Itt vannak az év legnagyobb kedvezményei! Csapjon le a TravelBombákra 30% kedvezménnyel!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Szlovákia legjobbjai: TOP 8 csodálatos barlang

A szlovákiai barlangokat a legszebbek között tartják számon, és joggal. Melyik a legrégebbi barlang Európában és melyik barlang díszítésében világritkaság? Olvasson tovább és ismerje meg a legszebb szlovák barlangokat.
Szlovákia legjobbjai: TOP 8 csodálatos barlang

A barlangok titokzatos földalatti birodalmak, ahol több millió éves cseppkövek és más képződmények díszítését csodálhatja meg. Hol találhatóak Szlovákia legszebb barlangjai? Olvasson tovább és mutatjuk!

1. Deményvölgyi Szabadság-barlang

Szlovákia leghíresebb és leglátogatottabb barlangja a Deményfalvi völgyben (szlovákul: Demänovská-dolina) található, az Alacsony-Tátra északi lábánál. A Deményvölgyi Szabadság-barlang (szlovákul: Demänovská jeskyně svobody) része Szlovákia leghosszabb barlangrendszerének, amely nemcsak mérete miatt vált nemzeti természeti emlékké. A barlangot egyedülálló cseppkövek díszítik, amelyek Európa egyik legszebb barlangjává teszik. A barlangot két útvonalon járhatja be - választhatja a nagy körútat, melynek során 100 perc alatt 2150 m-en keresztül bejárhatja a barlang összes szépségét, vagy az 1150 m hosszú hagyományos körútat, amely egy óra alatt teljesíthető. Bármelyiket is választja, a túra során végig a kivételes cseppkőképződményekben gyönyörködhet és útját barlangi tavak szegélyezik. A legérdekesebb jelenségek közé tartozik a mennyezetről lezúduló állandó vízesés, valamint a Kőcsillár is.

Nyári nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Vasárnap: 9:00-16:00 óráig

Belépő:

  • A belépődíj a választott túrától függően változik, felnőtteknek kb 24-14 €, 15 év alatti gyermekeknek kb 12-7 €.

Nézze meg szállástippjeink és fedezze fel Szlovákia legszebb barlangjait.


2. Domica barlang

A Gemer régió földalatti ékkövét csodálatos, sok cseppkő és sztalakt (cseppkő oszlop) díszíti, ami miatt a barlang felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A Szlovák karszt délnyugati részén található barlang bejárata 2 kilométerre található a magyar határtól. Az aggteleki Baradla-barlang bejáratától tovább kell haladni a határátkelő felé és 2 km-re megtalálja a barlang modern fogadóépületét. A barlangrendszer területének csak ¼-e található Szlovákiában, de így is érdemes átlátogatni. Azonban még ez is elég ahhoz, hogy megismerje a különleges cseppkőképződményeket - köztük a Misztériumok termét, az Indiai pagodák termét, a Gótikus dómot és a Virágos kertet. A barlang különlegessége a nagy termei, melynek legszebbje a Majko-dóm és a benne található Római-fürdőnek nevezett vízlépcsős tavacskák. A barlang emellett a több mint 5000 évvel ezelőtt élő neolitikus embereket is vendégül látta, melynek emlékeit egy kis kiállatás során megtekintheti.

A klasszikus túra mellett választhat olyan túrát is, amely során a földalatti vizeken csónakázhat. Készüljön fel egy felejthetetlen élményre és utazzon egyet a Styx-patakon.

Nyári nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Vasárnap: 9:00 - 16:00 óra

Belépő:

  • Felnőtt kb 16 €, 15 év alatti gyermek kb 8 €.

3. Gombaszögi barlang

Egy másik szlovákiai barlangi, amely különleges képződményeinek köszönhetően az UNESCO listáján is helyet érdemelt, a Gombaszögi-barlang (szlovákul: Gombasecká jeskyně), amely a Szlovák-karsztban, Rozsnyó és Pelsőc között található a Sajó kanyonvölgyének bal partján. Különösen a szokatlanul vékony, akár 3 m hosszúságú szalmacseppköveiről ismert. A barlang egyes pontjain a cseppkövek olyan közel helyezkednek el egymáshoz, hogy esőhöz hasonlítanak. A látogatók azért is ellátogatnak ide, hogy bizarr formájú és élénk színű cseppköveket lássanak, például a Hirosima-teremben, amely nevét az atombombára emlékeztető cseppkövekről kapta, de érdemes megnézni a Márványcsarnokot is.

Ha a túra során jobban kezdi érezni magát, nem véletlen, a barlangot rendkívül kedvező mikroklimája miatt 1968 óta használják légúti betegségek kezelésére.

Nyári nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Vasárnap: 9:00-16:00 óráig.

Belépő:

  • Felnőtt kb 10 €, 15 év alatti gyermek kb 5 €.

4. Dobsinai jégbarlang

A Dobsinai jégbarlangot (szlovákul: Dobšinská ledová jeskyně) a Szlovák Paradicsomban számos csodás látnivaló veszi körül. Egyedülálló jégdíszítésének köszönhetően a világ egyik legjelentősebb jégbarlangja, amely 1232 m hosszúságával és 112 m mélységével kiérdemelte helyét Európa legnagyobb jégbarlangjai között. Elhelyezkedése a szakemberek körében is csodálatot vált ki - a barlang a legalacsonyabban fekvő jégbarlang a világon. A bejáratának egyedülálló formája miatt tartja bent a hideget és tudja megőrizni jégkristályait egész évben. Gyönyörködhet például a Nagyterem hatalmas jégvízeséseiben és oszlopjaiban, ahol a jégfalak vastagsága helyenként eléri a 25 métert. Nem csoda, hogy a Dobšinská jégbarlang 2000 óta az UNESCO Világörökség része is.

A barlang történetéről készült képek is olyanok, mintha egy szürrealista filmből léptek volna elő. A lelkes barlangászoknak köszönhetően 1882-ben a Dobsinszki Jégbarlang lett az első elektromosan megvilágított barlang, az akkori Magyarországon. A barlang 1946-ig nyári korcsolyázásra is nyitva állt, sőt, a híres csehszlovák műkorcsolyázó, Karol Divín is itt edzett nyáron.

Nyári nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Vasárnap: 9:00 - 16:00 óra között

Belépő:

  • Felnőtt 12 €, 15 év alatti gyermek 6 €.

Nézze meg szállástippjeink és ismerje meg Szlovákia legszebb barlangjait.


5. Vázseci-barlang

A Liptó régióban járva látogasson el a Vázseci-barlanghoz (szlovákul: Važecká jaskyňa. Bár a barlang a rövidebbek közé tartozik, a gazdag szalmacseppköves díszítésnek köszönhetően mindenképp megér egy látogatást. Már csak azért is, mert az itt található sztalagmitok (lógó cseppkövek) és sztalagtitok (oszlop szerűen összenőtt cseppkövek) különlegesen színpompásak köszönhetően a víz által kioldott ásványi anyagoknak. A barlang különösen a paleontológia szerelmeseinek körében népszerű, akik a világ minden tájáról érkeznek, mivel ez Európa egyik legfontosabb barlangi medvecsomt (Ursus spelaeus) lelőhely. A ritka medvecsontok, amelyek kb. 40 000 és 51 000 évesek, a Csontcsarnokban megtekinthetőek.

Nyári nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Vasárnap: 9:00-16:00 óráig.

Belépő:

  • Felnőtt kb 9 €, 15 év alatti gyermek kb 5 €.

Nézze meg szállástippjeink és fedezze fel a legszebb szlovák barlangokat.


6. Harmaneci-barlang

Ha Stubnyafürdőbe (szlovákul: Turčianske Teplice) látogat és már kiélvezte a fürdők adta lehetőségeket, van egy kirándulástippünk! Szánjon egy napot Szlovákia szépségeinek felfedezésére, és látogasson el például a 20 kilóméterre fekvő varázslatos Harmaneci-barlang (szlovákul: Harmanecká jaskyňa) a Nagy-Fátrában (szlovákul: Veľká Fatra). A felfedezés már a parkolóból induló, hiszen egy információs táblával ellátott tanösvény vezet a barlang bejáratához, amelyet a "Fehér barlang "-nak is neveztek. A 60 perces túra végigvezet a hatalmas kupolákon, amelyek közül a legszebbek az ún. Fehér-dóm (Biely dóm) és a Kincseskamra (Klenotnica) . Itt a tiszta hófehér cseppkődíszítések varázsolják majd el, valamint a tündöklő medencék és mini vízesések.

A túra során álljon meg a barlang leghíresebb nevezetességénél, ami egy káprázatos kőváza. Állítólag teljesíti annak a kívánságát, aki egy érmével beletalál.

Nyári nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Vasárnap: 10:00-16:00 óráig.

Belépő:

  • Felnőtt kb 10 €, 15 év alatti gyermek kb 5 €.

Nézze meg szállástippjeink és élvezze Stubnyafürdő híres vizét.


7. Martonházi aragonit barlang

Ez a barlang nemcsak az UNESCO természeti világörökségi listán szerepel, hanem egy Világritkaság is, ugyanis a világ három egyedülálló aragonitbarlangjának egyike. Ráadásul ilyen típusú barlangból az egyetlen Euróbában, ha ugyanis a világ másik két aragonitbarlangját szeretné meglátogatni, akkor Mexikóig, vagy Argentínáig kell utaznia. Így látogasson inkább a közeli Szlovák Érchegységbe és látogassa meg a Martonházi aragonit barlang (szlovákul: Ochtinská aragonitová jeskyně). Fedezze fel a különleges gazdag és tarka tű, spirál és vese képződmények formáját felöltő aragonit kitöltéseket. A barlang legszebb részének a Tejút termet tartják. A mennyezet hasadékaiban levő fehér aragonit fürtök a lámpák fényénél ugyanis úgy világítanak, akár a Tejút csillagai.

Nyári nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Vasárnap: 9:00-16:00 óráig.

Belépő: Felnőtt kb 10 €, 15 év alatti gyermek kb 5 €.


8. Déményfalvi-jégbarlang

A Deményvölgy északi részén a barlangrendszer egy újabb részét fedezheti fel - a különleges Déményfalvi-jégbarlangot (szlovákul: Demänovská ledová jeskyně). A barlang, amely már a középkorban is ismert volt, a Szlovák Paradicsomban található. Habár az első feljegyzés 1299-ből származik, csak a 19. században lett látogatható. A látogatás előtt öntözzön melegen, és készüljön fel a jeges termekbe való leereszkedésre, amelyek még a forró nyáron is hűvösek. Egy tapasztalt vezető megmutatja Önnek a cseppkövekből, gleccseroszlopokból, vízesésekből álló díszletet. A jég vastagsága alapján a barlangkutatók becslése szerint a helyi jégtakaró 400-500 évvel ezelőtt keletkezett.

A barlang 10 denevérfajnak ad otthont, és barlangi medve csontokat is találtak benne. Az őskori állat hatalmas csontjait a középkori látogatók sárkányoknak tulajdonították, ezért a barlangot a múltban "Sárkánybarlang "-nak is nevezték.

Nyári nyitvatartás:

  • Hétfő: zárva
  • Kedd-Vasárnap: 9:00 - 16:00 óra között

Belépő: Felnőtt kb 10 €, 15 év alatti gyermek kb 5 €.

Tekintse meg szállástippjeink és fedezze fel Szlovákia legszebb barlangjait velünk!


Szlovákia lenyűgöző barlangjai egyedülálló élményeket kínálnak mindazok számára, akik szeretnék felfedezni a föld alatti világ csodáit. Blogunkban bemutattuk a top 8 legcsodálatosabb barlangot, ahol varázslatos cseppkövek, titokzatos járatok és különleges természeti jelenségek várják Önt. Ezek a barlangok nemcsak a kalandvágyó utazók számára ideálisak, hanem mindenki számára, aki szeretne elmerülni Szlovákia természeti szépségeiben. Fedezze fel Szlovákia legszebb barlangjait, és élvezze a különleges föld alatti világot egy felejthetetlen utazás során! Tervezze meg barlangtúráját most!

A cikket írta:

Frissített: 21. 10. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Szlovákia felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból