Magyarország legjobbjai: 8 kilátó, ahonnan felejthetetlen panorámában lesz része

Egy szuper családi kirándulást szervez, vagy csak ki szeretne szakadni a mindennapokból egy pillanatra? Látogassa meg hazánk legszebb kilátóit, melyből érkezzen most a mi 8 kedvencünk.
Magyarország legjobbjai: 8 kilátó, ahonnan felejthetetlen panorámában lesz része
Magyarország legjobbjai, Erzsébet kilátó, Budapest

1. Erzsébet-kilátó - Budapest

Az 1910-ben átadott neoromán stílusban épült Erzsébet kilátó, az 528 méteres János-hegyen található, Budapest legmagasabb pontján. A torony legfelső szintjére 100 lépcsőfok vezet fel, és nevét Erzsébet Királynéról (közismertebb nevén Sissiről) kapta, aki több ízben is ellátogatott az akkor még fából épült kilátóba 1882-ben. A kilátóból a Budai-hegység vidékét csodálhatják meg a látogatók, de a Hármashatár-hegy, a Pilis, illetve az Ördög árok völgye és a kanyargó Duna is látható. A kilátóba fel is kirándulhat, vagy akár a Zugligeti libegővel is megközelíthető.

A kilátótoronyba eljuthat a Szécshenyi-hegyi Gyermekvasút János-hegy megállójánál leszállva is.

Jegyárak:

  • A kilátó látogatása egész évben ingyenes

TIPP:

Szálljon meg Budapesten a gyönyörű Hotel Bobbio szállodában, Budapest egyik csendes, hegyekkel övezett lakónegyedében, és élvezze a wellness részleget és a gazdag büféreggelit.


Magyarország legjobbjai, Galya kilátó, Mátraszentimre

2. Galya kilátó - Mátraszentimre

Az Országos Kéktúrán haladva Galyatető felé a régmúlt egy ikonikus kilátójából felejthetetlen panorámába lehet része a Mátrára. A Galya-kilátó története egészen 1887-re nyúlik vissza, amikor helyén túrista menedékház volt. A kilátó alapkövét, (természetesen mátrai adnezitből) 1934-ben tették le, és a kilátót 2014-ben újítottak fel, és kapta meg mai formáját. A 31 méter magas torony mellett egy 52 fő befogadására képes turistaház és egy 70 fő befogadására képes vendéglő is helyet kapott itt. A kilátótoronyba 162 lépcsőfok vezet fel és csúcsán 360 fokos körpanorámában lehet gyönyörködni. Csaknem 1000 méteres magasságból terülnek a látogatók elé a Mátra, a Bükk és a Tátra hegyvonulatai.

Hazánk második legmagasabb pontján nem csak a kilátóba látogathat el, de meg is aludhat az egyedi bivakszállások egyikén.

Jegyárak :

  • A látogatás a turistacentrumból vezető belépőkapun lehetséges, mely egy 200 Ft-os érme bedobásával működik.

TIPP:

Válassza szállásául a Sástó Hotel-t, ahol gazdag félpanziós ellátással, korlátlan wellnessel és animációs programokkal várják.


Magyarország legjobbjai, Írottkő kilátó, Kőszeg

3. Írottkő kilátó - Kőszeg

A Kőszegi hegység, valamint a Dunántúl legmagasabb pontja Írottkő, vagy régi nevén Szélkő. A rajta álló kilátó 1891-ben épült, 884 méteres magasságban az első kilátó fából, mely később megsemmisült. Az 1913-ban kőből épült bástya szerű kilátó, egyszerre fekszik Magyarország és Ausztria területén. Szép időben egészen ellátni a Balatonig vagy a Budai hegység vonulataiban is lehet gyönyörködni, illetve a Schneeberg és Rax hegyeket is látni Ausztriában.

A kilátó közelében volt található valamikor a határkő, azaz az “írott-kő”, melyről a csúcs a nevét kapta.

Jegyárak:

  • A kilátó látogatása egész évben ingyenes

TIPP:

Töltse pihenését Kőszeg történelmi központjában a Hotel Írottkőben félpanziós ellátással, korlátlan wellness használattal (szaunák, sóbarlang, pezsgőfürdő) és 50% masszázs kedvezménnyel.


Magyarország Legjobbjai, Csóványosi Kilátó, Diósjenő

4. Csóványosi kilátó - Diósjenő

A Börzsöny legmagasabb pontján, 938 méteres magasságból, a Csóványos csúcsról lélegzetelállító kilátásban lehet része. Csodás panoráma nyílik a Dunakanyarra, Naszályra, a kanyargó Dunára és a Visegrádi-hegység magaslataira valamint az azon helyet foglaló fellegvárra. A kilátó alapját eredetileg egy geodéziai mérőtorony adta, és korábban egy betonacél fokokból álló létrán lehetett felmászni. Mára 133 lépcsőfok megtételével után négy szintről tárul a látogatók elé a panoráma. A 22 méter magas kilátóban információs táblákon olvashat érdekes tényeket a Börzsönyről és annak élővilágáról.

Akár a Királyréti Erdei Vasúttal is meglátogathatja a kilátót.

Jegyárak:

  • A kilátó látogatása egész évben ingyenes

TIPP:

Fedezze fel gyalog vagy kerékpárral a Börzsöny csodás túraútvonalait. Ha autóval szeretne túrázni, érdemes ellátogatnia a Dunakanyarba, vagy a Visegrádi Fellegvárba is.


Magyarország Legjobbjai, Kisfaludy Kilátó, Badacsonytomaj

5. Kisfaludi kilátó - Badacsontomaj

A Balaton Északi partján található Badacsony-hegy 437 méteres magasságából csodás panoráma tarul a 18 m-es Kisfaludy Kilátóból. Az eredeti kilátót a ’60-as években építették, de állapota folyamatosan romlott, de 2011-től újjáépült formában várja a látogatókat. A lépcsőfokokat megmászva csodás kilátás tárul a Tapolcai- és a Káli-medencére a Fonyódi öbölre és a Balaton-felvidék dombjaira. A kilátóhoz a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Hertelendy lépcsők keresztül vezető útvonalakon is eljuthat.

A kilátóból különlegesen jól megfigyelhetőek az egykori vulkanikus tevékenység maradványait őrző tanúhegyeket.

Jegyárak:

  • A kilátó látogatása egész évben ingyenes

TIPP:

Szálljon meg a Hotel Panorámában Balatongyörökön, ahol korlátlan wellness élményekkel és ínycsiklandó félpanziós ellátással várják.


Magyarország Legjobbjai, Prédikálószék, Dunakanyar

6. Prédikálószék kilátó - Dömös

A Dunakanyarban található Dömösön, a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méter magasságban található a prédikálószéki kilátó. A környék több olyan csodás túracélpontról híres, mint a Válló-kövek, a Rám-szakadék vagy Dobogókő. A 12 méter magas, 3 emeletes fából készült kilátóból csodálatos panoráma tárul a látogatók elé a Dunakanyarra. Az épület viszonylag fiatal, hiszen építése 2016-ban kezdődött Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján. Dömösön járva érdemes meglátogatni a Prépostsági romokat is. A kilátó építésénél kiemelt cél volt, hogy ne sérüljön a terület növény- és állatvilágának zavartalanságára.

A kilátó tetején helyet kapott egy webkamera is, így mielőtt túrázásra adná a fejét, meggyőződhet róla, hogy tiszta kilátásban lesz-e majd a csúcson része.

Jegyárak:

  • A kilátó látogatása egész évben ingyenes

TIPP:

Válassza szállásául a közeli Esztergomban a Portobello Wellness Hotelt, ahol félpanziós ellátással. várják. Csobbanjon korlátlanul az Aquasziget Élményfürdő medencéiben, amelyhez közvetlen fűtött folyosón sétálhat át a szállodából.


Magyarország legjobbjai, Zengő kilátó, Pécsvárad

7. Zengő kilátó - Pécsvárad

A Mecsek vidékén Pécstől keletre fekvő Pécsváradon érdemes megnézni az ezer éves bencés apátságot, illetve a várat, de a Zengő 682 méteres csúcsra felkirándulva csodás panoráma tárul a látogatók elé a Zengő kilátóból. A Mecsek legmagasabb pontján álló kilátó tetejéről tiszta időben egészen a Balatonig ellátni. A kilátó alapját egy 1895-ben épített geodéziai torony adta, amelyre 2020-ban épült a ma látható hétszintes 22 méteres építmény. A csúcsról a baranyai és tolnai dombvidék is látható, de egészen a horvát Papuk hegységig el lehet látni.

A legenda szerint egy virágvasárnap megnyílt a Zengő csúcsa egy szegény pásztorasszonynak, aki a kincseket ki tudta hozni, de gyermekét nem. Bánatában az erdőbe bujdosott és viharos időben még hallani sírását.

Jegyárak:

  • A kilátó látogatása egész évben ingyenes

TIPP:

Fedezze fel a közeli Pécs városát, mely a török hódoltság nyomait hordozza magán. Ha a kirándulás után jól esne egy wellness élmény, válassza szállásául a Harkány fürdővárosában található Dráva Hotel Thermal Resortot, korlátlan wellnessel és félpanziós ellátással.


Magyarország legjobbjai, Zsófia kilátó, Lillafüred

8. Zsófia kilátó - Lillafüred

A Bükk-hegységben található Lillafüreden átadták az 1900-ban felavatott Zsófia-kilátó korhű rekonstrukcióját. Az eredeti kilátó az ’50-es évekig része volt a látképnek. A kilátót az építtető Borsodi Bükk Egylet elnökéről, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán feleségéről, gróf Teleki Zsófiáról nevezték el. A kilátóból csodás panoráma nyílik a bükk lankáira, a Hámori-tóra, valamint a Lillafüredi Palotaszálló épületére. A két emeletes vörösfenyő épület, közel húsz méter magas. A kilátótoronyhoz vezető turista útvonal fél úton elágazik, másik ágán a Szeleta-barlanghoz lehet elkirándulni.

A Zsófia kilátót a Lillafüredi kisvasúton utazva is meglátogathatja.

Jegyárak:

  • A kilátó látogatása egész évben ingyenes

TIPP:

Ha szeretné felfedezi a Bükk hegység kincseit, szálljon meg Miskolcon, a Bükk kapujában. A Hotel Öreg Miskolcz félpanziós ellátással várja vendégeit a belvárosban, és ide szóló utalványunk csomagunk fürdőbelépőt is tartalmaz.

Ha tetszett a cikkünk, és máskor is olvasna hasonlókat, legyen a Travelking Family tagja, hogy elsőként értesülhessen a legújabb tippjeinkről és a legjobb ajánlatainkról!

A cikket írta:

Frissített: 24. 4. 2024

Érdekes cikkek

Legnépszerűbb ajánlataink

Nézze meg az elmúlt hét legkelendőbb ajánlatait

Elfelejtette jelszavát?

Kérjen újat!

A közösségi oldalán keresztül is bejelentkezhet:

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Regisztrálni szeretnék

Szeretne Facebook vagy Google fiókkal regisztrálni?

Facebook vagy Google fiókkal való regisztrációm kapcsán kijelentem, hogy elfogadom a Felhasználási feltételeket és elolvastam az Adatvédelmi szabályzatot..

Elfelejtette jelszavát?

Ne aggódjon, csak adja meg e-mail címét, ahova küldünk egy hivatkozást, így megadhat egy újat.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet