Itt vannak az év legnagyobb kedvezményei! Csapjon le a TravelBombákra 30% kedvezménnyel!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Ausztria legjobb ételei - Gasztronómiai utazás a szomszédba

Ausztria a kristálytiszta tavak, a csodás hegyvidék és a jól karbantartott sípályák otthona. Azonban egy látogatás akkor is megéri, ha a gasztronómiában szeret kalandozni: a Sacher torta, Wiener snitzel, bécsi capuchino és a gőzgombós csak pár a sorban.
Ausztria legjobb ételei - Gasztronómiai utazás a szomszédba

Az osztrák konyha évszázados történetének köszönhetően nagyongazdag. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchiának köszönhetően az osztrák konyhára a birodalom minden országának saját gasztronómiája is hatással volt. Vannak benne elemek a cseh, olasz, német, magyar, balkáni és román gasztronómiából is. Bár a helyi konyha nem különösebben híres, szinte mindenkinek eszébe jut legalább két helyi specialitás: az autentikus bécsi szelet és a Sacher-torta. Melyek azok a finomságok, amelyeket mindenképpen meg kell kóstolnia? Mutatjuk!

Főételek

Wiener schnitzel

Az osztrák gasztronómia legnagyobb sztárja a híres Wiener Schnitzel vagyis a Bécsi szelet. Egyesek elefántfülnek is nevezik, mert a jól elkészített bécsi szelet vékony és beteríti az egész tányért. Érdekes módon ezt a fogást még a törvény is védi. Az éttermek ugyanis csak a legfinomabb borjúhúsból készült, tisztított vajban sütött vékony rántotthúst árulhatják a bécsi szelet névvel. Általában citrommal meglocsolva és burgonyasalátával tálalják. Ahol biztosan autentikusan készítik el Önnek ezt a fogást, az a Bécsi Figlmüller, ahol 1905 óta a menü része a Wiener schnitzel. Mivel egy nagyon híres étteremről van szó, ezért érdemes időben asztalt foglalni.

Tafelspitz

Egy másik bécsi ínyencség a Tafelspitz (ejtsd: táfelspicc) 19. századi osztrák, főtt marhahús étel. Magyar megfelelője a tányérhús. A megtisztított marhafartőt egy gyenge húslevesként megfőzik lassú tűzön 4-5 órán keresztül. A végeredményül egy puhára főtt marhahúst és egy tartalmas, finom levest kapunk. A húst felszeletelve tálalják, sült burgonyával és mártással.

Käsespätzle

Ausztria egyik legnépszerűbb régiója a festői Tirol. A tiroli konyhára hatással vannak a környező országok kultúrája és konyhaművészete. Tirol fő specialitása a Käsespätzle (vagyis az osztrák sajtos nokedli). A fogás alapja forró tojásos nokedli, melyet reszelt sajttal töltve, sült hagymával és fokhagymával díszítve tálalnak fel.

Bauernschmaus

Ha egyhosszú sörözés- vagy borozgatással töltött éjszaka alatt, ha megéhezik, a Bauernschmaus, vagyis az osztrák paraszttál tökéletes választás a másnaposság megelőzéséhez. A tál sztárjai a húsok például a karaj, sonka, kolbászok, hurkák és szalonna, melyeket gombás nokedligombóccal és káposztával tálalnak fel. Emellett nem hiányozhat róla a hegyekben készült sajt, a Bergkäse, amelyet különböző keménységi állapotában is felszelik a tálra. Ungyanis minél idősebb a sajt, annál szárazabb lesz és érettebb az íze. Egy másik népszerű sajtfajta a magashegyi Almkäse, melynek diós jegyei vannak.


Levesek

Az alpesi régió legjellemzőbb levese a Frittatensuppe, amely egy marhahúsleves sós palacsintatészta csíkokkal. Tirolban a Leberknödelsuppe népszerű, amely a mi májgombócos húslevesünkhöz hasonlít legjobban. Szintén nagyon népszerű étel a hüttékben a Gulassuppe, vagyis a gulyásleves, ami általában megközelíti a hazai ízeket, he nem is olyan ízletes, de mindenképp jól esik egy túra vagy síelés után.


SZÍVESEN MEGKÓSTOLNÁ AZ OSZTRÁK SPECIALITÁSOKAT, VÁLASSZON SZÁLLÁSAINK KÖZÜL:

Ausztria - Legnépszerűbb ajánlatok


Desszertek

Sacher torta

A desszertek és édességek különleges helyet foglalnak el az osztrák gasztronómiában, és nagyon népszerűek és változatosak. A leghíresebb desszert kétségkívül a sacher torta. Ez egy sárgabaracklekvárral töltött és csokoládémázzal bevont csokoládétorta az egész világot meghódította. A sütemény eredeti receptjét a Vienna Hotel Sacher dolgozta ki, és szigorúan titkos. Tehát mindenképpen ajánljuk, hogy ott kóstolja meg a tortát.

Germknödel - vagyis gőzgombóc

A Germknödel hazánkban is egyre népszerűbb a hűvös napokon, hiszen a gőzgombóc egy puha tésztából készült gyümölcslekvárt rejtő gombóc (általában szilva lekvárt használnak, ami jól ellensúlyozza az édes ízét) amely az osztrák gasztronómiai egyik gyöngyszeme. A gőzben puhult gombócot általában vanília sodóval öntik nyakon és egy kis olvasztott vajjal és mákszórással a tetején tálalják-

Salzburger Nockerl

Salzburg specialitása a Nockerl, lényegében egy felfújt, amelyet forrón tálalnak fel gyümölcslekvárral körítve. A sült tojáshabot édesen, vegyes erdei gyümölcs lekvárral, vagy forró erdei gyümölcs szósszal szolgálják fel.


Italok

Bécsi kávé

A bécsi kávé elválaszthatatlanul kapcsolódik az osztrák kávéházi kultúrához, amelyet I. Ferenc József császár és Sisi császárné is élvezhetett. EAz igazi bécsi kávét hosszú pohárban frissen készített tejszínhabbal szolgálják fel és egy espressót adnak hozzá. A magas pohárban a rétegelt habon átfolyó kávé ínycsiklandóan mutat. A tejszínhabot gyakran díszítik csokoládéval vagy fahéjjal is akár.

Bor

Ausztriában a borkészítésnek igen nagy hagyománya van, és főként száraz fehér- és desszertborokat termelnek itt. A hűvös éghajlatnak köszönhetően ízben a német és cseh borokhoz áll közel. Az ország klímája kiváló a rizling, a sauvignon, a muskotály és a pinot blanc (Weissburgunder) fajták számára. A nemzetközileg népszerű fajták, mint a Chardonnay és a Pinot Noir is jól fejlődnek. A hazai fajták ékköve a Grüner Veltliner (zöld veltelini), amelyet mindenképp érdemes megkóstolni.

Sör

Az osztrákok a sörfőzésben is jeleskednek, számos helyi sörfőzdében folyik munka és országszerte vannak olyan sörfőzdék, amelyek évszázados múlttal és családi hagyományokkal rendelkeznek. A leghíresebbek a stájer Gösser sörfőzde sörei vagy az alsó-ausztriai Schwecht. Nagyon népszerű ital a Radler is, ami a citrommal és citromlével ízesített világos sör.

Red Bull

Talán meglepő, hogy Ausztria leghíresebb itala a Red Bull energiaital, amelyet 1987 óta gyártanak. Meglepő története, hogy inspirációját egy thaiföldi energiaital adta. Az osztrák Dietrich Mateschitzt a thai Chaleo Yoovidhya 1976-ban bemutatot Krating Daeng néven forgalmazott itala inspirálta egy thaiföldi látogatása során. 1984-ben Yoovidhyával társulva megalapította a Red Bull GmbH-t, amelyet azután világpiaci márkává fejlesztette az italt. Érdekesség, hogy míg Európában és nyugaton Redd Bull néven forgalmazzák a márkát, Keleten és elsősorban thaiföldön megmaradt eredeti csomagolása és neve: Krating Daeng, amely „vörös gaur”-t jelent. A gaur egy bikához hasonló szarvas állat, amely Délkelet-Ázsiában honos, így a nyugati márkára már a vörös bika, vagyis a 'red bull' került.

A cikket írta:

Frissített: 10. 10. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Ausztria felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból