Magyarország legjobbjai: 8 különleges hazai kirándulóhely, amit érdemes felfedezni

Ahhoz, hogy egy csodás kirándulásban legyen része tényleg nem kell messzire utaznia. Hazánk számos különleges helyet rejt, amelyet érdemes felfedezni. Lássuk most a mi kedvenceinket!
Magyarország legjobbjai: 8 különleges hazai kirándulóhely, amit érdemes felfedezni
Megyer-hegyi tengerszem

1. Megyer-hegyi tengerszem

A csodaszép Megyer-hegyi tengerszem Sárospatak közelében található, a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthető meg. A tanösvény neve nem véletlen, hiszen hosszú évszázadokon át malomkő bánya működött a területen. A bánya működését leállították és a csapadékvíz felgyülemlésével ennek fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek el. A tavat sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeivel különleges jelentőségű, védett területként tartják számon. A tanösvény jelzései mentén körbejárható a tengerszem, de mivel kissé meredek ösvényeken vezet az út érdemes túracipőt húzni hozzá. Egy kilátótorony is épült a Megyer-hegy tetején, ahonnan csodás panoráma nyílik a zempléni tájra. A kilátó a tengerszemtől pár perces sétára található.

A Tengerszem, a kilátó és a Malomkő tanösvény egész évben szabadon látogatható.

TIPP:

Ha úgy dönt meglátogatja a tengerszemet semmiképpen ne hagyja ki Sárospatak és a környékbeli nevezetességek felfedezését sem! A Sárospataki vár, másnéven Rákóczi-vár a történelembe kalauzolja Önt. A Zemplén Kalandparkban pedig adrenalindús élményekben lehet része az egész családnak.


Lillafüred

2. Lillafüred

Lillafüred a Bükk egyik, ha nem a legromantikusabb helye. A csodálatos erdei környezeten túl számos más látnivaló is van, amiért érdemes ide látogatni. A Palotaszálló, amelyet 1930-ban adtak át a kor és napjaink egyik legelegánsabb magyar szállodája. Az impozáns környezetben érdemes egy délutáni kávét elfogyasztani. A Palotaszállótól nem messze egy csodaszép vízesés és parkosított területek, valamint az Anna-barlang és Szent István-barlang is várják a látogatókat. A Hámori-tó pedig tökéletes egy romantikus csónakázásra. Egy erdei kisvasút is áthalad Lillafüreden, ami a legkissebbeknek hatalmas élményt adhat. A Lillafüredi Sport- és Kalandparkban pedig igazán mozgalmas programokban lehet minden korosztálynak része.

TIPP:

Lillafüredtől egy rövid autóútra, Miskolc belvárosában találhatja a Hotel Öreg Miskolcz szállodát, ami tökéletes szállása lehet egy hétvégi felfedezőúthoz a környéken. Az utalványunk tartalmazza a félpanziós ellátást és a szaunahasználatot is.


3. Gánt, Bauxitföldtani Park

A Bauxitföldtani Parkba érkezve garantáltan olyan érzése lesz, mintha egy teljesen más világban járna. A vörös homokdombok egy marsbéli tájra emlékeztetnek. Az 1930-as években a világ egyik legismertebb bauxitbányája működött a területen, és hagyta itt a nyomait az utókornak. A parkon egy tanösvény vezet végig, amely 13 állomásból áll és az év minden napján szabadon látogatható. A bányagödör szélén alakították ki a múzeumot, amit az érctelep felfedezőjéről neveztek el. A múzeumban bányászati szerszámokat, eszközöket, régi fényképeket láthatunk, az udvaron két hajdani bauxitszállító mozdony is helyet kapott.

TIPP:

A Gánton tett kirándulást érdemes összekötni a közelben található Velencei-tóval, és az estét a csodás tó mellett tölteni. A fényűző Vital Hotel Nautis superior szálloda félpanziós ellátással, kétszintes wellness-központtal - ahol medencék, pezsgőfürdő, szaunák és kardiózóna is található - várja vendégeit.


Remete barlang

4. Remete Barlang

Nagymarosból kiindulva az egyik legszebb túra a Börzsönyben a több barlangból álló, Remete-barlanghoz vezet. A tájat messzebről szemlélve egészen kitűnnek a hegyben tátongó hatalmas üregek. A barlangok részben természetes módon alakultak ki, részben pedig emberek alkották. Hosszú történetük során sokszor volt rá példa, hogy szerzetesek és remeték is lakták a különleges helyet. A barlangok lenyűgöző panorámával rendelkeznek a Dunára és a szemközti hegyekre. Az itt tett túra az egész családnak nagy élmény lehet.

TIPP:

Tudta, hogy ez a különleges természetbeli túrahelyszín Budapest közelében található? Ha szállást keres, válogasson budapesti ajánlatainkból. Mi a mindössze 20 percre található Hotel Bobbio-t ajánljuk, a túra utáni pihenésre. Az ide szóló utalványunk a büféreggelin túl belépőt is tartalmaz a Széchenyi Gyógyfürdőbe.


Tarcal

5. Tarcal, bányató

Tarcal egy csodás kis ékszerdoboz a tokaji borvidék szívében. A település egyik nevezetessége a lélegzetelállítóan szép bányató, amely tökéletes úticél családi és romantius kirándulásokhoz egyaránt. A tó autóval vagy gyalog is megközelíthető, és bár fürdésre nem alkalmas, egy sétához, piknikhez tökéletes választás. Nemcsak a parton, hanem a sziklák tetején is érdemes körbejárni a tavat, mert a látvány innen még lenyűgözőbb.

A tó közelében egy dombon található az Áldó Krisztus szobor, amely mellett állva gyönyörű körpanorámában lehet részünk a vidékre. Öt hatalmas gránitdarabból készítették el szobrászművészek a gigantikus alkotást, melyet Tarcal községnek adományozott készíttetője.

TIPP:

Tarcaltól nem messze található Miskolc, amit ha a környéken kirándul, szintén érdemes felfedezni. A Miskolcon és közelében található szállásainkból ide kattintva válogathat.


Hegyestű

6. Hegyestű

Hegyestű a Balaton-felvidék egyik lenyűgöző geológiai természeti csodája. A kétszintes, függőleges vulkáni bazaltoszlop a bányaudvar fölé magasodik. A hatalmas sziklafal egészen elképesztő látványt nyújt. Az egykori vulkán belsejébe különleges betekintést nyerhet ha ide látogat, és ráadásként egy lépcsősor segítségével Hegyestű legmagasabb pontjára is felmászhat, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a Balatonra, a Káli-medencére és a Tapolcai-medencére. A kiállítás március elejétől, november közepéig tart nyitva.

Hegyestű autóval is megközelíthető Monoszló irányából, a kék és sárga sávjelzésű utakon. Ha kicsit izgalmasabb utazásra vágyik válassza a sárga sávjelzésű utat.

TIPP:

**A kirándulást követően pihenjen meg a Balatongyörökön a Hotel Panoráma * superiorban. Közvetlenül az épület előtt található egy privát szállodai strand. A "Magyar Tenger" lélegzetelállító környezetét számos túraútvonalon felfedezheti. A szállodába szóló utalványunk félpanziós ellátást és korlátlan belépést biztosít a medencékkel és szaunákkal ellátott wellnessrészlegbe.


Prédikálószék

7. Prédikálószék

Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik hegye, annak harmadik legmagasabb pontja. A hegycsúcsra érve Magyarország egyik legszebb panorámája tárulhat Ön elé a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsönnyel, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolban látható Naszály képével. A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak rendelkezésre, így érdemes némi rágcsálnivalót vinni magával és ebben a csodás környezetben elfogyasztani. 2016-ban egy vadonatúj kilátót is felállítottak a hegytetőn, ahonnan zavartalanul csodálhatja meg a lenyűgöző panorámát.

A hegy Dömös, Lepence, Pilisszentlászló, Szentendre és Pilisszentkereszt felől is megközelíthető.

TIPP:

A környék egyik legszebb városa egyértelműen Esztergom, ahonnan szintén különleges kilátásban lehet része a Dunára. A modern Hotel Adalbert Szent Tamás Ház Esztergom történelmi negyedében található, a Bazilika közelében. Ide szóló utalványunk félpanziós ellátást és fürdőbelépőt is tartalmaz, amennyiben a Relax csomagot választja.


Rám szakadék

8. Rám szakadék

A Rám szakadék egy nagyon látványos 7 km hosszú túraútvonal a Visegrádi-hegységeben. A függőleges falú sziklakanyonban zúgó vízesések mellett vezet a kalandos, létrákkal, korlátokkal biztosított útvonal. Egészen különleges élmény itt túrázni, sokak számára bakancslistás uticél lehet. A túraútvonal egyirányú, végigjárása pedig odafigyelést igényel, hiszen a sziklák és meredek létrák könnyen válhatnak csúszóssá. Nehézségét tekintve azonban családdal érkezve sem kell aggódni, hiszen a nagyobb gyermekek számára is teljesíthető és élményekkel teli az út.

A Rám-szakadékot Dömös településen keresztül közelítheti meg a legkönnyebben és leggyorsabban.

TIPP:

A Rám szakadék nagyon népszerű kirándulóhely, így ha nem szeretne tömegben túrázni érdemes inkább hétköznap ide érkezni.


8. Rudabányai bányató

Rudabánya legújabb nevezetessége a volt külszíni vasércbánya helyén keletkezett bányató. A tó legmélyebb pontja megközelíti a 60 métert, s ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize. Egészen különleges élmény a rövid erdei séta után megérkezni a vöröses színű, meredek sziklafalakkal és omlásokkal határolt kristálytiszta vízű tóhoz. Bár a fürdés tiltott, de egyszerűen csak csodálni a festői képet, vagy akár piknikezni szabad, sőt ajánlott is. Ide látogani romantikus kikapcsolódás céljából és családi kirándulásként is érdemes, garantáltan maradandó élményként emlékszik majd vissza rá.

A tó autóval is megközelíthető, amit egy parkolóban letehet és az út további, kb 10 perces részét gyalog teheti meg az erre kialakított úton.

TIPP:

A bányató kürül több magaslati pont is könnyen megközelíthető a kijelölt útvonalakon, ahonnan madártávlatból is megcsodálhatja a helyet.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Kollár JúliaKollár Júlia
Frissített: 28. 3. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Magyarország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet