Itt vannak az év legnagyobb kedvezményei! Csapjon le a TravelBombákra 30% kedvezménnyel!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Csehország legjobbjai: TOP 12 UNESCO műemlék

Az UNESCO Világörökség részét képező kulturális és természeti emlékek valóban egyedülállóak, és nem szabad kihagyni őket nyári barangolásai során. Milyen látnivalókat rejt Csehország és mi teszi őket jelentőssé? Jöjjön és nézze meg velünk együtt.
Csehország legjobbjai: TOP 12 UNESCO műemlék

Bár a Cseh Köztársaság területileg kicsi, mégis 14 lenyűgöző UNESCO világörökségi helyszínt találhatunk itt. Melyek a legkiemelkedőbbek közülük?

1. Prága történelmi központja

Prágáról köztudott, hogy a világ egyik legszebb városa. Nem csoda, hogy a város történelmi központja felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ha szeretné felfedezni a legismertebb prágai nevezetességeket, érdemes végigsétálni a Királyok útján. Ez a túraútvonal Prága történelmi központján vezet keresztül, a Városház tértől, a Régi Városháza előtt kezdődik, és a Szent Vitus-székesegyháznál a Prágai várban ér véget. Az út palotákkal, templomokkal, házakkal és egyéb nevezetességekkel van szegélyezve. Hossza kevesebb mint 3 kilométer, és közben megcsodálhatja az Óvárosi városházát, a prágai Orloj órát, az Óvárost, az egykori jezsuita kollégiumot, a Klementinumot, a Károly-hidat harminc barokk szoborcsoporttal, az ún. Kisoldalt és végül a Prágai várat. A várból lefelé haladva pihenjen meg a gyönyörű Valdštejn-kertben, vagy látogassa meg az egykori zsidó városnegyedet. Ha szeretne Prága látképében gyönyörködni, látogasson el a Vítkov emlékműhöz, a Žižkovi televíziós toronyhoz, vagy a Vyšehradhoz.

Nézze meg prágai szállásajánlataink és fedezze fel az UNESCO látnivalókat.


2. Český Krumlov történelmi központja

Český Krumlov városának jelképe kétségtelenül a vár és kastély, amely messziről is jól látható. A város történelmi központjával együtt felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Az építészeti nevezetességek együttese értékes középkori hangulatot áraszt, amely a 13. század óta szegélyezi a Moldva folyó kanyarulatát. Az épületegyüttes legértékesebb része a kastély barokk színháza, amely szinte teljes felszereléssel rendelkezik, beleértve a díszleteket, jelmezeket és kellékeket. Egyedülálló látványosság továbbá az öt udvar és a kastélykert. A város másik domináns épülete a Szent Vitus templom, amely a dél-csehországi gótika gyöngyszeme. Fedezze fel a kanyargós utcákat gótikus, reneszánsz és barokk házakkal. A történelem mellett a város a kultúra, a művészet és a különleges élmények városa is, ahol számos múzeum, galéria, koncert és stílusos kocsma várja Önt. További kiemelkedő nevezetességek közé tartozik a Városháza, a Márványszökőkút, a Kaplanka, a Szent Vitus-templom, a Krčín-ház, a Vlašský dvůr, a Jezsuita kollégium és a Široká utca.

Nézze meg szállásajánlataink és fedezze fel Český Krumlov látnivalóit.


3. Telč történelmi központja

Telč történelmi központja a legértékesebb városi műemlékvédelmi területek közé tartozik Csehországban. A legenda szerint a város alapítása összefügg a morva herceg Ottó II. 1099-as győzelmével a cseh herceg, Bretiszláv felett. Ennek ünnepére épült ugyanis egy kápolna, később egy templom és fejlődött ki egy település, a mai Óvárosi rész. A 16. században olasz építészek alakították át a gótikus települést. A városi polgárházak sem maradtak érintetlenek, ezekhez csodaszép árkádokat és homlokzatokat építettek, és bár néhány ház megőrizte eredeti formáját, a legtöbbjük barokk stílusban átalakult. A város történelmi magja, amelyet tavak és kapuk zárnak le, évszázadok óta megőrizte egyedi arculatát. A kastélyhoz tartozik egy gondosan kialakított park is. A kastély belső terei lenyűgöző díszítéssel, korabeli berendezéssel várják a látogatókat.

Nézze meg az szállásajánlataink és fedezze fel Telc látnivalóit.


4. Kutná Hora történelmi központja és a Szent Borbála-katedrális

A Kutná Hora történelmi központja szerepel az UNESCO világörökségi listáján, akárcsak a késő gótikus Szent Borbála-katedrális és a sedleci Mária mennybemenetele és Szent János Keresztelő-kápolna, amelyet Jan Blažej Santini újított fel cseh barokk-gótikus stílusban. A város egyedülálló a különböző építészeti stílusok és a gótika, reneszánsz és barokk korszakának épületei miatt. Kutná Hora a középkorban jelentős királyi város volt, amelynek gazdagságát és pompáját az ezüstbányák biztosították. A város aranykora az ezüstbányászat fellendülése idején volt, ekkor Kutná Hora Prága után Csehország második legfontosabb városává vált. Kutná Horán további jelentős látnivalók közé tartozik a Csontkápolna, az ún Vlašský dvůr: egy késő gótikus polgári Kőház, a Szent Jakab-templom, a Jezsuita kollégium vagy a Szent Voršila rend kolostora.

Fedezze fel szállásajánlataink és ismerje meg Kutna Hora legszebb látnivalóit.


5. Třebíč zsidó negyede

Třebíčben az UNESCO világörökség részét képezik a román-gótikus Szent Prokop bazilika, a zsidó negyed, valamint a Felső és Alsó zsinagóga. Třebíč a zsidó kultúra Morvaországi központja volt, és megmaradt zsidó negyede a zsidók és keresztények közötti hosszú és békés együttélésről tanúskodik. A sűrű beépítettség több mint 120 lakóházat foglal magában, kiegészítve olyan zsidó intézményekkel, mint a városháza, iskola, rabbinátus és zsinagóga. Az Alsó zsinagógában kiállítás található a zsidó negyed történelméről, míg a Felső zsinagóga ma a Cseh Huszita Egyház imatermeként szolgál. Ne feledje meglátogatni a zsidó temetőt, amely a Hrádek domboldalán található a zsidó negyed felett. Itt körülbelül 3000 fejfa található, a legrégebbi egészen 1631-ből származik. A temető része a 1903-ban épült szertartási terem, amelynek belső terét megőrizték, és ma is használják szertartások lebonyolítására.

Nézze meg a szállásajánlataink és ismerje meg Třebíč nevezetességeit.


6. Kroměříž kastély és kertjei

Az Kroměříž kastély díszes terméivel, képtárával, valamint kertjeivel nyerte el helyét az UNESCO világörökségi listáján. A parkja ugyanis az európai barokk kertművészet egyik legszebb példája. A kastély egy grandiózus, korai barokk rezidencia, amelynek varázsát az osztrák császári udvar olasz építészei, Filiberto Lucchese és Giovanni Pietro Tencalla adták. A 84 méter magas Zámecká toronyból páratlan kilátás nyílik a romantikus utcákra, a terekre, a számos templomra és a környező Haná síkságra. Meglátogathatja továbbá az Arcidiecéziai Múzeumot és a kastély képtárát, ahol közép-európai festményeket talál az 15-18. század olyan alkotóitól, mint Tiziano, van Dyck és Lucas Cranach. A Podzámecká kertben egy romantikus park vár Önre tavakkal, mini állatkerttel és számos bájos épülettel. A kastélytól távolabb található a Květná kert, amely a világméretű kertművészet egyik példája, geometrikusan nyírt zöld sövényekkel, finom szimmetriával és csodálatos panorámával.

Tekintse meg a szállásajánlatainkat és fedezze fel Olomouc és környékének látnivalóit.


7. Nepomuki Szent János Zarándoktemplom

A Zelená hora-i Nepomuki Szent János Zarándoktemplom Žďár nad Sázavában az egyik legszebb és egyben legmisztikusabb építmény Csehorszgban. A templom alaprajza ötágú csillagot formál . Az öt kápolna a kerengőben az öt vértanú sebét szimbolizálja, és a Nepomuki Szt. János mártírhalála fölött megjelent öt csillagot is. Az egész templom felépítése a matematika és szimbolizmus alapjain nyugszik. A templomot 1737-ben pusztító tűz sújtotta, és sajnos nem sikerült visszaállítani eredeti Santini formájába. Santini egyedi építészeti megközelítése és a használt stíluselemek tisztaságának köszönhető, hogy ezt a lenyűgöző építményt az UNESCO világörökségi listájára sorolták.

Tekintse meg a szálláshelyeink és szálljon meg Žďár nad Sázavában.


8. Tugendhat Villa

A Tugendhat Villa a funkcionalista építészet kulcsfontosságú műve Brnoban. 1929-1930 között épült a Tugendhat házaspár megrendelésére, Ludwig Mies van der Rohe német építész tervei szerint. Az építőt a 20. század modern építészetének egyik atyjának tartják. A villa az első modern építészeti objektum Csehországban és a negyedik a világon, amelyet az UNESCO műemlékek közé soroltak. A villához tartozik egy kert is és a ház bútorait szintén Ludwig Mies van der Rohe és munkatársai tervezték. Ezek főként cső- és szalagacélt, valamint nemes fát tartalmaznak. A villa egyik építészeti érdekessége az egy darabból készült onix fal. A Tugendhat házaspár csak 1938-ig lakott a villában, a következő évben a Gestapo, 1945-ben pedig a Vörös Hadsereg foglalta el. A kilencvenes évektől ismét nyilvánosan látogatható, mint a modern építészet emlékhelye.

Nyitvatartás márciustól októberig:

  • H-P: 10:00 – 18:00 óráig

Belépő

  • A belépőjegy felnőtteknek 350-400 Kč, gyerekeknek és diákoknak 200-250 Kč, 2-6 éves gyerekeknek 20 Kč.

Tekintse meg szállásajánlataink és ismerje meg Brno legszebb látnivalóit.


9. Kladruby nad Labem - Lótenyésztő Központ

A Kladruby nad Labem-i Lótenyésztő Központ a világ legrégebben, egészen pontosan 1579-ben alapított ilyen intézménye. Itt tenyésztik a kladrubi lovat, amely ma is őrzi megjelenésében a barokk, spanyolos vonásokat. A fajta évszázados tenyésztése alatt a rokon keresztezést volt legnehezebb elkerülni és a más fajtákkal való vérfrissítés egyik sikeres alanya volt a Bábolnai ménesből vásárolt Favory vérvonalú lipicai. Az istálló és a ménesparancsnokság épületei oltalom alatt állnak és az itt 1784 óta élő ménes jelenleg kb. 30 tenyészménből és 130 tenyészkancából áll. A ménesben eladásra is tenyésztenek, de ezen kívül a fajta genetikai megőrzését is folytatják itt.

Tekintse meg Közép-csehországi szállásajánlataink, hogy közel legyen az UNESCO világörökségi helyszíneihez.


10. Holašovice Skanzenfalu

A Holašovice faluja körülbelül 16 km-re nyugatra található České Budějovicétől. A falu megőrizte középkori jellegű épületrendszerét, amelyet falak és boltívek kötnek össze. A dél-csehországi faluban található egyedi paraszti barokk stílusú épületegyüttes a 19. század 70-es éveiből származik. A falu legöregebbi épületei a két késő középkori magtár. A házak homlokzatán megőrzött stukkó dekoráció különleges hangulatot és jelleget ad az egész településnek. A skanzenfalu 23 műemlékvédett gazdaságból áll, összesen 120 épülettel. Látogatás során felfedezheti az impozáns gazdaságokat magtárakkal, pajtákkal, istállókkal és kisegítő épületekkel, sőt, a kovácsműhelyt és kápolnát is. Holašovice 140 háza többségében most is lakott, így egy egyedülálló és élő közösséget alkotnak.

Tekintse meg Dél-csehországi szállásaink és ismerje meg az UNESCO világörökségi helyszíneket.


11. Olomouci Szentháromság-oszlop

Az Olomouci barokk Szentháromság-oszlop kiváló egyedi művészeti koncepciójával, gazdag figura díszítésével és méreteivel válik ki. Az oszlop 35 méter magas, és a barokk szobrokkal együtt az egyik legnagyobb szoborcsoportot alkotja Közép-Európában. A ún pestisoszlopok építése elsősorban a tridenti zsinat után terjedt el, és a barokk stílus jelentős megjelenési formája a kisebb városokban. A pestisjárvány legyőzése miatti hálából épített oszlop három szintből álló alapját 18 további, szenteket ábrázoló szobor és tizennégy díszes kártusban domborművek díszítik. Az oszlop az Olomouc történelmi központjában található. 1716-1754 között épült és mindenki, aki megalkotásában részt vett, a város lakosa volt.. Az oszlopot Mária Terézia jelenlétében szentelték fel.

Tekintse meg szállásajánlataink és ismerje meg Olomouc látnivalóit.


12. Az Érchegység bányái

Az Érchegységben található emlékek, például a régi királyi pénzverde, a régi tárnáj, és a Jáchymov-i pokol tanösvény is. Érdemes meglátogatni a Svornost aknát, amely a legrégebbi Jácimov bányái közül, illetve a világ első radiumkitermelő aknája volt. Most a gyógyító radonvízforrását használja ki a Jáchymov-i Gyógyfürdő. Ha többet szeretne megtudni a radonról, a radon tanösvényen bővítheti ismereteit. Gyönyörű kirándulást kínál a még mindig működő, majdnem 13 km hosszú Blatenský csatorna is, amelyet a 16. században építettek a bányák vízellátására Horní Blatná környékén.

Ismerje meg az Érchegységben található szálláshelyeink és fedezze fel a környék látnivalóit.


Csehország lenyűgöző UNESCO világörökségi helyszínei páratlan kulturális és történelmi élményeket kínálnak az utazók számára. A blogunkban bemutatott top 12 műemlék között találhatók olyan ikonikus városok és építészeti remekművek, amelyek a cseh történelem gazdagságát tükrözik. Ezek a helyszínek nemcsak építészeti csodáikkal, hanem lenyűgöző természeti környezetükkel is elvarázsolják a látogatókat. Fedezze fel Csehország legjobb UNESCO műemlékeit, és merüljön el az ország kulturális örökségében egy felejthetetlen utazás során. Ne hagyja ki ezt az egyedülálló élményt, tervezze meg látogatását még ma!

A cikket írta:

Frissített: 21. 10. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Csehország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból