Magyarország legjobbjai: 7 csodaszép hazai tó, ahol érdemes megnézni a naplementét

Annyi csodaszép tó van Magyarországon, hogy alig győztünk kiválasztani a kedvenceinket közülük. Így hát a teljesség igénye nélkül érkezzen 7 olyan tó, amelyeket minden évszakban és napszakban érdemes meglátogatni!
Magyarország legjobbjai: 7 csodaszép hazai tó, ahol érdemes megnézni a naplementét
Bokodi tó

1. Bokodi-tó

A Bokodi-tó a Vértes lábánál fekszik, és Oroszlány közelében található. Igazi horgászparadicsomként jelemmezhető, hiszen szinte teljesen körbeépítették a jellegzetes és egyben hírnevét adó cölöpökön álló horgászházakkal. A házikók többségéhez hosszú fastégek vezetnek, ahol egészen különleges fotókat lehet készíteni. A tó megközelítése nem egyszerű feladat, hiszen elsősorban nem turistalátványosságként működik. A legkönnyebben megközelíthető partszakasz, és egyben talán a legszebb is, a tó északkeleti részén található. A tó túlpartján fekvő festői házcsoportot Bokod irányából érhetjük el.

Érdekesség, hogy a tó mesterséges eredetű, a Vértesi Erőmű hűtőtavaként funkcionál.

TIPP:

Tekintve, hogy a horgászházak magántulajdonban vannak, a horgászok pedig nyugalomban szeretnék élvezni az itt töltött időt, fontos rájuk, és a hely mivoltára tekintettel lenni, ha itt kirándulunk.


Kavicsos tó

2. Kavicsos-tó

Budapest határában található a nyugalom szigeteként emlegetett Kavicsos-tó. Az egykori kavicsbánya helyén kialakult tó, és szigetei egészen szokatlan és egyben csodálatos látványt nyújtanak a legfőképp ipari-, és lakótelepekkel tartkított környéken. A tóban való fürdés nem megengedett, így elsősorban horgászatra használják. A legtöbb nyaraló is éppen ennek céljából lett kialakítva mind a part mentén, mind a szigeteken. A partszakasz szinte teljes egészében beépített, de azért, ha kicsit körültekintőbbek vagyunk bőven lehet olyan szakaszokat találni, ahol eltölthetünk néhány zavartalan órát és megcsodálhatjuk a tó panorámáját.

A szigetek csak csónakkal megközelíthetőek, így kirándulóként a partról és a magasból csodálhatóak meg elsősorban.

TIPP:

A tó meglátogatását érdemes egy Budapesti kirándulással összekötni. A város felfedezéséhez mi leginkább a Lion's Garden Hotel-t ajánljuk, hiszen elhelyezkedéséből fakadóan tökéletes kiindulópont lesz a városnézéshez, és azt követően igazi pihenésben lehet része a wellness-részleg medencéiben és szaunájában. Ha megnézné a Budapesten található összes szállásunkat kattintson ide


Tisza tó

3. Tisza-tó

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, és egyben a legnagyobb mesterséges tó, amely saját ökoszisztémával rendelkezik. Az ide érkező turisták nem véletlenül szeretik annyira, hiszen az érintetlen táj mellett rengeteg színvonalas vendéglátóhely, programlehetőség és strandok találhatók itt. A kerékpározás szerelmeseinek van egy nagyon jó hírünk, ugyanis a tó teljes egészében körbetekerhető, a terep ráadásul meglepően könnyűnek mondható, így gyerekekkel is érdemes itt töteni egy napot. Ha itt járunk 3 dolgot nem szabad kihagyni, a Kiskörei Hallépcsőt, amelyet azért hoztak létre, hogy a Tisza és a tó közötti folyamatos kapcsolatot biztosítsák, a Tisza-tavi Ökocentrumot, amely interaktív formában mutatja be a tó élővilágát és a Tiszafüredi Madárrezervátumban tett csónaktúrát.

A Tisza-tó 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az UNESCO Világörökség része.

TIPP:

Mezőkövesd fürdőváárosa nem messze található a Tisza-tótól, így érdemes itt tölteni az éjszakát és néhány további napot a kirándulás mellett. A Zsóry Hotel Zen & Spa-ba szóló utalványunk otthonos szobát, félpanziós ellátást és korlátlan wellness-használatot is tartalmaz, és mindezt a helyi fürdő elérhető közelségében.


Velencei tó

4. Velencei-tó

Hazánk harmadik legnagyobb tava az olasz város után kapta nevét, mivel a sok kis szigetecske Velencére emlékeztetheti az ide látogatókat. A tó kiváló lehetőségeket biztosít a horgászat és a madarászás szerelmeseinek. A különféle madárfajoknak a tó szigetei és partja szolgálnak élőhelyül, így a hely oktatás szempontjából is kiváló. A tó vize ásványi anyagokban gazdag és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, fürdésre alkalmas, nyáron kellemes 26–28 °C-os hőmérsékletű. A tavat gyalogos-, és kerékpártúra céljából egyaránt érdemes meglátogatni. Az extrémebb sportokat kedvelők számára jó hír lehet, hogy Gárdonyban lehetőség van sárkányhajózásra, csónakázásra, crosswater sportok kipróbálására.

TIPP:

A Vital Hotel Nautis superior Gárdony városában található, közvetlenül a Velencei-tó partján. A fényűző szálloda félpanziós ellátással, kétszintes wellness-központtal - ahol medencék, pezsgőfürdő, szaunák és kardiózóna is található - várja vendégeit.


Kovácsszénája tó

5. Kovácsszénája tó

A Kovácsszénája-tó egy kevésbé ismert, a hegyek által övezett gyöngyszem az orfűi tórendszerben. A tó a mindössze 64 lakosú Kovácsszénája település mellett található. A horgászoknak igazi paradicsom ez kis tavacska, hiszen azon túl, hogy rendkívül csendes, nyugodt környezetben tölthetik itt a napot, igazán gazdag halállománnyal rendelkezik a tó, így ritkán távozik az ideérkező zsákmány nélkül. De nem csak horgászoknak érdemes idelátogatni, hiszen a hely érintetlensége bárkit elvarázsol.

Az Orfűi-tavak egy mesterséges tórendszer, amely Pécstől 10 km-re, a Mecsek északi-lábánál helyezkedik el. A mintegy 5 km hosszú tórendszert négy tó alkotja: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó, és a Kovácsszénájai-tó.

TIPP:

A kiránduláshoz vigyen magával nassolnivalót, egy plédet és csodálja meg a naplementét a tó partján.


Fertő tó

6. Fertő tó

A nagyrész nádasokkal tartkított, hatalmas sztyeppetavat a Világörökség részeként is számontartják. A tó nagyobbik része Ausztriához tartozik. Fürdőzhetünk is benne, amelyhez a legjobb strandokat az Ausztrai oldalon találhatjuk. De nem ez az, amiért elsősorban a Fertő-tavat választják az ide érkezők, sokkal inkább az azt körülvevő kerékpárutak miatt. A tavat teljes egészében meg lehet kerülni kerékpárúton, de az apró tavakkal rendelkező Fertőzugot átszelő utak is rendkívül népszerűek.

A közelben található látnivalók legszebbike kétségtelenül a Fertődi Esterházy-kastély, a "magyar Versailles".

TIPP:

A kultúra kedvelőinek mindenképpen érdemes felfedezniük Sopront, a legszebb középkori városok egyikét, amely nem messze található a Fertő-tótól.


Balaton

7. Balaton

Hogyan is hagyhatnánk ki a listából Magyarország legnagyobb és egyben legnépszerűbb tavát? A Balatont meglátogatni minden évszakban élmény! A rengeteg szabadidős lehetőség miatt nem csoda, hogy a gyermekes családok, a horgászok, a hajózók, a szörfösök, a kerékpárosok és az időskorúak egyaránt találnak valami nekik tetszőt a Balatonon. A fürdőzésen túl érdemes egy gasztrotúrát, kerékpározást és a romantikus naplemente megcsodálását is beiktatni az itt töltött napokba.

Aki családdal érkezik vakációzni a Balaton környékére, annak örök élményben lehet része az Annagora Aquaparkban, a Balaton partján, ahova nálunk belépőjegy vásárlására is van lehetőség. Kattintson a Szórakozás és pihenés menüpontba a részletekért!

TIPP:

Csodás nyaralás vár Önre a Balaton partján található Carpe Diem szállodában. A dizájn szobák mellett csomagunk reggelit, üdvözlőitalt és egy órás sétahajózást is tartalmaz. Ha pedig szeretne a Balatonon található összes szállásunk közül válogatni, kattintson ide.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 18. 4. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Magyarország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet