Magyarország legjobbjai: 8 csodás hely, amely az UNESCO világörökség része

Az UNESCO listája kiemelkedő kulturális és természeti értékkel bíró helyszínekből áll, amelyekből bizony Magyarországon is bővelkedünk. Jöjjön hazánk 8 szemet gyönyörködtető helyszíne!
Magyarország legjobbjai: 8 csodás hely, amely az UNESCO világörökség része

1. Hollókő ófalu és táji környezete

Hollókő egy egészen kis falu, körülbelül 400 lakosa van a Cserhát völgyében. 1987 óta része UNESCO világörökségi listájának. A történelmi rész körülbelül 55 házat foglal magában, és a 20. század elején készült el, amikor a falut a sokadik tűzeset után újjáépítették. A falu építészete a helyi palóc etnikai csoport hagyományain alapszik és 1911-ben nyerte el mai arculatát. A falu házainak többsége ma is lakott, az egyikben alakították ki a falumúzeumot. Jobbára nyugdíjasok élnek itt, akik ma is őrzik a régi hagyományokat, megtartják az ünnepeket, ismerik a régi recepteket, és sokan népművészeti tárgyakat is készítenek, jeles napokon pedig a hagyományos népviseletet is hordják.

A történelem során többször is előforduló tűzeseteket az okozta, hogy a lakosok nem tartották be a fával való építkezés 1783-as tilalmát, szorosan egymás mellé építették a házaikat, illetve szabad tűzhelyen főztek. Az 1909-es tűzvészt követően a házakat vályogból, kőtalapzatra építették vissza, a könnyen égő zsúpfedőket pedig cserépzsindellyel fedték be a biztonság érdekében.

TIPP:

Hollókő egy másik hírességgel is rendelkezik, amit itt járva érdemes felfedezni. A Hollókői vár a település tövében épült a 13. században és bár állapota sokat romlott az idő során, még mindig képes a múltba kalauzolni az ide érkezőket.


2. Aggteleki-karszt

Az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai Magyarország és Szlovákia közös világörökségi helyszíne 1995 óta. A 712 barlangot magába foglaló terület a két ország határvidékén fekszik. A karsztrendszerben egy jéggel teli szakadék is található, ami tengerszint feletti magasságát tekintve teljesen egyedülálló Európában. A barlangok sajátos ökoszisztémát alkotnak. A steril levegőjű felszín alatti világ több mint 500 állatfaj élőhelye, amelyek közül sok kizárólag itt fordul elő. A kiváló akusztikával rendelkező Hangversenyteremben számos komoly- és könnyűzenei koncertet rendeznek. A 2,5 vagy akár 7 órás, vezetett barlangtúrák Aggtelekről és Jósvafőről indulnak.

Az ismert földtani adatok alapján a barlangrendszer kialakulása kétmillió évvel ezelőtt kezdőtött. A mészkőben a patakok vize vájta, koptatta és oldotta ki az üregeket, barlangokat, majd a lecsepegő víz mésztartalmának kicsapódása építette fel a változatos formájú cseppköveket, amelyek minden látogatót lenyűgöznek.

TIPP:

Tudta, hogy Aggtelek mindössze 1 óra autóútra található Miskolc városától? Így érdemes lehet a barlangban tett kirándulást néhány Miskolcon töltött nappal összekötni. Böngésszen a városban és környékén található szállásajánlatainkból ide kattintva!Ha szívesen felfedezné Miskolc belvárosát is, a Hotel Öreg Miskolcz patinás belsőépítészeti megoldásaival kitűnő kiindulási pontja lehet egy rövid városnéző körtúrának.


3. Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete

A bencések által épített eredeti nevén Szent Márton-monostor volt az egyik legjelentősebb központ, amely elősegítette a kereszténység elterjedését Magyarországon. A szerzetesek 996-ban jelentek meg a dombvidéken. A ma is látható templom a harmadik ezen a helyen, amelynek legrégebbi megmaradt eleme az 1255-ben felszentelt társkáptalani templom. A főapátság kriptája már több mint 1000 éves, a könyvtára pedig megközelítőleg 360 000 kötetet őriz, amelyek között a legősibb magyar feljegyzések is megtalálhatóak. Az épületegyüttesben számos román és gótikus stílusú műalkotás látható. A története során megélt egy tűzvészt és 1594-ben egy török megszállást is. A szerzetesek 1638-ban visszatértek, amelyet követően épültek az apátság barokk stílusú részei, köztük a refektórium. Az apátság bizonyos részeit átépítették klasszicista stílusban a 19- századbban (pl: nyugati torony, a könyvtár díszterme).

A mai napig élnek itt szerzetesek, akik oktatással, borászattal, gyógynövénykert fenntartásával és vendégek fogadásával is foglalkoznak.

TIPP:

A környéken tett kirándulásokhoz tökéletes kiindulópont Győr, ahol a Hotel Kálvária-ban igazi wellness élményekben lehet része. A finn és infraszauna, gőzfürdő, pezsgőfürdő és relaxációs terület csakis Önre vár! A csomagunk tartalmazza a bőséges reggelit vagy félpanziós ellátást, az Ön választása alapján.


4. Hortobágyi Nemzeti Park

Csikósok, szarvasmarhák és végtelen legelők ameddig a szem ellát. Látogasson el Magyarország legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkjába!. A pusztán kívül, amely a legnagyobb területű Európában, gazdag állatvilág is várja az ide látogatókat. A területen hagyományos állattartást és legeltetést folytatnak, és olyan ősi magyar állatfajtákat tartanak mint a szürke marha. Hortobágy falu határában található a híres, 167 m hosszú Kilenclyukú híd, amely a terület egyik jelképe és egyben kihagyhatatlan látványosság is. A Puszta jellegzetes épülettípusa a csárdák, amelyek jellemzően a 18-19. században épültek.

A helyi kék ruhás csikósok a mai napig lenyűgöző bemutatókkal várják a kirándulókat.

TIPP:

Annak, aki a Hortobágyi Nemzeti Parkban szeretne kirándulni a tökéletes szálláshely Hajdúszoboszló. Az itt található Hotel Barátság ideális időseknek, pároknak és családoknak egyaránt. Az itt tartózkodás ideje alatt félpanziós ellátásban részesülnek a vendégek és korlátlan hozzáférést kapnak a wellnesshez, amely a szállodában található. A gyógyvíz mellett szaunák, pezsgőfürdő és gőzfürdő is várja az ide látogatókat.


5. Budapest

Fővárosunk kétség kívül Európa egyik leggyönyörűbb városa. A Duna gyöngyszeme egyedi építészetével, történelmi fontosságú emlékműveivel, a minőségi fürdőkkel, és a feledhetetlen gasztronómiai élményekkel nem csak a külföldiek számára kedvelt uticél. Az UNESCO világörökségi listájára először 1987-ben került budapesti helyszín: a Duna-part és a Budai Várnegyed, amelyek olyan épületeket foglalnak magukba, mint a Gellért-hegy, a Gellért fürdő, a Parlament, a Halászbástya, a Budavári Palota és a Nemzeti Galéria. Ehhez csatlakozott 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete, az Operaházzal, Zeneakadémiával, Szépművészeti Múzeummal és a Hősök terével.

TIPP:

Budapest felfedezésére nem elég egy nap, így összegyűjtöttük a város legjobb szállásait, amelyekből ide kattintva bátran válogathat.Jószívvel ajánljuk a *T62 Hotel szállodát, mely a modern pop art stílusban berendezett szobáival Hotel Budapest belvárosában található.


6. Tokaji borvidék

A Tokaji borvidék a világ első zárt borvidéke, összesen huszonhét település határrészei tartoznak hozzá. A borvidék fontosságából fakadóan egy szinten kezelhető hazánk borrégióival. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben vette fel listájára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. A régió kizárólagos szőlőfajtái: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta. A borvidék jelképe és központja Tokaj városa, amely világhírének köszönhetően egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyományokkal és különleges építészeti örökséggel rendelkezik. Kell ennél több, hogy bakancslistára kerüljön ez a vidék?

A hagyomány szerint a Tokaj-Hegyaljáról származó aszúbort XV. Lajos király a „borok királyának” és a „királyok borának” nevezte, de olyan híres személyek is rajongói voltak, mint Mozart és Goethe.

TIPP:

Észak-Magyarországon, Tokaj borvidék felfedezése nem kell, hogy megálljon Tokaj városában. Érdemes ellátogatni Sárospatakra, ahol a Rákóczi vár a késői reneszánsz egyik legérdekesebb hazai alkotása. Ha autentikus élményre vágyik, ne hagyja ki a Kőporosi pincesort Hercegkúton, ahol a Gyűrűk Ura Megyéjében érezheti magát.


7. Pécsi ókeresztény sírkamrák

Pannóniában, az egykori római provinciában alapított Sopianae – a mai Pécs – városának 4. századi ókeresztény közösségének temetőjében kápolnát, sírkamrákat és sírokat is építettek. A késő római temető a mai belváros északnyugati részén a székesegyház környékén található. "Miért olyan különleges ez a hely?" Kérdezhetnénk. A magyarázat nem is olyan bonyolult. Ez az ókori Itálián kívüli legnagyobb összefüggő kora keresztény temetőegyüttes, amely tökéletesen mutatja be a késő római temetkezési gyakorlatot és halotti kultuszt.

A látogatóközpontban együtt összesen hat kétszintes sírkamra és két nagyobb, egyterű épület tekinthető meg.

TIPP:

Ha a városnézés mellett szeretne wellness élményekkel is gazdagodni, szálljon meg a Ametiszt Hotel Harkány szállodában, ahol félpanziós ellátásban részesül és a Villányi borvidék kitűnő tételeit is megízlelheti. Szánjon Pécs és a régió felfedezésére több napot is, hiszen a számos látványosságon és nevezetességen túl kulturális és családi programok tömkelege is vár az ide látogatókra.


6. Fertő-Hanság Nemzeti park

A Fertő-táj Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíne és nem csak a két ország, hanem növény- és állatföldrajzi övezetek határán is fekszik. A nagyobb rézt Ausztriában fekvő terület 2001 óta világörökségi helyszín. A 315 km² felületű Fertő tó, Európa legnyugatibb, sósvizű sztyepptava, amely számos növény- és állatfaj természetes élőhelye. A tó jellegzetes nádas területei egy csatornahálózatnak köszönhetően megközelíthetőek és a naplementében gyönyörű látványt nyújtanak.

A gazdag állatvilág egyik jellegzetes képviselője a fokozottan védett nagy kócsag. Ez a madár az élőhelyén működő Fertő-Hanság Nemzeti Park címerállata, és róla kapta a nevét a nemzeti park központja, a sarródi Kócsagvár is.

TIPP:

Ha a nemzeti parkban tett túra kicsit kifárasztaná szuper választás, ha Bük városában foglal szállást. A Walter Panzió kényelmes szobákat kínál, emellett pedig félpanziós ellátást és korlátlan belépést a szomszédos 4*-os szállodában található nagyszerű wellnessbe. A csomagváltozatok közt olyat is talál, amely egész napos belépést is tartalmaz a Bükfürdő Thermal & Spa-ba. Ráadásul 5 év alatti gyermeke ingyen érkezhet Önnel.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Kollár JúliaKollár Júlia
Frissített: 29. 3. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Magyarország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet