Szlovénia legjobbjai: TOP 8 legszebb vízesés

Fedezze fel Szlovénia természeti szépségeit. Melyek Szlovénia legszebb vízesései, és hol találhatóak? Olvasson tovább ismerje meg a 8 legjobbat.
Szlovénia legjobbjai: TOP 8 legszebb vízesés

Szlovénia egy hihetetlenül gyönyörű úti cél, amely lenyűgöző természeti látnivalóiról híres. Ha az országba látogat, álomszerű panoráma, mély erdők, nemzeti parkok, varázslatos tavak és látványos vízesések várják. Több mint 300 vízesés található az országban. Érdekli, hogy hol találhatóak a legszebb vízesések az országban? Összegyűjtöttük a 8 legszebbet, amit mindenképpen látnia kell.

1. Száva vízesés

Szlovéniai útja során semmiképp ne hagyja ki az ország egyetlen nemzeti parkját a Triglav Nemzeti Parkot. A park olyan csodákat rejt, mint a Bohinj-tó, a Bledi-tó, vagy a Száva-vízesés. Ez utóbbi az egyik leghíresebb és leglátogatottabb vízesés az országban, 78 méter magasságával és csodás színével. A földalatti folyó hűvös vize a magas szikláról egy gyönyörű smaragdzöld medencébe ömlik. A sötét sziklák, a fehér vízesés a zöld medence kontrasztja rendkívül fotogénné teszi ezt a helyet.

Hogyan lehet eljutni a vízeséshez?

A zuhataghoz közeli parkolóból körülbelül 550 lépcsőfok vezet (egy kb. 20 perces könnyű séta). A tetejéről azonban nemcsak a vízesésre, hanem a Bohinj-tóra is kilátás nyílik. A parkoló akár gyalog, kerékpárral, vagy a nyári szezonban busszal is megközelíthető.

Nyitvatartás és belépő

A Száva-vízesés májusban, júniusban és szeptemberben általában hétfőnként nem látogatható. Keddtől péntekig 10:00-18:00 óra között, hétvégén pedig 8:00-19:00 között látogatható. Főszezonban, tehát júliusban és augusztusban a vízesés minden nap reggel 7:00 és este 22:00 óra között látogatható.

A vízesés látogatásához jegyet kell váltania az oda vezető út elején. Ne felejtsen el készpénzt vinni magával, mivel kártyával nem lehet fizetni.

Belépő:

  • Felnőtteknek: 3 €
  • Diák/nyugdíjas: 2,5 €
  • gyermekeknek (7-14 éves korig): 1,5 €
  • 7 év alatti gyermekeknek: Ingyenes
  • Parkolási díj: 4 €

TIPP: A vízesés kilátója elég kicsi, és nyáron elég zsúfolt. A tömeg elkerülése érdekében próbáljon kora reggel érkezni.

2. Peričnik vízesés

A Peričnik-vízesés Szlovénia egyik legmagasabb vízesése 52 méteres magasságával. A vízesés Kranjska Gora város közelében található, a Vrata-völgyben, Mojstrana falunál. A vízesés és a környezete és csodás szépségű, ráadásul akár a vízesés mögé is besétálhat látogatásakor. A gyalogút ami a vízeséshez vezet könnyű - a parkolóból a kisebb, alacsonyabb vízeséshez (kb. 16 m magas) 10-15 perc alatt lehet eljutni. Onnan egy meredekebb út vezet a magasabb vízeséshez, de a látványért mindenképp megéri.

A zuhataghoz egészen közel lehet menni és a körülötte lévő vízpára kellemesen frissítő, különösen nyáron. Ha azonban nem szeretne vizes lenni ne felejtsen el bepakolni egy esőkabátot, mielőtt elindul. Emellett érdemes nagyon óvatosnak lenni - a nedves sziklán csúszósak lehetnek.

Hogyan lehet eljutni a vízeséshez?

Ha autóval érkezik, Mojstrana falun után a Vrata-völgy felé mutató táblákat kell követnie. Ha Kranjska Gorából látogatna, nyáron akár busszal is utazhat az út egy irányban 2€-ba kerül.

Nyitvatartás és belépő

  • Nyitva tartás: egész évben.
  • Belépő: ingyenes
  • Parkolási díj: 3 €/ 2 óra

3. Rinka vízesés

Szlovénia második legmagasabb vízesése a 90 méteres Rinka vízesés. Az osztrák határhoz található a Kamnik-Savinja-Alpok hatalmas kétezer méter feletti csúcsai között, a gyönyörű Logarska-völgyben rejtőzik. A Savinja folyó partján fekszik, amely a vízeséstől nem messze ered, majd a Logar-völgyön keresztül folyik. A vízesést hegyvidéki táj veszi körül, erdőkkel és sziklás csúcsokkal, ami egyedi hangulatot kölcsönöz ennek a helynek.

Hogyan lehet eljutni a vízeséshez?

A Rinka-vízeséshez autóval érdemes ellátogatni. A parkolótól kb. 15 perc séta csak a Sasfészek jelzéseket szükséges követni. A zuhatag közelében található egy kunyhó is, ahonnan látványos kilátás nyílik a vízesésre, és ahol szezonban frissítőket is fogyaszthat. Ha ideje engedi, érdemes a Logar-völgyben egy hosszabb sétát is tennie.

Nyitvatartás és belépő

A vízesés ingyenesen látogatható év bármely szakában. Ha azonban autóval vagy motorkerékpárral utazik, akkor a Logar-völgybe való belépődíjat kell fizetnie. Ez autóval 7 euróba, motorkerékpárral pedig 5 euróba kerül. Ha nem szeretne fizetni, a völgy bejáratánál leparkolhatja járművét, azonban vízesés kb. 2 óra gyaloglásútra található.

Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok

4. Boka vízesés

Bovec város közelében található Szlovénia legmagasabb és legerősebb sugarú vízesése - a Boka-vízesés. A vízesés 144 méter magas és 18 méter széles, forrása pedig egy karsztforrásból ered. Érdekesség, hogy a vízesés ereje eróziót okoz a vízesés alján emiatt a vízesés folyamatosan "növekszik” az idő múlásával. A legszebb látványt tavasszal és heves esőzések után nyújtja. A Boka-vízesés már az útról is jól látható, és erejének köszönhetően jól hallható is. Ide azonban nem szükséges esőkabátot pakolnia, mivel nem lehet közvetlenül a vízesés közelébe menni. Csak távolról a kilátóból csodálhatja, ahová egy jól jelzett ösvény vezet. Bár a gyalogút a kilátóig csak 15 perces, nem lesz élete legkönnyebb negyedórája , mivel az ösvény elég meredek és sziklás.

Ha nincs kedve a megerőltető mászáshoz, akkor a kilátó helyett csupán a parkolóból is megcsodálja a vízesést. Utána sétálhat egyet az Isonzó vagy a Boka folyók partján is.

Ha azonban nem fél a kihívásoktól, érdemes felmásznia a vízesés tetejére. A kilátó mögötti ösvényen elindulva, egy kb. 45 perces kirándulással juthat el a sziklás talajon a tetőhöz, ahol lélegzetelállító kilátás lesz a jutalma.

Hogyan juthat el a vízeséshez?

Autóval Bovec városából Kobarid irányába érdemes elindulni, az autót a Boka Hotel parkolójában hagyhatja, a kilátóhoz vezető ösvény kiindulópontjánál. Nyáron a parkolók túlzsúfoltak, ezért javasoljuk, hogy reggelre tervezze a kirándulást.

Nyitvatartás és belépő

A vízesés egy egész évben látogatható. A kilátóba való felkapaszkodás és a parkolás is egyaránt ingyenes.

5. Kozjak vízesés

A Kozjak-patakon, amely az Isonzó völgyében folyik Kobarid város közelében, összesen 6 vízesés található. Ezek közül csak kettő látogatható a nagyközönség számára - a 6 méter magas Mali Kozjak és a 15 méter magas Kozjak. Ez utóbbi egy kicsit eldugottabb, és egy kanyon végén található. Amikor a nap besüt a barlang nyílásán, csodálatos fény-árnyék játékot hoz létre alatta. A Kozjak-vízesést varázslatos természeti környezet veszi körül, amely vonzza a túrázás és a fényképezés szerelmeseit. A vízesés környéke csodás lehetőségeket is kínál a túrázásra és a Triglav Nemzeti Park természeti szépségének felfedezésére. Ráadásul a közelben olyan történelmi műemlékek is találhatók, mint például a híres Napoleon-híd.

Hogyan juthat el a vízeséshez?

Kamp Korennél érdemes leparkolnia, és a vízeséshez egy kb. 30 perces séta vezet a Kozjak-vízesés a sziklafalak közötti ösvényen, amely helyenként fahidakon át vezet. A séta nem megerőltető, ezért akár gyermekes családok számára is tökéletes.

Nyitvatartás és belépő

Belépőjegy: - Felnőttek: 4 €

  • Gyermekek 7-17 éves korig: 2 €.
  • Diákok és nyugdíjas:3 €
  • Parkolási díj: 3 €
  • Nyitva tartás: egész évben

6. Martuljek vízesések

A Martuljeki vízesések Szlovénia északnyugati részén, a Júliai-Alpokban, a Špik-hegy alatt találhatóak. Nevüket a Martuljek hegycsoportról kapták, amely a Triglav Nemzeti Park része.

A leglátványosabb a Horní Martuljek vízesés, amely három szintben egy 110 m hosszú függőleges falon keresztül ereszkedik alá. A vízeséshez vezető út viszonylag könnyű, az egészen a zuhatagig vezető út csak tapasztalt hegymászóknak ajánlott. Az Alsó-Martuljek-vízesés is izgalmas célpont lehet, ez egy 50 m magas falon át egy keskeny szurdokba zuhan alé.

Hogyan jutsz el a vízeséshez?

Jesenicéből Kranjska Gora felé haladva, a Sava Dolinka folyó feletti híd után Gozd Martuljek hegyi falunál forduljon le. Itt díjmentesen parkolhat. Kranjska Gorából 10 perc alatt, Bledből 30 perc az ide vezető autóút. A vízesések ezután gyalogosan érhetők el.

Nyitvatartás és belépő

A vízesések az egész évben ingyenesen látogathatók. Állítólag tavasszal a legszebbek, amikor az olvadások miatt legerősebb a vízhozam. A parkolás is ingyenes.

7. Virje vízesés

A Virje-vízesés ugyancsak Bovec város közelében található a Triglav Nemzeti Park területén. Ez a több ágú vízesés egy sziklán folyik át. Bár a vízesés csak 12 méter magas**, Szlovénia egyik legszebb vízesése.különleges zöld színének és álomszerű hangulatának köszönhetően. Nyáron akár fürdőzni is lehet a vízesés közelében. A vízesés forrása a Glijun-patak, azon ritka karsztforrások egyike, amelyek soha nem apadnak ki.

Hogyan lehet eljutni a vízeséshez?

Az autót Plužna faluban érdemes hagyni, és a jelzett ösvényen Virje felé elindulni. A Glijun-patak feletti híd előtt egy széles ösvény balra és lefelé kanyarodik. Már út közben is hallani fogja a vízesést, így könnyen megtalálja. Ha Bovec városában száll meg, onnan gyalog is elsétálhat, ami kb. 50 percet vesz igénybe.

Nyitvatartás és belépő

A vízesés ingyenesen látogatható, és egy egész évben nyitva tart. A közeli parkolóban a parkolás díja 5€ 2 órára.

TIPP: Válasszon a Triglav Nemzeti Park közelében található szállásaink közül.

8. Sum vízesés

A Sum vízesést a Bledi-tó közelében találja. A festői Vintgar szurdokon keresztül vezető út végén lesz a jutalma. A kanyont a Radovna folyó vájta ki, melyben 1600 m hosszú ösvény vezet. Sétáljon a türkiz habok felett vezető fa hidakon, amíg az ösvény végén egy kis kávézóhoz és a 16 m magas Šum vízeséshez nem ér.

A látogatás 1,5-2 órát vesz igénybe és nyáron különösen népszerű a látogatása, ezért érdemes előre, online jegyet foglalnia.

Hogyan juthat el a vízeséshez?

A Vintgar szurdok rövid távolságra van Bledtől, autóval néhány perc alatt ideér. Emellett felszállhat a Bledből induló buszjáratra is, amely egy irányban 1 euróba kerül.

Nyitvatartás és belépő

A Vintgar-szurdokba szóló belépő fenlőtteknek 10 € diákoknak 6 € és gyerekeknek 3 €. Ha a közelben szeretne parkolni, az 5 €.

Nyitvatartás:

  • 04.01.- 05.31. minden nap 10:00 és 16:00 óra között.
  • 06.01. - 06.30. minden nap 8:00-tól 18:00 között
  • 07.01. - 08.31. minden nap 7:30-tól 17:00 között
  • 09.01. - 10.31. minden nap 8:00-tól 17:00 között
  • 11.01. - 03.31. minden nap 9:00-tól 16:00 között

Szlovéniai kalandozásai alatt látogasson meg legalább egyet ezekből a gyönyörű vízesésekből

Minden vízesésnek megvan a maga egyedi varázsa, és felejthetetlen élményt nyújtanak. Szlovénia gazdag természeti szépségekben, és a vízesések az egyik legértékesebb kincsei. Akár a kalandokat keresi, természetbolond, vagy egyszerűen csak valamiben gyönyörködni szeretne, ha ellátogat Szlovénia egyik gyönyörű vízeséséhez biztosan életre szóló élménnyel ajándékozza meg.

A cikket írta:

Frissített: 5. 5. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet