Tömegközlekedéssel külföldre? Miért és hova!

A legtöbben autóval vagy repülővel vágnak neki a külföldi utazásnak. A repülőt nehéz mással helyettesíteni, de amellett számos érv szól, hogy miért válassza inkább a vonatot vagy a buszt az autó helyett. Következzen 7+1 érv a tömegközlekedés mellett!
Tömegközlekedéssel külföldre? Miért és hova!

1. Környezetbarát

Ma már talán mondanunk sem kell, hogy az egyik legegyértelműbb előnye a tömegközeledésnek az, hogy sokkal környezetkímélőbb. Még ha ügyelünk is rá, hogy maximálisan kihasználjuk az autónk utasterét, akkor sem tudja ebből a szempontból felvenni a versenyt egy megtelt busszal, és főleg nem egy jól kihasznált vonattal. Így, akinek fontos a környezettudatos életmód, annak kötelező otthon hagyni a kocsit az utazás alkalmával is.

Tudta, hogy...?

Egy utasokkal teli autó egy főre bontva akár háromszor annyi szennyező anyagot juttat a levegőbe, mint egy busz. A vonatok esetében pedig ez a szorzó még nagyobb.


2. Nincs szükség jogosítványra

Bár legtöbbünk rendelkezik jogosítvánnyal, sokaknak nem volt lehetősége megszerezni azt. Az ára és a hosszadalmas képzés miatt pedig tulajdonképpen lehetetlen próbálkozás egy utazás miatt beszerezni. Ráadásul a legtöbb szakértő nem is ajánlja, hogy friss papírokkal, egy idegen közlekedési kultúrában teszteljük tudásunkat. Ez még a tapasztalt sofőröket is megtréfálhatja. A tömegközlekedésnek hála, azonban senkinek sem kell lemondania az utazás semmihez sem hasonlítható élményéről.

Tudta, hogy...?

A magyarországi felnőtt lakosság közel 40%-a nem rendelkezik jogosítvánnyal. Az ő utazásuk esetén csak a tömegközlekedés jöhet szóba.

3. Nem kell órákat töltenie a volán mögött

Nem sok kimerítőbb tevékenység létezik annál, mint amikor hosszú órákat töltünk a volán mögött egyhuzamban, hogy időben odaérjünk a kiválasztott kirándulóhelyhez. Egyszerre állítja kemény próba elé az ember szellemi és fizikai képességeit.

Ha a tömegközlekedést választjuk, jóllehet időben talán veszítünk valamicskét, de közben végig figyelhetjük a tájat, és akár egy kis alvásra, esetleg valamilyen társasjátékra is szakíthatunk időt.

Tudta, hogy...?

A közúti balesetek nagyjából 20 százalékát a fáradtság okozza. Amennyiben a tömegközlekedés mellett dönt, nincs szükség arra, hogy a határait feszegesse.


4. Felejtse el a hosszas parkolóhely vadászatot

Bár a tömegközlekedés elméletileg mindig lassabb, mint a háztól házig fuvarozó autó, de ez csak abban az esetben igaz, ha a kiválasztott szálláson vagy kirándulóhelyen biztosan egyből találunk parkolóhelyet.

Ez sokszor sajnos nem biztosított és amíg azt keressük, hogy merre is hagyhatjuk biztonságban az autónkat, könnyen lehet hogyha, busszal vagy vonattal érkezünk, már rég élvezhetnénk a jól megérdemelt pihenést.


5. Nem csak a körtúrák közül választhatunk

A túrázók egyik legnagyobb problémája, hogy amennyiben autóval érkeznek a kiindulópontra, ugyanoda is kell visszaérkezniük. Így sokszor ki kell hagyniuk a környék legszebb látnivalóit. Amennyiben a tömegközlekedést választják, ez a probléma tulajdonképpen fel sem merülhet, hiszen arra kalandozhatnak, amerre csak jól esik.

Tudta, hogy...?

A népszerű termeszetjaro.hu weboldalra feltöltött 722 gyalogtúraútvonal közül 477 számít körtúrának. A többiről le kell mondanunk, ha mindenképpen autóval szeretnénk a helyszínre érkezni.


6. Nyugodtan koccinthatunk barátainkkal

Ahogy a KRESZ is megfogalmazza: “a közlekedés veszélyes üzem”. És valóban, az egyik leggyakoribb halálozási ok a közúti baleset, így semmiképpen sem ajánlott ittasan útnak indulni. Kivéve ha valaki más vezet helyettünk. Ezt a személyt autó esetén a családból vagy a baráti társaságból kell kijelölni, ami hosszú vitákhoz vezethet.

Ha a buszt vagy a vonatot választjuk, akkor erre viszont semmi szükség. Így a teljes csapat együtt élvezheti az önfeledt italozást, ami után biztonságosan térhetünk vissza a szállásra.

Tudta, hogy...?

Évente több mint ezer közúti baleset történik az ittas vezetés következtében Magyarországon.


7. Olcsóbb

Egy kirándulás esetén a költségek sosem mellékesek. A tömegközlekedés egyik legnagyobb előnye pedig pont az árában rejlik. Az egyre drágább üzemanyag árak mellett ráadásul a két utazási mód közti pénzügyi különbség egyre csak növekszik.

Tudta, hogy...?

A legtöbb kutatás szerint az autózás átlagosan négyszer drágább, mint a tömegközlekedés.

+1. Új kapcsolatokra tehetünk szert

A tömegközlekedés esetén elkerülhetetlen, hogy számunkra ismeretlen emberekkel utazzunk együtt. Ha pedig mindez több óráig is eltart, minden adott ahhoz, hogy közülük néhánnyal megismerkedjünk útközben. Új ismereteket kötni pedig mindig élvezetes.

Ha egy olyan személlyel barátkozunk össze, aki a nyaralásunk helyszínén lakik, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy segítségével olyan autentikus, helyi programokon vegyünk részt, amik az utazási irodáknak eszébe sem jutnának.


Ezek tehát a legfontosabb érvek a tömegközlekedés mellett. Már csak az a kérdés, merre érdemes elindulni, ha vonatra vagy buszra szállunk egy közeli külföldi nyaralás miatt.

1. Városnézés és kocsmatúra Csehországban

Budapestről kettő csehországi nagyváros, Brno és Prága is egyszerűen megközelíthető vonattal, valamint busszal is. A közelebbi Brno, átszállás nélkül, kicsit több mint 4 óra alatt elérhető. Míg a távolabbi Prágáért kevesebb mint 7 órát kell utaznunk, átszállásra pedig itt sincsen szükség.

És hogy mi vár a látogatókra ezekben a népszerű városokban? Rengeteg látnivaló, csodás építészeti megoldások, izgalmas programok és fesztiválok, illetve nem utolsó sorban a világhírű cseh kocsma kultúra.

Szállás tipp:

Egy igazi városnéző kalandhoz, egy belvárosi hotel dukál, így biztosan nem dönt rosszul ha brno-i tartózkodása alatt a Hotel Passage ****-ban száll meg, ahol büféreggelivel indíthatja a programokban gazdag napot, és ahol korlátlanul használhatja a szálloda fitnesztermét is. Ezen kívül az Önnel érkező második gyermek elszállásolását ingyenesen oldja meg vendéglátója.

Prágában sem érdemes a leghíresebb látnivalóktól messze foglalni szobát. A Hotel Tančící dům **** pedig azontúl, hogy a cseh főváros egyik legelképesztőbb épületében fogadja vendégeit, sétatávolságban található az összes fontos belvárosi látnivalótól. Töltődjön fel energiával a szálloda reggelije segítségével, majd tekintse meg sorban az olyan híres nevezetességeket, mint a Károly-híd vagy a Prágai vár.


2. Hegyvidéki kalandok Ausztriában

Nyugati szomszédunk egyik legszebb tartománya Tirol, ami a hófedte hegycsúcsok, a gleccserek, a zöldellő folyóvölgyek, a csillogó alpesi tavak, a lenyűgöző vízesések és világszínvonalú gasztronómia hazája. Nem véletlen, hogy megannyi turista keresi fel évről évre, akik közül sokan vonattal érkeznek.

A magyar utazók is könnyen megtehetik ezt, hiszen a régió központja, Innsbruck, alig több mint hét óra alatt elérhető Budapestről a kötött pályás közlekedés segítségével azzal együtt, hogy Bécsben szükséges egyszer átszállniuk. Onnan viszont maga az utazás is élménnyé válik, köszönhetően a fülkékből a mesés alpesi tájra nyíló kilátásnak.

Szállás tipp:

Tirol egyik legszebb ékszerdoboza Seefeld, ahol egy igazi luxus üdülésben lehet része, ha az ALPENLOVE - Adult Spa Hotel **** mellett teszi le a voksát. Az elsőosztályú szállodában korlátlan fürdőzésre és ínyenc félpanziós ellátásra számíthat.


3. Tengerparti nyaralás Horvátországban

A magyar turisták körében mai napig Horvátország számít a legnépszerűbb külföldi desztinációnak. Újra és újra visszatérnek, hogy megmártózzanak az Adria habjaiban és, hogy élvezzék a világhírű horvát vendégszeretet és gasztronómia legjavát.

Kevesen tudják azonban, hogy mindez nem csak autóval érhető el. Rendszeres buszjáratok járnak Magyarországról a dalmáciai országba, és még az olyan népszerű üdülőhelyek strandjait is, mint a Krk-sziget, kevesebb mint 10 óra utazás után birtokba vehetjük.

Szállás tipp:

Kevés jobb szálláshely üzemel a mesés Krk-szigeten, mint a Veya Hotel by Aminess ***, ami közvetlenül a tengerparton szállásolja el vendégeit, akiknek bőséges félpanziós ellátással kedveskedik.

Ne féljen tehát akkor sem nekivágni a nagyvilágnak, ha nem áll a rendelkezésére autó vagy jogosítvány. A modern tömegközlekedésnek hála nem éri semmilyen lényeges hátrány, és még a természetet is jobban óvja.

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 30. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet