Déményfalvi Szabadság-barlang

A Déményfalvi Szabadság-barlang a Déményfalvi-völgyben található, és az Alacsony-Tátra északi oldalán lévő kiterjedt déményfalvi-barlangrendszer legszebb barlangja. A középtriász kékesszürke mészkövében képződött hat szinten.A legalsó szinten folyik a Déményfalvi-patak, amely a Lúčkyban lévő víznyelőkben bújik a föld alá. A földfelszínre újra egy hatalmas karszti vízfeltörésen (szlovák neve Vyvieranie) keresztül jön elő, egy azonos nevű oldalvölgy torkolatánál. A Déményfalvi Szabadság-barlang cseppkődíszítése különösen gazdag. Fehér cseppkövek mellett sárga, rózsaszín, piros, majdnem lila színű is található. Helyenként szürke, sötétzöld, majdnem fekete szín is fellelhető. A barlang alján a legkülönbözőbb cseppkőképződményekkel díszített tavakat találunk (Arany-, Korál-, Tavirózsa-, Gyöngy- és Szőlő-tó). A barlang különlegessége az ún. barlanggyöngy (borsó nagyságú cseppkövek) a Nagy-teremben, a zúzmarás sztalaktitok, a Kőnap a Kincsestárban, valamint a tavirózsás tavacskák a Rózsaszínű-teremben. A cseppkövek tovább nőnek, élnek, fényesek - ez más barlangokban ritkaságnak számít. Ezért a barlangot nem csak a hazai, de a külföldi látogatók is gyakran felkeresik.A Déményfalvi Szabadság-barlangot 1921-ben A. Král és A. Mišura fedezte fel a víznyelőn keresztül. Az ösvények kiépítése és a villanyvilágítás bevezetése után 1924-ben a barlangot látogathatóvá tették. A mai bejáratot 1930-ban alakították ki, a Točištie hegy nyugati lejtőjén, 870 m tengerszint feletti magasságban, azaz 50 m-el a völgy felett. A szomszéd Kopár-barlanggal (Pustá jaskyňa) együtt teljes hossza 8900 m.

Nyitvatartási idő:

  • Márciustól májusig és szeptembertől novemberig: Hétfő: zárva, kedd - vasárnap: 9:30 - 14:00.
  • Június - augusztus: H: zárva, kedd - vasárnap: 9:00 - 16:00

Belépők válaszott túra szerint:

  • Felnőttek: 10-18 €/fő
  • Gyermekek: 5-9 €/fő

Térkép megjelenítése

Ezt a javaslatunkat a következő helyeken találod meg: Tátra, Liptó, Lengyel Tátra, Alacsony-Tátra

Ajánlataink a környéken

További ajánlatok

Kirándulási ötletek a környéken

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet