Szlovénia legjobbjai: 8 szuper látnivaló gyerekekkel

Íme 8 családbarát program és látnivaló Szlovéniában! Csobbanjanak termálfürdőkben, gyűjtsenek felejthetetlen élményket kalandparkokban, vagy fedezzék fel a sárkány barlangját! Inspirálódjon velünk a legjobb gyerekbarát programokért.
Szlovénia legjobbjai: 8 szuper látnivaló gyerekekkel

Szlovénia a végtelen lehetőségek és felejthetetlen élmények országa az egész család számára. Szeretne egy pihentető és élményekkel teli nyaraláson részt venni? Lazítson a tengerparton, vagy a termálfürdőkbe és évezze a természet lágy ölelését. Ha pedig egy kis adrenalinra vágyik, vigye el a családot egy vadvízi evezésre, kalandparkba, vagy teszteljék a legjobb síterepek lejtőit.

1. Vízes élmények egész évben

Szlovéniában egész évben nagyszerű fürdőzési lehetőségek várják. Nyáron a tengerparton barnulhat és élvezheti a hullámok morajlását - a horvát és olasz partok között fekvő szlovén tengerpart mindössze 43 km hosszú, de rengeteg gyönyörű strandot rejt. Portorožban egy kellemes homokos strand található, a leghosszabb homokos strandja pedig Ankaranban van. Emellett Piran, Izola és Koper tengerparti hangulata, történelmi épületei és mediterrán ízei is elvarázsolják majd. Az édesvízi fürdőzés kedvelőit a népszerű Bledi és Bohinji tavak várják.

Rossz idő esetén sem kell kétségbe esnie, mert az aquaparkok és termálfürdők kapui egész évben nyitva állnak. Szlovénia egyik legjobb fürdőkomplexuma, a Terme Olimia például kiemelten családbarát és a medencék sora mellett, mászófallal, játszószobával és 7D mozival is várja a gyerekeket. Egy másik remek választás a családok számára a Terme Čatež fürdő, amely egyben Közép-Európa legnagyobb aquaparkja is. A mintegy 10 000 m²-es területen hihetetlenül sok vízi attrakció, beltéri és kültéri termálmedencék, szaunavilág és egy egész gyerekvilág kalózhajóval és kültéri kalózszigettel várja a gyerekeket.

TIPP: Válassza wellness szállásaink egyikét, és tesztelje saját maga a szlovén termálvíz hatásait.

2. Ereszkedjen a titokzatos barlangok mélyére

Tudta, hogy Szlovénia mészkő karsztvidéke adta a nevét a világ összes többi karsztvidékének? Ennyire híresek a helyi barlangok és mészkőformációk. Legyen most egy kicsit Indiana Jones, és fedezze fel a Szlovénia alatt húzódó varázslatos földalatti birodalmat. Az ország leghíresebb barlangja a Postojnai-cseppkőbarlang, amelyet a világ egyik leglélegzetelállítóbb barlangjaként is emlegetnek. A csodálatos cseppkőképződményeknek köszönhetően valóban úgy érezheti magát, mintha egy mesevilágban járna. Ha ügyesek, megpillanthatják a barlang szimbólumát is, az egyedül álló barlangi gőtéket, amelyek több száz éve élnek itt, és számos helyi legenda főhősei. Ráadásul a barlangban egy földalatti kisvasút is vezet, amin élmény az utazás.

Szlovéniában természetesen több lélegzetelállító barlang is található. Az UNESCO-listán szereplő Skocjan-barlangok földalatti vízeséseikről híresek, mig a Križna-barlang smaragdzöld földalatti folyóján evezni is lehet. A Podzemlje Pece barlang pedig azért híres, mert akár kerékpárral is bejárhatja.

3. Mesébe illő élmények

Ha Szlovénia déli része felé utazik, egy igazán egyedülálló látványosság várja. Talán az ország legkülönlegesebbje a sziklába vájt Predjamai vár, ami több mint 700 éve áll a 123 méter magas szikla közepén. A 6 szintes lovagi mesevár a világ legnagyobb barlangvára és a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel. A várat körülvevő sziklák egy földalatti barlangot és titkos alagutakat is rejtenek. Megismerésükhöz vigyenek magukkal elemlámpát is, hogy a gyerekeke felfedezőset játszhassanak.

Egy másik csodás hely a Ljubljanai vár a 12. század óta egy meredek dombtetőről ügyel a szlovén fővárosra. A látogatókat interaktív kiállítások várják, a helyi történelemről, valamint egy várkávézó is finom süteményekkel. Érdemes felkapaszkodni a toronyba is, ahonnan pompás kilátás nyílik Ljubljanára, a háttérben a Kamnik-Savinja Alpokkal. Ha gyermekekkel szeretne látogatni a várba, nem kell aggódnia, nem kell a meredek dombot megmászniuk, hiszen egy felvonó is közlekedik az óvárosból a várba. Ha érdeklik a történelmi látnivalók, Bled, Ptuj vagy Cejle várait is érdemes meglátogatnia.

4. Fedezzék fel a szlovén természet szépségét

A természeti gazdagság Szlovénia egyik fő vonzereje. Az országnak ugyan csak egy nemzeti parkja van, de a varázslatos tájtól garantáltan eláll a lélegzete. A Triglav Nemzeti Park Szlovénia gyöngyszeme, ahol nem kell aggódnia a terepviszonyok miatt sem, hiszen a legszebb helyek közül a legtöbb könnyen megközelíthető akár babakocsival, vagy kisebb gyerekekkel is. Kiránduljon például a mesés Vintgar-szurdokban körül, vagy látogasson el a gyönyörű Peričnik, Száva és Boka vízeséseket. Emellett érdemes olyan hegyvidéki tengerszemeket is felkeresni, mint a Bledi-tó, Bohinj-tó, vagy a Jasna tó.

A különböző regionális és tájvédelmi parkok szintén bájosak. A Kozjan park Szlovénia legrégebbi védett területe, amely az UNESCO Világörökség része. Érdemes ellátogatni a Notranjska Parkba is, amely a gazdag természetjáró ösvények mellett a Cerknica-tavat is rejtegeti. A helyi információs központ pedig szórakoztató, interaktív módon nyújt lehetőséget arra, hogy a gyerekek a természettel barátkozzanak és többet megtudjanak erről a mitikus tóról és környékéről. A kalandvágyó kis felfedezők a Ljubljanai mocsárvidék, a Sečovlje sófarmjai, vagy a varázslatos Pivka-tó is izgalmas élményeket tartogat.

TIPP: Szálljon meg a Triglav Nemzeti Park közelében és fedezze fel a Szlovén természetet.

5. Lovagolja meg a türkiz habokat, vagy szelídítse meg a drótszamarat

Szlovéniában nagy hagyománya van a vízi sportoknak, hiszen az ország különlegesen gazdag tavakban és zúgó folyókban. Ha kipróbálna egy kalandos adrenalin élményt családjával, a raftinghoz, vagy kenuzáshoz legtöbben az Isonzó folyót választják. A Log Čezsoškitól Trnovóig tartó 10 km hosszú szakaszán a kezdőknek is tökéletes hullámokat ülhet meg. Emellett a Sava Dolinka, Sava Bohinjka, Savinja, Krka, Kolpa folyók is vonzzák a látogatókat.

Ha pedig inkább két kerékre pattanna a gyerekekkel, Szlovénia akkor is kitűnő választás. A Bledi-tó körüli, a festői Krajnska Gora régióban és a romantikus Pomurje térségében található útvonalak különösen alkalmasak egy családi kirándulásra. Emellett több kerékpárpark is várja a családokat, például a Bike Park Krajnska Gora és a Bike Park Krvavec, vagy a Bike & Fun Park Cerkno, ahol egy vidámpark és egy termálfürdő is található.

6. Hegyvidéki havas lejtők

Szlovénia síparadicsomai elvarázsolnak otthonos hangulatukkal. Bár nem a legnagyobbak, vagy leghosszabbak Európában, de világszínvonalú pályákkal rendelkeznek. A gyermekes családokat például a Ski Resort Vogel csodás választás, ahol az ingyenes gyermekparkban gyakorolhattnak, az idősebbek pedig kipróbálhatják például az adrenalin freestyle parkot is.

A kedző síelőknek a Mariborsko Pohorje síközpont kínálja a legtöbb pályát, ahol 23,5 km-nyi kék jelzésű pályán csiszolhatják tudásukat. De a tapasztalt síelők számára is csodás meglepetéseket tartogat a pályarendszer. A tapasztaltabbak a Kanin-Sella Nevea pályarendszeren összesen 22 km piros nehézségű pályát találnak. A sífutáshoz a Kranjska Gora csúcs körüli 40 km gondozott sífutópályát, vagy a Rogla csúcs körül összesen 24 km pályát talál.

TIPP: Válasszon a síterephez közeli szállásaink közül, és varázslatos téli élményekben lehet része.

7. Állati kalandok

Gyermekei igazi állatbolondok és minden jött-ment macskát szeretnének megsimogatni? Szlovénia tökéletes választás, hiszen a tanyasi életforma jelen van az országban és több száz látogatható farmot talál. A felnőtteket a helyben készített kézműves ételek és hagyományos tejtermékek fogják megörvendeztetni, míg a gyerekeket a friss levegőn való játék és az állatok közelsége. Ha ellátogat a Pri Lazarju Farmra Ljubljana közelében, a vidéki hangulat, finom ételek és bájos állatok várják. Emellett érdemes ellátogatni a magyarsággal is szoros kapcsolatban álló lipicai lovak tenyésztési helyére Lipicára. Gyönyörködjön gyermekeivel ezekben az intelligens és kecses hófehér állatokban.

Ha inkább a vadonélő állatok érdeklik, látogasson el a Ljubljanai Állatkertbe. Ha családiasabb hangulatra vágyik a Mini Zoo Land Slovenske Konjicében papagájokkal, kengurukkal és krokodilokkal várja. Egzotikus majmokat figyelhet meg a Sikala Zoo Radenciben, vagy megetetheti a bájos szarvasokat a podčetrteki Deer Ridge Zoo-ban.

8. Bátorságpróba a kalandparkban

Családja imád izegni-mozogni és közösen együtt aktívan szórakozni? Akkor a szlovénia kalandparjai tárt karokkal várják! Az egyik legnépszerűbb a gyönyörű Bohinj-tónál vár. A tériszonyosoknak nem ajánljuk a Bohinj Adrenalin Parkot, hiszen a kötélpályák akár 8 méter magasan is vezethetnek. A bátrak pedig egy tóra néző óriáshintára is felülhetnek. Ha a 8 méter még nem elég magas, a GEOSS Kalandpark, mindössze 30 percre található Ljubljanától, és a kalandvágyók itt akár 11 méteres magasságba is felmászhatnak.

Szlovénia bármely részére is látogat, számos kalandpark várja, például a Srnica Adrenalin Park, a Soča Fun Park, az Otočec Kalandpark, a Postoj na Kalandpark és a Kranjska Gora Park.

A magasság után, leutazhat a föld mélyébe is, ha ellátogat a Vulcania Kalandparkba, ahol szórakoztató és interaktív módon többet megtudhat a vulkánokról.

A cikket írta:

Frissített: 29. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet