Itt vannak az év legnagyobb kedvezményei! Csapjon le a TravelBombákra 30% kedvezménnyel!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Szlovákia legjobbjai: TOP 9 legszebb víztározó

A forró nyári napokban nincs is kellemesebb, mint a frissítő vízben hűsölni és élvezni a környező csodaszép természet látványát. Ha Ön is szeret a természetben fürdőzni, olvasson tovább! Íme Szlovákia legszebb víztározói:
Szlovákia legjobbjai: TOP 9 legszebb víztározó

A Szlovákiában töltött nyári vakáció során ne hagyja ki a legjobb víztározókat, ahol egyszerre csobbanhat egyet és megmerítkezhet a természet látványában is.

1. Selmeci víztározók

Az UNESCO világörökségi listájára felvett város Selmecbánya (szlovákul Banská Štiavnica) környezetében gyönyörű természetet 24 tó egyedülálló hálózata szövi át, a Selmeci víztározók (szlovákul: Štiavnické tajchy). A mesterséges tavakat ún. taichokat, a 18. században a semeci bányászat miatt hozták létre. Ez az ötletes vízrendszer mentette meg a régió iparát, hiszen a hegységben állandó volt a vízhiány. A hegyekből származó esővíz összegyűjtése után egy árokrendszeren keresztül jutott a víz először a tározókba, onnan pedig a bányákba, ahol a gépek és berendezések működtetésére használták. A mesterséges tavak ma már nem szolgálják eredeti céljukat, a csillogó vízfelületüket ehelyett évente több száz látogató keresi fel. nyáron a csobbanás mellett az evezés és horgászta paradicsoma, télen pedig a korcsolyázásé.

Az egykori 60 tóból ma már csak 24 létezik, és azok közül is kiemelkedik a **Velká vodárenská** türkizkék színével.


2. Szentmáriai-víztározó

Szlovákia második legnagyobb víztározója a Lipno régióban található a Szentmáriai-víztározó (szlovákul: Liptovská Mara), amely Liptószentmiklós és Ruzsomberok között található, a Vág folyón. A mesterségesen épített víztározó árvízvédelmi céllal jött létre, ma pedig egy erőmű energiatermeléséhez használják. Nevét az egykori Liptószentmária község után kapta, amelyet több más településsel együtt (összesen 12-őt) elárasztottak építésekor. A vízi sportok szerelmeseinek tökéletes hely a kikapcsolódásra, hiszen a tavon az úszás mellett tökéletes lehetőségek vannak a horgászatra, a csónakázásra, a szörfözésr, de még a jet-skizésre is. Emellett ajánljuk, hogy tegyen egy kellemes hajókirándulást is a 22 négyzetkilométeres tavon.

Ha Liptószentmiklós városába látogat, mindenképpen fényképezkedjen a Miasszonyunk-templom ikonikus tornyánál.

Nézze meg szállástippjeink és látogassa meg Szlovákia egyik legszebb fürdőhelyét.


3. Nagy Domasa víztározó

A keleti országrész egyik csillogó szépsége, az Ondava folyóra épült Nagy Domasa víztározó (szlovákul: Velká Domaša), mely a Szekcső folyón (Ondava), a Szekcsői-dombság festői környezetében fekszik. Klimatikus adottságai, elsősorban a kellemes hőmérséklet lehetővé teszik a fürdést, vízisportokat és hálászatot üdülőközpontjaiban. Partján öt üdülőközpont is található, valamint emellett vizében 23 halfaj is otthont kapott, köztük például a süllő is, így a horgászok kedvelt célpontja is. Mivel a Domaša víztározó a 23 °C vizével a legmelegebbek egyike Szlovákiában, megfelelő feltételeket biztosít a szörfözéshez és úszáshoz. A pihenéshez és fürdőzéshez pedig a legnépszerűbb választás az újonnan létrehozott Nová Kelča-i strand.


4. Árvai víztározó

A mesés Árva (szlovákul: Orava) nemcsak a családok, hanem a romantikusok és a túrázás szerelmesei számára is remek hely a nyaraláshoz. A fenséges vár és az Erdei Vasút csak néhány a régió számos látnivalója közül. A forró napokon csobbanjon egyet a népszerű Árvai víztározónál, amelyet a déli oldalon rekreációs területek vesznek körül. Az édes víz úszásra vagy vízi sportokra csábít, és a csónakázás is csodálatos élményt nyújt. Maga a gát története is érdekes. A víztározót 1941-1954 között hozták létre, amikor több falut is elárasztottak. Slanica falu maradványai találhatók a víztározó közepén. A Slanica sziget (Slanický ostrov), vagy az Ostrov umenia (A művészet szigete) elnevezést viseli, mivel a templom szigetében kiállítások kaptak helyet.

Tekintse meg szállástippjeink és fedezze fel Árva várát és a többi látnivalót!


5. Imrikfalvi-víztározó

Az Imrikfalvi-víztározó (szlovákul: Palcmanská Maša) partján napozás és pihenés közben úgy fogja érezni magát, mintha a paradicsomban lenne. A víztározó ugyanis közvetlenül az egyik legszebb szlovák nemzeti parkban található, a magával ragadó Szlovák Paradicsom közepén. A víztározó a Gölnic (Hnilec) folyón épült a vízszabályozás és a dobsinai erőmű szükségleteinek kielégítésére. Imrikfalva hajdan bányászfalu volt, ma üdülőtelep. A tó partján szabadstrandok várják a fürdőzőket, de lehetőség van a horgászatra is.

Innen indul a 70 km hosszú, piros jelzésű gölnici fő kerékpárút (Hnilecká cyklomagistrála), ami a Gölnic völgyében egészen Margitfalváig, az Óruzsini-víztározóig kanyarog.

Nézze meg szállástippjeink és barangoljon a Szlovák Paradicsomban


6. Szenci Napfényes tavak

A napsütötte Szenc városa (szlovákul: Senec) évente átlagosan akár 2000 felhőmentes órát is élvez, ezért is nevezik Szlovákia legnaposabb helyének. A Szenci Napfényes tavak (szlovákul: Sluneční jezera Senec) épp ezért a kikapcsolódni és fürdőzni vágyók kedvelt fürdőhelye. A nyári időszakban rendszeresen tartanak diszkókat, zenés- szórakoztató programokat, a látogatók nagy örömére. A lassan mélyülő, puha fűvel borított strandok mentén könnyen találhat röplabda-, minigolf-, tenisz- vagy óriás sakkpályákat is, amelyek különösen a kisgyermekes családok körében népszerűek. Nem csoda, hogy a Pozsonytól mindössze 25 km-re fekvő tó Szlovákia egyik leglátogatottabb nyári úti célja.

Nézze meg szállástippjeink és fedezze fel Szenc legjobb trandjait.


7. Kraľovany elöntött kőbányája

Ha különleges helyen szeretne fürdőzni, válassza a Liptó régió határán fekvő Sútovo és Řeka falvak közötti elárasztott Řeka kőbányát (szlovákul: Kamenolom Řeka). A különleges Sútói vízeséstől (szlovákul: Šútovský vodopad) csupán 7,5 km-re található ez a különleges, türkizkék vizű bányató. A tó könnyen felmelegszik, hiszen az azt körülvevő sziklák is visszaverik rá a napfényt és a meleget. Igazi western filmek jeleneteiben érezheti magát fürdőzés közben a környező szikláknak köszönhetően.

Az egykori kőbánya másik oldalán egy jól elrejtett nudista strand is található. Nem kell aggódnia azonban - a nudista strandot nem lehet a normál strandról látni.

Fedezze fel szállástippjeink és szálljon meg a Liptó régióban.


8. Bacsófalvi-bányató

A Bacsófalvi-bányató (szlovákul: Počúvadlo) az egyik leghíresebb és legnépszerűbb kis tó Besztercebánya környékén. Népszerűségét nemcsak a kellemes környezette miatt érdemelte ki, hanem a szolgáltatások bősége miatt is, amit különösen a kisgyermekes szülők értékelnek. A tó mellett két érdekes túraútvonal is elvezet - a Lesnická tanösvény és a Sitno tanösvény, amelyek a sitnói várhoz és a kilátótoronyhoz vezetnek. Az út során végig élvezheti a Selmeci-hegység zabolátlan természeti látnivalóit.


9. Tópatak tavak

A Tópataki-taval (szlovákul Veľké Kolpašské jazero), Banský Studenec néven is ismert, a község elnevezése után (Tópatak szlovákul Banský Studenec). A 18. században mesterségesen hozták létre mind a Kis- és a Nagy-Tópataki-tavat bányászati célokból. Napjainkban a kisebb tó főként a horgászok körében közkedvelt, míg a nagyobb tó, üdülési célokra, nyaralásokhoz ideális. A tó vize rendszeresen ellenőrzött, minősége megfelelő fürdőzéshez. A parton a strandolókat pedig öltözők is várják.


Szlovákia gyönyörű víztározói varázslatos élményeket kínálnak a természet szerelmeseinek. Blogunkban bemutatttuk a top 9 legszebb víztározót, amelyek festői környezetükkel és kristálytiszta vizükkel elbűvölik a látogatókat. Ezek a helyszínek ideálisak pihenésre, vízi sportokra vagy egy nyugodt kirándulásra a természetben. Fedezze fel Szlovákia legszebb víztározóit, és élvezze a nyugalmat és a gyönyörű tájakat egy felejthetetlen utazás során! Tervezze meg szlovákiai kirándulását, és merüljön el a természet csodáiban!

A cikket írta:

Frissített: 22. 10. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Szlovákia felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból