Szlovénia legjobbjai: TOP 10 festői kirándulás Szlovéniában

Szeretné felfedezni Szlovénia legcsodásabb természeti értékeit, de egy hegyvidéki túra túl sok lenne? Aggodalomra semmi ok! Elhoztuk Szlovénia 10 legfestőibb sétaútvonalát, amit akár egy tipegővel is végigjárhat és élveznek még a nagyszülők is.
Szlovénia legjobbjai: TOP 10 festői kirándulás Szlovéniában

Kíváncsi, hol találhatóak a legjobb kiránduló helyek Szlovéniában? Fedezze fel a vad szurdokokat, sétáljon a gleccsertavak partján, vagy élvezze a csodás panorámát az Alpok festői csúcsaira.

1. Az Isonzó folyó vögye

A smaragdzöld Isonzó (vagy a helyieknek Soča) folyót joggal tartják Szlovénia legszebbjének. Medrét a híres Soča Trail nevű útvonal szegélyezi, amely összeköti Bovec városát és a folyó forrásait. A teljes ösvény mintegy 25 kilométer hosszú, de nem kell hogy teljesen végigjárja, hiszen számos szakaszra bontható Válassza ki az útvonal bármelyik szakaszát, és élvezze a festői völgy egyedülálló látképét.

A környék népszerű turisztikai célpontjai a Boka, Kozjak és Virje vízesései, a Soča forrás illetve Bovec falucska is. Ha úgy dönt, hogy egészen a folyó forrásáig sétál, az útvonal végén már nehezebb terepviszonyokkal kell számolnia.

Népszerű útvonalak:

  • Trenta - Pri Cerkvi - Soca forrás és vissza (12 km, 2,5 óra)
  • Boka-vízesés parkolója - Boka-vízesés (1 km, 20 perc)
  • Žoga falu - Boka vízesés és vissza (6 km, 2 óra)
  • Kobarid - Kozja -vízesés és vissza (6 km, 2,5 óra)

Válasszon Szlovéniai szállásajánlatainkból és fedezze fel a csodás természeti értékeket testközelből.

2. A Vintgar szurdok varázsa

Bledtől mindössze néhány kilométerre Szlovénia egyik legkedveltebb kirándulóhelye, a Vintgar-szurdok található, amelyet a Radovna folyó vájt ki. Kövesse a fapallókon a smaragdzöld vizet egészen az útvonal végéigm ahol elérkezhet a Sum vízeséshez.

Az ösvény 1,6 kilométer hosszú, magas sziklafalak, csodás zúgó víz, helyes kis fa hidak mellett halad egy még a nyári melegben is frissítő környezetben.

A folyó melletti sétaút csak egy irányban járható, ezért a vízeséstől a parkolóhoz visszafelé egy másik útvonalon kell visszamennie. Kettő közül is választhat, az egyik a szurdok feletti dombokon Blejska Dobrava irányába, a másik a Szt. Katalin templom felé is vezető kellemes erdei ösvény.

Népszerű útvonalak:

  • Bled - Vintgar - Szt. Katalin templom - Zasip - Bled (10 km, 2 óra)
  • Parkoló - Vintgar - Blejska Dobrava - parkoló (4,5 km, 2,5 óra)
  • Parkoló - Vintgar - Szt. Katalin templom - parkoló (5,6 km, 3 óra)

Válasszon Bled és környékének szállásajánlataiból és fedezze fel a festői tavat és a szomszédos Vintgar szurdokot.

3. Sétálgatás a Bohinj-tó körül

A Bohinj-tó Szlovénia egyik legkeresettebb helye, a csodás természeti környezetnek és a változatos sportolási lehetőségeknek köszönhetően. A Júliai-Alpok hatalmas csúcsait tükröző türkizkék vízfelület már sok utazó szívét elnyerte. Hagyja, hogy Bohinj szépsége elvarázsolja, és tegyen egy csodás sétát a tó mentén. Az útvonalat érdemes Ukanc vagy Ribčev Laz faluból kezdheti.

Egyaránt sétálhat a tóparti ösvényen, napozhat egy kicsit a parton vagy csónakázhat a hegyek közé ékelt kristálytiszta tavon. Nyáron pedig akár meg is mártózhat a tóban.

Népszerű útvonalak:

  • Bohinj-tó körút (12 km, 4 óra)

Válassza szállásainkat a Bohinj-tónál, és fedezze fel a környék látnivalóit kényelmesen.

4. Csodás kilátás a Nagy fennsíkon

Egy végtelen hegyvidéki rét, amelyen itt-ott feltűnnek a fából épült tradicionális szlovén pásztorkunyhók tarkítanak - ez a Velika Planina, vagyis Nagy Fennsík amely a Kamnik-Savinja Alpokban található. Akkor is érdemes ellátogatnia, ha nem a hegyvidéki túrázás megszállottja, mivel Kamniška Bistricából egy lanovka is vezet a fennsíkra. A felvonó felső állomása a Simnovec-hegyen található, ahonnan kellemes kis ösvény vezet a fennsíkra. Itt is kiszállhat, vagy akár átszállhat a következő ülőliftre ami egészen a Zeleni rob étteremhez felviszi, ahonnan már csak egy rövid séta Nagy fennsík.

A fennsíkról felejthetetlen kilátás nyílik az Alpok sziklás csúcsaira. Meghódíthatja a Gradišče-csúcsot - vagy ellátogathat Mala Planina közeli kis hegyi falujához is. A vidék a szabad állattartásáról híres, ezért számos pásztorkunyhóban árulnak hely, házi készítésű sajtokat és tejtermékeket.

Népszerű útvonalak:

  • Šimnovec felvonó - Nagy fennsík - Mala Planina és vissza (8 km, 3 óra)
  • Zeleni Rob felvonó - Nagy fennsík - Gradišče - felvonó (1,5 km, 40 perc)
  • Šimnovec felvonó - Nagy fennsík- Vetrnica barlang és vissza (5,9 km, 1,5 óra)
  • Zeleni Rob felvonó- Nagy fennsík - Kamniška Bistrica (5,3 km, 4 h)

Válasszon a Savinja Alpokba szóló üdüléseink közül és fedezze fel a régiót.

5. Robanov-völgyi kirándulás

A Kamnik-Savinja-Alpok egy másik gyönyörű helyszíne, amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni, a Robanov-völgy. Ez a négy kilométeres völgy az osztrák határ közelében húzódik, és remek választás mindazoknak, akik a turisták tömegei nélkül szeretnének a természetben barangolni egy kicsit. Tegyen egy kellemes sétát a völgyben és élvezze a környező hegyek, a csodás zöld rétek és a hegyvidéki kunyhók festői látképét.

Népszerű útvonalak:

  • Loka vendégház - Raduha (2,5 km, 1,5 óra)
  • Robanov-völgy - Molička fennsík és vissza (6 km, 2,5 óra)
  • Logarska-völgy - Rinka vízesés (6 km, 2,5 óra)

Válasszon szlovéniai szállásajánlatainkból és fedezze fel a Robanov-völgy látnivalóit!

6. Séta az Isonzói csatatér környékén

A természetei és a történelmi látnivalók egyesülnek a szlovén Isonzói csatatér és Kolovrat meglátogatásakor, az olasz határ közelében. Az első világháborúban a hegy tetején az olasz hadsereg épített ki gyalogsági és tüzérségi harci állásokat, lövészárkokat és kavernákat, amelyeket a caporettói áttörés során, a központi hatalmak seregei elfoglaltak. Az ingyenesen látogatható kültéri múzeum a Kolovrat keleti vonulatán található, az 1136 méter magas Tinški vrh és az 1115 méteres Na Gradu csúcs között, az Isonzó folyó jobb partjánál.

Akkor is érdemes ellátogatnia, ha nem történelemrajongó, hiszen az Isonzó folyó völgyére, az olaszországi Veneto régióra és az Adriai-tengerre fantasztikus kilátás nyílik Kolovrat környékéről. Legkönnyebben Livske Ravne faluból lehet feljutni, amely csupán 3 kilométerre található a szabadtéri múzeumtól.

Kirándulás:

  • körséta a szabadtéri múzeumban, kiindulópont: Kolovrat alatti parkoló (1 óra)

Válasszon szlovéniai szállásajánlatainkból és ismerje meg az ország történelmét!

7. Séta a Tamar-völgyben, a hegyek ölelésében

Szlovénia csodaszép hegye, a Kranjska Gora közelében található a dús erdőben vájt Tamar-völgy. Kezdje a kirándulást a Planica síterepnél, ahol a nemzetközi versenyeken is használt hatalmas síugrósáncok is találhatóak. A Júliai-Alpok közötti festői völgyben haladjon egészen a a Tamar hüttéig ahol érdemes megkóstolni egy finom szlovén fogást, ami ad egy kis energiát az útra. Érdemes elkirándulni egészen a Crne Vode vízeséshez vagy a Nadiza folyó forrásáig is.

Népszerű útvonalak:

  • Planica - Tamar-völgy (4 km, 1,5 h)
  • Planica - Tamar-völgy- Črne Vode vízesés (5 km, 2 h)
  • Planica - Tamar-völgy - Nadiža forrás (4,7 km, 2 h)

Válasszon a Krajnska Gora hegyvidékhez közeli szállásainkból és fedezze fel Szlovénia természet kincseit.

8. Kellemes kirándulás a Száva vízeséshez

A Száva-vízes Szlovénia egyik legérdekesebb természeti csodája. Ahhoz, hogy gyönyörködhessen a zuhatag egyedülálló látványban, mintegy 500 lépcsőfokot kell megmásznia. Azonban a látvány megéri a fáradságot, hiszen a 78 méteres magasságból lezúduló csodálatos vízesés mindenkit kárpótol.

A Bohinj-tó mellett található Ukanc falu tökéletes kiindulópont lehet a vízesés meglátogatásához, amelyhez egy 4 km-es és 2 órás sétával elérhető. Ha autóval érkezik, a parkolóból körülbelül fél óra a vízeséséhez felsétálni.

Népszerű útvonalak:

  • Ukanc - Száva vízesés (4 km, 2 óra)
  • Ribčev Laz - Száva vízesés (9 km, 3,5 óra)
  • Koča pri Savici panzió - Száva vízesés (1,2 km, 40 perc)

Válassza szállásainkat a Bohinj-tónál, és fedezze fel a környék látnivalóit kényelmesen.

9. Romantikus körséta a Bledi-tónál

A romantikus Bledi-tó szinte minden Szlovéniáról szóló bemutató kötelező eleme, mesébe illő látványának köszönhetően. Tegyen egy kellemes kirándulás at a tó körül, és élvezze a festői sziget, és a Bledi várkastélylátványát. A tavat körbeölelő útvonal összesen 6 km. hosszú, amelyet kávézók és éttermek is tarkítanak. Érdemes hajóra szállni és átevezni a szigetre is, ahol megtekintheti a 17. században épült barokk templomot is. A tóra a legjobb kilátás a Bledi-tóra a Mala Osojnica tetejéről nyílik.

Népszerű útvonalak:

  • séta a Bledi-tó körül (6 km, 1,5 óra)
  • Ojstrica - Velika Ojstrica - Malá Osojnica (4,3 km, 2 óra)
  • Bled központja - Bledi vár (1 km, 20 perc)
  • Bledi-tó - Vintgar-szurdok (8,4 km, 2,5 óra)

Válasszon Bled és környékének szállásajánlataibólés fedezze fel a festői tavat és a szomszédos Vintgar szurdokot.

10. A zöld réteken át a Menina-síkságig

A Menina síkság Vransko városának közelében található. A síkságot számos túraútvonal átszóvi, ezért tökéletes egy családi kerékpározáshoz, vagy egy kellemes kis kirándulásra. A természetnek ezt a gyönyörű szegletét öreg erdők, hatalmas síkságok és gazdag karsztbarlangok tarkítják.

Például a Biba fennsíktól, ahol egy festői kis kápolna is található, tehet egy rövid kirándulásta Biba tó mentén egészen a Menina-síkságig, ahol az egyik kis hegyi hüttében fel is frissülhet a visszaútra.

Népszerű útvonalak:

  • Biba fennsík- Menina síkság - Biba-tó - Biba-fennsík (9 km, 2 óra)
  • Menina síkság - Vivodnik (15 perc, 500 m)

Válasszon Szlovéniai szállásajánlatainkból és fedezze fel testközelből az érintetlen szlovén természet kincseit.


Ezek voltak Szlovénia legcsodásabb kirándulási helyszínei. Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 26. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet