Szlovénia legjobbjai: a legjobb szlovén ételek, amiket egyszerűen meg KELL kóstolnia

Legyen szó finom desszertekről, kiadós levesekről, házi tejtermékekről, vagy az illatos Štrukljiról - Szlovéniában jól fog lakni. Kóstolja meg a helyi ételkülönlegességeket, bulizzon gasztrofesztiválokon, vagy kóstolja meg a helyben készült ételeket.
Szlovénia legjobbjai: a legjobb szlovén ételek, amiket egyszerűen meg KELL kóstolnia

El tud képzelni egy nyaralást a helyi konyha megkóstolása nélkül? Mi sem! Szlovéniai látogatásakor kóstolja meg a helyi friss alapanyagokból készült különlegességeket, desszerteket és tejtermékeket amik csak öregbítik az ország hírnevét.

Édesítse meg pihenését szlovén desszertekkel

Pihenése alatt térjen be egy bájos kis szlovén kávézóba egy rövid frissítő pihenőre és kóstolja meg a hagyományos szlovén desszertek egyikét. A leghíresebb desszert kétségkívül a vaníliás krémes (kremšnita). Ez a habos vaníliakrémmel készült leveles sütemény a Bledi-tónál a leg híresebb. Kóstoljon megy egy könnyű és krémes kremšnitát a tóparti éttermek vagy kávézók egyikében - hiszen a legjobb íze akkor van, ha közben a Bledi-tóra nyíló kilátást is élvezheti.

Egy másik népszerű desszert, a muravidéki rakott rétes (Prekmurska gibanica) a Muravidék régióból származik. A leveles tésztarétegekből álló sütemény szintjei között mákos, diós, almás és túrós töltelék sorakozik. Egyetlen harapással ízek sokaságát élvezheti.

Egy másik hagyományos szlovén desszert a Potica, amely egy kicsit hasonlít a bejglire, de másképp készül. A tésztából tekercset sodornak, amelyet leggyakrabban a bejglihez hasonlóan diótöltelékkel töltenek meg. De emellett számos különböző ízű töltelékkel szokták betölteni - állítólag több mint 70 fajta tölteléket is használnak. Sütés után a diós tekercset vékonyra szeletelik, és ünnepi alkalmakkor tálalják.

Válasszon Szlovéniai szállásaink közül és kényeztesse magát minden nap hagyományos szlovén finomságokkal.

Merítsen energiát a helyi különlegességekből

Még a legfittebb túrázóknak is szükségük van egy kis feltöltődésre. Merítsen energiát a szlovén ételkülönlegességek egyikéből, amelyek nem csak lendületet adnak a nap további részére, de valóságos gasztronómiai élmények lesznek. A szlovén konyha nagyon sokszínű, és az étlapot bömgészve hamar feltűnhet a külföldi befolyás: hazánkból a gulyást, Olaszországból a Prosciutto sonkát és a pizzát, Törökországból a Bureket, vagyis a sós rétest, Horvátországból pedig a cevapcici kolbászkákat és a jutát, vagyis a káposztás bablevest vették át.

Persze ha autentikus szlovén ételeket szeretnénk kóstolni, arra is kitűnő lehetőségek akadnak. A legjobbak között van a Štruklji, amely egy kis tészta tekercs, melyet különböző töltelékekkel ízesítenek. Édes változatába diót, túrót vagy lekvárokat, sós változatába pedig húst és sajtot töltenek és köretként szolgálják fel.

Nem szabad kihagyni a híres Kranjska kolbászt sem, melynek szigorúan meghatározott gyártási folyamata biztosítja, hogy csak a legjobb minőségű húst használják fel. Ez a hagyományos szlovén kolbász igazán jól esik egy kiadós hegyvidékii túra után, és curryvel, ketchuppal és kenyérrel is fogyasztható. Érdemes még kipróbálni a Žlikrofi töltött tésztagombócot, a Štajerska kisla juha savanyú ragulevest, vagy a Belokranjska pogača óriáspogácsát is.

Kóstolja meg a szlovénia ízeit Ljubljanában

A szlovénok méltán büszkék konyházukra, és nagyon szeretik azt megosztani. A gasztronómia-rajongóknak, akik nem tudják elképzelni a nyaralást jó ételek nélkül, nem szabad kihagynia az Odprta kuhna (Nyitott konyha) ételfesztivált. Márciustól novemberig minden napsütéses pénteken megrendezésre kerül a fővárosban, Ljubljanában, illetve még három másik szlovén városban - Ptujban, Celjében és Koperben.

Számtalan stand helyi és nemzetközi specialitásokkal, kellemes kis asztalkák felállítva Ljubljana csodaszép utcáin, illatos ételek és nyugodt légkör - nem csoda, hogy ez a hagyományos street food fesztivál a The Guardian és a National Geographic magazinok rangos listáira is felkerült.

A helyi ételek mellett mediterrán, mexikói, arab vagy ázsiai ételek és hamburgerek széles választékából választhat, ráadásul izgalmas opciók várják a vegetáriánusokat és a vegánokat is.

Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok

Autentikus ízek a hegyek gyűrűjében

Szlovénia igazi ízét nem csak a városi fesztiválokon vagy a drága éttermekben kóstolhatja meg - az igazi élményekért fel kell hogy kiránduljon a hegyekbe. A csúcsok között elszórva ugyanis számos kis farmot talál, ahol megkóstolhatja a friss alapanyagokból készült szlovén finomságokat. Egy jó kis hegyi túra után nincs is jobb, mint egy egyszerű káposztaleves, egy finom sült kolbász vagy házi tejtermékek.

A legjobb hely a hegyvidéki gasztronómia megismerésére a Nagy fennsíkon, illetve a a Kamnica-Savinja Alpokban lesz alkalma. Ha úgy érzi a hegyvidéki túrázás től nehéz falat lenne, de nem szeretne lemondani a pásztorkunyhókban elfogyasztott frissítőkről, ne essen kétségbe. Egy kényelmes felvonó is felvezet a csúcsokra, így kényelmesen gyönyörködhet a tájban, és élvezheti a hely ízeit.

Minőségi ételek várják Önt a Pokljuka fennsíkon is, illetve lentebb, a Logarska-völgyben, vagy a Maribor közelében található Pri Kovačniku farmon is. A kis tanyák és hegyi kunyhók, amelyekkel kirándulásai során gyakran találkozhat, mindig tartogatnak egy finom falatot.

Élvezze a szlovén gasztrofesztiválok különleges hangulatát

Az gasztronómia nagyon fontos szerepet játszik a szlovénok mindennapi életében, éppen ezért orszgszerte számos különleges gasztrofesztivált tartanak. Az ételeket rendszerint kiváló regionális borok kísérik, amik gondoskodnak a jó hangulatról is. Szlovéniai pihenése alatt látogasson

A Szlovénia minden szegletében megrendezésre kerülő fesztiválok révén, bárhová is megy, a jó ételekben nem lesz hiány. Népszerű esemény a Étteremek Hete, amelyet évente kétszer, tavasszal és ősszel rendeznek meg. Ez az esemény egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy megfizethető áron élvezhesse a csúcsminőségű ételeket.

Az édesszájúak számára a híres ljubljanai Chocoljana fesztivál a tökéletes hely. Itt megismerhetik a csokoládégyártás titkait, és a kakaós finomságot minden formában megkóüstolhatják. A további említésre méltó gasztrofesztiválok közé tartozik az Grušovljében augusztusban megrendezésre kerülő Strukljifest, a hagyományos szlovén töltött gombócok ünnepe, illetve az Idrija bányavárosban augusztusban megrendezett Žlikrofi fesztivál.

Válasszon Szlovéniai szállásaink közül és kényeztesse magát minden nap hagyományos szlovén finomságokkal.

A cikket írta:

Frissített: 29. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet