Magyarország legjobbjai: 6 csodaszép botanikus kert és arborétum

Randevú, családi kirándulás vagy egy baráti séta? Bármelyik esetben tökéletes választás lesz a hazánk legszebb botanikus kertjeiben vagy arborétumaiban tett kirándulás! A szépséges kertekből érkezzen most a mi 6 kedvencünk.
Magyarország legjobbjai: 6 csodaszép botanikus kert és arborétum

1. ELTE Füvészkert - Budapest

A méltán híres Budapesti Füvészkert, Magyarország elsőként létrehozott botanikus kertje volt. A kert legismertebb nevezetessége az ország első és sokáig egyetlen Victoria-háza, melyben található egy nagy medence amely két különleges, trópusi növénynek ad otthont, az amazonasi óriás-tündérrózsának és rokonának, a paraguayi óriás-tündérrózsának. A kert különlegességei közé tartoznak a páfrányfenyői is, amelyek több mint 150 évesek. 2010-től a nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően készült el az Ausztrál-ház, ahol az ausztrál mediterrán tájak növényei közül 200 faj tekinthető meg.

Érdekesség, hogy a hely ismertségét nagy mértékben Molnár Ferenc közismert regényének, A Pál utcai fiúknak köszönheti, ahol a kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára. A 2008 óta hivatalos névként szolgáló „Füvészkert” elnevezés ennek a regénynek köszönhetően maradt meg, és terjedt el a köztudatban.

Jegyárak :

  • A felnőtt belépő 1 200 Ft, a nyugdíjas belépő 900 Ft, a diák belépő 600 Ft.

Nyitvatartás:

  • (H-V): 9:00 - 17:00

TIPP:

Amikor Budapesten jár érdemes a városközpontban megszállnia, hogy minden nevezetesség egy karnyújtásnyira lehessen Öntől. A Hotel Benczúr mindössze egy rövid sétára található az Állat- és Növénykerttől, valamint a gyönyörű Vajdahunyad várától és a Hősök terétől. A szállodában kényelmes szobákban aludhat, finom reggelit kaphat, mindemellett ingyenes tartózkodást biztosítanak egy Önnel érkező 12 év alatti gyermek számára.


2. SZTE Füvészkert - Szeged

A romantikus sétára hívogató Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje a város déli részén található. A terület természetvédelmi oltalom alatt áll, hiszen olyan csodákat fedezhetünk fel itt, mint a grandiózus üvegház, a japánkert, a lótuszokkal borított tava, a trópusi lepkekertet, a vízeséses szurdokkal rendelkező sziklakertet és a gyógynövény- és fűszerkertet. A kert tavában található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya. A hely egyik legújabb attrakciója a tanyaudvar, amely a szeged környéki tanyavilág jellegzetes zöldségféléit, dísznövényeit mutatja be.

A kert gondozásának és fejlesztésének az ismeretterjesztésen és tudományos munkán túl fontos küldetése a környezeti nevelés, a környezettudatos szemléletmód kialakítása, amit számos tematikus rendezvénnyel igyekeznek erősíteni. Ilyen például az évente megrendezett Lótusz Napok.

Jegyárak (időszaktól függően):

  • A felnőtt belépő 1 800/1 400 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 1 400/1 000 Ft, az óvodás belépő 800/600 Ft.

Nyitvatartás:

  • március (H-V): 9:00-17:00
  • április 1. - szeptember 30. (H-V): 9:00-18:00
  • október (H-V): 9:00-17:00
  • november 1. - február 28. (H-V): 9:00-16:00

3. Nemzeti Botanikus Kert - Vácrátót

Ki gondolta volna, hogy éppen egy olyan kis település, mint Vácrátót büszkélkedhet az ország legnagyobb botanikus kertjével és egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteményével? A 27 hektáros területen vezető ösvényeken végighaladva 13 000 növényfajt fedezhetünk fel. A gondozott parkban romantikus tavak, hidak, szigetek találhatóak és egy kis patak is keresztülfut rajta. Az üvegházak tekintetében is széleskörű a gyűjtemény. Kaktuszház, Trópusi pálmaház és Karbonház is várja az ide látogatókat

A park életében 1945 szomorú év volt, hiszen a szovjetek megszállásuk során teljesen lepusztították az épületeket és a növényzetet egyaránt. Majdnem 10 évvel később került az MTA tulajdonába az arborétum, akik teljesen újjá varázsolták azt az eredeti tájképnek megfelelően. A növénygyűjtemény és a látványosságok sora azóta is egyre csak bővül.

Jegyárak:

  • A felnőtt belépő 1 800 Ft, a diák (7-18 éves)/nyugdíjas belépő 1 200 Ft.

Nyitvatartás:

  • Szabadtéri gyűjtemény

  • március 1. – november 1. (H-V): 8:00 – 18:00

  • november 2. – február 28. (H-V): 8:00 – 16:00

  • Beltéri kiállítóterek

  • március 1. – november 1.: (K-V): 8:30 -17:30

  • november 2.- február 28.: (K-V): 8:30 -15:30

TIPP:

Töltsön el néhány napot Budapesten a Lion's Garden Hotel **-ban. A szálloda Budapest központjában található. Tegyen egy romantikus kirándulást a Duna partjára, ahol múzeumok, éttermeket és túrahajók is várják a látogatókat. Halászbástyát (6 km) sem. Válasszon Budapest legjobb éttermei közül és próbálja ki a szálloda wellness-részleget is pezsgőfürdővel, szaunákkal és fitnesszel.


4. Jeli Varázskert Arborétum - Kám

A Vas Megyében található Kám településének határában találhatjuk a több mint 100 hektáron elterülő Jeli Varázskert Arborétumot. A park fő látványossága a gyönyörűszép rododendronjai (babérrózsa), ami miatt különösen érdemes a tavaszi virágzáskor meglátogatni a helyet. Az arborétum a rózsákon túl Óriások erdejével (mamutfenyő gyűjtemény), magnolia gyűjteménnyel, japán tájövezettel, Hét-forrással, kis tóval és lombkorona sétánnyal is várja a látogatókat.

Az arborétum építését dr. Ambrózy-Migazzi István gróf kezdte meg 1922-ben, aki a kor egyik legnagyobb botanikusa volt és szentül hitt abban, hogy örökzöldeket hazánkban is lehet nevelni. Amint azt az arborétum jelenlegi gyűjteménye is mutatja, igaza lett.

Jegyárak (időszaktól függően):

  • A felnőtt belépő 1 500 Ft, a gyermek/diák/nyugdíjas belépő 1 200 Ft.

Nyitvatartás:

  • Az Arborétum nyitvatartása időszakonként változó. Az aktuális információkhoz érdemes felkeresni a kert weboldalát.

TIPP:

Válassza szállásául a rövid autóútra található Hotel Bassiana-t Sárvár központjában, a híres termálfürdőtől 700 m-re. Az ide szóló utalványunk félpanziós ellátást, korlátlan szálloda wellness használatot, korlátlan fitneszt, valamint ingyenes belépést biztosít a Sárvári Arborétumba.


5. Lillafüredi Függőkert (Miskolc)

Lilafüredet egészen sok okból érdemes meglátogatni, amiből az egyik nem más, mint a terület páratlan tájépítészeti emléke, a mesés látványt nyújtó park. A függőkert a Palotaszálló épülete alatt húzódó teraszos elrendezésű terület, amely a Szinva tanösvény kétségtelenül legszebb része. A teraszok különböző tematika alapján épültek és lettek elnevezve, pl: virágok terasza, zene terasza, költészet terasza, szobrászat terasza. Egész évben érdemes idelátogatni, hiszen minden évszakban a kert más más részei emelkednek ki és adnak egészen különleges élményt.

A kert eredeti formáját a Palotaszálló munkálatai alatt alakították ki az 1930-as években, eklektikus stílusban.

Jegyárak:

  • A kert látogatása díjtalan.

Nyitvatartás:

  • A kert látogatása nincs szabályozva, bármikor szabadon megtekinthető.

TIPP:

Miskolc városának és a környéken található nevezetességek felfedezése mindenképpen több napos itt tartózkodást igényel, amihez tökéletes választás lehet a Diósgyőri Várkert Panzió-ba szóló utalványunk, ahol félpanziós ellátás és egész napos fürdőbelépő várja. Gyermekei pedig 6 éves korig ingyenesen Önnel tarthatnak!


6. Szarvasi Arborétum - Szarvas

Magyarország legnagyobb arborétuma Szarvason található, 82 hektáros területen, a Körös egyik holtága mellett. A kertet gyönyörű tisztások, nyiladékok, hatalmasra nőtt famatuzsálemek, és szabadon kószáló pávák jellemzik leginkább. Igen, pávák, hiszen az országos védettséget élvező arborétumban nem csak növények, hanem különleges madarak is élnek, így találozhatunk a szabadon tartott pávákkal, harkályokkal, sárgarigókkal és mókuscsaládokkal. A terület déli részén egy egyészen érdekes látványosság is található, a Mini Magyarország, ahol az ország legikonikusabb épületeit és hagyományait fedezhetjük fel makettek formájában. A Holt-Körösön még hajókirándulásra is van lehetőség a Katalin II. kirándulóhajón.

Az Arborétum és a "Pepi-kert" története az olasz származású Bolza család nevéhez fűződik. Bolza Péter tábornok fia, Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. Bár azóta a terület a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának felügyelete alatt működik, a fejlődése, szépülése ma sem állt meg.

Jegyárak:

  • Hétvégén: A felnőtt belépő 2 800 Ft, a gyermek/diák/nyugdíjas belépő 2 100 Ft.
  • Hétköznap: A felnőtt belépő 1 900 Ft, a gyermek/diák/nyugdíjas belépő 1 400 Ft.

Nyitvatartás:

  • (H-V): 8:00-sötétedésig

TIPP:

Ha Szarvason jár érdemes meglátogatnia az olyan közelben található csodaszép városokat, mint Gyula, Szeged és Kecskemét.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 17. 4. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Magyarország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet