Fedezze fel Horvátország legjobbjait, és inspirációdjon a következő adriai nyaralásához!

Oblíbené 0

Még nincsenek kedvenc ajánlatai.

  • Bármikor visszatérhet a mentett ajánlatokhoz
  • Egy helyen megtalálhatja kedvenc ajánlatait
  • Értesítéseket kaphat az ajánlatok változásairól

Autóval Horvátországban - 7 hasznos tipp

Magyarországról a legtöbben autóval utaznak el a horvát tengerpartra. Ez a legkényelmesebb, és sokszor a legköltséghatékonyabb módszer is. Összegyűjtöttünk 7 tippet, amit érdemes elolvasnia az indulás előtt.
Autóval Horvátországban - 7 hasznos tipp

A horvát tengerpart az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Európában. Nincs ez másképp nálunk is, a legtöbb magyar nyaraló pedig autóval keresi fel az Adriai-tenger partján található üdülőhelyeket. Ha Ön is ezt tervezi, akkor indulás előtt olvassa el részletes útmutatónkat, amiből minden fontos információt megtudhat a kötelező okmányokról, az autópálya díjakról és a közlekedési szabályokról.

1. Kötelező okmányok

Horvátország tagja az Európai Uniónak és a schengeni övezetnek, így a magyar turisták érvényes személyi igazolvánnyal minden további nélkül beléphetnek az országba. Kicsit bonyolultabb a dolog, ha valaki a kormány mögött ülve szeretné átlépni a határt. Ebben az esetben neki vezetői, autójának pedig műszaki engedéllyel valamint zöldkártyával is rendelkeznie kell. Nemzetközi jogosítványra azonban nincs szükség, a magyar okmányok tökéletesen megfelelnek a célnak a teljes Európai Unióban, sőt akár Svájcban is

2. Utazási költségek

Mivel Horvátország szomszédos ország, így szerencsére elég csak a magyar és horvát közlekedési szabályokat észben tartania: Itthon az 1 napos autópálya matrica 5150 Ft-ért vásárolható online. Egy 10 napos bérlet azonban alig kerül többe, 6400 Ft, így érdemes mérlegelnie, utazása belefér-e a hosszabb időszakba.

Az autópályák Horvátországban is fizetősek, de sok mindenben merőben eltérnek a magyarországi sztrádáktól. A tengerparti országban úgynevezett fizetőkapus rendszer van életben, ami azt jelenti, hogy a megtett kilométerek száma alapján szükséges a díjat megfizetni. Az autópályadíjak összköltsége így magasabb lehet, mint amihez itthon hozzászokott. Az átlagos ár körülbelül 6 euró 100 kilométerenként. Ha többet szeretne megtudni, vizsgálja meg a horvát autópálya-üzemeltető cég, a Hrvatske Autoceste interaktív térképét.

3. Horvátország autópályái

A horvát autópályák kiváló minőségűek és jól karbantartottak, így kényelmesen és biztonságosan utazhat rajtuk. A vakációra érkezők többsége az A1-es autópályát használja, amely a fővárosból, Zágrábból indul és a dél-horvátországi Dubrovnik közelében, Pločében ér véget.

Ez a fő artéria nemcsak gyors és kényelmes összeköttetést biztosít az ország északi és déli része között, számos pontján lélegzetelállító kilátás is nyílik például a Velebit és a Biokovo hegységre, amelyektől biztosan eláll a lélegzete. Ráadásul a vezetési élmény is egészen különleges, mert Horvátországban az autópályák gyakran bonyolult terepen keresztül vezetnek át, ahol nagy magasság különbségeket kell leküzdeni. Ezt a problémát a helyi mérnökök számos egyedi felüljáróval és alagúttal igyekeztek megoldani, amelyek már önmagukban is technikai csodának számítanak.

4. Közlekedési szabályok

A horvát szabályozás nagyon hasonlít a magyar szabályozáshoz - ugyanazon az oldalon kell haladni, ugyanazok a szabályok vonatkoznak az előzésekre és a kereszteződésekre is. Fontos a biztonságos követési távolság betartása, erre a horvát rendőrség fokozottan ügyel, és akár 60 eurós pénzbírságot is kiszabhatnak miatta. A sebességkorlátozások is megegyeznek: városokban 50 km/óra, főutakon 90 km/óra, autópályákon pedig 130 km/óra a megengedett.

5. Kötelező felszerelés

Mielőtt útnak indul, győződjön meg arról, hogy minden kötelező felszereléssel rendelkezik gépjárműve. Nem csak az elsősegélydoboz, de a fényvisszaverő mellény (minden utas számára), az elakadásjelző háromszög, a tartalék izzókészlet, a tűzoltó készülék, télen pedig még egy hólapát bekészítése is kötelezően előírt. Ha egy ellenőrzés során valamelyiket nem találják autójában, súlyos bírságra számíthat. Azt is célszerű ellenőrizni, hogy minden eszköz működőképes-e és, hogy érvényes-e még lejárati ideje. A fényvisszaverő mellényt minden utas esetében a hozzá legközelebbi ajtóban kell tárolni, ha a mellényeket a csomagtartóban tartja, súlyos pénzbüntetésre számíthat .

6. Alkohol tolerancia

Horvátországban az ittas vezetés szigorú elbírálás alá esik. A törvényes határérték az átlagos sofőrök esetében 0,5 ezrelék, 24 év alatt azonban abszolút tilos alkoholos befolyásoltság alatt vezetni. A nyári szezonban, különösen a turisztikai területeken a rendőrség gyakran végez ellenőrzéseket, hogy kiszűrjék az ittas sofőröket.

7. Kompok

Ha horvát szigetvilágot is szeretné felfedezni, akkor kompra kell szállnia. Az ország kiterjedt kompútvonal hálózattal rendelkezik, ami kiváló összeköttetés biztosít a szárazföld és a legfontosabb szigetek között. A nyári hónapokban, amikor a legnagyobb a turisták rohama, ajánlott jó előre lefoglalni a jegyeket. Szerencsére ezt egyszerűen megteheti a jadrolinija.hr weboldalon.

Magyarország és az Adria között tehát könnyen és gyorsan közlekedhetünk, ráadásul lehetőségünk nyílik Horvátország szárazföldi részének megismerésére is. Nem véletlen, hogy évről évre egyre többen meg sem próbálják egyben levezetni az utat, hanem 1 éjszakára megállnak például Zágrábban, vagy a Plitvicei-tavaknál. Így több részre bontják az utazást, és több helyet ismerhetnek meg. Próbálja ki Ön is, hogy a tengerparti kikapcsolódást egy más fajta, de ugyanúgy felejthetetlen élménnyel gazdagítja!

A cikket írta:

Frissített: 17. 5. 2024

Érdekes cikkek

Kezdődhet Horvátország felfedezése a Travelking segítségével

Válasszon egyedi és népszerű ajánlatainkból