Itt vannak az év legnagyobb kedvezményei! Csapjon le a TravelBombákra 30% kedvezménnyel!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Szlovákia Legjobbjai: TOP 9 legszebb hegycsúcs

Szlovákia hegyei minden évben turisták ezreit vonzzák. Több közülük nemzeti szimbólum és csodás természeti környezetüknek köszönhetően nagyon népszerű a túrázók és kirándulók között. Ismerje meg a legszebb szlovák csúcsokat velünk!
Szlovákia Legjobbjai: TOP 9 legszebb hegycsúcs

A szlovákiai hegyvidék számos lenyűgöző "kétezres" csúcsot kínálnak. Ezeket különböző nehézségű túraútvonalakon lehet megmászni. Nemcsak jó érzéssel és kivételes túraélménnyel, hanem lélegzetelállító kilátással is jutalmazzák minden irányban.

1. Gyömbér-csúcs

Az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa a Gyömbér (szlovákul: Ďumbier) 2 045,9 m-es tengerszint feletti magasságával a hegység főgerincének közepén, a Krupová hoľa és a Králička csúcsok között emelkedik. A csúcsra való feljutás akár egy könnyebb kétnapos túra keretében is megvalósítható, ha a hegyi kunyhók egyikében éjszakázik, de egy nap alatt is megjárható. A jól jelzett útvonalak többsége a szelíd, gránitsziklákkal tarkított déli oldalon húzódik. A meredek északi oldal a tapasztaltabb hegymászók választása szokott lenni. A Gyömbér-csúcs elsősorban technikai egyszerűsége miatt népszerű a túrázók körében - a megmászásához nincs szükség drága felszerelésre vagy egy hátizsáknyi felszerelésre. Ennek ellenére a túrát fizikailag fitt és tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk. A túra előtt készüljön fel a több mint 1000 méteres szintkülönbségre, amelyet kőutak és kunyhók könnyítenek meg. A megerőltetés ellenére a mászás megéri - a szlovák kettős kereszttel megkoronázott csúcson a közép-szlovákiai szépségekre nyíló körkörös kilátás a jutalom. Belátható a teljes Alacsony-Tátra, a távolban pedig a Magas-Tátra csúcsai tűnnek fel. Északnyugaton a panorámát a Kis-Fátra, míg a déli kilátást a Polana vulkanikus hegyei szépítik.

Nézze meg szállástippjeink, hogy igazán közel kerüljön Szlovákia legszebb csúcsaihoz.


2. Gerlachfalvi-csúcs

A tapasztalt túrázók számára igazi kihívás a szlovákia legmagasabb csúcsa a Gerlachfalvi-csúcs (szlovákul: Gerlachovský štít), amely 2654,4 m magasságával tiszteletet parancsol. A megmászása csak jó kondícióban lévő túrázóknak ajánlott, akiket tapasztalt hegyi vezető kísér. Ne lepődjön meg, ha a túra a kora reggeli órákban kezdődik - a mászás ugyanis 8-10 órát vesz igénybe, és csak jó időben lehetséges. Készüljön fel a hegyekben uralkodó zord körülményekre, az időjárási viszonyok nagyon gyorsan változhatnak a látási viszonyokkal együtt. Az emelkedő a Sziléziai Házból indul, ahonnan 1100 m szintkülönbség következik. A túravezető elvezeti a 15 m magas Felkai-vízesés (szlovákul: Velický vodopád) és a színes hegyi virágokkal tarkított Virágoskert nevű völgy (szlovákul: Kvetnica) mellett. Az ösvény egy meredek lejtőn folytatódik, ahol akár a köteles kirögzítés is szükséges. Ezután már rövid időn belül fogadja a Gerlachfalvi-csúcs híres vaskeresztje és a csodálatos kilátás. A csúcsról az egész Magas-Tátra belátható.

Nézze meg szállástippjeink és fedezze fel a Magas-Tátra legszebb látnivalóit.


3. Király-hegy

A Király-hegyet (szlovákul: Kráľova hoľa) minden szlovák ismeri a legendákból, dalokból és költeményekből. Fontos szerepet játszott ugyanis a második világháború idején - a partizánok a hegycsúcs alatt alakítottak ki raktárakat. Az 1 949 m feletti magasságával ez a hegy a turisták egyik leggyakoribb célpontja a Nyugati-Tátra keleti részén. A hegy lábánál 4 fontos szlovákiai folyó - a Vág (Váh), Garam (Hron), Gölnicz (Hnilec) és Hernád (Hornád) erednek. A Király-hegy csúcsához legegyszerűbben úgy juthat fel, ha a Királyhegyalja vagy Telgárt felől induló, jól jelzett túraútvonalakat választja. Emellett akár a Királyhegyaljáról (szlovákul: Šumiac) induló hegyi kerékpárúton is elindulhat. A túra egy nap alatt teljesíthetó és körülbelül 3-4 órát vesz igénybe. A hegycsúcsról csodás kilátás nyílik a Magas-Tátrára, a Szlovák Paradicsomra, a Muránszki-síkságra és a Klenóci-Vepor csúcsra. Érdekesség, hogy a csúcson álló televíziós adótorony vészhelyzetben szálláshelyként is szolgál.

Tekintse meg szállástipjeink és fedezze fel a legszebb látnivalókat.


4. Krivan

A Szlovákia nemzeti szimbólumaként ismert hegyet összetéveszthetetlen sziluettjéről és ívelt csúcsáról lehet felismerni. Szimbolikájának köszönhetően nagyon népszerű és minden évben turisták ezrei másszák meg. Ha Ön is szeretné meghódítani a leghíresebb csúcsot a Magas-Tátra nyugati részén, amely 2494 m magas. Javasoljuk, hogy a túra előtt csomagoljon elegendő élelmet és vizet, mivel az út mentén nincsenek faházak. Ideális esetben a túrát a Csorba-tónál kezdheti meg, hiszen több jelzett útvonal is felvezet a csúcsra. Az ösvény kezdetben bokrok között vezet, majd magasabban jellegzetes sziklaösvényeken kapaszkodhat felfelé, amelyek meredekek és csúszósak lehetnek, különösen a csúcs közelében. Ezért előre mérlegelje, hogy elég fittnek érzi-e magát a négyórás mászáshoz. A meredek ösvényeken való leereszkedés különösen megterheli az ízületeket. Az erőfeszítés után azonban megérdemelt jutalomban részesül - a Kriváň csúcsán nemcsak egy fakeresztet várja, hanem a lélegzetelállító kilátás is.

Tekintse meg szállástipjeink és fedezze fel a legszebb látnivalókat.


5. Lomnici-csúcs

A Magas-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Lomnici-csúcsot (2633,9 m) naponta turisták és kirándulók százai keresik fel. Népszerűségét elsősorban megközelíthetőségének köszönheti - a csúcsra nem kell gyalogolni, hanem a felvonóknak köszönhetően kényelmesen is feljuthat. Javasoljuk azonban, hogy jegyét jó előre vásárolja meg le online, mivel a felvonó, különösen nyáron, rendkívül népszerű. A felvonóba Tátralomnicon vagy a félállomáson Kő-pataki-tónál (szlovákul: Skálnate pleso) szállhat fel. Innen a felvonó közvetlenül a csúcsra közlekedik. A 1868 méteren keresztül közlekedő felvonó, és a kabinos felvonó mindössze 8,5 perc alatt teszi meg a 855 méteres magasságkülönbséget. A csúcson fényképezze le a lenyűgöző kilátást a Gerlachfalvi és a Kriváň csúcsokra. A kávézóban frissítőket szolgálnak fel, továbbá a csúcson működik egy csillagászati és meteorológiai állomás is. Ha azonban gyalogosan szeretné megmászni a Lomnici-csúcsot, egy kb 5-6 órás túrára kell felkészülnie, amely gyakorlott hegyi túravezető kíséretében lehetséges. Az erőfeszítést és az elszántságot azonban felejthetetlen élménnyel jutalmazzák.

Nézze meg szállástipjeink és fedezze fel a legszebb látnivalókat.


6. Elülső-Szoliszkó-kúp

Az Elülső-Szoliszkó-kúp (szlovákul: Predné Solisko) való feljutás ideális választás, ha egy kevésbé megeröltető túrára indulna a Magas-Tátrában, ami gyönyörű kilátást tartogat. A 2093 méteres csúcsot akár gyerekekkel is teljesíteni tudja. Kezdje kirándulását Csorba-tónál, ahol a kék túraútvonalat követheti. A túraútvonal a Chalet pod Soliskem menedékhez vezet, ahol erőt feltöltődhet a mászás előtt, de akár felvonóval is feljuthat a faházhoz. A csúcs felé vezető úton élvezze az út során megnyíló panorámát. A csúcsról elbűvölő kilátás nyílik Kriváňra, a Csorba-tóra.

Nézze meg szállástipjeink és fedezze fel a legszebb látnivalókat.


7. Rysy

A Szlovákia és Lengyelország közötti határt a Rysy díszíti, amely 2503 m magasra emelkedik. Három csúcsból áll - északnyugati, amely egyben a két ország közötti határt is képezi, a délkeleti, de a túrázók inkább a középső, főcsúcsra túráznak fel. A megmászása a legrövidebb útvonalon, például a Csorba-tó felől, ami körülbelül 5 órát vesz igénybe. Eleinte szelíd az útvonal szelíden emelkedik, de a terep hamar meredekebbre változik, és sziklák közötti ösvényekkel vezet. A csúcshoz közeledve láncok segítségével lehet mászni, ezért csak tapasztalt túrázóknak ajánljuk a Rysy megmászását. Útközben megállhat a szlovák hegyek legmagasabban fekvő kunyhójában- a Chata pod Rysyben, amely impozáns, 2250 m-es magasságban épült. A csúcsról panorámás kilátás nyílik az egész Tátrára. A csúcsról figyelhető panorámát olyan híres emberek is megcsodálhatták már, mint Marie Curie-Skłodowska és férje Pierre, akik 1899-ben mászták meg a csúcsot.

Tekintse meg szállástipjeink és fedezze fel a legszebb látnivalókat.


8. Kócs-havas csúcs

Bár a Kócs-havas csúcs (szlovákul: Veľký Choč) hegy bár nem tartozik Szlovákia legmagasabb hegyei közé, de megmászása során igazi erőpróbára és a legszebb kilátásra számíthat. A Kis-Fátrát és a Nagy-Fátrát a Nyugati-Tátrával összekötő Kócs-havasok legmagasabb csúcs Ruzsomberok fölött emelkedik 1611 m magasságban. A csúcs megmászása kár 3 órát is igénybe vehet. A csúcsra a legkönnyebben úgy juthat fel, ha Oláhdubova (szlovákia: Valaská Dubová) faluból a kék ösvényt követi, az útvonal meredeken emelkedik felfelé a többnyire lucfenyővel és cserjével borított lejtőkön. A csúcson igazán látványos jutalom várja - az egyik legszebb kilátás. A csúcsról látható panorámában a Kis- és Nagy-Fátrára, az Alacsony-Tátra a Nyugati-Tátra és a Árvai-Magura csúcsait élvezheti. Nem csoda, hogy sok turista ezt a csúcsot Szlovákia legfestőibb hegyének tartja. Nem véletlen, hogy a környező területet 1982-ben nemzeti természetvédelmi területté nyilvánították.

Nézze meg szállástipjeink és fedezze fel a legszebb látnivalókat.


9. Nagy-Rozsutec csúcs

A Kis-Fátra Nemzeti Park jelképe és uralkodó eleme, az 1610 méteres Nagy-Rozsutec csúcs (szlovákul: Veľký Rozsutec), amelyet legendák övezik. A legenda szerint a hegy kincset rejt, amelyet Janosik rejtett ide. Talán a hegyre vezető túra közben meglelheti. Kezdje a túrát Istvánkirályfalván (szlovákul: Stefanová), ahonnan a zöld ösvény indul. Az útvonal kezdetben az erdőn keresztül vezet, enyhe emelkedővel, de a csúcshoz közeledve meredekebb lesz, és láncok segítik a feljutást. A környező hegyek közül a legmagasabb csúcson megérdemelten élvezheti még az aranynál is értékesebb jutalmat: - a felejthetetlenpanorámát. A csúcsról nemcsak a szomszédos Kis-Ruzsotecre és Stoh csúcsra, hanem a Vrátná-völgyére is ráláthat.

Tekintse meg szállástipjeink és fedezze fel a legszebb látnivalókat.


Szlovákia lenyűgöző hegycsúcsai tökéletes úti célok a természet és a túrázás szerelmeseinek. Blogunkban bemutattuk a top 9 legszebb hegycsúcsot, amelyek lélegzetelállító panorámával és kihívást jelentő túraútvonalakkal várják Önt. Ezek a hegycsúcsok nemcsak a kalandvágyó hegymászóknak, hanem azoknak is felejthetetlen élményt nyújtanak, akik a természet csendjében szeretnének feltöltődni. Fedezze fel Szlovákia legszebb hegycsúcsait, és élvezze a hegyvidéki táj varázsát egy felejthetetlen kirándulás során! Tervezze meg túráját most, és hódítsa meg a szlovák hegyeket!

A cikket írta:

Frissített: 22. 10. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Szlovákia felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból