TOP 8 felejthetetlen látnivaló Szlovákiában

Szlovákia a fennséges hegyek, a csodás sípályák, a varázslatos tavak és vízesések hazája. Fedezze fel velünk történelmi városait, kastélyait és a legjobb látnivalókat.
TOP 8 felejthetetlen látnivaló Szlovákiában
TOP látnivalók Szlovákiában: Magas-Tátra

1. Magas-Tátra

A Magas-Tátra Szlovákia egyik leglátogatottabb turisztikai paradicsoma. Nyáron a túrázók ezrei, télen pedig a síelés és snowboard szerelmeseinek kedvelt kikapcsolódási pontja. Bármelyik évszakot is választja a látogatáshoz, a Magas-Tátrában egyszerűen nem lehet unatkozni. Látogasson el a festői szépségű Csorba-tóhoz, melyet egy könnyű kb. 1 órás úttal körbe tud sétálni. A nyári hónapokban szálljon csónakba, télen pedig ne hagyja otthon a korcsolyáját, vagy a sífutó leceit. A partján található Álmok tornya kilátóból csodás panorámában lehet része. Ha csúcshódításon gondolkodik, látogasson fel a Gerlachfalvi, a Rysy, vagy tengerszem csúcs és a Lomnici-csúcshoz. Nem kell aggódnia, hiszen az utóbbi akár felvonóval is eljuthat. Ótátrafüredről érdemes siklóvasútra szállnia és felutaznia a Hrebienok-csúcshoz, ahonnan egy könnyű kirándulás csupán a csodás Kőpataki és Tarpataki vízesésekhez.

Minden évben a téli hónapokban Hrebienokban megépítésre kerül a jégtemplom, vagy Hrebienoki dóm. A templom a meleg idő beköszöntével elolvad, és minden évben új külsőt kap. 2022-ben például a jeruzsálemi Szent sír templomot építették meg jégből.

TIPP:

A régió egyik kihagyhatatlan, viszonylag új látnivalója a Bachledka lombkorona ösvény, amelyen egyetlen lépcsőt sem kell megmásznia, a spirális toronyból pedig nem csak panoráma fogadja, hanem akár csúszdázhat is. Könnyedén átlátogathat Lengyelországba, az adventi időszakban például ne hagyja ki Zakopane meglátogatását.


TOP látnivalók Szlovákiában: Bajmóci várkastély

2. Bajmóci várkastély

A felvidék legnépszerűbb várkastélya a romantikus stílusban épült, várárokkal körbevett Bajmóci (vagy Bohjnice) várkastély. Ez a masebeli hely már több film díszletéül is szolgált, illetve minden évben megrendeznek benne számos fesztivált a boszorkányokkal, szellemekkel és kisértetekkel kapcsolatban. A monda szerint az eredetoi kastélyt egy Bojnik nevő rabló lovag építette, később Csák Máté, Mátyás Király fia és a Pálffy család tulajdonában is volt. Az ötemeletes vár mára a turizmus egyik hajója Szlovákiában, gyakran koncertek, esküvők és fesztiválok helyszínéül is szolgál.

A kastélynak 365 ablaka van, amely a naptári év napjait szimbolizálja.

TIPP:

Érdekesség, hogy a kastélyt körülvevő ösparkban áll a több mint 700 éves fa, amely Csák Máté fájaként is ismert, mert a legenda szerint 1301-ben személyesen ültette el az oligarcha. A kastély lábánál található emellett az ország legrégebbi állatkertje is. A kastély kizárólag csoportosan vezetett túrák keretében látogatható.


TOP látnivalók Szlovákiában: Skok vízesés

3. Fátyol-vízesés

A Malompataki-völgyet (Mlynická dolina) a gleccserek alakították ki a Tátrában. A Csorba-tóhoz való közelsége miatt is népszerű, de elsősorban a csodálatos 100 méter magasból ömlő Fátyol-vízesésnek (vodopád Skok)] köszönheti a népszerűségét. A malompatak vize mintegy átugorja a vízesés küszöbét (szlovák neve a skok innen ered, hiszen ugrást jelent) és 25 métert zuhan alább. A vízesés vízhozama változó, a legimpozánsabb arcát a téli olvadásokat követően, koratavasszal mutatja. A közelben található az Alsó- és Felső-Zerge-tó (Nižné a Vyšné Kozie pleso), valamint a völgy végében a Szentiványi-tó (Capie plseo, 2072 m) is.

A legenda szerint egy ifjú zergevadászat közben életét vesztette itt. Kedvese élete végéig bolyongva kereste és könnyeiből fakadt ez a vízesés.

TIPP:

Amennyiben a vízesés feletti területet is szeretné látogatni, érdemes nyáron érkezni, hiszen erre a részre is érvényes a Magas-Tátrában november 1. és június 15. között életben lévő szezonális zárlat. Ha nagyobb túrát tervez, a Malompataki-völgyből a láncokkal biztosított turistaúton eljuthat Furkota-völgybe (Furkotská dolina), ahonnan leereszkedhet vissza a Csorba-tóhoz.


TOP látnivalók Szlovákiában: Csicsmány

4. Csiscsmány

A Zsolnától délre, a hegyek ölelésében fekvő Csicsmány (Čičmany) Szlovákia egyik legkülönlegesebb népi építészetét bemutató faluja. A falut az 1400-as évek elején alapították a törökök elől ide menekülő bolgárok. Bár az évszázadok alatt beolvadtak a környező népek közé, még ma is őrzik a balkáni népi kultúrát. A hegycsúcsokkal körülvett falu középpontjai a mesebeli geometriai mintákkal kifestett fa házikók. A házak festése bár évszázadokig visszanyúlik, a jelenleg látható házak zömmel az első világháború utánról származnak. A faluban megismerkedhet a csicsmányi népviseletekkel is a Povážské múzeum néprajzi kiállításán. Érdemes megfigyelni a balkáni gyökerekre utaló szervszerű főkötőket és a narancs, sárga és piros színű hímzéseket.

A helyiek szerint a sötétbarnára és feketére mázolt házak falára festett fehér minták szimbolikus jelentésűek és az ártó szellemeket tartják távol.

TIPP:

Csicsmány olyan, akár a Szlovákiai Hollókő, a kis mézeskalács házikók meglátogatása egy egész napot akár igénybe vehet, de ha túrázni van kedve, látogasson el a Szulyó-hegységbe melynek mászkő csúcsairól csodás kilátásban lehet része.


Kezdődhet Szlovákia felfedezése a Travelking segítségével


TOP látnivalók Szlovákiában: Szlovák Paradicsom

5. Szlovák Paradicsom

Szlovákia keleti területén terül el a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park melynek székhelye Iglóban (Spišská Nová Ves) található. A terület leglátogatottabb része a Szlovák Paradicsom (Slovenský raj), amelynek területén szűk szurdokok, vízesések és hegyek várják a látogatókat. Sétáljon végig a vas és fa létrákon a csodálatos zúgó vízesések mellett. Szívja tele a tüdejét a kristálytiszta hegyi levegővel és frissüljön fel a patak hűvös vizében nyáron. A kalandos kedvűek télen is ellátogathatnak, ilyenkor azonban érdemes a bakancs mellé hágóvasat is pakolnia. A leglátogatottabb szakadék a Suchá Belá, Veľký Sokol, amelynek a folytatása a Róth-szakadék (Róthova roklina), mely Martin Róth professzorról kapta a nevét, aki a vidék szakadékait megközelíthetővé tette.

A Szlovák Paradicsom összesen több mint 300 km túraútvonalat kínál a látogatóknak. Itt található továbbá a világ egyik legnagyobb jégbarlangja, a Dobsinai-jégbarlag (Dobšinská ľadová jaskyňa).

TIPP:

Érdemes ellátogatni a Hernád-áttöréshez (Prielom Hornádu) és a Kyseľ-szurdokba, amely utóbbiba egy via ferráta útvonal is várja a kalandos kedvűeket.


TOP látnivalók Szlovákiában: Árva vára

6. Árva vára

Az Árva folyó felé magasodó sziklabércen található Árvai vár (Oravský hrad) nem csupán Észak-Szlovákia egyik legcsodásabb épülete, de filmek díszletét is adta már. A 112 méteres sziklaszirtre épült vár három részre osztható és négy évszázad alatt nyerte el a jelenlegi formáját. Az egyes épületek és belső terek a román, a gótika, a reneszánsz és a barokk mellett újabb kori stílusjegyeket is magukon viselnek. A vár IV. Béla tulajdona volt, majd Csák Máté, Corvin Mátyás és a Thurzó család birtokolta. A legenda szerint a várban élő Dancs mester felesége évente kétszer végigsétál hófehér ruhában a váron. A fehér asszonynak csak a keze hiányzik, melyet férje vágott le, amikor nem engedte, hogy megverjen egy szolgálót.

1922-ben itt forgatták a Nosferatu című horrort, amelyet Bram Stoker regénye, a Drakula ihletett, de több mese is itt játszódott, például a Rigócsőr király és A hercegnő és a koldus is.

TIPP:

A vár alatt kanyargó Árva folyón nem érdemes kihagyni a tutajozást sem.


TOP látnivalók Szlovákiában: Alacsony-Tátra

7. Alacsony-Tátra

Az Alacsony Tátra Nemzeti Park Szlovákia legnagyobb területű nemzeti parkja. Az Alacsony-Tátrára (Nízke Tatry) hosszú völgykatlanok, mély kanyonok és a meredek kőszirtek a jellemzőek. Minden évszakban csodás élményekkel várja a látogatókat. A legnépszerűbb és talán a legszebb alacsony-tátrai gyalogtúra a lanovkával megközelíthető Chopokról (2004 m) a hegység legmagasabb csúcsára, a Gyömbérre (Ďumbier), az Alacsony-Tátra lélegzetelállító szépségű főgerincén vezet. Ellátogathat a Deményfalvi-völgybe (Demänovská dolina) is ahol a Deményfalvi Szabadság barlang és a Deményfalvi-jégbarlang is található.

Az Alacsony-Tátrában összesen több, mint 840 km jelzett túraútvonal várja a túrázókat.

TIPP:

Télen a régió központja a Jasná síterep ahonnan felvonózhat a Chopok csúcsra és sítalpakon csúszhat le a hegy mindkét oldalán. Emellett Myto, Tále és Donovaly sípályái is várják. Nyáron egy frissítő csobbanásra várja a Szentmáriai-víztározónál is.


TOP látnivalók Szlovákiában: Pozsony belvárosa

8. Pozsony történelmi központja

Pozsony (Bratislava) Szlovákia fővárosa évszázadokon át volt Magyarország fővárosa, ezért épületei és utcái ismerősnek tűnhetnek majd. A A város közepén, egy domb tetején áll a Pozsonyi vár, messziről kivehető impozáns alakja. A hatalmas vár négy tornyából csodálatos a kilátás, ha tiszta az idő, Magyarországig is ellátni. A vár alatt található a Szent Márton-dóm. 85 méter magas tornyának tetején a Szent Korona másolatát láthatjuk, mely annak állít emléket, hogy ebben a székesegyházban koronázták meg a magyar királyokat és királynőket 1536-1830 között.

Pozsony érdekes köztéri szobraiból, melyek közül a legviccesebb Kandi, egy csatornából kibújó alak, mellyel szívesen pózolnak a turisták.

TIPP:

Kevésbé fontos, viszont annál különlegesebb látványt nyújt a Kék templom, hivatalos nevén a Szent Erzsébet templom. Lechner Ödön alkotása a magyar szecesszió egyik remekműve, külsején a népies építészet elemeit fedezhetjük fel, na és persze a Zsolnay-gyár kék színű mázas cserepeit és mozaikcsíkjait is.


Szlovákia eklektikus szépségének bemutatása során az ország lenyűgöző top látnivalóinak sokszínűségét fedezhettük fel. Pozsony belvárosa varázslatos történelmi utcáival és impozáns épületeivel az első lépéseinket irányította, míg a festői Csicsmány faluja a természet szépségeibe engedett betekintést. Az Alacsony-Tátra hegyei lenyűgöző panorámát nyújtottak, és a Bajmóci várkastély történelmi múltjával varázsolta el a látogatókat. Árva vára és a Szlovák Paradicsom rejtett kincseket őriznek, míg a Fátyol vízesés látványa és a Magas-Tátra csúcsai és kristálytiszta tavai örökre emlékezetünkbe vésődnek. Ezek a látnivalók együttesen alkotják Szlovákia gazdag kulturális és természeti örökségét, és az ország sokszínűségét tükrözik.

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 30. 4. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Szlovákia felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet