Tavaszi szünet: 8 szuper családi program

Kevesebb mint két hét és itt a tavaszi szünet. Összegyűjtöttünk 8 tippet arról, hogy hova érdemes elmenni, mit érdemes csinálni, milyen események lesznek idén tavasszal. Jöjjenek a legjobb tavaszi családi programok.
Tavaszi szünet: 8 szuper családi program

Idén húsvétkor egy 4 napos hosszú hétvége vár ránk, de a gyerekeknek a tavaszi szünet már március 27-én kezdődik, ami egészen április 8-ig tart. Összegyűjtöttük a 8 legjobb családi programot a 2024-es tavaszi szünetre.


Ötletek a tavaszi szünetre

1. Gyönyörködjön a cseresznyefa virágzásban Budapesten

Minden tavasszal Budapest parkjai és kertjei színpompába borulnak, amikor a cseresznyefák virágzásnak indulnak. Az egyik legjobb hely, ahol ezeket a gyönyörű fákat meg lehet nézni, a város japánkertje, amely a Városligetben található. A cseresznyevirágzás Japán tradícionális tavaszi ünnepe, de nem feltétlenül kell ennyire messzire mennünk a látványért és az élményért. Bár hatalmas cseresznyefa-ligetek nincsenek Magyarországon, de azért a virágba borult fák látványa itt is szép.

Mutatunk néhány fővárosi helyszínt, amit a tavaszi szünet alatt meg lehet csodálni:

  • A budai várban található Tóth Árpád sétányon láthatjuk a legtöbb fát egy helyen.
  • A másik klasszikus helyszínen, az ELTE Füvészkertben öt díszcseresznye-fajta van, és minden év április közepén Sakura-ünnepet is tartanak, ahol a piknik mellett japán tematikájú programokkal is várják a látogatókat.
  • A Gellért-hegy déli lábánál elterülő Budai Arborétumban található a kert legnagyobb cseresznyefája, ami a legelterjedtebb Kanzan fajta képviselője.
  • Zugló csodakertjében szinte kötelező elem a japán díszcseresznye. Az itteni fák többsége még kicsi, de már most gyönyörűen pompáznak.

Tudta: 1931-ben a Magyarországra látogató Takamcu herceg és felesége, a japán császári család tagjai, hazatértük után ajándéknövényeket küldtek hazánknak. Ide, a japánkertbe is került néhány, amelyek közül egy idős japán díszcseresznye ma is látható a kertben.


Ötletek a tavaszi szünetre

2. Vigye el gyerekeit a Siófoki Nyuladalomra

Idén a Balatonnál is várják húsvéti programok. Látogasson el Siófokra, ahol idén áprilisban tartják a Húsvéti Nyuladalom programsorozatot, mely az egész család számára önfeledt szórakozást biztosít. Az esemény egyébként ingyenesen látogatható. A színpadon magyar fellépők szórakoztatják majd a közönséget, valamint a régi idők hagyományát idéző népi locsolkodás is lesz, az idén 60 éves Balaton Táncegyüttes jóvoltából.

A program a tavaszi szünet alatt olyan eseményekkel vár, mint nyuszi buli, tojásvadászat kicsiknek, tojáskirály választás, bűvészműsor, koncertek, locsolkodás, nyúl-derby, tojásfa díszítés, tánciskolák előadásai, családi futóverseny, népi játékok, versenyek, verselő, bűvészshow és számos kitelepülő teszi felejthetetlenné az év első nagy eseményét.

  • Helyszín: Siófok, Fő tér

  • Időpont: 2023. március 29. és április 1. között


Ötletek a tavaszi szünetre

3. Barangoljon családjával a Budai-hegység legszebb túraútvonalain

A Budai-hegység egy gyönyörű természeti csoda, amely Budapesten kívül található. A tavasz egy igazán tökéletes időszak arra, hogy túrázzon a hegyekben és élvezze a lenyűgöző kilátást a lába alatt elterülő városra. Kiránduljon egyet családjával, fedezzék fel az éledező természetet, élvezzék a friss levegőt és az együtt töltött időt a természetben!

Solymár ideális kiindulópont a hegységbe vezető túrákhoz, hisz közúton és tömegközlekedéssel is egyaránt könnyen megközelíthető. Megnézheti a Szarkavárat, mely a Mátyás dombon áll. Végig mehet a Jegenye-völgyön, majd elmehet a Kálvária-hegyre, amely a Budai-hegység egyik legszebb pontja, a tetőről pedig pompás körpanorámában gyönyörködhet.

A Budai-hegység túraútvonala magába foglalja Solymárt, Szarkavárat, a Kálvária-, a Vihar-, a Hármashatár- és a Csúcs-hegyet, a Virágos-nyerget és a Hűvösvölgyet is.


Ötletek a tavaszi szünetre

4. Vegyen részt a Hollókői Húsvéti Fesztiválon

Ha Húsvét, akkor Hollókő! Ünnepelje a tavaszt Hollókő Ófalujában, ahol folklórprogramok, palóc gasztronómia, locsolkodás, koncertek illetve családi és gyermekprogramok várják a látogatókat Húsvét alkalmából! A Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe, ahol az Ófalu és környéke visszarepíti az időben, hogy átélhesse a hagyományos magyar Húsvét hangulatát!

A Hollókői Húsvéti Fesztiválon a locsolkodás mellett olyan húsvéti hagyományokkal is találkozhatnak a látogatók, mint a hímes tojás, a magyar sonka és a híres locsolóversek, illetve megkóstolhatják a palóc gasztronómia kiváló ételeit, és italait. A nagyszerű hangulatról a nép- és világzenei koncertek gondoskodnak.

Hollókő a Húsvét Fővárosa, ahol az egyik legismertebb húsvéti népszokás a locsolkodás. Ilyenkor a hagyományos népviseletbe öltözött lányokat kötelező egy vödörnyi hideg kútvízzel meglocsolni, nehogy elhervadjanak, ugyanis a legenda szerint a friss húsvéti kútvíz megőrzi a lányok szépségét.

  • Időpont: 2023. március 29. és április 1. között

Ötletek a tavaszi szünetre

5. Látogasson el a Hortobágyi Nemzeti Parkba

A Hortobágyi Nemzeti Park az UNESCO Világörökség része, amely Magyarország legkülönlegesebb élővilágának ad otthont, így tavasz remek alkalom lehet a park meglátogatására és a vadvirágok virágzásának megtekintésére.

Programok:

A Vadasparkban megrendezett Tojáskeresésen egész nap részt vehetnek a gyerekek, miközben megkeresik az elrejtett tojásokat, és ha a tojásokban elhelyezett kérdésekre helyesen válaszolnak, ajándékot kapnak cserébe. Emellett napi két alkalommal látványetetést is tartanak, így a 11:00 és 13:00 órai járatoknál a vadaspark lakói húsvéti csemegében részesülnek miközben a kicsik-nagyok megismerkedhetnek velük.

Gyerekekkel érdemes ellátogatni a kilenclyukú hídhoz, a Hortobágyi Madárkórházba, illetve a Mátai Méneshez is.

  • Időpont: 2024. március 31-én és április 1-én (10:00 és 15:30 között)

  • Részvételi díj: A vadasparki belépő díja amelyet a Hortobágyi Csárda Tourinform Hortobágy irodájában tudnak a busz indulása előtt megvásárolni.

  • Megközelítés: A Hortobágyi Vadaspark kizárólag a nemzeti park járművével közelíthető meg, mely a Hortobágy Csárda parkolójából. Az utolsó járat 14:00-kor indul.


Ötletek a tavaszi szünetre

6. Készüljenek együtt a hagyományos húsvéti ételek

Magyarország gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik és ez alól a húsvét sem kivétel. A sütés-főzés különösen jó családi program lehet. Készüljön a családdal együtt, süssenek a gyerekekkel hagyományos húsvéti kalácsot, vagy készítsék el az egész húsvéti menüt együtt. Ilyenkor az asztalon megtalálható a tradícionális húsvéti sonka, főtt tojás, sárga túró, fonott kalács, különféle saláták. Ez egy tökéletes alkalom lehet, hogy átadjuk a hagyományokat a gyerekeinknek.

Egy másik hagyományos közös program lehet a tojásfestés, ahol a gyerekek kiélhetik kis kreatív vágyaikat és remek program lehet, amit kicsik és nagyok is élvezni fognak. Jó idő esetén, a kertben húsvéti tojásvadászatot is lehet szervezni, amiért a gyerekek biztos, hogy odáig lesznek, mert valljuk be, ki ne szeretné az izgalmas játékokat, főleg ha olyan mint egy kincskeresés.😊

Tudta, hogy a piros tojás és a nyúl a termékenység és a megújulás szimbólumai melyek a kereszténység előtti pogány tavaszünnepekből maradtak meg a nép hagyományban?


Ötletek a tavaszi szünetre

7. Szedjen csodás virágokat a Balatonnál

Vigye el családját a Kőröshegyi Levendulásba, ahol tavasszal Magyarország legnagyobb Tulipánszürete közel félmillió tulipánnal várja. Metszőollót és praktikus virágszedő kosarat a helyszínen is vásárolhat, de a sajátját is nyugodtan elhozhatja. Szüreteljen a sokféle csodás színű tulipánból, vagy csak élvezze a látványt és készítsen csodás fotókat. Az ültetvény tetejéről a balatoni panorámában is gyönyörködhet majd.

A kertben a kicsiket egy fantasztikus új játszótér is várja, a vásártéren pedig csodálatos kézműves termékekből válogathat. Hozzon egy plédet, vagy kedvenc könyvét, piknikezzen a családdal, vagy kóstolja meg a kávézó és a büféstandok édes és sós ételkülönlegességeit.

  • Időpont: 2024. április 11-21. , Hétköznap: 9:00-17:00 óra között. hétvégén: 9:00-18:00 óra között.

  • Helyszín: Kőröshegy, Dózsa György köz


Ötletek a tavaszi szünetre

8. Töltődjön fel tavasszal egy wellness fürdőben

A tavasz mindig is az újjászületés, a megújulás és a feltöltődés időszaka volt. És mi lehetne jobb helyszín ennek megvalósítására, mint egy wellness szálloda? A tavaszi feltöltődés a test és a lélek számára egyaránt fontos, hiszen a hideg, sötét téli hónapok után a testünk is igényli a friss levegőt, a mozgást és az egészséges táplálkozást. Töltse a teljes tavaszi szünetet egy wellness szállodában, vagy látogasson el egy egynapos tavaszi wellness-pihenésre. A medencék meleg vize segít ellazítani az izmokat, a szaunák pedig méregtelenítik a testet és javítják a vérkeringést. A tavaszi feltöltődés során pedig nemcsak testi, de lelki értelemben is megújulhatnak.

Magyarország - Legnépszerűbb ajánlatok


Ötletek a tavaszi szünetre

Összefoglalva, a tavasz egy igazán különleges évszak, amelyet érdemes egyedi módon megünnepelni. A húsvéti programok látogatásától és a hagyományos ételek megkóstolásától kezdve a budai hegyekben való tavaszi kiránduláson át a budapesti cseresznyevirágzásig sokféleképpen ünnepelheti az új évszak beköszöntét. Miért ne csomagolna tehát és kezdené el még ma megtervezni tavaszi kalandját?

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Budai DorinaBudai Dorina
Frissített: 28. 3. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet