Magyarország legjobbjai: Hazánk 6 csodás borrégiója, amiket minden borrajongónak kötelező felfedeznie

Ahány vidék, annyi borkülönlegesség, amelyekből egészen egyedi kavalkád állhat össze, ha egymás mellé állítjuk őket. Ma az ebben való eligazodásban igyekszünk kicsit segíteni. Lássuk ki melyik borhoz és melyik vidék meglátogatásához kap majd kedvet!
Magyarország legjobbjai: Hazánk 6 csodás borrégiója, amiket minden borrajongónak kötelező felfedeznie
Balatoni borrégió

1. Balatoni borrégió

A Balaton sajátos mezoklímájának és földtani változatosságának köszönhetően fantasztikus termőtájat biztosít a különböző szőlőfajtáknak és így a borkészítésnek. A legelterjedtebb szőlőfajta az olaszrizling, amelyből a régió legismertebb fehérborait készítik. A régióhoz tartozik a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai borvidék is. A Balatoni borrégió csodás tája miatt is igazán romantikus úti cél lehet, sokszor emlegetik "magyar Toszkánaként" a területet.

A régió leghíressebb szőlőfajtái: furmint, kéknyelű, bakator, budai zöld, juhfark, olaszrizling.

TIPP:

Fedezze fel a Balaton borvidékeit és válassza szállásául a Kristály Hotel Keszthely-t. Az ide szóló utalványunk magában foglalja a kényelmes szobákban való szállást, a félpanziós ellátást, valamint a nagyszerű wellness-részleg korlátlan használatát. Ha mindez nem lenne még elég, választás szerint 7 000 Ft-os utalványt is kap a wellness kezelésekre, vagy 50% -os kedvezményt a kerékpárkölcsönzésre.


2. Duna borrégió

A Duna borrégió (más néven Alföldi borrégió) Magyarország legnagyobb borrégiója a Duna és a Tisza közötti területen. Három egymással összefüggő, egészen hasonló adottságokkal rendelkező borvidék alkotja: a Csongrádi, a Hajós–Bajai és a Kunsági. Nagyrészt síkvidéki területen fekszik, ami alapvetően kedvez a homoki szőlőtermesztésnek, így érdemes ezeket keresni, ha itt kirándulunk.

A régió leghíressebb szőlőfajtái: kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon, olasz rizling, cserszegi fűszeres, arany sárfehér, ezerjó, kövidinka.

TIPP:

Látogasson el a Monori Pincefaluba, fedezze fel a Duna borrégiót és szálljon meg a **Nyerges Hotel Thermal *** superiorban, ahol tágas szobák, félpanziós ellátás, valamint wellness-részleg várja. Az épület Közép-Európa legnagyobb nádtetős emeletes szállodája.


3. Felső-Magyarország borrégió/Egri borrégió

Egerről elsőként biztosan mindenkinek a vár, a termálfürdő és a fantasztikus borok jutnak eszébe. Nos, ez nem véletlenül van így, hiszen egytől egyig érdemes felfedezni mindegyiket és még többet is, hiszen az Egri borrégiót három borvidék alkotja: a Bükki, az Egri és a Mátrai. A régió a legjobb adottságú termőhelyek egyike Magyarországon. Az egyik kiemelkedő hely a Szépasszony-völgy. Számtalan pincészet közül válogathatunk itt, így az itt töltött idő igazi élmény az ínyenceknek, nyugodt, festői környezetben.

A régió leghíressebb szőlőfajtái: egri bikarvér, egri leányka, debrői hárslevelű, olaszrizling, chardonnay.

TIPP:

Pihentető üdülés várja Egerben a Hotel Eger & Park-ban. Az ajánlatunk tartalmazza a félpanziós ellátást, valamint korlátlan belépést a termálmedencékkel, pezsgőfürdővel és szaunákkal ellátott wellness-részlegbe. A szálloda Eger központjában található így tökéletes kiindulópont a környék felfedezéséhez.


4. Észak-dunántúli borrégió/Felső-Pannon borrégió

Az Észak-dunántúli borrégiót Buda környéke és a felsőbb Duna-mente négy borvidéke alkotja: az Etyek–Budai, a Neszmélyi, a Móri, a Pannonhalmi és a Soproni borvidék. Az időjárási viszonyok miatt jóval több a fehérszőlő ültetvény, mint a kékszőlő. Klímáját az északról érkező óceáni, nedvesebb-hűvösebb levegőáramlatok és déli mediterrán hatások alakítják. Az agyagbemosódásos barna erdőtalaj a leggyakoribb ezen a területen. Az itt található települések kulturális sokszínűsége és a táj változatossága igazi ékszerdobozzá teszi a régiót.

A régió leghíressebb szőlőfajtái: chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, irsaiolivér, ezerjó, zöldveltelini.

TIPP:

Ha szeretne néhány napot a borrégióban eltölteni, válassza szállásául a Hotel Adalbert - Szent Tamás Ház-at Esztergomban, a történelmi negyedben, a Bazilika és a Duna közelében. A csomagunkban félpanziós ellátást és fürdőbelépőt is talál.


5. Pannon borrégió

A Pannon borrégiót négy borvidék alkotja: a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi. A löszös talajjal rendelkező vidék bortermelésének kezdete egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Elsősorban vörös borokat készítenek itt, de nincs hiány fehérborokban sem. A terület szemet gyönyörködtető dombvidék, a Mecsekalja és a Villányi-hegység ölelésében, ahol jellemző a sok napsütés és az erőteljes mediterrán mezoklíma. A Villányi bovidékről talán nincs is olyan hazánkban, aki ne hallott volna, ami igen beszédes lehet azzal kapcsolatban, hogy érdemes e errefelé kirándulni egyet.

A régió leghíressebb szőlőfajtái: cabernet sauvignon, franc, merlot, cirfandli, kadarka.

TIPP:

Annyi csodaszép és kulturális programban gazdag települést találunk errefelé, hogy mi a teljesség igénye nélkül emelnénk csak ki néhányat, amelyeket érdemes meglátogatni, ha errefelé járunk: Pécs, Villány, Dunaföldvár, Mohács, Siklós, Harkány. Szállásául válassza a Park Hotel Harkány-t ahol a félpanziós ellátás mellett, a korlátlanul használható wellness-részlegben pezsgőfürdő, szaunák és medence is várja a vendégeket.


6. Tokaji borrégió

A Tokaji borvidék a világ első zárt borvidéke, összesen huszonhét település határrészei tartoznak hozzá. A borvidék nem véletlenül került be listánkba, ugyanis fontosságából fakadóan egy szinten kezelhető hazánk borrégióival. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. A borvidék jelképe és központja Tokaj városa, amely világhírének köszönhetően egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyományokkal és különleges építészeti örökséggel rendelkezik. Kell ennél több, hogy bakancslistára kerüljön ez a vidék?

A régió kizárólagos szőlőfajtái: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta.

TIPP:

Észak-Magyarországon, Tokaj borvidékének közepén található egy történelmi kastély, ahol mesebeli üdülésben lehet része. A Gróf Degenfeld Kastélyszálló csodálatos étteremmel és borozóval rendelkezik. A kiváló borok kóstolása mellett korlátlan szaunázás, szabadtéri medence és történelmi pincetúra is várja a vendégeket.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 20. 4. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Magyarország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet