Magyarország legjobbjai: 5+1 kihagyhatatlan hazai múzeum

Nagyon szubjektív dolog kiválasztani Magyarország több száz múzeuma közül a legjobbakat, hiszen mindegyiket másért szeretjük. Így a teljesség igénye nélkül érkezzen most 5+1 olyan múzeum, amelyet szerintünk egyszer mindenképpen érdemes meglátogatni.
Magyarország legjobbjai: 5+1 kihagyhatatlan hazai múzeum

1. Nemzeti Múzeum - Budapest

Nem kérdés miért kell egyszer mindenkinek meglátogatnia a Nemzeti Múzeumot. Ez az a hely, amely a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. Az épületben egyaránt találhatunk állandó és időszakos kiállításokat is. A Kelet és Nyugat határán régészeti kiállítás a magyar nép történetét mutatja be az őskőkortól kezdve egészen a honfoglalásig. A Lapidárium Pannónia történetének egyik kiállítása. A Seuso-kincs - Pannónia fénye a témáról szóló legújabb kiállítás, amely a Római Birodalom idejébe repíti vissza a történelem szerelmeseit. A Magyarország története kiállítás az államalapítástól mutatja be az ország történetét egészen a kommunista rendszer hanyatlásáig. A múzeum egyik legféltettebb kincse a koronázási palást. A teljes tárlat olyan széleskörű és mennyiségű anyagot mutat be, hogy akár egész napos programnak is bizonyulhat.

Már a 14. században is voltak olyan királyi gyűjtemények, melyek a magyarság műkincseit tartalmazták, ám a török uralom alatt a ezek szétszóródtak és részben meg is semmisültek. A komoly előrelépést a felvilágosodás és romantika hatásának köszönhetjük, amikor Európa-szerte nemzeti múzeumok létesültek. Az 1802-ben létrejött Magyar Nemzeti Múzeum időrendben Európa harmadik nemzeti múzeuma volt.

Jegyárak (az állandó kiállításokra):

  • A felnőtt belépő 2 900 Ft, a nyugdíjas belépő és ifjúsági jegy (6-26 év) 1 450 Ft.

Nyitvatartás:

  • (H): Zárva
  • (K-V): 10:00 - 18:00

TIPP:

A La Prima Fashion Hotel Budapest belvárosában található 15 perc sétára a Nemzeti Múzeumtól, így ideális választás néhány Budapesten töltött városnézős naphoz. Utalványunk elegáns Deluxe szobákat, és finom reggelit tartalmaz, valamint korlátlan belépést a fitneszterembe


2. Szépművészeti Múzeum - Budapest

A Szépművészeti Múzeum a Nemzeti Múzeumhoz hasonlóan országos múzeum Budapesten, amely a Hősök tere műemlékegyüttesének részeként Budapest világörökségi helyszíneihez tartozik. A több mint százezer műtárgyból álló gyűjtemény az európai képzőművészet minden korszakába bepillantást nyújt és az egyetemes művészetet hivatott bemutatni. Olyan híres művészek alkotásai láthatóak itt, mint Raffaello, Leonardo, Dürer, Rembrandt, Goya vagy Monet. Az állandó kiállítások között a következők találhatók meg: Az ókori Egyiptom, Klasszikus ókor, Európai művészet, Európai szobrászat, Magyarországi művészet.

A második világháború alatt az épület is súlyos károkat szenvedett. Ebben az időben számos igen értékes műtárgyat menekítettek nyugatra, a szovjetek elől, akiknek sikerült az itt őrzött nagypolgári gyűjteményeket elrabolni. A nyugara menekített alkotások nagy részét sikerült visszaszerezni, a szovjetek által elraboltak azonban azóta is orosz múzeumok díszei.

Jegyárak (az állandó kiállításokra):

  • A felnőtt belépő 3 400 Ft, a nyugdíjas belépő és ifjúsági jegy (6-26 év) 1 700 Ft.

Nyitvatartás (állandó kiállítások):

  • (H): Zárva
  • (K-V): 10:00 - 18:00

TIPP:

Legyen a szállásán töltött idő is igazán egyedi élmény! Válassza a művészi enteriőrrel rendelkező Boutique Hotel Budapest-et a Szépművészeti Múzeumban töltött nap után. A gyönyörű szoba mellett csomagunk büféreggelit, valamint egy tetszőleges alkoholmentes üdvözlőitalt is tartalmaz.


3. Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer

Szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen, kirándulóhely - csak néhány azok közül amivel az Ópusztaszeren található komplexumot jellemezhetnénk. Az úgynevezett Rotundában számos állandó kiállítás található, mint pl.: A világ körképei, Panoptikum híres magyar történelmi alakokkal, Promenád egy 19. századi városképpel és a méltán híres Feszty-körkép. A Szabadtéri néprajzi gyűjtemény, az Erdő és ember kiállítás, a Nomád park és a Vízügyi kiállítás mind a külső kiállítások közé tartoznak. A legfontosabb kétség kívül a Szabadtéri néprajzi gyűjtemény, amely hazánk skanzenjei közé tartozik. Épületegyüttesei a 19. századi Magyarország különböző tájait mutatják be autentikus módon, így testökelből láthatunk bele az akkori élet mindennapjaiba.

Érdemes figyelni az emlékpark rendezvényeit, hiszen évente számos programmal találkozhatnak az ide látogatók.

Jegyárak (Feszty jegycsomag):

  • Nyári belépőjegy ár: 3 400 Ft.
  • Téli belépőjegy ár (november 1.-től): 2 400 Ft.

Nyitvatartás (állandó kiállítások):

  • (H): Zárva
  • (K-V): 10:00 - 18:00

TIPP:

Ne csak Ópusztaszerre, hanem egyúttal a Szegedre is tegyen egy kirándulást, a Csongrádi megyeközpont csodálatos látnivalókat tartogat.


4. Ludwig Múzeum - Budapest

Miért olyan fontos a Ludwig Múzeum a sok híresebb társa mellett? A válasz egészen egyszerű. Míg a legtöbb múzeumunk a múlt emlékeibe kalauzol minket, addig itt a hangsúly a kortárs alkotókon van. Helyileg a Művészetek Palotájában található meg. A hely nem véletlenül kapta a nevét, hiszen a gyűjtemény alapjait az aacheni Ludwig házaspár ajándékai és hosszútávú letétei képezik. A múzeum három emeletén folyamatosan időszaki kiállításokat rendeznek. Mindezek mellett a számos rendezvény, kiadvány, társművészeti program és gyerekfoglalkozás is mind a kortárs művészet megismertetését segíti.

2020-ban a Ludwig Múzeum elnyerte az „Év Múzeuma”-díjat, ami szintén jól mutatja jelentőségét. Akit egy kicsit is érdekel a kortárs művészet világa, mindenképpen látogasson el ide!

Jegyárak:

  • A múzeum Időgép című álland kiállításának belépőjegye: 1 600 Ft.
  • Az időszakos kiállítások belépőjegy árai változóak. Az aktuális információkról a múzeum honlapján érdemes tájékozódni.

Nyitvatartás (állandó kiállítások):

  • (H): Zárva
  • (K-V): 10:00 - 18:00

TIPP:

Ajándékozza meg magát ezzel az exkluzív élménnyel a Ludwig Múzeum megátogatása után! A "Négycsillagos superior szálloda" megnevezés önmagában azt jelenti, hogy fényűző szállásról van szó, de a Hotel Prestige Budapest pompás belső tereivel és Michelin-csillagos éttermével még magasabb szintre emeli a fényűzés fogalmát.


5. Város a város alatt - Eger

Nem véletlenül került be listánkba a sok szempontból különleges "Város a város alatt" kiállítás. A több km hosszú pincerendszerben ma a pince múltját és jelenét, a pinceépítést, szőlőtermelést, borkészítést mutatják be, valamint korabeli szakmákkal, foglalkozásokkal ismertetik meg a látogatókat egy 40 perces séta keretében. A török hódítás után ezekben a pincékben tartották a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő borvidékek borait, amiből az egri püspökségnek évente körülbelül 10-13 millió liter bor bevétele jutott. Az államosítás után a pincék elvesztették funkciójukat és sok éven keresztül nem voltak használatban, ezért a 80-as években megerősítették falait. 2007-ben pedig bekerült Magyarország 7 legérdekesebb építészeti emléke közé is.

A pincerendszer 2007-ben pedig bekerült Magyarország 7 legérdekesebb építészeti emléke közé.

TIPP:

Töltsön el Eger városában több napot is, hiszen a számos látványosságon és nevezetességen túl fürdőzés és gasztronómiai élmények tömkelege is vár az ide látogatókra. Válassza például az Unikornis hotel-ba szóló utalvánunkat vagy válogasson az Egerben található többi ajánlatunk közül ide kattintva!


+1 Korda Filmpark - Etyek

A Korda Filmparkhoz egészen személyes élmények fűznek engem, a férjemmel jártunk itt pár éve. Azóta is mindenkinek emlegetjük azt a néhány órát amit itt töltöttünk. Bár maga a komplexum alapvetően nem múzeum elsősorban, hanem Magyarország egyetlen filmstúdiója, mégis a stúdióban megtehető túra és kiállítások sok szempontból egy interaktív múzeumi élményt adnak, egy időben és térben megtett hatalmas utazásra hívnak. Az interaktív kiállítás egy filmes szuperprodukció lépéseit és a filmgyártás mai és múltbéli érdekességeit mutatja be. A mi kedvencünk a díszletvárosokban tett túra volt. Egészen szürreális élmény egy pillanat alatt New York-ból egy középkori városba érkezni. Akit egy kicsit is érdekel a filmkészítés világa, annak mindenképpen ajánlom az Etyeken tett túrát.

Jegyárak:

  • A felnőtt belépőjegy ára 3 500 Ft, a gyermek/diák/nyugdíjas belépőjegy 2 500 Ft.

Nyitvatartás:

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. Turnus indulások: (SZ-V) 9:30; 12:00 és 14:30 óra.

TIPP:

Ha Etyekre szeretne kirándulni, de Budapesten is eltöltene néhány napot, a Hotel Bobbio lesz a tökéletes választás, ahol zöld parkkal, elegáns belső terekkel, remek reggelivel és egész napos belépővel a Széchenyi Gyógyfürdőbe.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 25. 4. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Magyarország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet