TOP 8 felejthetetlen látnivaló Horvátországban

Horvátország a mediterrán életérzés központja. Hófehér szikláival azúrkék tengerével és türkiz tavaival minden évben turisták ezreit csábítja. Elhoztunk a 8 legjobb horvát látnivalót, amit szerintünk mindenkinek látnia kell, aki az országba látogat.
TOP 8 felejthetetlen látnivaló Horvátországban
TOP horvátországi látnivalók:- Tengeri Orgona, Zadar

1. Tengeri Orgona

Zadar, vagy Zára Észak-Dalmácia fővárosa és Horvátország legrégebbi állandóan lakott városa. Ide nem csak a tenger miatt érdemes ellátogatni, hanem a helyi látnivalók miatt is. A dalmát építészet bástyái mellett érdemes meglátogatni az úgynevezett tengeri orgonát is. Az isztriai parton található feltűnő lépcsők valójában sípokat rejtenek, amely igazán az esti órákban válnak különlegessé, a dagállyal amely megszólaltatja őket.

Szokássá vált, hogy napnyugtakor kiülnek az emberek a jó meleg kövekre és onnan nézi végig, hogy nyugszik le a nap és közben hallgatják a természet zenéjét. A tengeri orgona légyege, hogy a lépcsők alatt mélyedések vannak, ahol bever a tengervíz. Ezt a vizet polietilén csövekbe vezetik, melyek a part felé haladva folyamatosan szűkülnek így, felgyorsítva a víz áramlása és hangot kiadva.

A délszláv háborúban súlyosan megsérült Zadar, ezzel együtt a tengerparti sétány is, a felújítás során látott napvilágot az ötlet, hogy építsenek egy tengeri orgonát, amely 2015-re meg is valósult.

TIPP:

Az orgona hangja a tenger áramlásától függ, tiszta időben halkabb és harmonikusabb, vihar esetén erősebb és szaggatottabb. A különleges hangzásba IDE kattintva hallgathat bele.


TOP horvátországi látnivalók:- Plitvicei-tavak

2. Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park (röviden Plitvice) Horvátország legnagyobb turisztikai látványossága. A nemzeti park teljes területe csaknem 300 km², amelyből a vízfelületek mintegy 2 km²-t tesznek ki. A turisták által látogatott rész azonban nem a park egészét teszi ki, az egyes részek lezárásának oka az ökoszisztéma védelme és megőrzése. A nagyközönség számára nyitott rész egy egyedi tórendszer, amelyeket vízesések kötnek össze, és amelyeket erdei ösvények, fából készült sétányok és hidak segítségével lehet megközelíteni.

A parkot 8 jól jelzett ösvényen lehet felfedezni, melyek időtartama 2 és 6 óra között mozog. A tavak, a vízesések és a környező természet egyedülálló szépségének megismerésére érdemes egy teljes napot szánni. A park belépődíja tartalmazza a hajóutat és a parkon belüli transzferbuszok használatát is.

Érdekesség, hogy a 60-as években a parkban forgatták a híres Winnetou filmeket is.

TIPP:

A park nyáron a leglátogatottabb, ilyenkor érdemes már nyitásra érkezni, hogy elkerülje a nagy tömeget. Ha azonban igazán különlegees élményre vágyik, látogasson el ősszel, amikor szinte egyedül sétálgathat a hatalmas vízesések között a színesedő levelek árnyékában.


TOP horvátországi látnivalók: Diocletianus-palota

3. Diocletianus palota

A világ egyik legjobban megőrzött római építészeti emléke, a horvátországi Splitben található Diocletianus-palota. Ezért nem csoda, hogy a palota a környező óvárossal együtt az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ezt a római kori erődítményt, falak és tornyok veszik körül. Az épületet a Kr. u. 4. század elején, Diocletianus római császár építtette, aki ezt az uralkodása utáni rezidenciájának szánta.

A palota egyszerre épült katonai erődítménynek és luxus rezidenciának, keleti stílusú elemekkel. Egyedülállóak például a hatalmas pincék, amelyeket a fennmaradt római kori épületek közül a legnagyobbak. A Diocletianus-palota kiváló állapotban maradt ránk, így még mindig megcsodálhatjuk a különböző helyiségek eredeti elrendezését, beleértve a Jupiter-templomot is.

A császár halála után a palotát a helyi lakosok foglalták el, és az évszázadok során a palota egybeolvadt a várossal.

TIPP:

Splitben járva üljön be egy kellemes kávéra a tengerparti bárok egyikében, vagy kóstolja meg a helyi mediterrán borokat.


TOP horvátországi látnivalók: Dubrovnik

4. Dubrovnik

Dubrovnik Horvátország déli bástyája – egy igazi tengeri erőd. Az óvárosa az 1667-es nagy földrengésben és a délszláv háborúban is súlyosan megsérült, azonban mára sikerült csodálatos állapotba visszaállítani. A város a Rausius sziklazátonyon alapult és a mai főutca helyén egy tengeri csatorna volt. A XI. században a csatornát feltöltötték és erős várfalat emeltetek az új város köré, amely a tengertől óvja a település lakóépületeit.

A városba járva nem szabad kihagyni a Főteret, ahol a Szt. Balázs templom áll, melynek legendája szerint egy parasztnak megüzente Szt. Balázs, hogy Dubrovnikot a Velenceiek el akarják foglalni 971-ben. Mivel a városlakók hittek neki, sikeresen visszaverték a támadást. Így lett Szent Balázs a város védőszentje.

A város leghíresebb megjelenése a Trónok harca filmsorozatban volt, ahol Királyvár helyszíneként szolgált. Sok felvételen jól fel lehet ismeri Dubrovnik híres épületeit, mint a Főutcát, a Harangtornyot, a Szt. Ignác templom tetőszerkezetét vagy a jezsuita lépcsőt.

TIPP:

A szárazföldi várfal végéből egy lanovka is indul a Srd hegyre, amire felszállva a végállomásán meglátogathatja az Imperial erődöt és gyönyörködhet a festői létképbe.


Horvátország - Legnépszerűbb ajánlatok


TOP horvátországi látnivalók: Krka Nemzeti Park

5. Krka Nemzeti Park

A Krka folyó vízesései lélegzetelállító látványt nyújtanak. A víz összesen 17 ponton tör a felszínre, így egy 400 m széles kaszkádokból és vízesésekből álló rendszert alkot. A 109 négyzetkilóméteres területen húzódó Krka Nemzeti Park az egész év folyamán látogatható és öt bejárat segítségével közelíthető meg. Egy kellemes hajókázás közben meglátogathatja a mesébe illő Visovac szigetet, vagy a Rosnjak vízesést, amely hossza meghaladja a 650 métert.

A Krka Nemzeti Park Plitvicéhez képest kisebb, valamint az utak könnyebben járhatók be. Akár kerékpározni is lehet a számos kijelölt kerékpárútvonalon, a skradini bejáratnál több helyen is (Riki Rent a bike, Obala Bana Pavla Subica) lehet kerékpárt bérelni.

A 400 m hosszú, 100 m széles területen nem is egy, hanem 17 vízesés található, az első és az utolsó vízesés közötti szintkülönbség 47 m. A legnagyobb vízesés magassága 37 m.

TIPP:

Plitvicével ellentétben a Krka Nemzeti Park vízesései alatt fürödni is lehet így semmiképp se hagyja otthon a fürdőruhát!


TOP horvátországi látnivalók:  Kék Barlang

6. Kék Barlang

A csodálatos filmbeillő Kék Barlang az Adriai-tenger és Közép-Dalmácia egyik legvarázslatosabb természeti látnivalója. Ha Trogirban nyaral vagy a Dalmát régióban, semmiképp ne hagyja ki ennek a varázslatos barlangnak a meglátogatását! A parányi Balun-öbölben található, a Vis-szigettől kb. 5 kilométerre fekvő Biševo szigetecske keleti oldalán.

A helyiek Modra špilja néven emlegetik, amelyben a “modra” szó a kék szín egy különleges, sötét és telt árnyalatát jelöli. Az évszaktól függően a barlang a legszebb látványt 9 és 13 óra között nyújtja. A barlangnak két bejárata van, a nagyobbon a turisták érkeznek meg csónakkal, míg a kisebb a víz alatt található. ahol a napfény is behatol, ezzel valószínűtlenül kék színt adva a víznek.

A sziget egyik érdekessége, mindössze hét lakosa van, miközben a barlang évente nagyjából 100.000 turistát vonz.

TIPP:

Splitből, Hvarból és Trogirból is számos helyi iroda kínál egynapos hajókirándulásokat a kék barlanghoz.


TOP horvátországi látnivalók:  Zrće strand

7. Zrće Strand

A Zrće strand a csodás Pag-sziget egyik leghíresebb helyszíne, a fiatalok jól ismert szórakozó és üdülőhelye. Maga a Zrće strand az egyik legszebb, legnagyobb és legjobban gondozott strand Pag-szigeten, és talán egész Horvátországban is.

A strand sima kavicsokkal borított, a partszakasz lassan mélyülő és a tenger kristálytiszta. Csodaszép természeti környezetben és egy csendes öbölben található, kellő távolságra a legközelebbi falvaktól, lehetővé téve ezzel a hajnalig tartó bulizást.

A strandot gyakran a "horvát Ibizának" is nevezik, hiszen a buli, a tánc és a jó idő itt is garantált, a spanyol szigetnél elérhetőbb áron.

TIPP:

Napközben a parton akár a családosok is jól érezhetik magukat, azonban az éjszaka a fiataloké és a hangos zenéről, önfeledt táncról és a végtelen nyárról szól.


TOP horvátországi látnivalók: Pulai Aréna

8. Pula Aréna

A gladiátorok egykori csatatere a római letelepedés idejétől az Isztriai-félsziget déli részén fekvő horvát város Pula egyik legfontosabb épülete.

Az amfiteátrum (Horvát Aréna) Augustus császár uralkodása alatt épült, Claudius bővítette ki és Kr. U. 1. században készült teljesen el. Méreteivel (132 x 105 m) és 32 m magasságával a világ hatodik legnagyobbja. Jelenleg az amfiteátrum különféle fesztiválok, színházi előadások és koncertek helyszínéül szolgál.

Az amfiteátrum Kru. 68-ban épült és ekkor még közvetlenül a part mellett állt. A 23 000 néző befogadására képes építmény a római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb között található.

TIPP:

Pulában járva ne hagyja ki az éjszakai átlátszó kajakkal vezetett vízi túrát, mely során felfedezheti az Adria élővilágát.


Mindent összevetve Horvátország csodálatos látnivalókat kínál az adriai tenger partjainál. Az ország nemzeti parkjai, mint például a plitvicei tavak, vagy a Krka nemzeti park az ország belsőbb részein is tartogatnak látnivalók. Fedezze fel az UNESCO világörökségek sorát és térjen haza élményekkel gazdagon a horvátországi nyaralásból.

Ezek voltak a TOP látnivalók Horvátországban, ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 19. 4. 2024

Kezdődhet Horvátország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet