Barátság világnapja: 5 szuper roadtrip útvonal amit a barátokkal nem szabad kihagyni

Utazzon itthon a legjobb barátjával, csak egy napra, vagy a hétvégére. Mi megmutatjuk a legjobb autós kirándulási helyeket és roadtrip ötleteket!
Barátság világnapja: 5 szuper roadtrip útvonal amit a barátokkal nem szabad kihagyni
Cseszneki vár, Bakony

1. Bakonyi barangolás

Ha a Balatonnál nyaral, érdemes Győr felé venni az irányt. Balatonfüredről Veszprémig a 73-as főút, onnan pedig a 82-es főút vezet Győrig. Az útvonal csodaszép mezősségeken, erdőkön és dombvidéken vezet keresztül. Veszprém után nem sokkal található Eplény, és a csodás Bakonyi sípálya. FÉrdemes azonban az Álmos hegy világát felfedezni nyáron is, a libegővel, és gyönyörködni a környező tájban az Álmos-hegyi kilátóról. Eplénytől 7 kilométerre található Magyarország legmagasabban fekvő városa Zirc, amit a Bakony fővárosaként is emlegetnek. Itt mindenképpen érdemes meglátogatni a 18. században épült ciszterci apátságot és a mellette fekvő csodás arborétumot. A Cseszneki vár romja útközben csodásan magasodik a Bakonyi táj felé, kalandvágyók feltúrázhatnak a tornyaihoz. Pannonhalma innen már csak egy ugrás. A város a Siklósi dombságban fekszik, a pannonhalmi várból tiszta időben ellátni Esztergomig is. A város a Civitas Pannonia nevű római település helyén áll, és a 10. században betelepülő Bencés rendi szerzetesek nyomán épült itt a főapátság, mely ma is a város jelképe. Győr innen már csak 22 km, amely Magyarország műemlékekben 3. leggazdagabb fővárosa és barokk belvárosa az Europa-Nostra díjal is büszkélkedik.

TIPP:

Szálljon meg Győrben az Amstel Hattyú Panzióban **** a Mosoni-Duna partján, amely a belvárostól sétatávolságra helyezkedik el, és ahol félpanziós ellátásban lesz része.


Kilátás a Kékesről, Mátra

2. Mátrai feltöltődés

Budapestről két óra autóúttal már a Mátrában találja magát. Itt helyezkedik el a Kékes, Magyarország legmagasabb csúcsa (1014 m), melynek tetején egy kilátóhorony található, ahonnan csodás kilátás nyílik a környező erdőkre és tájra. Emellett a Mátra hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, jó hatással van az asztmás betegekre és az idegkimerültségre is. Innen csak egy ugrás autóval Parád és Parádfürdő, amely a palócok egyik központja. Egyedülálló timsó tartalmú gyógyvize miatt népszerű üdülőhely, melynek fürdőjében többek között Fáy András, vagy Kossuth Lajos is megfordul. A szomszédos Mátraderecskén, hazánk egyedülálló mofetta forrását tudja kipróbálni a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdőben. A mofettás kezeléseket érrendszeri panaszokra javallják vérkeringés serkentő, értágiító hatásuk miatt. A kezelés során a motettakádat szén-dioxiddal töltik fel mellkasig, melynek hatására az erek megtágulnak, és kellemes melegség önti el a látogatót.

TIPP:

A Mátrai kirándulás után szálljon meg a Gyöngyösi Sástó Hotel ***-ben, amely félpanziós ellátással és korlátlan belépéssel várja a szálloda wellness részlegébe, ahol a medencék mellett kipróbálhatja a különféle szaunákat és a sóbarlangot is.


Lillafüred, Bükk

3. Élmények a Bükki szerpentinen

Csodás szerpentinek vezetnek Egerből Miskolc felé a Bükk hegységen keresztül. Egertől csupán kilométerre található Felsőtárkány, ahol a tó mellett kisvonatozásra is van lehetőség. Répáshuta felé mindenképpen érdemes megállni a nem régen megnyitott Bükki csillagdánál, ahol megtekinthető hazánk legnagyobb meteorit gyűjteménye és a planetáriumban ‘testközelbe’ hozzák a látogatók számára a világegyetem égitestjeit. Lillafüreden nem szabad kihagyni a Hámori-tó partján tett sétát, vagy a csónakázást a tavon. Illetve a függőkerten keresztül a vízesés megcsodálását, vagy egy finom kávé elköltését a Palotaszállóban. A túrázás szerelmeseinek érdemes ellátogatnia a Szeleta-barlanghoz, vagy a nemrég megnyitott Zsófia kilátóhoz, mely utóbbiból csodás kilátás nyílik a Bükk domborzatára. Az útvonal végén, Miskolc városa, Közép-európa első kőszínházával és egyetlen természetes barlang fürdőjével várja a látogatókat.

TIPP:

Szálljon meg Miskolctapolcán a Barlangfürdő közelében a Park Hotel ***-ben, ahol félpanziós ellátással, és korlátlan wellness-részleg belépővel várják, és Miskolc nevezetességei is egy rövid autóúttal meglátogathatóak.


Orfű erdői, Mecsek

4. Mecseki természetjárás

Harkányban megszállva érdemes ellátogatni a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetbe, melynek szubmediterrán növényvilága és csodás domborzata magával ragadja a látogatókat. Az első állomás az 58-as főúton haladva Pécs, amely a rómaiak által alapított Sopianae település helyén áll. Az itt található ókeresztény sírkamra együttes az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, de a török hódoltság emlékeit is viseli a város, valamint a védett Pécsi Parkerdő is csodás kirándulási lehetőségeket kínál. Innen a 66-os úton lehet eljutni Mánfa és Orfű érintésével Abaligetre. Itt érdemes meglátogatni a fokozottan védett Mánfai-kőlyuk barlangot, Orfű közelében a három tavat, a Pécsi-, Orfűi és a Hermen Ottó- tavakat, illetve a az Abaligeti-Barlangot, ahol csodás cseppkőképződményekben gyönyörködhet. Az abaligeti tanösvényen megismerheti a Mecsek egyedi flórát és faunáját, valamint a Denevérmúzeumba is ellátogathat.

TIPP:

Töltsön egy éjszakát Harkány fürdővárosában, a Park Hotel Harkány ***-ban, a harkányi Termálfürdő közvetlen közelében, félpanziós ellátással és saját wellness-részleggel, ahol kipihenheti a kirándulás fáradalmait.

Visegrádi fellegvár, Dunakanyar

5. Kalandozás a Pilisben

Budapestről a Duna-Ipoly Nemzeti Parkon keresztül haladva 2 órára található Esztergom a 11. főúton, ahol kanyarogva csodás élményben lesz része a Dunakanyar látványosságaival tarkítva. A Szentendrei Skanzen és a város egyedi hangulata minden idelátogatót meghódít. A Szentendrei-sziget a Dunakanyar környékén található, a Duna folyóban, ahol 25 védett növényfaj és több mint 200 madárfaj előfordul. Egy rövid kirándulással magába szippanthatja ennek az nem mindennapi tájnak a szépségét. Visegrádot szintén a 11 főúton haladva találja, ma hazánk egyik legkisebb városa, de 1323 és 1408 között a Magyar Királyság fővárosa volt. Itt járva semmiképp ne hagyja ki a Fellegvár meglátogatását, amelyből lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunakanyarra. Visegrádból továbbhaladva Esztergom városát sem szabad kihagyni, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park székhelye. A város főszékesegyháza Európa egyik legnagyobb bazilikája, és a benne található Barkócs-kápolna hazánk egyetlen épen maradt reneszánsz-kori épülete.

TIPP:

Válassza szállásául a Hotel Adalbert - Szent György Házat *** Esztergomban, ahol félpanziós ellátásban lesz része, és utalványunknak köszönhetően belépőt kap az Aquasziget Élményfürdőbe.


Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 26. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet