TOP 5 magyar via ferrata útvonal egy izgalmas kiránduláshoz

Itt az ősz és Ön sem tud másra gondolni, mint a rozsdabarna hegyi erdőket keresztező túraútvonalakra? Ráadásul szeretne most valami újat is kipróbálni? Akkor inspirálódjon cikkünkből, amiben összegyűjtöttük az ország 5 legjobb via ferrata útvonalát.
TOP 5 magyar via ferrata útvonal egy izgalmas kiránduláshoz

1. A Rám-szakadék

Nem véletlen, hogy a Dunakanyarban elhelyezkedő Rám-szakadék az ország legismertebb kirándulóhelyei közé tartozik. A vulkáni eredetű szurdokvölgy lenyűgöző természeti kincseivel és a könnyen teljesíthető, mégis izgalmas via ferrata útvonalával évente több mint 60 000 látogatót vonz a környékre, akik mind felejthetetlen élménnyel térnek haza. Járja Ön is végig, ezt a néhol több mint 30 méter mély völgyet és kapaszkodjon fel a Rám-hegy nyújtotta gyönyörű kilátáshoz a korlátok és a létrák segítségével.

A fárasztó, de izgalmas túra után pedig igyon egy kellemes kávét, vagy próbálja ki a környékbeli hagyományos ízekkel dolgozó konyhák kínálatát, hiszen a Dunakanyar területén számos kiváló vendéglátóhelyet is megismerhet.

Kinek ajánljuk?

  • A túra akár teljesen kezdőként is teljesíthető, de akár a via ferrata tapasztalt szerelmeseinek is megéri kipróbálni a gyönyörű látvány miatt.

Szükséges felszerelés:

  • Csupán egy kényelmes és lehetőleg vízhatlan bakancsot kell magával vinnie.

TIPP:

Foglaljon szállást a Lion's Garden Hotel ****-ban, amely budapesti elhelyezkedése miatt ideális kiindulópont a Rám-szakadék megtekintéséhez. Gyűjtsön erőt a túrához a szálloda kiadós reggelijével, a program után pedig élvezze a hotel nagyszerű wellness szolgáltatásait.


2. Csodás via ferrata Tatabánya fölött

A tatabányai Kő-hegyen létesült via ferrata központ talán nem Magyarország legismertebbje, de biztosan állíthatjuk, hogy az egyik legjobbja. És, hogy miért? Mert például öt különböző nehézségi szintű pályát teljesíthetünk, így garantált, hogy találunk a képességeinknek megfelelőt. Ráadásul ezek a pályák összesen több mint 1 kilométernyi szakaszt tesznek ki, szóval aki ide látogat az a kimeríthetetlen izgalmak földjére érkezik.

És eddig még nem említettük az egyéb közeli lehetőségeket. A korlátok megmászása előtt vagy után érdemes városnéző sétát tenni Tatabányán, vagy esetleg meglátogatni Felcsút és Alcsútdoboz mesés környékét is, ahol például egy gyönyörű kisvasúton is utazhatunk.

Kinek ajánljuk?

  • Az útvonalakat 12 éves kor felett lehet kipróbálni, de ezt a szabályt figyelembe véve szinte bárki tesztelheti itt ügyességét, hiszen az 5 különböző nehézségi szintű pálya között találunk igazi bevezető pályát, és kimondottan nehéz, profiknak szólót is.

Szükséges felszerelés:

  • A kő-hegyi útvonalakhoz már az UIAA által jóváhagyott via ferrata szettel kell rendelkeznie. A jó hír, hogy ezeket bérelni is tudja. További információt itt talál.

TIPP:

Szálljon meg a Makovecz Imre által tervezett Pancho Aréna közvetlen szomszédságában, a Hotel Pancho ****-ban és élvezze a világszínvonalú félpanziós vagy soft all inclusive ellátást. A hotelben ráadásul a wellness és a fürdő élményekről sem kell lemondania, amik különösen jól jönnek majd a via ferrata útvonalak kipróbálása után. És persze az sem mellékes, hogy csupán pár perc autóútra lesz így a tatabányai Kő-hegytől.


3. Megyer-hegy: via ferrata a Tengerszem körül

Magyarország negyedik via ferrata útvonalát a Megyer-hegyi Tengerszem sziklafalain járhatjuk végig. Ki tudna elképzelni szemkápráztatóbbat annál mint, hogy a kifejezetten izgalmas pálya teljesítése közben alattunk az ország egyik legszebb tava türkiz színekben tündököl. Ne hagyja ki Ön sem ezt az egyedülálló élményt!

Ráadásul a tengerszemtől pár perc autóúttal érjük el a közeli Tokaj-hegyaljai borvidék központját, Tokajt, ami középkori hangulattal, remek borokkal és sétahajózással várja a látogatókat. De nem sokkal messzebb találjuk Miskolc városát sem, ami regionális központként remek programokkal, látnivalókkal és szuper éttermekkel vonzza magához a turistákat évről évre.

Kinek ajánljuk?

  • Akárcsak a Kő-hegyi via ferrata esetében, így itt is számos különböző nehézségi szint közül választhatunk. Így akár kezdő és veterán túrázók számára is jó szívvel tudjuk ajánlani. Elsőre azonban érdemes kihasználni, hogy vezetett túra keretében is végig járhatjuk a pályákat.

Szükséges felszerelés:

  • Az UIAA által jóváhagyott via ferrata szett itt is kötelező. A felszerelés bérléséhez itt talál segítséget.

TIPP:

Foglalja el szállását a miskolci Park Hotel ***-ben, ahol korlátlan wellness belépővel és ízletes félpanziós ellátással gondoskodnak arról, hogy kalandjára a lehető legjobban fel tudjon készülni. És mindezt csupán 1 órányi autóúttal elérheti a Tengerszemtől.


4. Felsőtárkány: via ferrata a Bükkben is!

Sokan nem tudják, hogy a Bükk „nyugati kapujaként” is emlegetett Felsőtárkányban egy minden igényt kielégítő via ferrata túrán vehetünk részt. A viszonylag hosszú, kötélhidat és elágazásokat is tartalmazó útvonalat a Kő-köz sziklafalán teljesíthetjük. Használja ki Ön is mind a 400 métert arra, hogy extrém, mégis biztonságos sporttevékenység közben csodálja meg a bükki természeti kincseket.

És ha ez még nem győzte meg, Felsőtárkányból csupán pár óra autózással érjük el Egert, Magyarország egyik legendás városát. A nehéz vörös borairól elhíresült vármegyeszékhely a középkorban folytatott háborúk során szerzett örök hírnevet. De a történelmi hangulaton kívül a pezsgő kulturális élet és a remek vendéglátóhelyek miatt is érdemes eltölteni ott egy kis időt.

TIPP:

Töltse el a hétvégét a belvárosi Végvári Hotel Eger ***-ben, ahol ízletes félpanziós ellátással segítik a kikapcsolódásban. A szálloda remek elhelyezkedésének köszönhetően csak pár perc sétával eléri a legfontosabb látnivalókat, a legjobb éttermeket és a nagyszerű törökfürdőt is, valamint a felsőtárkányi Kő-köz is pár perc autóúttal megközelíthető.

Kinek ajánljuk?

  • Szerencsére ezt a remek élményt akár az egész családjával átélheti, hiszen a felsőtárkányi pályák kialakításánál is gondoltak mindenkire.

Szükséges felszerelés:

  • Itt is az UIAA által jóváhagyott via ferrata szettel kell rendelkeznie, hogy teljesíteni tudja a pályákat. Szerencsére ezt a helyszínen bérelheti, további információért pedig látogasson a következő weboldalra.

5. Cuha-völgy: hódítsa meg a Bakonyt a kötélpályán

Ahogy a Rám-völgy a Pilisben, úgy a Cuha-völgy a Bakonyban számít az egyik legkedveltebb kirándulóhelynek. A kalandvágyók nagy örömére pedig már egy via ferrata útvonalon is felfedezhetjük a mesebeli vidéket, hiszen a 2010-es évek óta egy 1 km hosszú hálózat áll a rendelkezésünkre ehhez. Válassza Ön is a következő szabad hétvégéjén a Bakony titkait.

És ha esetleg nem éri be az izgalmakkal és a gyönyörű természettel, abban a szerencsés helyzetben lesz, hogy a Balaton északi partja is csupán 1 órányi autózással elérhető majd. Élvezze az ősszel is kiváló tó gasztronómia élményeit, csendes partjait és borkóstolóit.

Kinek ajánljuk?

  • A Cuha-völgyben két via ferrata pályát alakítottak ki. Az egyik a kezdőknek, míg a másik a kipróbált túrázóknak szól.

Szükséges felszerelés:

  • Természetesen itt is előírt az UIAA által jóváhagyott via ferrata szett. A felszerelés bérléséhez pedig itt talál segítséget.

TIPP:

Enyhítsen izomlázán a Wellness Hotel Laroba **** wellness részlegén, ami bőséges félpanziós ellátással és korlátlan wellness belépővel várja vendégeit. Az alsóörsi hotelből ráadásul csupán 1 óra autózással éri el cuha-völgyi ulticélját.


Akármelyik via ferrata útvonal is nyerte el tetszését, az izgalmak, a jó levegő és a gyönyörű természet garantált. Ráadásul jobb alkalmat nem is találhatna arra, hogy új szintre emelje a jól bejáratott túrázási szokásait, mint egy, a karácsonyi időszakot megelőző őszi hétvége. Döntsön bárhogy, a Travelking bármiben társa lesz.

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 28. 4. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Magyarország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet