Szaunaszeánsz, avagy az élményszaunázás világa

A szaunaszeánszok vagy más néven szaunaprogramok nemcsak külföldön, hanem a hazai szaunákban is egyre népszerűbbek. Hogyan zajlik egy szeánsz? Milyen jótékony hatásai vannak? Csatlakozzon hozzánk, hogy megismerhesse ezt a népszerű wellness trendet.
Szaunaszeánsz, avagy az élményszaunázás világa

Szauna a 21. században

Gondolta volna, hogy a szaunázás története az 5. századig nyúlik vissza egészen a közép-ázsiai nomádokig? A fizikai és szellemi megtisztulás ezen népszerű módszere az ősi idők óta hosszú fejlődésen ment keresztül. Ma már az egész világon elterjedt a szaunázás szokása, és talán tökéletesre is lett fejlesztve. A szaunatípusokon túl (finn szauna, infraszauna, gőzkabin stb.) ma már a szaunában eltöltött idő típusáról is dönthetünk.

Vannak például csendes szaunák, vagy éppen társalgó szaunák, ahol nyugodtan megbeszélhetjük barátainkkal a mindennapi élet örömeit és gondjait. Az elmúlt években egyre nagyobb lett az érdeklődés az élményszaunázás iránt is, amely szaunaprogramokat, szaunaszeánszokat foglal magába, ezzel különleges élményt, testi lelki felfrissülést biztosítva a résztvevők számára. De hogyan is kell ezt elképzelni?

TIPP:

Ötvözze a történelmi Budapest felfedezését egy luxus üdüléssel. Termálmedencék, szauna és gőzfürdő várja önt az Ensana Thermál Margitsziget Hotel-ben. Reggelente bőséges reggelikben, esténként pedig remek vacsorákban lehet része. A 12 évnél fiatalabb gyermekek tartózkodása ingyenes pótágyon és reggelivel.

A szaunaszeánszok filozófiája, avagy miért érdemes a szaunázást élménnyé tenni

A szauna elsősorban az egészség, az erőnlét, de a szépség és a hosszú élettartam fenntartását is segíti. Kimutatták, hogy jótékony hatással van az egész szervezetre, mind a testre, mind a lélekre. A szaunarituálék célja mindezen hatások felerősítése, és egyúttal a szaunában tett látogatás különleges és maradandó élménnyé tétele. A szeánszok során sok hasznos információt is megtudhat a szaunázásról. Miért ne próbálná ki?

TIPP:

Tapasztalja meg a tökéletes wellness üdülés élményét a körmendi MJUS Resort & Thermal Park-ban. Lazítson a termálmedencékben, szaunavilágban, pezsgőfürdőkben (1800 m² vízfelülettel), és kóstolja meg a félpanziós ellátás keretében az olasz étterem fantasztikus fogásait.

Szaunaszeánsz

Szaunamester: avagy a szakértő, aki a résztvevők maximális elégedettségéért dolgozik

A szaunamester kiválóan képzett vezetője a szaunaszeánszoknak. Ő készíti el és tervezi meg előre a rituálé lépéseit, hogy az tökéletes élményt nyújtson. A szaunaszeánszokat a mesterek különféle témákban és segédanyagok felhasználásával készítik elő. Így még különlegesebb élménnyé válik a szaunázás, hiszen minden alkalommal más témákkal és segédanyagokkal találkozhatunk.

A legtöbb létesítményben készítenek egy listát a szaunaszeánszokról a kezdetük idejével, valamint a szeánsz nevével, amelyből tudhatjuk mire számíthatunk. A szaunaszeánsz a szaunamester érkezésével kezdődik, aki fogadja a résztvevőket és elmagyarázza nekik, hogyan fog zajlani a program. Ne féljen feltenni kérdést, ha valamilyen információ nem teljesen világos, vagy egyszerűen érdekli valamilyen plusz információ. A szaunamester mindenekelőtt abban segít, hogy Ön a legjobb élménnyel térjen haza a programról.

TIPP:

A Miskolctapolcai Barlangfürdő kétségtelenül az egyik legnépszerűbb hazai gyógyvízes fürdő. A Park Hotel egy rövid távolságra található tőle és kellemes szállást kínál. A szálloda wellness részlegéban is lazíthat, vagy ellátogathat a fürdőbe is.

Szauna

A szaunarituálék lépései, avagy résztvevőként mire számíthatunk

A szaunaszeánszok általában 10 - 12 perc hosszúak, mindenféle típusú szaunában. A program alatt újabb résztvevők már nem csatlakozhatnak a szaunázáshoz, hogy senki se zavarhassa meg a rituálét. Így mindenképpen szükséges pontosan érkeznünk. A szaunamester érkezését követően nincs más dolgunk, mint relaxálni és az utasításait követni. A szaunamester gondoskodik arról, hogy minden a lehető legkellemesebben teljen, és kedvesen felhívja a figyelmet a program szabályaira is.

Ha a szaunában való tartózkodása kényelmetlenné válik, ne féljen elhagyni a helyet. A mester a szeánsz elején erre biztosan figyelmeztet majd. Természetesen senki sem szeretné ha bárki megsérülne, vagy rosszul lenne. :) A szaunázás egy fizikailag megterhelő tevékenység, amely során a résztvevők többségének megemelkedik a testhőmérséklete, amelyet mindannyian másképpen viselünk. A szaunázást követően zuhanyzás és egy pohár víz elfogyasztása ajánlott. Ideális, ha a relaxációs zónában vagy a friss levegőn hagyja szervezetét lecsendesedni.

TIPP:

Pihentető üdülés várja Egerszalókon a Zöld Sziget Vendégházban. Az ár tartalmazza a reggelit, valamint korlátlan belépést a privát wellness-részlegbe. A szálláshely közelében található a Saliris termálfürdő és annak sós dombjai.

A szaunaszeánszok típusai: illatok, színek, jelmezek és tánc

A hagyományos szaunaszeánszok azok, ahol a mester aromaterápiát alkalmaz, és a szertartás alatt törölközővel keringeti a levegőt. A forró köveket meglocsolja vízzel vagy illatos esszenciájú jéggel. Az illatok ezután fokozatosan szabadulnak fel a kövekről a hő hatására. Egy szertartás során legfeljebb három illat váltakozik, amelyek együttesen harmonikus élményt teremtenek a résztvevők számára. A forró levegő keringetése növeli a szauna és az izzadás előnyeit, és lehetővé teszi az illatok könnyebb terjedését is. A szaunamester van, hogy táncot is lejt a törülközővel ezzel művészi élménnyé téve a programot.

Egy másik népszerű típus a meditációs és relaxációs szeánsz. Ezeket általában alacsonyabb hőmérsékletű szaunákban végzik. Hanghatásokat, hangszereket vagy pihentető zenét gyakran használnak hozzá, amelyek kiegészíthetők fényhatásokkal is. A meditációs rituálék egyik legnépszerűbb eszköze a tibeti tál, amelynek hangja és rezgése a kikapcsolódás tökéletes érzését kelti.

Az élményszauna művészete folyamatosan fejlődik, ezért már számtalan lehetőség van arra, hogy a szaunában töltött idő rendhagyóvá váljon. A mesterek különféle egyéb segédeszközöket, gyógynövényeket, virágokat, zúzott jeget is használhatnak hűtésre vagy jelmezeket a szórakoztatásra. A rituálék során meditálhat, verseket hallgathat, vagy könnyed gyakorlatokat végezhet. A szaunaprogramok történhetnek a szabadban, éjszaka vagy különleges események formájában. A képzeletnek egyszerűen nincsenek határai.

TIPP:

Válassza a Hotel Golden Lake Resort szállodát egy igazán fényűző kikapcsolódásért Balatonfüreden. Élvezze a kiváló félpanziós ellátást, korlátlan wellness használatot, ahol szabadtéri fűtött medence, fedett gyermekmedence, tepidárium, frigidárium, gőzfürdő, sókabin, Kneipp-ösvény, pezsgőfürdő, aromafürdő, relaxációs szoba és finn szauna is található. Az 5 év alatti gyermekek ingyensen Önnel tarthatnak.

Szauna

A szaunaszeánszok során a bőr szépségére és egészségére is gondolnak

A rituálék speciális típusai azok, amelyek során különféle szaunázáshoz alkalmas termékeket, különösen olajokat, mézet és testradírokat használnak. Kombinálhatja a kellemes élményt a bőr gondozásával. Ezt különösen a nők értékelik, és ezért ők szívesebben vesznek részt ezeken a foglalkozásokon. A program során a szaunamester sóval vagy mézzel teli tálakat oszt ki a résztvevők között peeling gyanánt. Ezekre a szertartásokra általában gőzszaunákban kerül sor, hogy a látogatók azonnal letusolhassanak azt követően, különösen, ha sót használtak hámlasztás céljából.

Mit tehetnénk még hozzá így a cikkünk végéhez érve? Talán annyit, hogy reméjük sikerült megmutatnunk mennyire hasznosak is a szaunaszeánszok és ha legközelebb lesz rá lehetősége, kipróbálja őket. A különféle programoknak köszönhetően remélhetőleg mindenki megtalálja a számára megfelelőt.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Kollár JúliaKollár Júlia
Frissített: 28. 3. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet