Személyesen ellenőrizve: Vendégvélemény az Osztrák-Alpokban található Gasthof Mentenwirt vendégházról

Utazzunk Evaval, a Travelking csapatának egyik tagjával az Osztrák-Alpokban található Gasthof Mentenwirt vendégházhoz. Most mindent megtudhatunk a szállásról, az ellátásról és a környékbeli kihagyhatatlan látnivalókról.
Személyesen ellenőrizve: Vendégvélemény az Osztrák-Alpokban található Gasthof Mentenwirt vendégházról

Alapinformációk az utazásról

  • Mikor jártál itt?: 2022.07.28. - 2022.07.30.
  • Hol szálltál meg?: Gasthof Mentenwirt
  • Hol található a szállás?: Osztrák-Alpok
  • Kivel utaztál?: A partneremmel
  • Milyen volt az ellátás?: Félpanziós ellátásban volt részünk
  • Mivel utaztál?: Busszal

Hová és hogyan utaztatok?

A csehországi České Budějovicéből kezdtük meg utunkat, a cél pedig az osztrák város, Sankt Michael im Lungau volt. Mivel busszal mentünk, elég hosszú út volt, így 3 óra 45 perc alatt érkeztünk meg Salzburgba, a Déli pályaudvarra. Onnan a 3-as trolibusszal mentünk a Salzburg Hauptbahnhof főpályaudvarra, ahonnan pedig a 270-es busz (Tamsweg irány) vitt minket tovább egyenesen Lungau irányába. Sajnos csak a buszon tudtuk meg, hogy a Salzburg Déli pályaudvarnál lévő megállóban is fel lehetett volna szállni. Az osztrák közlekedési vállalat honlapján található információk alapján úgy döntöttünk, hogy a szomszédos Sankt Martin településen szállunk le, majd a maradék 1,5 km-t megtesszük gyalog, egészen a Sankt Michael im Lungauban található Gasthof Mentenwirt megállóig. Megint csak a helyszínen derült ki számunkra, hogy a 270-es busz megállója pont a vendégház előtt van, amit a honlapon található információkból sajnos nem tudtunk meg. Mivel az útvonalon a legtöbb megállóhelyet a táblákon kicsit másképp írták le, mint az interneten, ezért menet közben nem árt figyelni a buszmonitort és időben jelezni a leszállási szándékunkat. A jegyek egyébként Salzburgba kb. 660 CZK-ba kerültek 2 főre, Sankt Michael im Lungauba pedig kb. 900 CZK-ba. Ugyanígy utaztunk vissza Csehországba is.

Milyen volt a parkolás?

Mivel busszal érkeztünk, így a parkolással nem kellett foglalkoznunk. Azonban észrevettem, hogy a vendégek közvetlenül a vendégháznál található parkolónál parkoltak le, de volt egy másik, kisebb parkoló is oldalt, ahol meg lehetett állni. A szállodai parkolók használata egyébként a csomag részeként ingyenesek.

Személyesen ellenőrizve: Gasthof Mentenwirt, Ausztria

Hol szálltatok meg?

A Gasthof Mentenwirt vendégház Sankt Michael im Lungau településen található, az osztrák Alpok lábánál. Már megérkezésünkkor lenyűgözött minket a hegyi falu hangulata. A település díszes alpesi stílusú házakból, a legelésző tehenekből és lovakból, valamint a körülöttünk elterülő lélegzetelállító hegyekből áll. Nagyon jó volt magunkba szívni a friss hegyi levegőt. Feltűnt, hogy a falubeliek nagyon barátságosak, mindenki mindenkit üdvözöl - helyieket és turistákat egyaránt, ami kellemes meglepetés volt nekünk a városhoz képest.

Könnyen megtaláltuk a Gasthof Mentenwirt vendégházat. Megérkezésünkkor egy szlovákul beszélő recepciós fogadott minket, így sokkal egyszerűbben tudtunk kommunikálni. A recepciós nagyon kedves volt és az egész tartózkodásunk alatt végig gondoskodott rólunk. Amikor bejelentkeztünk, minden hasznos információt elmondott a szállásról, valamint megmutatta a szobánkat. Ellátott minket kirándulási tippekkel, kaptunk prospektusokat is. Azt is elmagyarázta nekünk, hogy hol használhatjuk a Lungau Card kedvezménykártyát, amely utalványunknak köszönhetően benne volt a csomagban. Kölcsönadott nekünk egy menetrendet is a környék buszjárataival, ami sokkal pontosabb volt, mint az interneten található információk. Ezenkívül a recepciós arra is felhívta a figyelmünket, hogy a kedvezményes kártyával olcsóbban utazhatunk a környék tömegközlekedésével is.

A hangulatos szobánk az első emeleten volt, amelyben egy fenyőfából készült franciaágy, éjjeliszekrények és eg ülősarok kapott helyet. A szobában továbbá televízió, gardróbszekrény és egy privát fürdőszoba is gondolkodott a kényelmünkről. Az egyetlen dolog, ami hiányzott nekünk a szobából, az egy hűtőszekrény volt. A szobánk ablakából csodás hegyi panorámában gyönyörködhettünk. Akik nehezebben alszanak el, azoknak javasolnám, hogy éjszakára csukják be az ablakot, mert a vendégház melletti út meglepően forgalmas még éjszaka is és engem többször is felébresztettek az elhaladó autók. Mikor a kirándulások során visszaértünk a vendégházba, kellemes meglepetés volt, hogy rendbetették, kitakarították a szobát.

Személyesen ellenőrizve: Gasthof Mentenwirt, Ausztria

Mesélj az ellátásról!

Utalványunknak köszönhetően félpanziós ellátásban volt részünk, ami az érkezés napján egy vacsorával kezdődött. A vacsorát 18:00 és 20:00 között szolgálták fel és két fix fogásból állt. Az ételek háziasak és laktatóak voltak, de nem voltunk túlságosan elragadtatva tőlük. Az első este paradicsomlevest és spagettit kaptunk tejszínes mártással és lungaui szalonnával. A második napon az egész napos túrázás után, egy a helyi erdőben szedett gombákból készült sűrű rókagombakrémleves és másodikként házi húspogácsa sültkrumplival és paradicsomos-hagymás mártogatóval várt.

A reggelit (7:30-tól 9:00-ig) svédasztalos formában került felszolgálásra. Ízlés szerint lehetett sós és édes ételek közül választani. A büfé kínálatában sonka, szeletelt sajt, pástétom, keményre főtt tojás és zöldségek is szerepeltek. Az különböző müzliket is választhattak, amihez tej és gyümölcsjoghurt állt rendelkezésre. A reggeli legjobb része a ropogós, friss, meleg és illatos zsemle volt. Szomjunkat gyümölcslével, teával, valamint a kávéautomatából választott különböző kávéfajtákkal vagy forró csokoládéval olthattuk.

Az utolsó nap a busz korai indulása miatt még a reggeli előtt el kellett indulnunk. A recepciós azonban nagyon gondoskodó volt és felajánlotta nekünk, hogy korábban is reggelizhetünk, ha szeretnénk. Az idő szűke miatt azonban mi csak részben éltünk ezzel a kedves felajánlással, így csak kávét és gyümölcslevet fogyasztottunk az utazás előtt. De előzetes egyeztetés alapján a nagyon kedves személyzet egy kiadós uzsonnát is készített az utazásunkhoz. Kaptunk 4 zsemlét, amit megtöltöttek minden finomsággal, 2 almát és dobozos gyümölcslevet, amit magunkkal vihettünk. A személyzet tényleg mindenre gondolt, így ivópoharat és szalvétát is csomagoltak nekünk. A pultos joghurtokat (és kanalakat) is felajánlott nekünk, de ezeket nem kértük, mert nem tudtuk, hogy kibírnák-e az utat a csomagunkban, viszont a joghurtok nélkül is, egy nagy zacskó rágcsálnivalóval távoztunk a vendégházból, így egész napra elláttak bennünket harapnivalókkal.

Napközben hol ettetek?

  • A túra során megálltunk ebédelni a Grosseck-hegy csúcsa alatt található Speiereckhüttében, amelynek teraszáról csodálatos panoráma nyílt a környező hegyekre. A pincérnőknek szerencsére nem okozott gondot, hogy angolul kommunikáljanak velünk. A hütte egyébként hideg, meleg ételekkel, valamint különféle italokkal várja a vendégeket. Mi a helyi specialitást, a Flammkuchen-t kóstoltuk meg, ami egy sós kenyértésztából készült lepény, amit én leginkább a pizzához tudnék hasonlítani. Mi a klasszikus fajtát választottuk, amelynek krémsajtos alapja volt, megszórva a hagyományos lungaui szalonnával és sajttal. A tetején egy rukkolából összeállított saláta volt, amit igazán különlegessé tettek a hozzáadott öntettel. Ez volt az első alkalom, hogy Flammkuchen-t ettem és azt kell mondanom, hogy igazán nagyon finom volt.

  • A Gasthof Mentenwirt vendégházban (felár ellenében) és a Speiereckhüttében is kipróbálhattuk a híres Murauer sört és az alkoholmentes Murelli limonádét is. A sör kissé édesebb ízű volt, mint a cseh sörök, aromája savanykás, vizes és enyhén keserű. A limonádék közül többfélét meg lehet kóstolni, amik mind nagyon finomak voltak. A vicces feliratú Dracola nevű kólás limonádé íze teljesen olyan például, mint a híres Coca-Coláé. A Murelli gyümölcslimonádék közül a narancsot és rebarbara-mentát is megkóstoltam. és mindkettő íze kellemesen frissítő volt.

  • A hazafelé tartó úton ismét Salzburgban szálltunk át, ahol szerettünk volna egy kávé mellett megpihenni. Mivel szombat délelőtt volt, így elég nehéz volt olyan kávézót találni, ahol nem kellett sokáig sorban állni. Végül az Afro Cafe-t választottuk, ahol egy nagyon finom capuccinot és hozzá egy cseresznyés csokoládétortát kóstolhattunk. Nagyon jó döntés volt, hogy betértünk ide. Ha a kávézó nem lett volna zsúfolt, akkor biztosan meg is ebédeltünk volna itt, mivel ahogy az étlapot és a szomszédos asztalokat elnéztük, az ételek nagyon finomnak és egzotikusnak tűntek. Egyébként a kávézóban teát, kávét, különleges fűszerekkel megtöltött ajándék dobozokat, illetve porcelán kávéscsészéket is lehet vásárolni.

Szerinted merre érdemes kirándulni a környéken?

  • Sankt Martin környékén rengeteg a programlehetőség, kezdve a lovagláson és a közeli szamárparkban való szamársimogatáson át a középkori várak felfedezéséig. Megcsodálhatja a város ódon polgárházait, valamint a Plébániatemplomban máig fennmaradt 13. századból való freskósorozatát. Minket leginkább a túrázás érdekelt, ezért felmentünk a felvonóval (a megálló kb. 250 m-re van a vendégháztól) a Speiereck-hegy aljára. A Lungau Card kedvezménykártyának köszönhetően pedig a felfelé vezető utat ingyen tehettük meg.

  • A felvonóállomástól viszonylag könnyen elértük a Speiereck csúcsot. A mászáshoz egyébként nem szükséges speciális felszerelés, kivéve azért egy erős túrabakancs. A túrabotokat nagyon hasznosnak találtam a feljutás és az azt követő ereszkedés során, de nem szükségesek. Mivel irodai egerek vagyunk, eléggé kifulladtunk és megizzassztott bennünket a felfelé vezető út, de megérte. A 2411 méter magasan lévő csúcsról egyszerűen fantasztikus kilátás nyílt a messze alattunk elterülő völgyekre és a környező hegyekre, ahonnan megcsodálhattuk a zöld ezernyi árnyalatát. Az egyetlen társaságunk a hegygerinc fölött gomolygó felhők és a közvetlenül a hegytető alatt legelésző tehenek voltak. A tehenek itt tényleg meghódították a hegyoldalakat és hozzászoktak a turistákhoz így tudomást sem vesznek róluk, de ha előkerülnek az ételek a hátizsákból, rögtön megjelennek. Különösen abban az időszakban, amikor a tehenek borjakat nevelnek, saját biztonságuk érdekében kerülni kell őket és semmiképpen sem szabad őket megpróbálni megsimogatni, ahogy arra számos tábla fel is hívja a figyelmet.

  • A Speiereck csúcsáról a gerincen mentünk tovább a szomszédos Grosseck csúcsra, ahol tartottunk egy kis szünetet és megálltunk ebédelni. Az egész túra egyébként körülbelül 4 órát vett igénybe, beleszámolva a számos fotószünetet, valamint a hosszabb ebédszünetet is. A Grosseck csúcsáról aztán felvonóval mentünk tovább Mauterndorf városába. A Lungau Cardnak köszönhetően ez az utazás is ingyenes volt.

  • A város meghatározó épülete a középkori Mauterndorf vár, amely Ausztria egyik legmarkánsabb középkori vára, sárkánycsúszdás lovagjátszótérrel. A várat már messziről látni. 44 méter magas védőtornyának a maga nemében egész Európában nincs párja. A vár egyébként a Lungau Carddal ingyenesen látogatható és a jegypénztárban audio tárlatvezetőt is lehet bérelni.

  • Hazafelé volt még néhány szabad óránk Salzburgban, így tettünk egy kellemes sétát a Salzach folyó partján. A város teljesen lenyűgözött minket nyugodt hangulatával, tisztaságával, a sok kanyargós utcáival és történelmi házaival. A folyópartról olyan fantasztikus kilátás tárult elénk a várra és a látnivalókra, amit sosem felejtek el. Mindenképpen visszatérünk még Salzburgba, hogy még jobban felfedezhessük a város mesés látnivalóit.


Röviden hogyan foglalnád össze a Gasthof Mentenwirt vendégházban szerzett élményeket?

Összességében nagyon jól éreztük magunkat a Gasthof Mentenwirt-ben. A szobánk nagyon kényelmes volt, az ételek pedig ízletesek. A recepciós végig nagyon kedves és gondoskodó volt, mindig segített és remek tippeket adott a környékbeli kirándulásokhoz. Az utalványunkhoz járó kedvezményes Lungau Card is hasznos volt, amivel ingyenes jegyeket és felvonóbérleteket is kaptunk. Bár a környék elsősorban téli sportparadicsomként ismert, kirándulásokból és látnivalókból még nyáron sincs hiány. Legközelebb mindenképpen több napra fogunk ide ellátogatni, hogy minden környékbeli látnivalót megnézzünk.


👍 A Gasthof Mentenwirt vendégházat Eva, a Travelking csapatának tagja személyesen ellenőrizte, és nyugodt szívvel ajánlja mindenkinek. További személyesen ellenőrzött szállásaink ide kattintva megtekinthetőek.

A cikket írta:

Frissített: 20. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet