Az osztrák konyha évszázados történetének köszönhetően nagyongazdag. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchiának köszönhetően az osztrák konyhára a birodalom minden országának saját gasztronómiája is hatással volt. Vannak benne elemek a cseh, olasz, német, magyar, balkáni és román gasztronómiából is. Bár a helyi konyha nem különösebben híres, szinte mindenkinek eszébe jut legalább két helyi specialitás: az autentikus bécsi szelet és a Sacher-torta. Melyek azok a finomságok, amelyeket mindenképpen meg kell kóstolnia? Mutatjuk!
Főételek
Wiener schnitzel
Az osztrák gasztronómia legnagyobb sztárja a híres Wiener Schnitzel vagyis a Bécsi szelet. Egyesek elefántfülnek is nevezik, mert a jól elkészített bécsi szelet vékony és beteríti az egész tányért. Érdekes módon ezt a fogást még a törvény is védi. Az éttermek ugyanis csak a legfinomabb borjúhúsból készült, tisztított vajban sütött vékony rántotthúst árulhatják a bécsi szelet névvel. Általában citrommal meglocsolva és burgonyasalátával tálalják. Ahol biztosan autentikusan készítik el Önnek ezt a fogást, az a Bécsi Figlmüller, ahol 1905 óta a menü része a Wiener schnitzel. Mivel egy nagyon híres étteremről van szó, ezért érdemes időben asztalt foglalni.
Tafelspitz
Egy másik bécsi ínyencség a Tafelspitz (ejtsd: táfelspicc) 19. századi osztrák, főtt marhahús étel. Magyar megfelelője a tányérhús. A megtisztított marhafartőt egy gyenge húslevesként megfőzik lassú tűzön 4-5 órán keresztül. A végeredményül egy puhára főtt marhahúst és egy tartalmas, finom levest kapunk. A húst felszeletelve tálalják, sült burgonyával és mártással.
Käsespätzle
Ausztria egyik legnépszerűbb régiója a festői Tirol. A tiroli konyhára hatással vannak a környező országok kultúrája és konyhaművészete. Tirol fő specialitása a Käsespätzle (vagyis az osztrák sajtos nokedli). A fogás alapja forró tojásos nokedli, melyet reszelt sajttal töltve, sült hagymával és fokhagymával díszítve tálalnak fel.
Bauernschmaus
Ha egyhosszú sörözés- vagy borozgatással töltött éjszaka alatt, ha megéhezik, a Bauernschmaus, vagyis az osztrák paraszttál tökéletes választás a másnaposság megelőzéséhez. A tál sztárjai a húsok például a karaj, sonka, kolbászok, hurkák és szalonna, melyeket gombás nokedligombóccal és káposztával tálalnak fel. Emellett nem hiányozhat róla a hegyekben készült sajt, a Bergkäse, amelyet különböző keménységi állapotában is felszelik a tálra. Ungyanis minél idősebb a sajt, annál szárazabb lesz és érettebb az íze. Egy másik népszerű sajtfajta a magashegyi Almkäse, melynek diós jegyei vannak.
Levesek
Az alpesi régió legjellemzőbb levese a Frittatensuppe, amely egy marhahúsleves sós palacsintatészta csíkokkal. Tirolban a Leberknödelsuppe népszerű, amely a mi májgombócos húslevesünkhöz hasonlít legjobban. Szintén nagyon népszerű étel a hüttékben a Gulassuppe, vagyis a gulyásleves, ami általában megközelíti a hazai ízeket, he nem is olyan ízletes, de mindenképp jól esik egy túra vagy síelés után.