El tud képzelni egy nyaralást a helyi konyha megkóstolása nélkül? Mi sem! Szlovéniai látogatásakor kóstolja meg a helyi friss alapanyagokból készült különlegességeket, desszerteket és tejtermékeket amik csak öregbítik az ország hírnevét.
Édesítse meg pihenését szlovén desszertekkel
Pihenése alatt térjen be egy bájos kis szlovén kávézóba egy rövid frissítő pihenőre és kóstolja meg a hagyományos szlovén desszertek egyikét. A leghíresebb desszert kétségkívül a vaníliás krémes (kremšnita). Ez a habos vaníliakrémmel készült leveles sütemény a Bledi-tónál a leg híresebb. Kóstoljon megy egy könnyű és krémes kremšnitát a tóparti éttermek vagy kávézók egyikében - hiszen a legjobb íze akkor van, ha közben a Bledi-tóra nyíló kilátást is élvezheti.
Egy másik népszerű desszert, a muravidéki rakott rétes (Prekmurska gibanica) a Muravidék régióból származik. A leveles tésztarétegekből álló sütemény szintjei között mákos, diós, almás és túrós töltelék sorakozik. Egyetlen harapással ízek sokaságát élvezheti.
Egy másik hagyományos szlovén desszert a Potica, amely egy kicsit hasonlít a bejglire, de másképp készül. A tésztából tekercset sodornak, amelyet leggyakrabban a bejglihez hasonlóan diótöltelékkel töltenek meg. De emellett számos különböző ízű töltelékkel szokták betölteni - állítólag több mint 70 fajta tölteléket is használnak. Sütés után a diós tekercset vékonyra szeletelik, és ünnepi alkalmakkor tálalják.
Válasszon Szlovéniai szállásaink közül és kényeztesse magát minden nap hagyományos szlovén finomságokkal.
Merítsen energiát a helyi különlegességekből
Még a legfittebb túrázóknak is szükségük van egy kis feltöltődésre. Merítsen energiát a szlovén ételkülönlegességek egyikéből, amelyek nem csak lendületet adnak a nap további részére, de valóságos gasztronómiai élmények lesznek. A szlovén konyha nagyon sokszínű, és az étlapot bömgészve hamar feltűnhet a külföldi befolyás: hazánkból a gulyást, Olaszországból a Prosciutto sonkát és a pizzát, Törökországból a Bureket, vagyis a sós rétest, Horvátországból pedig a cevapcici kolbászkákat és a jutát, vagyis a káposztás bablevest vették át.
Persze ha autentikus szlovén ételeket szeretnénk kóstolni, arra is kitűnő lehetőségek akadnak. A legjobbak között van a Štruklji, amely egy kis tészta tekercs, melyet különböző töltelékekkel ízesítenek. Édes változatába diót, túrót vagy lekvárokat, sós változatába pedig húst és sajtot töltenek és köretként szolgálják fel.
Nem szabad kihagyni a híres Kranjska kolbászt sem, melynek szigorúan meghatározott gyártási folyamata biztosítja, hogy csak a legjobb minőségű húst használják fel. Ez a hagyományos szlovén kolbász igazán jól esik egy kiadós hegyvidékii túra után, és curryvel, ketchuppal és kenyérrel is fogyasztható. Érdemes még kipróbálni a Žlikrofi töltött tésztagombócot, a Štajerska kisla juha savanyú ragulevest, vagy a Belokranjska pogača óriáspogácsát is.
Kóstolja meg a szlovénia ízeit Ljubljanában
A szlovénok méltán büszkék konyházukra, és nagyon szeretik azt megosztani. A gasztronómia-rajongóknak, akik nem tudják elképzelni a nyaralást jó ételek nélkül, nem szabad kihagynia az Odprta kuhna (Nyitott konyha) ételfesztivált. Márciustól novemberig minden napsütéses pénteken megrendezésre kerül a fővárosban, Ljubljanában, illetve még három másik szlovén városban - Ptujban, Celjében és Koperben.
Számtalan stand helyi és nemzetközi specialitásokkal, kellemes kis asztalkák felállítva Ljubljana csodaszép utcáin, illatos ételek és nyugodt légkör - nem csoda, hogy ez a hagyományos street food fesztivál a The Guardian és a National Geographic magazinok rangos listáira is felkerült.
A helyi ételek mellett mediterrán, mexikói, arab vagy ázsiai ételek és hamburgerek széles választékából választhat, ráadásul izgalmas opciók várják a vegetáriánusokat és a vegánokat is.