Szlovénia legjobbjai: TOP várak és kastélyok Szlovéniában

Szlovéniában több mint 500 kastélyt és várat talál, ami egy ilyen kis országhoz képest igazán csodálatra méltó! Íme a 8 legszebb vár és kastély az országba, amit kár lenne kihagynia.
Szlovénia legjobbjai: TOP várak és kastélyok Szlovéniában

Ha egy festői sziklán magasodnak, a város látképét uralják, vagy a természetben rejtőznek is, Szlovénia várakban és kastélyokban gazdag kis országában számtalan látnivaló várja. Emlékezzen őseink történelmére és gyönyörködjön az ódon falakról nyíló csodás panorámában. Lássuk, melyik Szlovéniai várakat érdemes meglátogatnia.

1. Ljubljana vára

A Ljubljanai vár a 12. században épült és azóta egy meredek dombtetőről ügyel a szlovén fővárosra. A látogatókat interaktív kiállítások várják, a helyi történelemről, valamint egy várkávézó finom süteményekkel. Érdemes felkapaszkodni a toronyba is, ahonnan pompás kilátás nyílik Ljubljanára, a háttérben a Kamnik-Savinja Alpokkal.

A várat nemrégiben felújították, így csodás belső terek és az eredeti pompájukba visszaállított falak várják. A ljubljanai várban reggeltől estig pezseg az élet, udvara pedig mindenféle kulturális rendezvények helyszíne. Hasonlóképpen, a vár kiállítása sem poros műtárgyakat mutat be, hanem tele van virtuális elemekkel, amelyekkel mindenki számára szórakoztatóvá teszik a múzeumlátogatás.

Válasszon szlovéniai szálláshelyeink közül és merüljön el az ország történelmében.

2. Bledi vár

A Bledi-tó fölé magasodó sziklás kiemelkedésen tornyosuló középkori erődítmény tiszteletet parancsolóan figyeli a tájat. Helyén eredetileg egy román kori torony állt a 130 méter magas sziklán, de 1011-ben egy fennséges várat álmodtak helyére. Az idő múlásával az épületet fokozatosan átalakították, és ma többek között egy egyedülálló 15. századi kápolna is a vár részét képezi, melynek eredeti freskódíszítései ámulatba ejtik.

Bled vára Szlovénia egyik legfontosabb történelmi műemléke, ezért mindenkinek melegen ajánljuk a meglátogatásást. A várban található egy múzeum, amely lebilincselő módon meséli el az egykori lakók történetét, emellett bepillanthat a borospincébe vagy a vár nyomdájába is, illetve a teraszról és élvezheti a Júliai-Alpok csúcsaival körülvett tóra nyíló panorámát.

Válasszon szállást Bledben és közelében és merüljön el a mesés szlovén város hangulatában.

3. Predjama várkastély

Ha Szlovénia déli része felé utazik, egy igazán egyedülálló látványosság várja. Talán az ország legkülönlegesebbje a sziklába vájt Predjamai vár, ami több mint 700 éve áll a 123 méter magas szikla közepén. A 6 szintes lovagi mesevár a világ legnagyobb barlangvára.

A Predjamai vár alatt egy barlang húzódik meg, ami egy denevérkolóniának is otthont ad és ezért korlátozottan látogatható. Az erődítmény körülbelül 9 km-re található a szintén világhírű Postojnai cseppkőbarlangtól. A kastély leghíresebb ura Erasmus von Luegg (mai szlovén nevén Erazem) volt akinek a legenda szerint, az uradalma alatt csak egy áruló segítségével sikerült bevenni a várat 1 év és 1 nap ostrom után.

4. Ptuj vára

Ptuji vára évszázadok óta csendben figyeli az életet Szlovénia egyik legrégebbi és legszebb városában. Ptuj központjában egy füves dombon áll a 12. század óta, de mai formáját csak öt évszázaddal később, a barokk korszakban nyerte el.

Ptuj városa és környéke gazdag történelemmel rendelkezik, amit számos régészeti lelet is bizonyít. A múlt emlékeit a vár kiállítása gyűjti össze, melyben lenyűgöző például a fegyverek és a hangszerek gyűjteménye. Ráadásul n csak nyáron érdemes ide ellátogatni, hanem télen is, hiszen a városban hagyományos farsangi felvonulás az UNESCO listáján is szerepel.

Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok

5. Celje vára

A történelmi város fölé magasodó középkori várrom, egy festői vidékre néz, tökéletes választás egy romantikus kiránduláshoz. Fedezze fel kedvesével Szlovénia legnagyobb erődítményét Celjei várat, melynek bár az alapját a 13. században rakták le, még ma is kitűnő állapotban várja a látogatókat a felújítások miatt.

A hegymászásért cserébe egy csodálatos kilátás és a Cafe Veronika Castleban egy finom kávé is kárpótolja. A várban egész évben különleges kulturális események kerülnek megrendezésre, és emellett akár kipróbálhatja az íjászatot is, vagy végignézhet egy izgalmas lovagi tornát is.

Válasszon szlovéniai szálláshelyeink közül és ismerje meg a régió látnivalóit.

6. Maribori vár

A Maribori vár különlegessége, hogy nem egy kies sziklaszírten, vagy sűrű erdőben áll, hanem a városközpontban, a kávézók, borozók és üzletek között. A várat III. Friedrich Habsburg császár építtette Maribor északkeleti részének megerősítésére.

Termeit egykoriban nemesek lakták, ma azonban a Maribori Regionális Múzeumnak adnak otthont. A kiállításon bepillantást nyerhet a kastély belső tereibe, és felfedezhet olyan kincseket, mint a barokk lépcsőház vagy a Loreto-kápolna. Mindenképpen érdemes megnézni a Fesztiváltermet is ahol kis országunk híres zeneszerzője Liszt Ferenc adott koncertet 1874-ben.

Válasszon Maribor és környékén található szállásaink közül, és fedezze fel a környék titkait.

7. Otočec vár

Az Otočeci vár a Krka folyó egy kis szigetén áll, így ez a vár az egyetlen vízi vár Szlovéniában. A vár a 13. században épült, de mai gótikus megjelenését elsősorban a 19. században nyerte el.

A folyóparttal a kis szigetet két híd is összeköti, a várból pedig csodás kilátás nyílik és a háborítatlan béke kis paradicsoma. Napjainkban egy luxus ötcsillagos szállodaként működik, amelyhez egy golfpálya is tartozik.

Otočec várától nem messze egy másik történelmi erődítményt is talál - Struga várát. Ez a 13. században épült erőd egykor női zárdaként működött és ma is látogatható. Ráadásul a lovasok számára jó hír, hogy az erőd környékét akár lóhátról is felfedezheti.

8. Snežnik kastély

Szlovénia déli részén található az ország egyetlen kastélya, a Snežnik kastély. A 17 században a vidék irányítását innen látták el, de az épület a mai arculatát csak a 19. században nyerte el. Bár ez a barokk-reneszánsz kastély kívülről is csodálatos, akár a belsejét is felfedezheti egy vezetett túra keretében. Érdemes megtekinteni például Anna hercegnő szobáját, az egyiptomi termet, a főúri ebédlőt vagy a színházat is. A kastély angol parkjában sétálgatva gyönyörködhet Dél-Szlovénia legmagasabb hegycsúcsában, a Snežnikben és a park tavában is.

Válasszon szlovéniai szálláshelyeink közül és fedezze fel ezt a csodás országot!

A cikket írta:

Frissített: 26. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet