaunákkal rendelkezik.


Spanyolország

Spain Easter

Spanyolországban is helyet kapnak a húsvéti hagyományok, amelynek sok eleme megegyezik a magyar tradíciókkal. A húsvéti időszak természetesen egy karnevállal kezdődik, amelyet a 40 napos nagyböjt követ. Virágvasárnapon (Pálmavasárnapon) Barcelonában a nagyhét kezdeteként a katedrális környékén tartanak körmenetet, és a résztvevők gyakran pálmaágat hoznak magukkal, amit ilyenkor városszerte árulnak.

Nagypénteken a város több pontján újra körmenetet rendeznek, ahol a passiójátékoktól, a korabeli római katonákon át, a csuklyás hóhérokig minden megtalálható. Ahogy minden ünnepkor, ilyenkor is összegyűlik a család és más Európai országokhoz hasonlóan tojásos fogásokat készítenek. A hagyománytisztelő spanyol keresztszülők a „Mona de Pascua” nevű édességet ajándékozzák a gyerekeknek, amely egy torta tollakkal, csokitojással, csokiszobrokkal és mindenféle édességgel díszítve.

Spain Easter

Olaszország

Italy Easter

Az olasz nemzet köztudottan a legvallásosabb Európában így talán nem is meglepő, hogy a Húsvét nagyon fontos szerepet tölt be az ünnepek sorában. Ahogyan a legtöbb országban, itt is fontos eleme az ünnepre való felkészülésnek a 40 napos böjt, amelynek utolsó vasárnapját pálma- és olajfaágak megszentelésével zárják. Az ágakra aggatott díszes tojások szinte minden háztartásban megtalálhatóak.

A családdal töltött vasárnapi ebédnél még fontosabb a hétfő, melynek szokásai városonként változnak, de nagyon gyakori például a közös piknikezés vagy nagyszabású közös ebéd, amelynek elengedhetetlen része az "aperitivo" és a báránysült valamint a “colomba pasquale” (húsvéti galamb alakú kalács) és a “pinza”. Az olasz gyermekeknek szüleik nagyobbnál nagyobb csokitojásokat vásárolnak, melyet a gyerekek húsvét reggelén kapnak meg, s ezekben ajándékokat találhatnak.

Italy Easter

TIPP:

Legyen része egy romantikus üdülésben Olaszországban. Válassza szállásául a Hotel Rosati *** szállodát, amely Toszkánában található, két gyönyörű tó, egy természetvédelmi terület és egy termálfürdő közelében.


Görögország

Greece Easter

A görög ortodoxok számára kétségtelenül az év legfontosabb ünnepe a Húsvét. Az ünnepi időszak a farsanggal indul. Az ezt követő nagyböjtöt nagyon sokan megtartják a mai napig. Még a nagyhét előtt, szombaton megemlékeznek Lázár feltámadásáról is. Ilyenkor a gyerekek dalolva járnak házról házra, és gyűjtik be az előadásukért kiérdemelt édességeket. A nagyhéten minden nap templomba járnak és sokan csak fokhagymát és kenyeret fogyasztanak ilyenkor.

Nagycsütörtökön feldíszítik Krisztus szimbolikus sírját, az Epitafioszt, melyet másnap visznek ki a templomból a körmenetek alkalmával. Szombaton már megkezdődik a készülődés a közös családi étkezésre, amelyet a templomból hazaérkezve ejtenek meg és hagyományosan ilyenkor fogyasztják a majrícát, ami egy báránybelsőségekből készült leves. A Vasárnap minden családban már az önfeledt ünneplés napja, amikor nagy zenés ünnepségeket rendeznek, ahol az emberek piros tojásokkal koccintanak.

Greece Easter

A húsvét Európa minden országban fontos ünnep, és a különböző országokban különleges szokásokkal ünneplik. Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 19. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet