Szlovéniai legjobbjai: TOP 10 legfotogénebb hely Szlovéniában

Amikor elindul felfedezni Szlovénia szépségeit, ne felejtse el bepakolni a fényképezőgépét és néhány extra memóriakártyát a biztonság kedvéért. Szlovénia gazdag lélegzetelállító látnivalókban, amelyetet érdemes lencsevégre kapni.
 Szlovéniai legjobbjai: TOP 10 legfotogénebb hely Szlovéniában

A hegycsúcsoktól a kristálytiszta tavakig, a tengerparttól a történelmi városokig Szlovénia festői tájakat tartogat. Az Alpok lábánál található ország tele van csodálatos fotótémákkal amelyeket a világ minden tájáról érkeznek megörökíteni. Olvasson tovább és ismerje meg Szlovénia legfotogénebb helyszíneit a természeti csodákon át az épített örökségig. Egy extra memória kártyát pedig érdemes eltenni, mi szóltunk!

1. A Szív útja Maribor közelében

Szlovénia egyik legromantikusabb útvonala a szlovén-osztrák határ közelében Maribornál, pontosabban a mellette lévő Špičnik faluban található. A szív útja, mint ahogy azt a neve is sugallja szív alakot formáz és éppen emiatt a szerelmespárok és fotósok kedvelt témája. De nem csak az útvonal különleges alakja vonzza a turistákat, hanem a gyönyörű táj is, amelyen keresztül az útvonal kanyarog. Az úton végighaladva képeslapra illő kis hegyi falvakban és szőlőültetvényekben gyönyörködhet.

Honnan fényképezhető legjobban a Szív útja?

  • A Črni vrh kilátópontról: az út legmagasabb pontjáról csodálatos panoráma nyílik a Szív útjára, innen a legegyszerűbb a legszebb képeket elkészíteni.
  • A szomszédos hegycsúcsokról: Ha kedveli a túrázást a Szív útját körbeölelő hegycsúcsok egyikére is falkapaszkodhat, és a kilátóponok egyikéről varázslatos képeket készíthet a csipkés csúcsokkal ölelt útvonalról.

Tippünk: A Szív útját a tavaszi vagy nyári hónapokban a legjobb felkeresni, amikor a növényzet tele van élettel.


2. Bledi-tó

A Bledi-tó valószínűleg Szlovénia leghíresebb turistalátványossága. A varázslatos hegyvidéki tavacskát festői csúcsok veszik körül, közepén pedig egy kis sziget található, rajta egy bájos templommal. A tó az ország északnyugati részén található, a Júliai-Alpok ölelésében. Partján egy sziklaszírten magasodik a beledi vár is, ahová a csodálatos panoráma miatt is érdemes fellátogatni.

Honnan érdemes fotózni a Bledi tavat?

  • A Malá Osojnicáről: Ez a kilátó a Bledi-tó feletti dombon magasodik, és gyalogszerrel körülbelül 45 perc alatt érhető el egy erdei ösvényen, vagy 20 perc alatt egy nagyon meredek fémlépcsőn. Bár az útvonal elég meredek, lélegzetelállító panorámával jutalmazza a látogatókat.
  • Az Ojstrica-csúcsról: A Bledi tó melletti alacsony csúcsra egy erdei ösvényen akár 20 perc alatt is felér. Kellemes kirándulás akár gyerekekkel is és kilátás innen is csodás.
  • A tóról: Üljön csónakba és fedezze fel a Bledi tavat testközelből. Csodás képeket készíthet a festői szigetről, vagy a Bledi várról is.
  • A tó körüli sétányról: A tavat körbeölelő sétányról remek képeket készíthet a környező csúcsokról, a várról, vagy a tóról, ráadásul a kávézók egyikében megkóstolhatja a híres bledi krémest is.

3. Vintgar szurdok

A Beldi tóról nem messze található egy másik természeti csoda, amely egész évben rengeteg fotóst vonz, a Vintgar szurdok. Lépkedjen fapallókon és mesébe illő fa hidacskákon miközben a Radovna folyó tűrkiszzöld habjai vadul kanyarog a völgyben. Egy igazi frissítő túrát tehet a folyó vájta útvonalon, amelyen körülbelül 3 km hosszan haladhat. A séta 1.5 órát vesz igénybe és a lenyűgőző sziklafalak között vezet, melynek végén a Sum vízesés található.

Hol érdemes fotózni a Vintgar Szurdokban?

  • A Drežniški Most (Fahídról): Ez az ikonikus fahíd, a szurdokon átível és csodás panorámát biztosít a folyó vad zuhatagjaira és a környező sziklákra. Maga a híd is kedvelt fényképtéma a szurdok szélén vezető fapallókkal.
  • A szurdők végén lévő hídról: innen a vízesést és a csodás sziklákat tudja a legjobban lencsevégre kapni.
  • A kilátóteraszokról: A szurdokon átívelő útvonalat több kis kilátóterasz is megtöri, ahonnan csodás képeket készítehet.
  • A Sum-vízesésnél: A Vintgar-szurdok legvégén, a 25 méter magasból zuhan alá a Sum vízesés. Érdemes hosszú expozíciót állítani a leg mesebelibb hatás kedvéért.

Tippünk: A Vintgar-szurdok fotózásakor célszerű állványt használni, és kísérletezni a különböző expozíciós időkkel, különösen a vízesések és az áramló víz fotózásakor.


4. Zelenci Tájvédelmi Terület - smaragdzöld tó a hegyek szívében

A Zelenci Természetvédelmi Terület a történelmi város, Kranjska Gora közelében található. A régió a természet szerelmeseinek paradicsoma, különösen kiváló utazási célpont a természetfotózás kedvelőinek. A terület elsősorban a valószínűtlenül gyönyörű smaragd tóról híres, amely a Sava Dolinka folyó, a Duna egyik mellékfolyójának forrása is. A tó egyik érdekessége, hogy soha nem fagy be, mivel állandó 6 °C-os a hőmérséklete.

Hol érdemes fényképezni a Zelenci Természetvédelmi Területen?

  • A kilátóhídról: terület leghíresebb látványa a kis kilátóhídról nyílik, amely közvetlenül a tó fölé vezet. Itt csodálatos képeket készíthet többek között arról is, ahogyan a környező hegyek és a növényzet tükröződik a tó felszínén.
  • A tanösvényről: A Zelenci Természetvédelmi Területen jól karbantartott tanösvények vezetnek végig. Sétája során különböző perspektívákat és kompozíciókat fedezhet fel.
  • A tópartról: Innen olyan apró részleteket is megörökíthet, mint a nádasban megbújó állatvilág.
  • A környező hegycsúcsokról: Ha szeret túrázni, érdemes felkapaszkodnia az egyik környező csúcsra is, hiszen ahogy már azt biztosan tudja - a legjobb panorámaképek madártávlatból készülnek.

5. Škocjan-barlangrendszer

A Škocjan-barlangrendszer Szlovénia egyik legnagyobb barlangrendszere, így az ország egyik fontos természeti kincse. Az egyedülálló barlangkomplexum a Trieszthez közeli Divača falu közelében található, a szlovén karsztban. A barlangrendszer fő látványossága a nagy csarnok, amely egy hatalmas barlangterem egy föld alatti folyóval.

A legszebb fotóhelyszínek a Škocjan-barlangrendszerben:

  • A nagy csarnok: Ez a hatalmas barlangterem kétségtelenül az egész komplexum legimpozánsabb helye. Egyetlen képen meg lehet örökíteni a tér méretét, a sziklaalakzatokat, az égig érő mennyezetet és a föld alatti folyót.
  • Kilátó a Muretno Jamo szakadék felett: Ez a kilátó lélegzetelállító kilátást nyújt a drámaian sötét és sejtelmes szakadékra
  • Barlanghíd: A barlangi séta során egy földalatti folyó feletti hídhoz ér. A természetes sziklák és a híd ember alkotta szerkezete közötti kontrasztnak köszönhetően ez a hely érdekes kompozíciós lehetőségeket kínál.
  • Svetilnik terem: A terembe bekukucskáló napfénynek köszönhetően csodás képeket komponálhat.

A Škocjan-barlangrendszer látogatásakor fontos hogy kövesse az utasításokat a természetvédelem és a látogatók biztonsága érdekében. A barlang előtt különleges kilátópontok kínálkoznak a fényképezéshez.

Szlovénia - Legnépszerűbb ajánlatok


6. Jasna-tó

A Jasna-tó egy festői hegyvidéki tó, amely kristálytiszta vize és a tavat ölelő csodás hegycsúcsokról híres. A tó Kranjska Gora városához közel található a szlovén Alpokban. A Bledi-tóhoz hasonlóan Jasna is kedvelt téma a fotósok körében, különösen az aranyszarvú zerge szobor miatt.

Legszebb fényképötletek:

  • Tópart: A tópartról csodás képeket készíthet és kihasználhatja a környező fák természetes keretét, vagy megörökítheti a hegyek és az égbolt tükröződését a víz felszínén. Különböző szögekkel és kompozíciókkal is kísérletezhet, hogy egyedi képeket készítsen.
  • A kis sziget: A tó közepén található egy kis sziget, amely egy izgalmas elem lehet a kompozícióban. A parton heverő fák, vagy kövek is a kompozíció részei lehetnek.
  • Kilátás napfelkeltekor: Ha nem bánja a korai ébredést, csodás látvány lehet a jutalma. A hajnali nap első sugarai varázslatos fényjátékot űznek a tó vízén.
  • A tó körüli hidak és ösvények: A Jasna tavat körbeölelő ösvényről, vagy hidakról is különleges kompozíciókat tervezhet meg.

7. Piran tengerparti városa

Piran egy festői tengerparti város Szlovénia délnyugati partvidékén. Az Adriai-tenger egyik régibb városa, amely lélegzetelállító panorámával és történelmi látnivalókkal gyönyörködtet. Mediterrán báját a kikötőben, a várfalnál, a bájos főtéren vagy akár a helyi éttermekben is élvezheti.

A legjobb fotópontok Piranban:

  • Várfal: Másszon fel a városfalak erődjeire, hogy madártávlatból láthassa Pirant. Innen felülről megörökítheti a várost, a kikötőt és a tengerpartot is.
  • Szent György-templom terasza: A Szent György-templom a város központjában, a Tartini téren található. A templom teraszáról csodás kilátás nyílik a főtérre és az Adriai-tengerre is.
  • A parti sétány: Sétáljon egyet a kellemes tengerparti sétányon, ahol megfigyelheti a város nyüzsgését, a halászhajókat és a színes házakat. Ez a sétány különösen lenyűgöző naplementekor.
  • Romantikus utcácskák: Sétáljon végig a város szűk utcáin és festői terein, amelyek történelmi épületek sorát rejtik, valamint remek lehetőséget kínálnak Piran autentikus hangulatának megragadására.

8. Cankarjevo folyópart Ljubljanában

Látogasson el a Szlovén fővárosba! Ljubljana a híres látnivalók és a pezsgő kulturális élet mellett gyönyörű kilátásokban is gazdag. A Cankarjevo nabrežje folyóparti sétány a városközpontban található, amely egy kicsit emlékeztet az ikonikus koppenhágai Nyhavn utcára. A Ljubljanica folyó mentén rengeteg színes házikót talál, amely csodás fotótémákat kínálnak. Akár képeibe komponálhatja a távolabbi Szűz Mária Mennybemenetele ferences templomot is, amely csodás eleme lehet egy fényképének.

A Cankarjevo folyóparti sétány legjobb fotós pontjai:

  • Tromostovje híd: Ljubljana központjának ikonikus hídja, amely összeköti az óvárost a metropolisz modern részével. A hídról panorámás kilátás nyílik a Cankarjevo rakpartra, a színes kis épületeivel. Kísérletezzen különböző szögekkel és kompozíciókkal, hogy egyedi képeket készíthessen.
  • Látvány a Zmajski most hídról: A Sárkány hídja egy másik lenyűgöző híd a Ljubljanica folyón. Csodás kilátás nyílik róla a Cankarjevo rakpartra, a változatosság kedvéért ebből a szögből a háttérben a domináns Szent Miklós-katedrális látható. Érdemes napnyugta után is ellátogatni ide és a kivilágított várost megörökíteni.
  • A kikötő területe: A Cankarjeva rakpart végén található a kikötő tele van élettel. Örökítse meg egy halászkikötő autentikus hangulatát.

9. Kilátás a főváros Nebotičnik felhőkarcolójáról

A fővárosban maradva a városközpontban található Nebotičnik felhőkarcoló tetejére invitáljuk. Az épület 70 méter magas, és jelenleg a 6. legmagasabb épület Szlovéniában. Ne aggódjon, nem kell a csigalépcsőt megmásznia - habár ez is sok fotós kedvelt témája - hiszen az épületben lift is működik. A legfelső emeleten egy bár és egy kávézó található, ahonnan 360°-os panoráma nyílik egész Ljubljanára.


10. A Szent Tamás-templomra nyíló kilátás

A Szent Tamás-templom a kis Sveti Tomaž faluban található, amelyet az Alpok csipkézett csúcsai és hullámzó aranyló rétek vesznek körül. A Moriborhoz és Ptuj városához is közel lévő kis településen található templomocska Szlovénia összes vallási épülete közül ez egyik legszebb. A hegyek között álló kis szentélyre a Malenski vrh dombról nyílik a legszebb kilátás.

A legfestőibb időpont a fotózáshoz a napfelkelte. Bár a környéken nincs más nevezetesség, a Ptujhoz és Mariborhoz való közelsége miatt érdemes akár csak egy fotó kedvéért is ellátogatni.

A cikket írta:

Frissített: 20. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet